«Το σύστημα της απλής αναλογικής θα είναι αυτό το οποίο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η εφαρμογή και οι λεπτομέρειές του»

skai_1003_logoΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Να καλημερίσουμε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Τι κάνετε;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα. Είμαι καλά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Είστε Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ξέρουμε το θέμα, είστε υποχρεωμένη, σας αρέσουν δεν σας αρέσουν τα πράγματα, να τα λέτε όπως πρέπει. Όλοι, όχι μόνο εσείς, όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι το έχετε αυτό. Ήταν ένας ιστορικός συμβιβασμός, πραγματικά, του καπιταλισμού με την Αριστερά χθες, έτσι; Αυτή η υπογραφή, αυτή η συμφωνία, δηλαδή.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω ότι συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, αποδεχθήκαμε μία Συμφωνία, παλέψαμε για τους καλύτερους δυνατούς όρους, είπαμε στον ελληνικό λαό ποιος θα διαχειριστεί αυτή την καινούργια κατάσταση που διαμορφώθηκε, μέσα σε αυτή τη Συμφωνία υπήρχε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αποδεχθήκαμε και συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε, με πλήρη συναίσθηση. Και βεβαίως, πιστά τοποθετημένοι στην άποψή μας ότι θα παλέψουμε συνεχώς για τους καλύτερους όρους, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φτάσαμε και στη χθεσινή συμφωνία. Πιστεύω ότι κινήθηκε ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή  κάναμε πάλι διαπραγμάτευση και βελτιώθηκαν κατά πολύ οι όροι προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, φυσικά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Κατά πολύ δεν θα το έλεγα, αλλά βελτιώθηκαν πράγματι, διάβασα τη συμφωνία και είδα ότι υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις. Όμως, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι καθαρά πολιτικό, πέρα από τη συμφωνία που οι περισσότεροι επικροτούν, υπό την έννοια ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί ο χώρος, μιλάμε για θέσεις εργασίας, για μεγάλες επενδύσεις κλπ. Υπάρχουν όμως άνθρωποι μέσα στο κόμμα σας και στην κυβέρνηση που φαίνεται να διαφωνούν πλήρως με αυτή την τακτική. Ας πούμε, για παράδειγμα, η Περιφερειάρχης, η κυρία Δούρου, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, έλεγε ότι δεν θα πουληθεί ποτέ το Ελληνικό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι κάποιοι είναι και σε δύσκολη θέση. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψή της σήμερα της κυρίας Δούρου, αλλά σύντροφοί σας που είναι σήμερα στη Βουλή -με κάποιους εξ αυτών επικοινώνησα χθες-  μου είπαν: «εντάξει το υπογράψαμε, αλλά δεν μας ικανοποιεί το γεγονός πως δόθηκε το Ελληνικό». Υπάρχει αυτό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για να συμπληρώσω σε αυτό που λέει ο κύριος Χατζής, είναι για πανηγυρισμούς αυτή η συμφωνία;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν πανηγύρισε κανείς. Αυτό, όμως, που είπαμε και πρέπει να αποτυπώνουμε ακριβώς την πραγματικότητα, διότι μόνο τότε γινόμαστε και αξιόπιστοι στους ανθρώπους που μας ακούν, δηλαδή ότι πραγματικά στις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως και των παρατάξεων και περιφερειακής παράταξης και δημοτικών κινήσεων κλπ, η λογική ήταν τελείως διαφορετική. Η πολιτική όμως που χαράχθηκε το καλοκαίρι είναι συναπόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μία πολιτική που έκανε κάποιος.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, την εντάσσετε σε αυτό το πλαίσιο.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό κρίθηκε. Και κρίθηκε και σε εκλογές αυτό. Και οι βουλευτές μας και όλοι όσοι κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές, κατεβήκαμε και εκλεγήκαμε ή όχι με το συγκεκριμένο πλαίσιο. Βεβαίως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτές ακριβώς για τις οποίες έχουμε μιλήσει ανοιχτά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Μία πολιτική παρατήρηση εδώ. Βεβαίως κατεβήκατε με το πρόγραμμα που λέτε και βεβαίως είχατε μπροστά σας…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως έτσι έγινε.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, όμως.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βλέπετε, όμως, πόσο διαφοροποιήθηκαν οι όροι σε σχέση με το τι είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση που έκανε τη συμφωνία.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Δεν τίθεται εκεί το πρόβλημα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα το ισοπεδώσουμε αυτό.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ σας το είπα και νωρίτερα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, όμως. Το ζήτημα ότι ναι μεν τα είχατε πει αυτά εσείς, δεν ξέρω κατά πόσο είχαν γίνει συνείδηση μέσα σε εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε για να πάμε στις εκλογές. Για να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ο κόσμος, παραδείγματος χάρη αυτό που του συμβαίνει σήμερα με τα Ταμεία.  Εντάξει, το ΤΑΙΠΕΔ το είπαμε,  υπογράψατε, έγινε αυτή η συμφωνία, υπάρχουν γκρίνιες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μου απαντήσατε σε αυτό, πώς θα αντιμετωπίσετε τους συντρόφους σας…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας απάντησα ακριβώς…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό είναι κεντρικό επιχείρημα, δεν είναι…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θέλω να μείνουν εκκρεμότητες στη συζήτησή μας, θα απαντήσω σε όλα, όσο πιο σαφώς μπορώ.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Η απάντησή σας δεν ξέρω αν τους καλύπτει εκείνους.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να το ξαναπούμε λοιπόν άλλη μια φορά, για να μην υπάρχουν κενά, σας παρακαλώ.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Το εμπέδωσα εγώ, οι σύντροφοί σας εάν θα το εμπεδώσουν, εγώ δεν έχω πρόβλημα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι σύντροφοί μου είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι, ξέρετε, και πλήρως ενήμεροι. Οι συζητήσεις δε και ο διάλογος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για αυτό δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος, τον κάνουμε ανοιχτά, με συμφωνίες και διαφωνίες…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Παλαιότερα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και σήμερα…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Σήμερα λιγότερο, γιατί είστε κυβέρνηση, εντάξει κατανοητό αυτό.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν είναι έτσι. Υπάρχουν οι θεσμοί, υπάρχουν οι λειτουργίες του κόμματος, όλα λειτουργούν και βεβαίως αυτό…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Τέλος πάντων, μην μείνουμε σε αυτό. Πάμε στην ουσία του πράγματος.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, για να μην αφήνουμε κάτι να αιωρείται.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, παράπονα έχουν πολλοί, θα το δούμε στην πορεία. Βεβαίως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τώρα, υπογράφηκε η συμφωνία. Εγώ θα το παραδεχθώ δημοσίως, σαν δημοσιογράφος δηλαδή, δεν ξέρω τι λέει η ΝΔ, αυτό θα μας το πουν φαντάζομαι, έχουν βελτιωθεί πάρα πολλά σημεία των όρων αυτής της συμφωνίας. Είναι έτσι. Το διάβασα χθες…

