Συνέντευξη Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και το δημοσιογράφο, Άρη Ραβανό.

Κομματικοποίηση ή αποκομματικοποίηση του Κράτους; Μέχρι και θέμα στις Βρυξέλλες έγινε, ενώ η ΝΔ επικαλείται και στοιχεία. Τι απαντάτε;

Κύριε Ραβανέ, η ΝΔ αντιμετωπίζει με μια ασύλληπτη και επικίνδυνη, ιδιοκτησιακή λογική το Δημόσιο. Και αυτό οφείλεται στην λουδοβίκεια αντίληψη του Προέδρου της ότι αυτός «είναι το κράτος» και ως εκ τούτου ότι τα κλειδιά του κράτους του ανήκουν.

Για το λόγο αυτό, εκτιμά ότι μπορεί να απολύει όποιους και όσους θέλει, όποτε θέλει, όπως άλλωστε έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν. Επί θητείας του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέλυσε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Τώρα, ως Πρόεδρος της ΝΔ εξαγγέλλει ότι θα απολύσει τους νέους Γραμματείς των Υπουργείων, όταν η επιλογή τους με δημόσιες προκηρύξεις και κρίσεις από ανεξάρτητη επιτροπή αποτελεί και μέρος των διεθνών συμφωνιών της χώρας.

Όσο για τα στοιχεία, είναι πασιφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προβληματική σχέση με την αριθμητική. Αρνούνται κατηγορηματικά να δουν τα στοιχεία της «Απογραφής», γιατί αυτά δεν επαληθεύουν το αφήγημά τους. Ακόμη και στις Βρυξέλλες, η ΝΔ προσπαθεί να θέσει ζητήματα επιζήμια για τη χώρα, αλλά οι Θεσμοί γνωρίζουν την αλήθεια και η προσπάθεια της ΝΔ θα της γυρίζει μπούμεραγκ.

Από πλευράς μας ξεκαθαρίζουμε και διασφαλίζουμε ότι οι επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο θα είναι προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από κομματική τους ταυτότητα. Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, την επιστροφή στο κομματικό κράτος.

Θέλετε να ελέγξετε τις επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο, καθώς η θητεία τους ξεπερνά το συνταγματικό βίο της παρούσας κυβέρνησης;

Θέλουμε η χώρα να έχει διαδικασίες αξιοκρατικές και διαφανείς στην επιλογή των επιτελικών στελεχών της και το κράτος να έχει διοικητική συνέχεια. Να μην εξαρτάται, δηλαδή, από τις εναλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών, ούτε τα επιτελικά στελέχη της να καρατομούνται ή να τοποθετούνται με απευθείας αναθέσεις κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όπως επί Υπουργίας Μητσοτάκη.

Τη στιγμή, λοιπόν, που εμείς θεσπίζουμε αντικειμενικές διαδικασίες, ο Πρόεδρος της ΝΔ στις δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκαθαρίζει ότι οι θέσεις των Γραμματέων των Υπουργείων είναι πολιτικές, ώστε να μπορεί να τις διανείμει απλόχερα στους εγγεγραμμένους του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ. Γιατί, άλλωστε, θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός είναι υποχρεωμένος να τον εκλέξει και πρωθυπουργό. Ποιος, λοιπόν, θέλει το κομματικό κράτος;

 Μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε τις αρρώστιες του παλαιού δικομματικού συστήματος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με έφοδο του κόμματος στο κράτος, π.χ. Κ.Ε. σε θέσεις κλειδιά της κρατικής μηχανής;

Κύριε Ραβανέ, ναι ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε. Κληρονόμησε τη χώρα χρεωκοπημένη, κληρονόμησε ρουσφέτια, κομματικό κράτος, κληρονόμησε διαφθορά και διαπλοκή.

