Συνέντευξη στον ρ/σ Alpha 98.9 και στις δημοσιογράφους Λώρα Ιωάννου και Ευαγγελία Τσικρίκα  

Την αισιοδοξία της για την έκβαση των αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους , εμφανίστηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και υπογράμμισε για το θέμα των πλεονασμάτων , τόσο το ύψος όσο και η διάρκεια εξαρτώνται απολύτως από το τι θα γίνει συνολικά με το χρέος «προφανώς αυτή είναι μια συζήτηση που θα καταλήξει συνολικά».
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα  δημιουργούν δυσκολίες ωστόσο τόνισε πως έχει φύγει από το τραπέζι το αίτημα για τη δεκαετή διάρκεια , που ζητούσαν οι δανειστές και βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσιος διάλογος για το συνολικό πακέτο.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε , ότι τα προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής απέτυχαν στη χώρα μας. Εμείς   ισχυριζόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα θα πετύχει και η επιτυχία του προγράμματος κρίνεται και από τη ρύθμιση του χρέους και η προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλη» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
Ερωτηθείσα για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης  απάντησε πως «η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και προηγούνται συζητήσεις των αποφάσεων των υπουργών. Η  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου την οποία δεν την έχουμε δει, δεν μπορούμε να την σχολιάζουμε επί πραγματικού. Δεν μπορεί να γίνεται πολιτική με διαρροές» τόνισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πληρωθούν.
«Έχουμε μπροστά μας σκληρά εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ με κατακερματισμένες συμβάσεις και με αποδοχές των 650 ευρώ» είπε η υπουργός και συμπλήρωσε «μας απασχολεί ιδιαίτερα πως θα λυθεί το πρόβλημα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων ανθρώπων γιατί αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους που δόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το οποίο αντιπαλευόμαστε» υπογράμμισε.
«Το θέμα των συμβασιούχων απασχολεί την κυβέρνηση και θέλουμε τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργάνων για να λυθεί δεν είναι μικροπολιτικό θέμα , είδαμε έναν ενθουσιασμό στη ΝΔ, με χαιρεκακία στην ιδέα ότι δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι« είπε η κ. Γεροβασίλη αι συμπλήρωσε « είναι σοβαρά θέματα οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι να παίζουμε  μικροπολιτικά  παιχνίδια όποιος θέλει να βοηθήσει να ανοίξει το διάλογο για να βρούμε λύση» το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές  είπε το 80%  των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλει μικρότερες εισφορές χαρακτηρίζοντας δικαιότερο το σύστημα καθώς οι εισφορές υπολογίζονται βάση των κερδών και όχι  με πάγιο οικονομικό μέγεθός.
Αναφερθείσα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι «έχουμε σχεδιάσει και ξεκινήσει να υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα διοικητική μεταρρύθμισης του κράτους το οποίο χωρίζεται σε δύο μεγάλους άξονες». Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, ο πρώτος άξονας,  αφορά το εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης όπου έχουν αρχίσει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι κρίσεις των γενικών διευθύνσεων «με αξιοκρατικά, διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια για πρώτη φορά», η αξιολόγηση του προσωπικού, το σύστημα κινητικότητας και το μητρώο επιτελικών στελεχών. «Έχει βγει η προκήρυξη  για τους γενικούς διευθυντές οικονομικού-διοικητικού των υπουργείων. Έχουν γίνει βήματα ως προς την αποκομματικοποίηση του δημοσίου. Βεβαίως προχωρούν και άλλα βήματα για τη ανασυγκρότηση του κράτους, με στόχο επιτέλους ένα φιλικό προς τον πολίτη δημόσιο. Είναι κάτι που έχει ανάγκη η χώρα», υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σχετικά με τον δεύτερο άξονα των μεταρρυθμίσεων  η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως στοχεύει  στην αλλαγή της σχέσης μεταξύ κράτους, πολίτη και επιχείρησης. «Η τελική συμφωνία με τον ΟΟΣΑ, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και στη γενικότερη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα ενώ η συνεργασία με τη νορβηγική κυβέρνηση θα αφορά την επόμενη ημέρα των ΚΕΠ, μέσω ενός προγράμματος που μέχρι το τέλος του 2017 θα επιφέρει την κατάργηση 4 εκατομμυρίων εγγράφων από το δημόσιο», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακούστε εδώ όλόκληρη τη συνέντευξη:

http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=76796

Advertisements