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πράσινο και σε κάποια δημόσια έργα…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Και σε άλλα και σε υποδομές, κλπ. Και σωστά έγινε αυτό. Πάμε τώρα στα ασφαλιστικά. Κυρία υπουργέ, αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα προκύπτει νέο θέμα. Νέες μειώσεις στις επικουρικές, νέες μειώσεις στα μερίσματα. Πράγματα που δεν τα ξέραμε, βγάζει εγκύκλιο ο υπουργός, άκουγα το πρωί στην εκπομπή του κυρίου Παπαδάκη, βγάζει καινούργια εγκύκλιο για τα μερίσματα και για τις επικουρικές. Τι γίνεται; Γιατί αλλάζει συνέχεια αυτό, ενώ έλεγε ότι θα το…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αλλάζει τίποτα. Αυτά που ψηφίστηκαν, είναι αυτά που θα υλοποιηθούν. Όπως καταλαβαίνετε, όταν ψηφίζεται ένα σχέδιο, ένας νόμος, ακολουθείται και από κάποιες υπουργικές αποφάσεις που είναι…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εκεί είναι το πρόβλημα, όμως.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι υπουργικές αποφάσεις είναι ενταγμένες στον νόμο που ψηφίστηκε και για τον οποίο μεγαλύτερη διαβούλευση και συζήτηση, απ’ ό,τι έγινε πέντε μήνες για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, δεν νομίζω ότι έχει ξανασυμβεί. Μέσα στους πέντε μήνες δεν έχει μείνει κανείς ο οποίος να μην μπόρεσε να ενημερωθεί ή να διατυπώσει άποψη. Και όλα αυτά φυσικά λήφθηκαν και υπόψη και όπως θυμάστε από το αρχικό σχέδιο του Ασφαλιστικού έχουν συμβεί και πολλές βελτιωτικές αλλαγές. Ωστόσο, τηρήθηκαν αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε ότι θα τηρηθούν, όπως η μη μείωση των κυρίων συντάξεων και να θυμίσω πως είναι η πρώτη φορά, η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν κύριες συντάξεις ύστερα από έξι χρόνια.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, μειώθηκαν οι επικουρικές, όμως.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι επικουρικές, που επίσης συζητήθηκαν και δεν υπάρχει καμία έκπληξη σημερινή και καινούργια, είναι ότι…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Είναι στις προβλέψεις για μηδενικά ελλείμματα. Η έκπληξη είναι η εξής: Πως όλοι περίμεναν ότι θα γίνει από το ’17 και γίνεται από τώρα. Αυτή είναι η έκπληξη στις επικουρικές και το ξέρετε πολύ καλά, κυρία Γεροβασίλη, γιατί είστε γιατρός και έρχεστε σε επικοινωνία με ανθρώπους καθημερινούς, που έχουν προβλήματα, κλπ. Το λέω γιατί έχει μια σημασία κοινωνική αυτό. Όταν εγώ στην τσέπη μου βάζω 1.000 ευρώ και ξαφνικά βάζω 700, δεν με νοιάζει από ποια από τις δύο συντάξεις κόπηκε, κόπηκε. Αυτό πρέπει να το πείτε δημόσια και να μην υποκρινόμαστε ούτε εμείς σαν δημοσιογράφοι ούτε εσείς σαν πολιτικοί.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε υποκριθεί ποτέ ότι δεν υλοποιήθηκε ένα Ασφαλιστικό που έχει και σημεία τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρχουν. Θα θέλαμε ένα Ασφαλιστικό που τα προηγούμενα 40 χρόνια οι κυβερνήσεις μας θα έπρεπε να του είχαν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά και τη δικαιοσύνη, προφανώς. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ σε αυτή τη χώρα και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ασφαλιστικό σύστημα να καταρρέει και να χρειάζεται 1,8 δις, όπως υπογράφηκε στη Συμφωνία…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Με προκαλείτε εδώ να σας θέσω ένα θέμα. Με προκαλείτε.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να τα θέσετε όλα τα θέματα.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Όχι για την κυβέρνησή σας, με προκαλείτε να θέσω ένα θέμα με το παρελθόν. Όποιος υπουργός των κυβερνήσεων του παρελθόντος επιχείρησε να κάνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να το διασώσει, έφαγε το ξύλο της αρκούδας. Τον έφτυναν, τον λοιδορούσαν…

