«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει»

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Έχουμε μαζί μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κυρία Υπουργέ  καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιο γι’ αυτά που συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία και γενικά για όλο αυτό το κλίμα στην περιοχή. Η ερώτηση είναι αν το παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με προσοχή η κυβέρνηση και αν σας ανησυχεί αυτό το «μπαρούτι» που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ και αρκετό διάστημα τώρα υπάρχει στην περιοχή μια κινητικότητα, η οποία, βεβαίως και μας απασχολεί και την παρακολουθούμε στενά. Φυσικά παρακολουθούμε  και τα σημερινά γεγονότα που περιγράφετε. Ας ελπίσουμε  ότι θα είναι χωρίς νεκρούς. Το πρώτο και κύριο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρότι, ήδη, τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μιλούν για 10 νεκρούς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι δυσάρεστη εξέλιξη. Το παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αγωνία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο – πριν πάμε στην καυτή ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα – για την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ. κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυρίως αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν κατά τη γνώμη σας δυσχεραίνει  ή διευκολύνει αυτή η εκλογή τη συνεννόηση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για τα κρίσιμα θέματα, Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Αγροτικό, Κόκκινα δάνεια, που έχουμε μπροστά μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο ότι η Ν.Δ. για ένα μεγάλο διάστημα, που ξεπερνάει τους δυο μήνες, βρισκόταν σε διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Βεβαίως είναι μια σεβαστή διαδικασία…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τρεισήμισι μήνες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως. Αυτό ήταν ένα ζήτημα, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το ρόλο της, είναι εδώ για να συνεισφέρει με προτάσεις ή να συνεισφέρει στα ζητήματα, να συνεισφέρει σ’ ένα γόνιμο διάλογο. Αντίθετα, βλέπαμε όλο αυτό το διάστημα μια μεγάλη μάχη για ανάδειξη του Προέδρου, που αυτό ήταν και ένα άλλοθι για την μη διατύπωση προτάσεων και πολιτικών θέσεων. Αλλά, δυστυχώς, είδαμε και πολιτικό διάλογο που αναπτύχθηκε, να περιορίζεται γύρω από το πόσο «κακός» μπορεί να είναι κάποιος απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος την απειλεί. Περιορίστηκε, ακριβώς, εκεί χωρίς να ακούσουμε πολιτικό, επί της ουσίας, λόγο για όλο αυτό το διάστημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να σας «πειράξω» λίγο πολιτικά. Δηλαδή, απ’ ότι καταλαβαίνω, κυρία Γεροβασίλη, εύχεστε η Ν.Δ. να μην λειτουργήσει σας ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχει το νέο της αρχηγό. Σαν ΣΥΡΙΖΑ της εποχή της αντιπολίτευσης. Να είναι διαλλακτική, να συζητά, να  ψηφίζει και κανένα μέτρο δικό σας. Να μην κάνει αυτά που κάνατε εσείς στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αρχικά να σας πω ότι δεν το κάναμε αυτό και ότι κάθε φορά στο λόγο μας, και μέσα στη Βουλή, εμπεριείχε πάντα και την πρόταση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ψηφίσατε ποτέ νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε ψηφίσει πάρα πολλά άρθρα σε νομοσχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα, λοιπόν,  εύχομαι  καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του νέου προέδρου και ελπίζω  η Ν.Δ  να βρει το πολιτικό της στίγμα για να καταλάβουμε και εμείς σήμερα, ποιος  θα είναι πραγματικά ο τρόπος άσκησης πολιτικής της.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα η ΑΥΓΗ έχει τίτλο «Οικουμενική σούπα τέλος. Αριστερά ή Δεξιά με την ανάδειξη του Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ». Το πιστεύετε και εσείς αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα ήθελα να τολμήσω μια πρόβλεψη της πολιτικής, που θα ακολουθήσει ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά και η Ν.Δ. στην πορεία. Ο κύριος Μητσοτάκης, βεβαίως δεν είναι «tabula rasa», είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει δείγματα πολιτικής η οποία είναι αρκούντος νεοφιλελεύθερη, μακριά από ότι ευαγγελίζεται σήμερα περί κεντροδεξιάς άποψης. Μένει, και θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια, ποια θα αποφασίσουν να είναι η πολιτική γραμμή και η τακτική και η στρατηγική της Ν.Δ. από εδώ και  στο εξής.