Συνέντευξη στη Στέλλα Γκαντώνα για την Κυριακάτικη Kontranews

Είστε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός τόσο κρίσιμου υπουργείου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε συνηθίσει κάτι τέτοιο…

Όλγα Γεροβασίλη: Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά σε όλα. Και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι τολμά και πρωτοπορεί. Πράγματι μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ηγούνταν άντρες. Όμως, εδώ και πολλά χρόνια στα σώματα ασφαλείας οι γυναίκες που υπηρετούν σ’ αυτά έχουν αποδείξει το ζήλο και τις ικανότητές τους, και η συνεισφορά τους αναγνωρίζεται απ’ όλους. Μιλώντας για προστασία των πολιτών δεν νοείται να κάνουμε έμφυλες διακρίσεις, όπως δεν νοείται γενικά κάτι τέτοιο σε μια σύγχρονη, δημοκρατική πολιτεία. Ως εκ τούτου η σημερινή ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αυτού δεν θα έπρεπε πια να μας εκπλήσσει. Αλλά, αντίθετα, να αποτελέσει έναν συμβολισμό των προοδευτικών κατευθύνσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να πορευτεί με ασφάλεια στον 21ο αιώνα.

Η εγκληματικότητα είναι ένα κορυφαίο θέμα και φαίνεται από τώρα ότι θα βρίσκεται ψηλά και στην προεκλογική ατζέντα κ. Υπουργέ. Τι σχεδιάζετε να κάνετε;

Όλγα Γεροβασίλη: Η προστασία των πολιτών είναι ουσιώδης και κρίσιμη για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Μιλάμε για προστασία των πολιτών και όχι για καταστολή. Μιλάμε για ασφάλεια που βασίζεται στην εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στην διεύρυνση του αυταρχισμού με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα εγκληματικότητας με απαντήσεις επιχειρησιακές και θεσμικές που διακρίνονται και από οργανωτική επάρκεια και από αξιακή συγκρότηση. Αυτό έλειψε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, που βρέθηκε στο στόχαστρο όσων χρεοκόπησαν τη χώρα και προσπάθησαν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το αφήγημα της συλλογικής ευθύνης.

Συμμερίζεστε την άποψη κάποιων συναδέλφων σας ότι ο Ρουβίκωνας κάνει ακτιβισμό;

Όλγα Γεροβασίλη: Έχοντας αναλάβει αυτή τη θέση το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι τι κάνει η πολιτεία για να προστατέψει τους πολίτες. Και, βεβαίως, βάσει σχεδίου να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι καμιάς οργάνωσης και κανενός συστήματος ως κύμβαλα αλαλάζοντα. Η ασφάλεια των πολιτών είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση που δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες του τηλεοπτικού θεάματος, των οπαδικών αντεγκλήσεων και των μικροπολιτικών αναγνώσεων. Η βούλησή μας είναι διαρκής και ξεκάθαρη: το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών θα εμπεδωθεί σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο ξεκάθαρων δημοκρατικών αρχών.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα συνεργαστείτε με την Κ. Παπακώστα που προέρχεται από ένα κόμμα με εντελώς άλλη πολιτική φιλοσοφία. Μπορούν να βρεθούν ισορροπίες;

 Όλγα Γεροβασίλη: Θα μπορούσε κανείς να συζητά ατέρμονα για την προέλευση των προσώπων, όμως εμείς επιλέγουμε να συνεννοούμαστε για τον προορισμό της κοινωνίας. Η κυβέρνηση έχει πολιτικό πρόγραμμα που υποχρεούται να φέρει εις πέρας ανεξαρτήτως προσώπων και καταβολών. Ο πρώτος στόχος, που ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια– επετεύχθη. Τώρα έχουμε αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να βάλουμε στέρεα θεμέλια για τη μεταμνημονιακή εποχή, διασφαλίζοντας ότι η όρθια πια κοινωνία δεν θα ξαναζήσει συνθήκες χρεοκοπίας και πως όσοι σήκωσαν τα μεγαλύτερα βάρη θα έχουν και τον μεγαλύτερο λόγο. Έχουμε δε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόζουμε προοδευτικές πολιτικές με τη συναίνεση πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν τους πιο συντηρητικούς συμπολίτες μας. Η κρίση δεν έκανε διακρίσεις ιδεολογικές αλλά ταξικές. Έπληξε τους πιο αδύναμους, καθώς με τα πρώτα μνημόνια επιχειρήθηκε να καταστεί το κράτος μεροληπτικό εις βάρος των πιο αδύναμων.

Επομένως, απέναντι τόσο στους παράγοντες που οδήγησαν στη χρεοκοπία όσο και απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, κάθε σοβαρός πολιτικός αντιλαμβάνεται ότι η σύμπλευση δεν είναι μονοδιάστατη έννοια. Ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά –κι αυτό συνιστά το προοδευτικό στοίχημα της κυβέρνησης– και πρέπει να πάει μπροστά με τους πολλούς –κι αυτό είναι το εθνικό στοίχημα της κυβέρνησης.

Κάποιοι λένε ότι η επιλογή Τσίπρα σε αυτό τον ανασχηματισμό να στραφεί σε στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κόβει τις γέφυρες συζήτησης με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Είναι έτσι;

Όλγα Γεροβασίλη: Κάθε γέφυρα έχει δύο άκρα. Προς απογοήτευση κάποιων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρίαρχη προοδευτική δύναμη του τόπου. Κι έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι χτίζει γέφυρες, δεν γκρεμίζει. Και θα ‘λεγα πως στο συγκεκριμένο ζήτημα, το μετεξελιγμένο ΠΑΣΟΚ δεν κόβει καν τις γέφυρες, τις έχει εγκαταλείψει, όπως έχει εγκαταλείψει κάθε προοδευτική οδό, στρεφόμενο δεξιότερα. Κι αυτό το κάνει κάθε φορά που έχει την ευκαιρία να διαβεί προς τα αριστερά συναντώντας αν όχι εμάς, τουλάχιστον την προοδευτική του αφετηρία.

Πιστεύετε ειλικρινά, κ. Υπουργέ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει μετά το βαρύ στίγμα που άφησε η καταστροφή στο Μάτι;

Όλγα Γεροβασίλη: Η καταστροφή στο Μάτι μας συγκλόνισε όλους. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε μια πυρκαγιά που έγκυροι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως ένα πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο. Δεν φεύγει από το μυαλό μας και δεν αφήνουμε στο περιθώριο των σχεδιασμών μας το ερώτημα για το τι μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία.

Βεβαίως, ακούσαμε εκείνες τις μέρες πως για τις πυρκαγιές φταίει ο «άθεος πρωθυπουργός». Και, βεβαίως, δεν ακούσαμε για το πώς χρόνια χωροταξικά προβλήματα, οι αυθαιρεσίες και η διαπλοκή περιόρισαν δραματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες όσων ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Όσα εξοργιστικά ειπώθηκαν και όσα προκλητικά αποσιωπήθηκαν έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από τον ίδιο χώρο: από ακροδεξιούς τηλεκήρυκες και θιασώτες του πολιτικού αυταρχισμού, που θέλουν να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην ξανάρθει η αριστερά στην εξουσία. Εμείς τις αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς τους επιχειρούμε για πάει η χώρα μπροστά χωρίς αποκλεισμούς και ιδιώνυμα, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε με συνέπεια και γι’ αυτό θα κριθούμε.