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα ίδια τα κόμματά του.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Από τα κόμματά του, από τους συνδικαλιστές των δικών τους κομμάτων και κομμάτι της Αριστεράς και το δικό σας και του ΚΚΕ. Δεν ήθελε κανένας να αλλάξουν αυτά.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι. Οι κυβερνήσεις είναι για να κυβερνήσουν και να πάρουν αποφάσεις και το λαϊκό κίνημα είναι για να διεκδικήσει το βέλτιστο…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Κατηγορείτε το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη γι αυτά τα οποία αποφασίζουν.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό, κυρία Γεροβασίλη. Και λέτε δεν έπαιρναν μέτρα. Για σκεφθείτε να έπαιρναν αυτά τα μέτρα που έπρεπε να πάρουν, τι θα γινόταν. Θα καιγόταν το σύμπαν.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι. Εγώ αυτό που διαβλέπω και σήμερα, σε πολλές δημόσιες συζητήσεις, είναι ότι φταίει η Αριστερά διότι είναι κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια να φταίει, λέει, διότι υπήρχε η «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς». Επομένως, για ό,τι συνέβη σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια φταίει η Αριστερά είτε κυβέρνησε είτε δεν κυβέρνησε.  Αυτό, ξέρετε, ξεφεύγει από τη λογική.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά το κάθε κόμμα…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξεφεύγει από τη λογική και εδώ υπήρχαν ισχυρές κυβερνήσεις, με χρήματα, σε καιρούς ευδαιμονίας, οι οποίες δεν πήραν κρίσιμες αποφάσεις και έχουν ευθύνη για αυτό και θα πρέπει να απολογηθούν κάποτε. Και όχι σήμερα να μας κουνούν το δάχτυλο. Για να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Όλες οι κυβερνήσεις έχουν προβλήματα και ευθύνες, ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα κόμματα του πολιτικού συστήματος και του δημοκρατικού τόξου έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς, σε αυτό θα συμφωνήσω. Θα συμφωνήσω για να αποκατασταθεί και η δικαιοσύνη. Η Αριστερά, λοιπόν, με το 3 και το 4% και με μικρή παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως όλοι γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια,  διότι μεγάλες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις έρχονταν από τα δεξιά και από το ΠΑΣΟΚ, σας το θυμίζω. Δεν ήταν δικοί μας οι συνδικαλιστές που καθόριζαν αυτά τα οποία λέτε, έχουν ονοματεπώνυμα αυτοί.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εμείς, σε αυτή την εκπομπή τους έχουμε πει, κυρία Γεροβασίλη.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχουμε πει και τα ονόματα.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ λέω και τα ονόματα, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχουν γίνει υπουργοί…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ήταν Αριστερά, λοιπόν, αυτοί.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, αυτοί ήταν Σοσιαλιστές της πλάκας, της κονόμας. Αλλά αυτά τα έχω πει, εγώ, καταλάβατε;