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Κυρία Γεροβασίλη έχετε μπροστά σας, η κυβέρνηση, δηλαδή, έχει μπροστά της μερικά πολύ δύσκολα θέματα, ορισμένα από αυτά εξαιρετικά δύσκολα, όπως το Ασφαλιστικό ή το Αγροτικό, αλλά και τα κόκκινα δάνεια και το Φορολογικό. Η ερώτησή μου είναι: Με 153 βουλευτές, που είναι μία αντικειμενικά αριθμητικά ασθενής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αντέξετε, θα περάσετε το ποτάμι χωρίς να βραχούν τα πόδια σας ή μπορεί να κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρχικά να πούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και ισχυρά. Εμείς είμαστε εδώ όχι για να πούμε εάν μας δυσκολεύει ή δεν μας δυσκολεύει ένα νομοσχέδιο, αλλά για να δώσουμε ή να μην δώσουμε λύση που να ευνοεί την κοινωνία, να ευνοεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και να κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Έχουμε μπροστά μας το Ασφαλιστικό, έχουμε μπροστά μας τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Εμείς θέλουμε γρήγορα, αλλά και αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσουμε -και με νομοσχέδια βεβαίως- αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα χαράξουν την πορεία της χώρας για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της στιγμής. Καταθέσαμε μία πρόταση για το ασφαλιστικό, η οποία κατά τη δική μας άποψη – νομίζω βέβαια ότι εάν ήταν πιο ανοιχτός ο διάλογος και με λιγότερες μικροπολιτικές εντάσεις θα ήταν σαφές – είναι μία πρόταση που αναδιανέμει υπέρ των μεσαίων και  κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, εξασφαλίζει βιωσιμότητα στο σύστημα και έχει και μία έννοια δικαίου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, δεν ανησυχείτε, πρώτον, ότι θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που είναι ήδη σε πολύ μεγάλη δυσκολία και δεύτερον ότι μπορεί να γιγαντώσει τα ποσοστά της μαύρης εργασίας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα συνέβαινε εφόσον ήταν μεγάλες οι ασφαλιστικές εισφορές, μεγάλες οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Θα είχε τότε μία λογική να το συζητήσουμε αυτό. Αλλά -όπως είπαν και οι ίδιοι- μία αύξηση, η οποία είναι του ύψους των 3 ευρώ ή 7 ευρώ, δεν είναι αυτή που θα διαλύσει την αγορά. Η αγορά έχει τα προβλήματά της. Το ότι ελαττώθηκαν οι συντελεστές των εισφορών – στις εργοδοτικές εισφορές αναφέρομαι- δεν μείωσε την ανεργία. Και οι ίδιοι άνθρωποι λένε πως αυτό δεν είναι το πρόβλημα και ότι είναι προτιμότερο να μην μειωθούν οι συντάξεις, οι οποίες, πέφτοντας στην αγορά, δίνουν ρευστότητα. Επομένως, δεν έχουμε κανέναν λόγο να το σκεφθούμε έτσι. Και νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας πάμε στο Αγροτικό τώρα. Οι αντιδράσεις που έχουν ήδη προκληθεί στον αγροτικό κόσμο είναι έντονες και με δεδομένο ότι αυτές μεταφράζονται και σε πιέσεις των τοπικών κοινωνιών προς τους βουλευτές της επαρχίας και το ξέρετε γιατί και η ίδια εκλέγεσθε σε εκλογική περιφέρεια της επαρχίας, η ερώτησή μου είναι εάν θα καταφέρετε να περάσετε τα μέτρα αυτά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρώτον εγώ δεν βλέπω μεγάλες αντιδράσεις. Ας το συζητήσουμε λίγο καλύτερα αυτό. Και εδώ έχουμε μία λύση η οποία δεν είναι αυτό το που ακούγεται και περιγράφεται με αρκετή δόση «τρομοκρατίας». Έχουμε πραγματικά μία αύξηση των εισφορών των αγροτών. Όμως με ποιον τρόπο έρχεται αυτό; Πρώτον, έρχεται σταδιακά μέχρι το 2020 που θα φτάσει στο 20%, όσο, δηλαδή, συνεισφέρουν για το ασφαλιστικό σύστημα όλοι. Και για τους αγρότες υπάρχει και κάτι ευνοϊκότερο. Δηλαδή, ενώ η βάση που ξεκινούν οι εισφορές, σε όλους ξεκινούν περίπου από τα 580 ευρώ, η βάση στην οποία υπολογίζεται, στους αγρότες, με δεδομένο ότι υπάρχουν λιγότερα εισοδήματα, υπολογίζεται στο 80% αυτού, δηλαδή περίπου από τα 468 ευρώ. Επομένως, στους αγρότες έχουμε χαμηλότερη βάση υπολογισμού της ελάχιστης εισφοράς, απ’ ό,τι σε όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Και υπάρχει και η μεταβατικότητα, αυτή μέχρι το 2020, για να συμβεί αυτό. Θα σας θυμίσω ότι θα γίνει και το εξής σημαντικό βήμα, που είναι ο διαχωρισμός του κατ’ επάγγελμα αγρότη, το οποίο νομίζω ότι είναι αίτημα γενικότερο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία, αλλά και η δικαιοσύνη. Και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η προστασία των φτωχότερων αγροτών, δεν είναι το ίδιο ένας αγρότης στην περιοχή μου, ας πούμε, στα Τζουμέρκα στο βουνό με έναν μεγαλοκτηματία σε μία μεγάλη αγροτική πεδινή περιοχή. Δεν είναι το ίδιο. Και σ’ αυτό οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και να το δούμε διαφορετικά. Και έτσι θα συμβεί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα το συζητήσουμε στην ώρα του, δεν έχουμε τώρα το χρόνο να μπούμε αναλυτικά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, να το συζητήσουμε στην ώρα του. Αλλά, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, ούτε