Σήμερα, λοιπόν, που βγάζουμε τη χώρα από την περιπέτεια των τελευταίων χρόνων, η ΝΔ φαντάζεται επιστροφή στο παρελθόν. Και επειδή δεν μπορεί να συγκρατηθεί κάνει έφοδο και μάλιστα ενορχηστρωμένη έφοδο στις Ανεξάρτητες Αρχές. Αρχικά, με σειρά ανακοινώσεών της εγκαλεί εμάς για δήθεν «παρεμβάσεις» στον ΑΣΕΠ, ώστε να κατασκευάσει άλλοθι και την ίδια ώρα στελέχη της Αρχής λαμβάνουν μηνύματα, που εκπορεύονται από συγκεκριμένα πολιτικά  κέντρα, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ανεκτό.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη για νεοφιλελεύθερο δογματισμό και κοινωνικό δαρβινισμό, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά για διαδικασία ανασχεδιασμού μαζικής κλίμακας του δημοσίου. Γιατί ο απογοητευμένος ψηφοφόρος να μην τον πιστέψει;

Γιατί η μνήμη είναι νωπή και η «συνταγή» του Προέδρου της ΝΔ για το Δημόσιο είναι «δοκιμασμένη» και απολύτως συγκεκριμένη: απολύσεις, οριζόντιες περικοπές, καρατομήσεις στελεχών και αντικατάστασή τους από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και κομματικό κράτος.

Ωστόσο, ο  λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει νεοφιλελεύθερη δεξιά για το Δημόσιο.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής να ενισχύσει απολίτικες τάσεις και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.

Δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά για διερεύνηση υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη, η οποία δρα ανεξάρτητα και ελεύθερα. Τώρα, αν στο πλαίσιο αυτό, η Δικαιοσύνη αναδείξει και πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμενα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλάμε για ποινικοποίηση, αλλά για απόδοση Δικαιοσύνης.

Το αντίθετο όμως θα έπρεπε να μας ανησυχεί, αν δηλαδή οι Έλληνες πολίτες αισθανόταν ότι υπάρχει ασυλία και ατιμωρησία για ορισμένους «εκλεκτούς» του πολιτικού συστήματος, όπως φρόντισε το Σύστημα να κάνει με το νόμο «περί ευθύνης υπουργών».

Είπατε παλαιότερα και το συγκράτησα, για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσκοπήσεων. Πρέπει να ανοίξει θέμα για το πώς γίνονται οι μετρήσεις;

Νομίζω ότι θυμόμαστε όλοι τα δημοσκοπικά ευρήματα όλων των τελευταίων, εθνικών εκλογών και του δημοψηφίσματος, όπως βέβαια και τα αποτελέσματά τους.

Από εκεί και πέρα, είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις έρευνες.

Και αυτό θα συμβεί όταν οι έρευνες είναι έρευνες καταγραφής κι όχι διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Πως αντιλαμβάνεστε την πολιτική σύγκρουση έως τις εκλογές; Είναι σαφές το ιδεολογικό δίπολο;

Πρώτα από όλα, είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τέλους. Και ως έργο μας εννοούμε την οριστική, τυπική και καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την έναρξη μιας νέας, αναπτυξιακής περιόδου για την Ελλάδα, με προοδευτικές πολιτικές, ισχυρό κοινωνικό κράτος και σύγχρονες υποδομές. Γι’ αυτό μας επέλεξε ο λαός και αυτό εργαζόμαστε να εξασφαλίσουμε.

Και ενώ εμείς προχωρούμε μπροστά, η ΝΔ σε μια πρωτοφανή πολιτική οπισθοδρόμηση, επιχειρεί να επαναφέρει τον Μεσαίωνα, αφού διεκδικώντας διαπιστευτήρια αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού διέγραψε μέχρι και τις αξίες του Διαφωτισμού. Συνεπώς, δεν μιλάμε απλώς για ένα προεκλογικό, ιδεολογικό δίπολο, αλλά για την αντιπαράθεση δύο, διαφορετικών κόσμων.

Θεωρείτε δίκαιη την κριτική ότι προδίδει την ιστορία της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε παλαιοί σύντροφοί σας που θεωρούν ασύμβατη την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών;

Η όποια τακτική επιλογή δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον στρατηγικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το τέλος της λιτότητας και της ύφεσης.

Ποιος, όμως ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τις μνημονιακές πληγές, να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος; Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, ποιος;

Τελικά με τη σοσιαλδημοκρατία ή με την Αριστερά;

Η Αριστερά και οι σύμμαχοί της.