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε στο σήμερα, όμως. Χθες, μια αναφορά σας στο briefing σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, δημιούργησε ένα θέμα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μια αναταραχή, το πρόσεξα.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά σας, βέβαια, δεν ήταν έτσι όπως αποδόθηκε, όπως το είδα εγώ. Κάτι άλλο είπατε. Απλώς, όμως, θέλω να την επαναδιατυπώσετε, για να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Δηλαδή, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα την αναθεώρηση του Συντάγματος;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή, ακριβώς, ήταν και η ερώτηση του συναδέλφου σας στο χθεσινό briefing. Και η απάντηση η δική μου ήταν, ότι δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή ακριβώς ήταν η διατύπωση. Από εκεί και μετά, όμως, ακολούθησε όλο αυτό το οποίο λέτε, «βόμβα κλπ. στα θεμέλια της Δημοκρατίας» και ιστορίες. Ειπώθηκαν και αυτά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι βόμβα αυτό που είπατε εσείς. Είναι βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας εάν πάμε στη λογική ενός δημοψηφίσματος.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για να γίνουμε, λοιπόν, πιο σαφείς. Ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφθηκε ότι θα παρακαμφθεί η συνταγματική διαδικασία για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Είδα και τις φοβερές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ως έγκριτου συνταγματολόγου, ο οποίος μίλησε για κατάλυση και απειλή της δημοκρατίας και ιστορίες. Λοιπόν, ουδείς υπονόησε τέτοιο πράγμα ακόμη και σε αυτή την ενδεχόμενη σκέψη. Διότι, αντιλαμβάνεστε, εκτιμώ ότι αυτό το οποίο θορύβησε περισσότερο, είναι ένας φόβος, θα έλεγα του παλαιού πολιτικού  συστήματος απέναντι στη λαϊκή κρίση. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είπε κανείς ότι θα παρακαμφθεί το Σύνταγμα. Ωστόσο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, μιας ευρείας διαβούλευσης με τον ελληνικό λαό, προφανώς και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας το κάνετε πιο συγκεκριμένο αυτό.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήμουν σαφής. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τη συνταγματική παράκαμψη για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Σύμφωνοι. Είστε σαφέστατη.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί και μετά θα συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα εμπλέξουμε περισσότερο, βεβαίως, και  τα πολιτικά κόμματα αλλά και τον ελληνικό λαό σε αυτή τη συζήτηση. Και όλες οι σκέψεις θα διατυπωθούν ελεύθερα, δημοκρατικά κλπ.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Πώς θα τον εμπλέξετε τον ελληνικό λαό;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα το συζητήσουμε.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ έχω εμπειρία, λόγω και της ηλικίας μου, από άλλο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και μου θυμίζει άλλα πράγματα και με ενοχλεί αυτό.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν άλλες οι εποχές, δεν υπήρχε Βουλή, δεν υπήρχε Δημοκρατία. Ας μην συγκρίνουμε πράγματα ανόμοια.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Λέω ότι θυμάμαι. Δεν τα συνέκρινα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ότι κάποτε έγινε ένα δημοψήφισμα σε μια στιγμή στην ελληνική ιστορία, δεν σημαίνει ότι τα δημοψηφίσματα ποινικοποιούνται.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ήρθε ο χωροφύλακας στο σπίτι μου, καταλάβατε…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας καταλαβαίνω.  Για να είμαστε λοιπόν, σαφείς και για να μη μείνει κάτι στο αέρα, διότι, αντιλαμβάνεστε, τι συμβαίνει αμέσως μετά. Για να είμαστε σοβαροί όλοι σε αυτό τον διάλογο, δεν το λέω σε εσάς, προφανώς, αλλά επειδή είμαστε σε μια δημόσια συζήτηση,  όλες οι ιδέες που διευρύνουν και βαθαίνουν το διάλογο, θα συζητηθούν με όλους τους τρόπους. Δεν εννοούμε, σε καμία περίπτωση, τη παράκαμψη της συνταγματικής διαδικασίας, διότι αυτό υπαινίχθηκαν, υπονόησαν ή και διατύπωσαν ανοικτά, κάποιοι.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε πριν ότι στη συζήτηση αυτή για το Σύνταγμα δηλαδή, θα εμπλακούν φυσικά τα πολιτικά κόμματα, δεν θα γίνει παράκαμψη των συνταγματικών διαδικασιών αλλά,  και ο ελληνικός λαός. Κατά συνέπεια, αν μου επιτρέψετε να κάνω μια υπόθεση εργασίας, θα συζητήσετε με τα πολιτικά κόμματα τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες και στο τέλος θα εμφανίσετε μια πρόταση, αυτή που θα βγει από το διάλογο η οποία, εσείς νομίζετε ότι πρέπει να εμφανίσετε και να την θέσετε στην κρίση του ελληνικού λαού, αν πρέπει να είναι αυτές οι αλλαγές του Συντάγματος ή όχι, κάπως έτσι θα γίνει η εμπλοκή του ελληνικού λαού που υποστηρίξατε,  νωρίτερα;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας είπα, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ούτε έχει συζητηθεί, αν θα γίνει ή δεν θα γίνει μια διαδικασία από τον ελληνικό λαό και με ποιόν τρόπο.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Αυτός είναι ένας τρόπος, όμως.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα, όμως, όλους τους τρόπους θα τους συζητήσουμε ανοικτά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ο λαός με έναν τρόπο εμπλέκεται. Με ένα δημοψήφισμα. Δεν εμπλέκεται αλλιώς.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε αυτό το σημείο της συζήτησης βρισκόμαστε.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς θα το δούμε, λοιπόν. Εάν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, φυσικά και θα το ξέρετε.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Άρα, λοιπόν, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο που σας περιέγραψα. Αυτό λέμε τώρα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ας μην ποινικοποιήσουμε τον ανοικτό διάλογο, σας παρακαλώ, με όλους τους τρόπους.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις αντιδράσεις, λέμε.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει ποινικοποίηση