να φοβούνται οι αγρότες και βεβαίως δεν έχει λόγο να φοβάται η κυβέρνηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα, αφορά την El Dorado και το ορυχείο, εκεί στη Χαλκιδική. Η El Dorado ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και προαναγγέλλει έξοδο από τη χώρα, διότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει-λέει η εταιρεία- τις δικαστικές αποφάσεις. Λειτουργεί με εμμονές και με ιδεοληψίες απέναντί της και καθιστά τη λειτουργία της απαγορευτική. Με δεδομένο ότι εκεί υπάρχουν και καμιά 300αριά  θέσεις εργασίας ή και παραπάνω, ίσως κάνω λάθος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η El Dorado υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει περίπου, ας πούμε, 2.000 θέσεις εργασίας. Μιλάει για αναστολή στις Σκουριές. Δεν έχει ανακοινώσει για πόσους εργαζόμενους μιλάει, αλλά…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στις Σκουριές μιλάει για 300, νομίζω, εργαζόμενους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τέλος πάντων, θα τα ανακοινώσουν οι ίδιοι αυτά. Εκείνο το οποίο θέλω εγώ να πω, είναι το εξής: Θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιαδήποτε επένδυση δεν είναι συνώνυμη της ανάπτυξης. Η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται; Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά εδώ κατηγορεί την κυβέρνηση η εταιρεία ότι δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η κυβέρνηση θα διευκολύνει- η πρόθεση είναι να διευκολύνει- την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα. Θεωρούμε αναγκαίες τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, όμως με προστασία του περιβάλλοντος, με νομιμότητα και βεβαίως προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Προς το δημόσιο συμφέρον κοιτάζουμε και όχι προς το ιδιωτικό συμφέρον.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, κυρία Γεροβασίλη, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί –και λογικά προσπαθεί- να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μεγάλοι ξένοι όμιλοι, μεγάλες ξένες εταιρείες και μακάρι να γίνει και πιστεύω και εγώ ότι θα γίνει στην πορεία των πραγμάτων…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι αναγκαίο να γίνει.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …το να οδηγούμε στην έξοδο μια μεγάλη εταιρεία σαν την El Dorado δεν νομίζω ότι διευκολύνει στη δημιουργία αυτού του κλίματος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον. Να σας θυμίσω μόνο ότι χθες υπήρχε ραντεβού μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού, το οποίο οι ίδιοι ανέβαλαν και προτίμησαν να δώσουν πρώτα συνέντευξη Τύπου. Πιθανόν αυτό να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά αντιλαμβάνεστε…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, όλα αυτά μου ακούγονται σαν ένα είδος βεντέτας, πολιτικής βεντέτας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν πρόκειται για βεντέτα. Πρόκειται για απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται εκατέρωθεν. Η εταιρεία, βεβαίως, κοιτάζει το συμφέρον της, αλλά η κυβέρνηση έχει ως καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας. Τώρα, αν την εταιρεία αυτή ενδεχομένως να μην την συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση την οποία έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν και οι τιμές χρυσού, ας πούμε, θα πρέπει να το δούμε και από αυτή την άποψη. Δεν σημαίνει ότι η εταιρεία αυτή αποχωρεί επειδή της φταίει η κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως επειδή οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς, από την ώρα που αποφάσισε την επένδυση μέχρι σήμερα, έχει διαμορφωθεί διαφορετικά. Είναι και αυτές οι παράμετροι, κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, δεν αντιλέγω, γιατί δεν γνωρίζω. Ότι η τιμή έχει πέσει, έχει πέσει, βεβαίως έχει πέσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιθανόν να είναι και έτσι. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις και η εταιρεία, ας κάνει το ραντεβού με τον υπουργό. Χθες, το ανέβαλε, όπως σας είπα. Εμάς μας ενδιαφέρει, βεβαίως, να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν και οι 10.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική, από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Και δεν μπορούμε να το δούμε αυτό -δηλαδή να δούμε τη λειτουργία των Σκουριών, στις οποίες έχουμε όλοι τις γνωστές αντιρρήσεις μας, σε σχέση με την περιβαλλοντική επίπτωση- και να καταργήσουμε τον τουρισμό στη Χαλκιδική. Νομίζω ότι κανείς στη χώρα μς δεν θα το επέτρεπε αυτό. Καμία σοβαρή κυβέρνηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:  Σας ευχαριστώ, κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

 Αθήνα, 12/1/2016

Advertisements