«Σήμερα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γινόμαστε συμμέτοχοι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την ανάκτηση και αναδιανομή του εθνικού μας πλούτου, για τη δίκαιη ανάπτυξη»

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η εκδήλωση μας γίνεται στη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, συμβόλου της δημοκρατίας, της ελευθερίας, και του ανθρωπισμού. Ενός ορόσημου με παγκόσμια αναγνώριση.

Συχνά, ωστόσο, ξεχνάμε ότι το θαύμα της Ακρόπολης δε δημιουργήθηκε μονομιάς, άλλα ήταν η υλική αποκρυστάλλωση μιας μακράς πορείας της πόλης των Αθηνών προς την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα.

Μιας πορείας με διαδοχικά στάδια. Ξεκινώντας από την ενότητα των πολιτών υπό το άστυ.  Περνώντας στη θέσπιση νομοθεσίας. Στη συνέχεια, από την τυραννία και την ανατροπή της. Καταλήγοντας, στην κορύφωσή της, στη μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση: την παραχώρηση της Πολιτείας στο Λαό, και την επακόλουθη πολιτική και οικονομική εξωστρέφεια, τον κοσμοπολιτισμό.

Μιας πορείας προς το μεγαλείο που -παρά τις δυσκολίες και τους λιμούς, παρά τους πολέμους με τις νίκες και τις ήττες- παρέμεινε ζωντανό μέσα στους αιώνες. Και συνέχισε να εμπνέει όχι μόνο εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αλλά και ολόκληρο το Δυτικό πολιτισμό.

Σήμερα, η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Αφήνει πίσω της τα χρόνια της ύφεσης και της παρακμής, και στρέφει το βλέμμα προς το μέλλον.

Σήμερα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γινόμαστε συμμέτοχοι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την ανάκτηση και αναδιανομή του εθνικού μας πλούτου, για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Το όραμα, για την παραγωγική και ευημερούσα Ελλάδα του 2021, θα μας παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τους σύντομους χαιρετισμούς των αγαπητών συναδέλφων, Γιώργου Σταθάκη, Πάνου Σκουρλέτη και Χρήστου Σπίρτζη.

Advertisements