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το λέω για εσάς. Από τη στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί, προφανώς και δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς τον ανοίξατε αυτό τον κύκλο της συζήτησης.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν τον άνοιξα, απλώς δεν τον έκλεισα. Έχει μεγάλη διαφορά. Στην ίδια λογική, λοιπόν, παραμένουμε ανοικτοί στη συζήτηση.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Άρα, ο ελληνικός λαός σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί, θα εμπλακεί με έναν τρόπο. Αυτόν.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδεχομένως.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας πείτε για την δόση. Είμαστε εντάξει; ΄Εχει προχωρήσει η διαδικασία;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται η διαδικασία. Είμαστε στη διαδικασία της έγκρισης των Κοινοβουλίων, προκειμένου, τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα, δεν έχουμε κάτι άλλο να περιμένουμε.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα. Είχα την ευκαιρία στο διάλειμμα να ακούσω το δελτίο ειδήσεών σας, και μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση που αναφέρθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή έκλεισε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Αυτό, τι σημαίνει ακριβώς; Δηλαδή, τι ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη; Τι ώρα κλείστηκε ή οι όροι; Δεν άκουσα κάτι για τους όρους. Θα ήθελα να το σχολιάσω.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή είπατε για την τελευταία ώρα, είχε υπάρξει μια εμπλοκή και υπό την πίεση των δανειστών, αυτό εννοούσε, προφανώς.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή. Προφανώς, μια διαπραγμάτευση τελειώνει την τελευταία ώρα, αλλιώς δεν είναι διαπραγμάτευση. Αυτό δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης και μου κάνει εντύπωση.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχομένως να θεωρούσε ο κ. Μητσοτάκης …

