Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Microsoft Ελλάς, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία εξαιρετικά χρήσιμη καθώς απαντά σε μια πραγματική ανάγκη της ελληνικής πραγματικότητας τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική της διάσταση. Χαιρετίζουμε λοιπόν την εκδήλωσή σας καθώς συμπίπτει με τις πολιτικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβερνητική πολιτική σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει ως σημείο αναφοράς την διαρκή ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης μέσω της ηλεκτρονικής και ψηφιακής πολιτικής. Πυλώνες της πολιτικής αυτής είναι (α) η ανοιχτή διάθεση των πληροφοριών και των δεδομένων και (β) ο  σεβασμός και η θεσμική προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αποτελεί δε μείζονα προτεραιότητά μας καθώς είναι βραχίονας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την προώθηση στέρεων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, μια τόσο παρεξηγημένη και κακοποιημένη στο παρελθόν έννοια έχουν ως γνώμονα – τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο – την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανακούφισης των πολιτών και ανάταξης της ελληνικής και οικονομίας, υλοποιούμε το εθνικό σχέδιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, με την ψηφιακή διακυβέρνηση και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών καινοτομιών να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση ο δημόσιος τομέας αποτελεί κεντρικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ίδια αυτή πολιτική βούληση αλλά και η γενική απαίτηση για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο μας ωθεί με αποφασιστικότητα μετά από ευρείες και καινοτόμες θεσμικές παρεμβάσεις να βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της εφαρμογής των αυτών των δομικών μεταρρυθμίσεων. Καθώς μέτρο αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η καθημερινότητα των πολιτών, σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά σε κάθε συμπολίτη και ιδιαίτερα στους ασθενέστερους. Σε πείσμα αυτών που επί δεκαετίες έστησαν ένα πελατειακό κράτος, με την αναξιοκρατία και τον κομματισμό, δημιουργείται  ένας σύγχρονος δημόσιος τομέας με υπαλλήλους και υπηρεσίες που θα στέκονται αποτελεσματικά στο πλευρό του.

Photo/Πηγή: capital.gr

Το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, το Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, το νέο επιστημονικά τεκμηριωμένο Σύστημα Αξιολόγησης και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται. Δημιουργείται έτσι ένα νέο αξιακό πλαίσιο, που απαλλάσσει τις παραγωγικές δυνάμεις της δημόσιες διοίκησης από τα βαρίδια του παρελθόντος. Έτσι η δημόσια διοίκηση αλλάζει ουσία, περιεχόμενο και αποστολή, γίνεται εξωστρεφής, επικεντρώνεται στα αποτελέσματα και στέκεται αρωγός στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Με τις απλουστεύσεις διαδικασιών και με νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούμε μειώνουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, εξοικονομώντας χρόνο και απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους. Με την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή αλλά και με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων, ενοποιούμε τα συστήματα ώστε οι εξυπηρετούμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις να διεκπεραιώνουν απλά και με μια κίνηση τις υποθέσεις τους. Η συλλογή πλήθους υπογραφών και εγγράφων από συναρμόδιους φορείς αποτελεί σταδιακά εικόνα ενός παρελθόντος που όλοι θέλουμε να διαγράψουμε από τη μνήμη μας. Την ίδια ώρα, μέσω της “Κοινωνία της Πληροφορίας AE” υλοποιούνται προγράμματα με σκοπό την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, όχι μόνο σε θέματα του δημοσίου αλλά κυρίως στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακόμη, σε επίπεδο συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών, εντατικοποιούμε την συνεργασία μας και το διάλογο με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σήμερα ζούμε την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και η χώρα μας καλείται να αναπτυχθεί και να ευημερήσει με τους όρους αυτής της νέας πραγματικότητας. Μια πραγματικότητα στην οποία η δημόσια διοίκηση αποδεικνύεται ικανή και αποτελεσματική. Η μέχρι σήμερα αξιόπιστη λειτουργία των Κ.Ε.Π. όπου περίπου 3 εκ. πιστοποιητικά και βεβαιώσεις (Ληξιαρχείο, Δημοτολόγιο, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ) διακινούνται ετησίως πιστοποιεί την ουσία και το νόημα των ασκούμενων δημοσίων πολιτικών. Η διακίνηση αυτή έχει λάβει χώρα δίχως μέχρι στιγμής να έχει συμβεί η οποιαδήποτε διαρροή δεδομένων.

Ασφαλώς πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Σε αντίθεση με το παρελθόν πρέπει να γίνουν με συντονισμό και λογική συνοχή ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η προστιθέμενη αξία τους στο νέο παραγωγικό υπόδειγμα. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς και ταχείες εξελίξεις στο σχετικό τομέα και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προωθεί τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής σκοπός της οποίας θα είναι η διαρκής και με κανόνες όπως και μεθόδους αξιολόγηση, καθοδήγηση  και υποστήριξη των φορέων του δημοσίου στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας.

Θέλω ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας πρωτοβουλία και να χαιρετίσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την εκδήλωση αυτή.

Advertisements