Η έκθεση «Ελλήνων Κόσμημα» διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ HELEXPO σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου για την τιμή που μου κάνετε να εγκαινιάσω σήμερα σε αυτό τον υπέροχο χώρο, μια έκθεση-θεσμό πλέον, για τον κλάδο του ελληνικού κοσμήματος.

Ως γέννημα-θρέμμα  της Ηπείρου,  τόπο κατ εξοχήν φημισμένο για τα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας, δεν θα μπορούσα παρά να γνωρίζω την λαμπρή ιστορία του ελληνικού κοσμήματος που αποτελεί στοιχείο πλέον, της εθνικής μας ταυτότητας. Και λέω στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, διότι  μετά από 6.000 χρόνια «ζωής» του κλάδου το ελληνικό κόσμημα αποτελεί χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της κουλτούρας των Ελλήνων (της χώρας;).

Σε αυτή την έκθεση σήμερα, συναντώνται η τέχνη και το εμπόριο με το πνεύμα και τη δημιουργία. Το παρελθόν συναντά το μέλλον. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει αυτό το μέλλον.  Να αποτελέσει η Πολιτεία το φορέα στήριξης του ελληνικού κοσμήματος.

Μέσα από αυτή τη στήριξη θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης. Ένα στόχο που προσβλέπει  στη διεύρυνση της αξίας της χώρας μας, στην αύξηση των εξαγωγών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ επέκταση στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα από αυτή τη στήριξη θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και την προοπτική του μέλλοντος .

Αυτή η έκθεση  για το κόσμημα, τα ωρολόγια, τους πολύτιμους λίθους και τον εξοπλισμό αργυροχρυσοχοΐας θα ενισχύσει αυτή μας την υποχρέωση, προς το ελληνικό κόσμημα. (τη διασφάλιση του μέλλοντος του ελληνικού κοσμήματος)

Θα ενισχύσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας: την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία σειρά προϊόντων της χώρας μας, όπως είναι τα κοσμήματα είναι φημισμένα στο διεθνές στερέωμα.

Οι παραδοσιακές τεχνικές στην επεξεργασία και την κατασκευή, δεν αποτελούν απλά ιστορική ανάμνηση και κρίκο σύνδεσης με το παρελθόν μας. Σήμερα μπορούν να προσδώσουν την ξεχωριστή σφραγίδα ποιότητας, σε συνδυασμό με καινοτόμες εφαρμογές και νέες τεχνολογίες. Πρέπει όμως πρώτα να τις γνωρίσουν οι Έλληνες και κυρίως  οι νέοι, να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργία. Να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τεχνικές και τεχνοτροπίες. Να τις αγαπήσουν και να τις διατηρήσουν. Εκθέσεις σαν και την σημερινή είναι ιδανικοί κόμβοι για κάτι τέτοιο. Κι αυτό διότι είναι σχεδιασμένες ώστε να συνδυάζουν ενεργά  τις οικονομικές δραστηριότητες, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι, διανύουμε μία εποχή, στην οποία η ομαλότητα και η κανονικότητα έχουν χαθεί σαν έννοιες. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η Ελλάδα κάνει μετά από χρόνια τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της. Ένα από τα μεγάλα βήματα για αυτή την έξοδο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο κλάδος του ελληνικού κοσμήματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι συμμέτοχος σε αυτήν. Η πολιτεία οφείλει να αξιοποιεί και να στηρίζει τους καταλύτες της παραγωγικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης. Το όραμα, για μια παραγωγική και ευημερούσα Ελλάδα ενισχύεται μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή έκθεση, ενισχύεται μέσα από τον κλάδο του ελληνικού κοσμήματος, ενισχύεται καθημερινά από όλους τους  Έλληνες.

 

Advertisements