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα έπρεπε να τοποθετηθεί απέναντι στους όρους της συμφωνίας, και ανοικτά. Είναι η δεύτερη φορά που το ρώτησα  αυτό και χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Θα συνταχθεί η Νέα Δημοκρατία; Τι λέει η Νέα Δημοκρατία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τα lock out, για τις ομαδικές απολύσεις; Αυτό έχει σημασία για τα συμφέροντα της χώρας. Να τοποθετηθεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντί να σφυρίζει αδιάφορα και να πετά διαρκώς τη μπάλα στην εξέδρα.  Με εντυπωσιάζει, γι΄ αυτό και το επαναλαμβάνω.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Για τα εργασιακά, μια και το αναφέρατε, έχει τοποθετηθεί επισήμως η κυβέρνηση;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς, σαφώς και τοποθετούμαστε διαρκώς. Και χθες τοποθετήθηκα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επειδή μπήκε το θέμα και στήθηκε ένας καινούργιος «μπαμπούλας» τις τελευταίες ημέρες, όταν το πολιτικό σύστημα είδε ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης» κλπ έπεσαν στο κενό.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Τι αριστερή παρένθεση; Αφού εσείς γίνατε μνημονιακή, τώρα. Δεν υπάρχει αριστερά.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, είμαστε αριστερά σε όρους μνημονίου.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Απλά, είστε ένα κόμμα το οποίο διαχειρίζεται την οπορτουνιστική αντίληψη της Αριστεράς και του Ευρωκομμουνισμού, με καλό τρόπο. Αυτό είναι το θέμα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς έχουμε υποσχεθεί και το κάνουμε με διαρκή αγώνα ότι θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την κοινωνία όρθια και γι΄αυτό παλεύουμε. Εάν χάσουμε το στόχο μας και λοξοδρομήσουμε, μόνο τότε δεν θα είμαστε αριστεροί. Ο στόχος μας είναι εδώ και ζωντανός και παλεύουμε διαρκώς. Πράγμα το οποίο δεν θα έκανε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι δεν το έχουν αντιληφθεί.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για αυτά τα θέματα που είπατε και για τα οποία σας εγκαλεί και η αντιπολίτευση, τα εργασιακά, έχουν μπει στην ατζέντα; Ξεκίνησε η συζήτηση; Οι δανειστές για παράδειγμα  έχουν θέσει θέμα 13ου – 14ου μισθού; Για τις ομαδικές απολύσεις, ξέρουμε ότι είναι πάνω στο τραπέζι. Τι γίνεται με αυτό;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από τους δανειστές θέμα 13ου και 14ου μισθού δεν έχει τεθεί. Το διευκρίνισα και χθες, νομίζω. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας για το φθινόπωρο τη συζήτηση για τα εργασιακά. ΄Εχει βγει το ΔΝΤ, είναι γνωστές οι απόψεις του. Για  αυτό καλούμε και τη Νέα Δημοκρατία, διότι ταυτίζεται, όπως ξέρετε, και το έχει διακηρύξει και ο κ. Μητσοτάκης με πολλούς τρόπους και το έχει πράξει και ως υπουργός, με αποδείξεις. Δηλαδή, έχει καταργήσει σε μια νύχτα σχολικούς φύλακες, δημοτικές αστυνομίες, οργανισμούς. Λοιπόν, ας μην επανερχόμαστε στα παλαιά. Στο σήμερα, λοιπόν, το ΔΝΤ ενδεχομένως θα ζητήσει, το φθινόπωρο και θα συζητήσει για τα ζητήματα αυτά. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Αυτά πρέπει να πει στον ελληνικό λαό, για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Θα παλέψει στο πλευρό της κυβέρνησης ενάντια σε ενδεχόμενες απαιτήσεις για ομαδικές απολύσεις, lock out κλπ ή θα συζητάει και θα σφυρίζει αδιάφορα και θα κοιτάζει αλλού;

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την πλευρά της κυβέρνησης;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αυτά πρέπει να συζητήσουμε σ’ ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτά που λέτε εσείς υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την πλευρά της κυβέρνησης;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση έχει ανοιχτά τοποθετηθεί. Οι γραμμές υπάρχουν, παλεύουμε με βάση αυτές…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ποιες γραμμές τώρα;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  …όπως ξέρετε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παλεύουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τους οποίους και έχουμε…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή πρέπει να τα δούμε καταγεγραμμένα αυτά. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Το πρώτο σε ό, τι αφορά την ανταπεργία, το περιβόητο lock out, που δηλαδή καταργήθηκε – αν θυμάμαι καλά – το ’82 με συγκεκριμένο νόμο και το οποίο προτείνεται από τους δανειστές…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι από τους δανειστές…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Από ποιους προτείνεται; Από εσάς;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι ένα κείμενο του ΔΝΤ. Δεν  είναι συλλήβδην, διότι υπάρχει και η Ευρώπη, υπάρχουν τα ευρωπαϊκά όργανα, που διασφαλίζουν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, με τα οποία συνεργαζόμαστε

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Μην μπούμε σε αυτό…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω πως είναι διότι…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Δεν έχει σημασία.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό έχει σημασία. Μόνο αυτό έχει σημασία.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Έχει σημασία τι θα κάνετε εσείς, γι αυτό..

