«Θα μείνουν με την όρεξη όσοι προσβλέπουν σε ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία»

1. Τελικά κυρία Γεροβασίλη θα νομοθετήσει ή όχι η κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ για το 2018;

Η κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις της συμφωνίας του καλοκαιριού, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους. Το ίδιο οφείλουν και όλες οι υπόλοιπες πλευρές. Ήδη από τη συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπονταν διορθωτικές κινήσεις αν και όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. Έχουμε επιτύχει υπεραπόδοση στην κάλυψη των στόχων, κάτι που αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία και από τα στοιχεία της EUROSTAT. Η προληπτική νομοθεσία κάτω από δεκάδες προϋποθέσεις, εκτός του ότι αντικρούει στο νομικό σύστημα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις. Τελικά δηλαδή να έχει υπονομευτικό αποτέλεσμα στο ίδιο το πρόγραμμα. Εμείς αποδείξαμε ότι επιτυγχάνουμε και ότι ανατρέπουμε τις προβλέψεις προς το καλύτερο. Το ΔΝΤ αντιθέτως είναι γνωστό πόσες και πόσο αποτυχημένες προβλέψεις έκανε.

2. Τα μέτρα στα οποία φέρεται να συμφωνείτε με τους δανειστές, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας; Ή, απλώς, είναι μέτρα υφεσιακά, που χωρίς την πίεση των θεσμών δεν θα λαμβάνατε;

olga real 24-4-2016Υλοποιούμε μία συμφωνία που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο από πέντε κόμματα. Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι είναι εύκολη ή ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γι’ αυτό άλλωστε διατυπώσαμε προγραμματικά και εφαρμόζουμε μετεκλογικά ένα παράλληλο πρόγραμμα ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων, με επίκεντρο τα πιο αδύναμα στρώματα και τους μικρομεσαίους. Επίσης, ολοκληρώνεται μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις δημόσιες συμβάσεις κ.α., για να αρχίσει συστηματικά και με ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, η ανάκαμψη της οικονομίας. Με στόχο να μπούμε άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης.

3. Δεν φοβάστε ότι με την πίεση τέτοιων σκληρών μέτρων θα έχετε στις εκλογές την τύχη των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά;

Η σύγκριση δεν έχει λογική βάση. Η κυβέρνηση υλοποιεί μία συμφωνία την οποία έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού, σεβόμενη τους κανόνες της δημοκρατίας – σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά, οι οποίες έφερναν μνημόνια, έχοντας παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και καταστρατηγήσει το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Η αποτελεσματικότητά μας είναι αποδεδειγμένη με χειροπιαστά στοιχεία, έχοντας για πρώτη φορά επιτύχει υπεραπόδοση στην τήρηση των όρων συμφωνίας και με πιο θετικές οικονομικές επιδόσεις από τις προβλέψεις (με στοιχεία της EUROSTAT, 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα, αντί για 0,25% έλλειμμα και οριακή ύφεση 0,2%, αντί για 0,7% του ΑΕΠ το 2015). Ακυρώθηκε και καταρρίφθηκε πλήρως η επικοινωνιακή γραμμή της αντιπολίτευσης, περί καταστροφής της οικονομίας το 2015.

4. Και επί των ημερών σας, πάντως, οι δανειστές δείχνουν να επιβάλλουν -ή να απαγορεύουν- ακόμα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων. Μπορεί, και τι πρέπει να αλλάξετε κυρία Γεροβασίλη;

Η Βουλή τα τελευταία χρόνια δεν νομοθετεί απερίσπαστη αλλά υπό το περιοριστικό καθεστώς συνεχών ελέγχων και δεσμεύσεων. Υποβαθμίστηκε η ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έχουμε δει με τις κατά καιρούς διαδικασίες του επείγοντος και του κατεπείγοντος. Σε αυτά προσθέστε ανάρμοστες συμπεριφορές, προερχόμενες κατά κύριο λόγο από βουλευτές της ακροδεξιάς, προσωπικές επιθέσεις και σεξιστικές αναφορές, μεταμεσονύκτιες διαδικασίες, οι οποίες, συνέθεσαν τα τελευταία χρόνια μια εικόνα που δεν συνάδει με το νομοθετικό και ελεγκτικό έργο της Βουλής. Αυτός ο κύκλος πρέπει γρήγορα να κλείσει, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και κατέθεσε πρόταση για τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας. Τέλος, η κατάθεση των σχεδίων Νόμου για Ασφαλιστικό και Φορολογικό εγκαίρως, ώστε να προηγηθεί διεξοδική διαβούλευση, υλοποιεί την πρόθεσή μας.

