Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Kυρία υπουργέ, οι καταγγελίες εις βάρος της κυβέρνησης για παράτυπες προσλήψεις στο δημόσιο και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο πληθαίνουν. Χτίζετε ένα νέο κομματικό κράτος;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ερώτησή σας εμπεριέχει μία διαπίστωση: ότι υπήρχε ένα παλιό «κομματικό κράτος». Αλλά ποιος το εγκαθίδρυσε και το διατήρησε; Ποιος αντιμετώπιζε επί δεκαετίες τους πολίτες ως «πελάτες», χρησιμοποιώντας τις προσλήψεις στο Δημόσιο, για να υφαρπάζει την ψήφο τους; Ποιος σε μία νύκτα διόριζε επιτελικά στελέχη στο Δημόσιο με κομματικά κριτήρια; Ποιος έθεσε το Δημόσιο στην υπηρεσία των ποικιλώνυμων, οικονομικών συμφερόντων, εξυπηρετώντας τους ημέτερους και τη διαπλοκή;

Φυσικά, οι κύριοι της αντιπολίτευσης, που σήμερα μας καταγγέλλουν με fake news και άκρατο λαϊκισμό, είναι οι θεμελιωτές του πελατειακού κράτους και τελευταία και επισήμως προστάτες του, αφού προσπαθούν να απαξιώσουν τις αξιοκρατικές διαδικασίες, που εμείς ακολουθούμε.

Συνεπώς, φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Γιατί, εμείς όχι μόνο δεν δημιουργούμε ένα «νέο κομματικό κράτος». Αλλά, αντίθετα, το αποκομματικοποιούμε.

Μισό λεπτό… Ο κ. Μητσοτάκης που διετέλεσε υπουργός στο ίδιο πόστο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση την τελευταία τριετία έχει προσλάβει στο δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους. Τα στοιχεία αυτά έχουν βάση;

Όλγα Γεροβασίλη: Απολύτως καμία βάση, αλλά εξηγούνται πλήρως από την απόγνωση, στην οποία έχει περιέλθει. Διότι οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονται και διαφύγαμε τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κρίσης, η χώρα οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η κυβέρνηση λαμβάνει εύσημα για την μεταρρυθμιστική της δράση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ούτε πρόγραμμα, ούτε πειστικό αφήγημα για τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στην επιτροπεία και στα οποία πρωταγωνιστεί.

Μπροστά σε αυτά, ο Πρόεδρος της ΝΔ επαναφέρει την προσωπική του «συνταγή», αυτή του υπουργού των απολύσεων και του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ματαιοπονεί, βέβαια, γιατί άπαντες γνωρίζουν ότι επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μονίμου προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ και πέρα του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Και το ίδιο συμβαίνει με τους συμβασιούχους.

Όσο για τα μαθηματικά της «αριστείας και της κοπτοραπτικής» της ΝΔ, διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής», καθώς το Δεκέμβριο του 2014 το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου ήταν 579.332 άτομα, ενώ το Δεκέμβριο του 2017 ανερχόταν σε 566.861 άτομα.

Εσείς ως αρμόδια υπουργός βεβαιώνετε πως όλες οι προσλήψεις έχουν γίνει με νομότυπο τρόπο και με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές;

Όλγα Γεροβασίλη: Εγώ έχω πει και στη Βουλή, αν υπάρχει ένας μόνιμος υπάλληλος ή συμβασιούχος που να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, που να έχει προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, να μου τον φέρουν.

Πολύς θόρυβος ακούγεται για το θέμα των προσώπων που θα αναλάβουν τις θέσεις γραμματέων στα υπουργεία. Η αξιοκρατία θα υπερισχύσει των πελατειακών σχέσεων;

Όλγα Γεροβασίλη: Στη δική μας αντίληψη, καμία τομή στον δημόσιο τομέα δεν θα μπορούσε να επιτύχει, αν δεν θέταμε ευθύς εξαρχής ένα πλαίσιο διαφάνειας και αξιοκρατίας. Ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ ήταν που, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καρατόμησε εν μια νυκτί όλους τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, όταν διαφαινόταν η ήττα της ΝΔ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και όρισε όλους του διευθυντές και τμηματάρχες του Δημοσίου, δίχως καν τη σύγκλιση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Προχωρούμε απρόσκοπτα στην αποκομματικοποίηση της Διοίκησης με την επιλογή των νέων Διοικητικών Γραμματέων των Υπουργείων, με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη και αδιάβλητες διαδικασίες.