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει σημασία τι έχουμε ξεκινήσει και πως προχωράμε προς αυτό και τι συμμαχίες προσπαθούμε να διαμορφώσουμε για να φθάσουμε και στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ξέρετε, ένας αγώνας οργανώνεται με όλους τους τρόπους. Δεν γίνεται με λεονταρισμούς. Γίνεται με συγκεκριμένα βήματα τα οποία μεθοδικά ακολουθεί ο αρμόδιος υπουργός και τα αρμόδια όργανα προκειμένου να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα και στο ζήτημα των εργασιακών θεμάτων για τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι καθοριστικής σημασίας και για μας αλλά και για τους Έλληνες εργαζόμενους.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Αυτός είναι πρόλογος δοκιμίου. Εγώ θέλω την ουσία. Εσείς θα το ψηφίσετε;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να με συγχωρήσετε αλλά αυτό είναι η ουσία, δεν είναι πρόλογος δοκιμίου.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Καλώς, είναι διαφορετική προσέγγιση. Το θέμα είναι το εξής: Θα το ψηφίσετε το lock out ναι ή όχι; Θα το δεχθείτε, αν δεχθείτε πιέσεις;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εσείς τι καταλαβαίνετε απ’ όλα αυτά που περιγράφω; Ό, τι θα ψηφίσουμε το lock out;

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Όχι λοιπόν, δεν θα το ψηφίσετε…..

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ήθελα όμως την ερώτηση αυτή να την απευθύνετε σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα πρέπει αυτό να γίνει το πραγματικό θέμα.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ προχθές βρέθηκα στην εκπομπή του κυρίου Χατζηνικολάου, που ήταν ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης και επέμενα να μου απαντήσει σε αυτό – επί πέντε λεπτά. Εμείς τα θέτουμε σε όλους.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας απάντησε;

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και την Κυριακή στην κυρία Σπυράκη.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ξέρω εγώ, δεν το θυμάμαι.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το θυμάστε… Να σας πω επειδή παρακολουθώ θυμάμαι εγώ, θυμούνται και οι τηλεθεατές.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε τώρα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Με αυτό το θέμα μπαίνει η συζήτησή σας. Το έχετε απορρίψει πλήρως και δεν τίθεται τέτοιο θέμα;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά και το έχουμε απορρίψει. Και το κείμενο του ΔΝΤ, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα πριν δύο ημέρες, είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίφθηκε από εμάς και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη συζήτηση. Απερρίφθη, δεν το συζητήσαμε. Και βλέπετε ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, ναι. Επειδή θα έρθει αργότερα για  συζήτηση, να ξέρουμε τη θέση σας.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωραία. Θα έχουμε να παλέψουμε μπροστά μας και άλλα ζητήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε σε ένα τελευταίο ζήτημα που θέλω να σας θέσω: Το θέμα των συνδικαλιστών και του συνδικαλιστικού συστήματος, όχι κινήματος, συστήματος. Γιατί υπήρξαν συνδικαλιστές στο παρελθόν των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι βολευτήκανε για τα καλά. Οικονομήσανε για τα καλά, όχι όλοι, μιλάω για μια μερίδα. Εγώ δεν τους βάζω όλους στο τσουβάλι. Γίνανε βουλευτές, πήρανε θέσεις στο εξωτερικό, κάνανε, ράνανε και πολλά, πολλά άλλα. Σ` αυτό το κομμάτι θα βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο να πάρετε μια γενναία απόφαση στο τι θα γίνει με το συνδικαλιστικό κίνημα;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς είμαστε υπέρ του συνδικαλισμού και του λαϊκού κινήματος. Είμαστε, όμως, ενάντια στους «εργατοπατέρες» και ουδέποτε συμμαχήσαμε ή ουδέποτε προσπαθήσαμε να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο σύστημα. Το ξαναείπαμε λίγο πριν αυτό, ότι αν ευθύνεται και ποιος ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας, για τη στάση του κινήματος τα προηγούμενα 40 χρόνια. Δεν ήταν η Αριστερά  αυτή. Η Αριστερά ήταν αυτή, η οποία πάλευε υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας, το οποίο θα εξακολουθήσει να κάνει και σήμερα με όλους τους τρόπους και από τη θέση, βεβαίως, την κυβερνητική.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Σε θεωρητική βάση θα το δεχθώ. Για το ΚΚΕ-εσωτερικού μιλάτε, αλλά όμως δεν είναι μόνο…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν μιλάω για το ΚΚΕ-εσωτερικού. Μιλάω για την Αριστερά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Η Αριστερά και το ΚΚΕ είναι άλλο έργο.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με όλες τις εκδοχές.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι. Το ΚΚΕ είναι κανονικό κομμουνιστικό κόμμα….