5. Αισθάνεστε σίγουρη για την κυβερνητική πλειοψηφία στην ψήφιση των μέτρων; Και ισχύει –ρωτώ ευθέως- η παλαιότερη θέση της ηγεσίας σας, ότι εάν τυχόν ένας βουλευτής διαφωνήσει θα πρέπει να παραδώσει την έδρα του;

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν αποδείξει ότι αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ακριβώς τη συμφωνία του Αυγούστου, έχοντας μάλιστα προσφύγει στον ελληνικό λαό μετά την σύναψή της. Καθώς δεν παρεκκλίνουμε από εκείνη τη συμφωνία, θα μείνουν με την όρεξη όσοι προσβλέπουν σε ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

6. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, οικουμενική ή άλλο κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα από την παρούσα Βουλή υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να συζητήσετε;

Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη λαϊκή εντολή και δέσμευση. Τηρεί τις υποχρεώσεις της προς κάθε κατεύθυνση στο έπακρο. Όποια πολιτική δύναμη συντηρεί σήμερα μία τέτοια συζήτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αγνοεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα. Το κυριότερο, εναντιώνεται στην ανάγκη της χώρας για πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

7. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Συνέδριο της ΝΔ ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα…

Αυτή η στροφή του κ. Μητσοτάκη στο παρά πέντε της αξιολόγησης είναι αποκαλυπτική. Η αλήθεια είναι ότι θέλει την εξουσία εδώ και τώρα. Φοβούμενος μάλιστα την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οπότε και η ακραία καταστροφολογική ρητορική του δεν θα έχει καμία αξία, φαίνεται ότι εύχεται να πραγματοποιηθούν οι τρομολαγνικές προβλέψεις του για την οικονομία. Δεν αρκείται στο να υπερασπίζεται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά προσφεύγει και σε ανεύθυνες ακροδεξιές κορώνες περί «τάξης και ασφάλειας». Γκρεμίζεται το επικοινωνιακό προφίλ του μετριοπαθούς φιλελεύθερου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία αναστολή στην αξιοποίηση κάθε μέσου και την υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας για την κατάληψη της εξουσίας. Οι πολίτες όμως έχουν και μάτια και μνήμη.

8. Συμφωνείτε με την διατύπωση των «53» ότι καλύτερα να πέσετε αντιστεκόμενοι, παρά να σας ρίξει η κοινωνία;

Στο εκείνο το σημείο του κειμένου διατυπώνεται το ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση;». Πρόκειται για την πεμπτουσία του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ, και την τεράστια διαφορά του από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Για εμάς η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και, όσο τη διαχειριζόμαστε με την λαϊκή εντολή, λειτουργούμε υπέρ της κοινωνίας. Αποδείξαμε ότι σεβόμαστε περισσότερο από κάθε άλλον τις δημοκρατικές διαδικασίες και τεθήκαμε στην κρίση του λαού σε κάθε σημείο της σκληρής διαπραγμάτευσης για την απαλλαγή από τον ατέρμονα κύκλο λιτότητας όπου έριξαν την Ελλάδα οι προκάτοχοί μας. Δεν είμαστε δεμένοι με τις καρέκλες, αλλά δεν θα παραδοθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιδιώκει να ακυρώσει τη λαϊκή εντολή.

9. Τα νομοσχέδια πότε θα ψηφιστούν;

Πρέπει να τονίσω ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταγράφεται η επιτυχία της κυβέρνησης να προστατέψει τις συντάξεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, κατατέθηκε στη Βουλή, αφού πρώτα πέρασε από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Θα ακολουθηθεί διεξοδική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους βουλευτές και τους κοινωνικούς φορείς και να καταγραφούν όλες οι απόψεις. Η Βουλή, ως είθισται, θα διακόψει για το Πάσχα, οπότε η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει με την επανέναρξη των εργασιών.

10. Συμφωνία χωρίς να λάβετε αμέσως μετά τη δόση μπορεί να υπάρξει;

Το πλαίσιο της συμφωνίας είναι σαφές. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύεται η δόση και αρχίζει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα αντισυμβαλλόμενα μέρη.

Αθήνα 24-4-2016

Advertisements