Πότε θα δούμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους να γίνεται πραγματικότητα;

Όλγα Γεροβασίλη: Από όλα τα Υπουργεία υλοποιούνται έργα προς αυτήν την κατεύθυνση και οι πολίτες βλέπουν βελτίωση σε πολλές, παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εμείς, από πλευράς μας σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υλοποιούμε και έργα ψηφιακών υποδομών.

Ένα σημαντικό έργο υποδομής είναι και το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud), ένα σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο, που εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο, καθώς συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο συστήματα, που θα κόστιζαν πολλαπλάσια, αν λειτουργούσαν μεμονωμένα. Εκεί έχει εγκατασταθεί η «Διαύγεια», σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας.

Επανεκκινήσαμε τις διαδικασίες για την έναρξη της υλοποίησης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, δηλαδή, την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 δημόσια κτίρια.

Η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο. Τί ακολουθεί στην μεταμνημονιακή περίοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όλγα Γεροβασίλη: Ένα συνεκτικό πρόγραμμα δικής μας ιδιοκτησίας που θα εξασφαλίζει τους όρους ανάπτυξης για την κοινωνική πλειοψηφία και θα παγιώνει ολοένα και περισσότερα από τα κοινωνικά δικαιώματα. Παράλληλα διαμορφώνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θέτει εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, που θα αποτρέψουν την επιστροφή μας στο παρελθόν.

Τί σας ανησυχεί περισσότερο; Οι όροι εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα με μία αυστηρή επιτροπεία ή οι δυσκολίες που υπάρχουν στην συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ;

Όλγα Γεροβασίλη: Η χώρα οδεύει προς την έξοδο από την Επιτροπεία και αυτή η εξέλιξη φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και κάποιοι δεν το αντέχουν.

Αυτό που με προβληματίζει ωστόσο είναι η απαξίωση της πολιτικής διαδικασίας με την προκλητική και ανεύθυνη στάση μια αμετανόητης αντιπολίτευσης, που έχει μπατάρει ακροδεξιά. Όποια πέτρα του ΚΕΕΛΝΠΟ, της Novartis και της Siemens να σηκώσεις θα τους βρεις από κάτω. Κι αντί να απολογούνται που λεηλάτησαν τη χώρα στην πιο δύσκολη περίοδό της, παριστάνουν τους τιμητές.

Κυρία Γεροβασίλη, πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα με αφορμή και το Σύνταγμα να ξεκινήσει ένας πιο συντονισμένος διάλογος της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής κι άλλες προοδευτικές δυνάμεις με στόχο την συνεργασία;

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αυτή άνοιξε από την πρώτη στιγμή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και με ικανοποίηση βλέπω ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αντιλαμβάνονται την ανάγκη για προοδευτικές τομές. Άλλωστε, η Αριστερά δεν είναι δέσμια του παρελθόντος και ο δημιουργικός διάλογος στα μείζονα ζητήματα με την Κεντροαριστερά είναι μια θεμιτή και ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της ΝΔ θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός υποχρεούται να τον εκλέξει Πρωθυπουργό, ως άλλος Λουδοβίκος ΙΔ΄ θεωρεί ότι «το κράτος, είναι αυτός» και αξιώνει κανένα ζήτημα να μην δρομολογηθεί ούτε το ονοματολογικό, ούτε η Συνταγματική Αναθεώρηση, ούτε η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, μέχρι να εγκατασταθεί στις «Βερσαλλίες της εξουσίας». Η εποχή των Λουδοβίκων, όμως, ανήκει στο παρελθόν.