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εντάξει. Επειδή γίνεται ενδοαριστερή συζήτηση εδώ πέρα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα την κάνουμε κάποια στιγμή. Λοιπόν, πάμε τώρα, Νίκο, στα τρέχοντα και στα καθημερινά.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω για τον εκλογικό νόμο, βασικά. Πάλι μπαίνει και αυτό. Ο εκλογικός νόμος. Τι; Θα τον αλλάξουμε, πάει σε απλή αναλογική, πώς θα πάει;

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Μην της βάζεις δύσκολα.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επίσης, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι ξεκινάει. Όμως, και ο κ. Κουρουμπλής έχει πάρει από τον Πρωθυπουργό, βεβαίως, την οδηγία  να προχωρήσει στην οργάνωση και στη διαδικασία και στο να μαζευτούν απόψεις, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης. Η οποία, βεβαίως, θα εγκριθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή είπατε νωρίτερα ότι η Αριστερά έχει δώσει αυτό κτλ. Λοιπόν, θέματα δύο: Η Αριστερά, εγώ την θυμάμαι από τα νεανικά μου χρόνια ότι ήταν το κόμμα που έλεγε για την απλή αναλογική…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Και εξακολουθεί να λέει. 

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Και συμπέσαμε κάποτε με το ΚΚΕ-εσωτερικού, εκεί που ήμουνα εγώ, συμπέσαμε και λέγαμε «απλή αναλογική». Αλλά, τώρα απλή αναλογική…

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Και όχι μόνο η Αριστερά.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Λέω για τα χρόνια τα παλιά. Και τώρα, βλέπω την Αριστερά να μου λέει «3% πλαφόν για να μπει στη Βουλή, κάτι ψιλο-μπόνους, κάτι από δω, κάτι από κει, απλή και ανόθευτη αναλογική σημαίνει ό,τι παίρνεις από το λαό, μπαίνει στο Κοινοβούλιο». Αυτό είναι η απλή, ανόθευτη αναλογική. Τα άλλα είναι συστήματα. Τι από όλα επιλέγετε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς είμαστε και παραμένουμε με τη θέση μας για την απλή αναλογική. Και αυτό, ακριβώς, το σύστημα της απλής αναλογικής θα είναι αυτό το οποίο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η εφαρμογή και οι λεπτομέρειές του. Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα είναι όπως ανακοινώθηκε στις 24 Ιουλίου και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία…

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Δεν αφήνετε να πάμε για διακοπές, κάθε φορά αυτή η δουλειά γίνεται. Αν μου λέτε 24 Ιουλίου, θα πρέπει να είμαστε εδώ.

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σταματήσει η κυβέρνηση ή η Βουλή, όπως άλλες εποχές με Βουλή κλειστή 3-4 μήνες. Δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή μου είπατε για τους συνδικαλιστές, μου στέλνει ένας φίλος ένα μήνυμα και μου λέει, ο οποίος πρόσκειται και στο δικό σας πολιτικό χώρο, μου λέει «εντάξει, σύμφωνοι, αλλά και εμείς κάναμε λάθη, για παράδειγμα ο Στρατούλης ήταν από τους βασικούς συνδικαλιστές που δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του σε ό,τι αφορά αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα». Να τα θυμόμαστε όλα, γιατί έχει μια σημασία.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να τα θυμηθούμε όλα και ο καθένας να πάρει το μέρος της ευθύνης του δεν διαφωνώ καθόλου. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι όταν λέμε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει κανένας να συμφωνεί και με την κατεύθυνση της αλλαγής. Αλλαγή, δεν εννοούμε όλοι το ίδιο, όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Σας θυμίζω ότι η μεταρρύθμιση για τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, κυρίως, ταυτίστηκε με περικοπές, απολύσεις, καταργήσεις επαγγελματικών ομάδων κλπ. Από τεχνικές σχολές, να σας θυμίσω όσα θέλετε. Σχολικούς φύλακες που είπαμε πριν, απολύσεις στο Δημόσιο κτλ. Την λεγόμενη αξιολόγηση την ταυτίσαμε πάλι με απολύσεις. Θυμάστε το περίφημο 15% προς απόρριψη υποχρεωτικά, αν αυτό είναι δυνατόν. Και αυτά είναι έργα και ημέρες του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως. Μην το ξεχνάμε και αυτό.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση, κυρία Γεροβασίλη, που σας κρατήσαμε πολύ περισσότερο. Ανασχηματισμός. Το αγαπημένο έργο των δημοσιογράφων και έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές για την αξιολόγηση των υπουργών. Υπάρχει στη σκέψη του Πρωθυπουργού μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, ενόψει μιας διεύρυνσης που συζητιέται και ενόψει του Συνεδρίου, αλλά και το κυβερνητικό σχήμα να δώσει τον τόνο ότι ανοίγει τις πόρτες και σε άλλα στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν μπορώ να είμαι στις βαθύτερες σκέψεις κανενός και κυρίως του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν υπάρχει κλίμα αυτή τη στιγμή αλλαγών, σε επίπεδο κυβερνητικό, από ό,τι μπορώ να αντιληφθώ.

Τ.ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ευχαριστώ, να είστε καλά.