Δήλωση στην εφημερίδα «Εποχή».

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια εσωτερική διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, θεσμοθετημένη από το 1833, με γνώμονα τη βελτίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που επέβαλε ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, με μοναδικό στόχο τη διάλυση και την απαξίωση του Δημοσίου και τελικά την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, χρησιμοποίησαν μια αμιγώς υπηρεσιακή διαδικασία, ως όχημα δημιουργίας δεξαμενών σαρωτικών και οριζόντιων απολύσεων.

Η σημερινή Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, επιχείρησε να θεραπεύσει τις αδικίες των προηγούμενων και να αποκαταστήσει το κύρος της δημόσιας διοίκησης, να βάλει τέλος στη στοχοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, να τερματίσει την αναπαραγωγή του «κρατικοδίαιτου» στερεότυπου για το Δημόσιο.

Τον πρώτο, αυτό, σταθμό ακολούθησε η θέσπιση του Ν. 4369/16, ο οποίος προβλέπει ένα συνεκτικό και ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση: δημιουργία μητρώου επιτελικών στελεχών, νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, νέο δημοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, εισαγωγή κοινωνικής λογοδοσίας κ.α.

Το αρχικό σχέδιο νόμου έτυχε ευρείας διαβούλευσης, αφού συζητήθηκαν ενδελεχώς όλες οι πτυχές του, ενσωματώθηκαν καίριες παρατηρήσεις και το τελικό κείμενο, που κατατέθηκε προς ψήφιση, έτυχε ευρείας αποδοχής.

Ιδίως δε, το σύστημα αξιολόγησης αναγνωρίστηκε από όλους, ως το πιο δημοκρατικό, αντικειμενικό και καινοτόμο σύστημα όλων των εποχών. Καμία ουσιαστική ένσταση, διαφωνία ή παρατήρηση δεν κατατέθηκε επί αυτού, από οποιονδήποτε συνδικαλιστικό φορέα.

Αντιθέτως, όλοι αναγνώρισαν ότι επιτέλους αποκαθηλώνεται η τιμωρητική λογική του συστήματος αξιολόγησης Μητσοτάκη και εγκαθιδρύεται ένα σύστημα, που στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του υπαλλήλου και κατ’ επέκταση της υπηρεσίας προς όφελος συνολικά της κοινωνίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνέχισε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους ως μέρους της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Αύγουστο παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο τριετές σχέδιο αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο περιλαμβάνεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 -2019» και ήδη υλοποιείται.

Στο στρατηγικό αυτό σχεδιασμό μας, δεν περιλαμβάνονται ούτε αποσπασματικές, ούτε για εκδικητικές ενέργειες. Ούτε, βέβαια, δράσεις του, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλοιώνουν το περιεχόμενο του Ν. 4369/16. Αντίθετα, πρόκειται για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων του δημοσίου στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην οποία κατά τη δική μας αντίληψη η δημόσια διοίκηση πρωταγωνιστεί.

Παράλληλα, με τη διαδικασία της αξιολόγησης θωρακίζουμε τους δημοσίους υπαλλήλους απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό και άλλα νεοφιλελεύθερα εργαλεία. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, καθώς η αξιολόγηση αφορά το έτος 2016, με ταυτόχρονη απαλλαγή του απλού υπαλλήλου από οποιασδήποτε μορφής ευθύνη ή γραφειοκρατική αγκύλωση.

Απέναντι σε μια ανθρωποκεντρική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και μετά από εξαντλητικό διάλογο, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ επέλεξαν την αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης –και όχι την απεργία- από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, μολονότι δεν έχει διατυπωθεί καμία διαφωνία απέναντι σε ένα πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο, αυτό του Ν. 4369/16.

Οι λόγοι είναι προφανείς: να φρενάρουν την υλοποίηση μιας τομής στη δημόσια διοίκηση, που εισάγει για πρώτη φορά αντικειμενικές, αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Το «Δημόσιο 2020» δεν θα αποκλείει κανέναν και με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του, θα αποτελέσει πυλώνα για την Ελλάδα μετά την επιτροπεία.

Σε αυτήν την πορεία, η Αριστερά και το κοινωνικό κράτος θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

 

Advertisements