«Παλεύουμε και είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση τα επόμενα χρόνια – μέσα στην τετραετία»

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με ένα πρόσωπο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει καταφέρει να βρεθεί στο επίκεντρο για χίλιους δυο λόγους. Είναι το πρώτο βιολί της κυβέρνησης και δεν είναι άλλο από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη. Καλημέρα.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλή σας μέρα και περαστικά. Ήτανε κρυωμένη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κρυωμένη, αφού δεν κάθεται φρόνιμα. Πολλά λέει, μπαίνει στη μύτη πολλών, ρίχνει και τις στροφές της και όλα αυτά έχουν ένα κόστος στην υγεία του ανθρώπου. Άλλωστε, γιατρός είναι, εκείνη πρέπει να μας τα πει. Αλλά, «δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις». Πολύ σοβαρή σας βλέπω…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσο χρειάζεται.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σήμερα διάβαζα τον σύντροφο τον Μπάμπη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνουμε στο ΔΝΤ. Και «τι έχει πάθει», λέει, ο Τσίπρας με αυτή την ομάδα, ψάχνω να το βρω γιατί ξέρετε τώρα, ο Μπάμπης είναι Μπάμπης. Λέει «η ομάδα των βολονταριστών γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί για τρίτη φορά μετά τον Ιανουάριο να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα». Λοιπόν, πρέπει να φύγει; Και αν πρέπει, γιατί; Τι σας έπιασε, έτσι μέσα στο καταχείμωνο…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν καταλαβαίνω τι έπιασε κάποιους ακραίους νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι ξαφνικά έρχονται να μας πουν ότι είναι θετική η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σχολιάζουν αρνητικά τις θέσεις μας οι οποίες ήταν εξαρχής και εξακολουθούν να είναι σταθερές. Θεωρούμε ότι το ελληνικό πρόβλημα και το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης, διότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά προφανώς, ξεπερνούσα τα όρια της χώρας. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Επομένως, αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι ευρωπαϊστές, θα έπρεπε αυτό να το συνυπολογίζουν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά εδώ ο Παπαδημητρίου θέτει ένα άλλο επιχείρημα και λέει το εξής: «Αν φύγει το ΔΝΤ και αν το διώξουμε το ΔΝΤ και το ΔΝΤ δεν θα μείνει μόνο του, αν εμείς δεν το θέλουμε, θα αναγκαστεί να κάνει μια έκθεση και αυτά όλα τα οποία καλύπτει τώρα με την εμπλοκή του…»…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά είναι ο «δράκος». Λοιπόν κοιτάξτε: Οι θέσεις μας για το ΔΝΤ και για τις απόψεις τις οποίες έχει το ΔΝΤ, τις θεωρούμε νεοφιλελεύθερες,  ακραία νεοφιλελεύθερες πολύ συχνά. Δεν είναι συμβατές με τη δική μας άποψη και τον τρόπο εξόδου από την κρίση. Βεβαίως, το ίδιο το ΔΝΤ, θα σας θυμίσω, την προηγούμενη εβδομάδα, στη δική του έκθεση, έκανε αυτοκριτική και είπε ότι ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική συνταγή δεν ήταν πετυχημένος. Θα έπρεπε να έχει κουρευτεί το χρέος εξ` αρχής και στη συνέχεια, είπε ότι η μείωση μισθών και συντάξεων, δηλαδή η μέθοδος εσωτερικής υποτίμησης η οποία ακολουθήθηκε, επίσης δεν ήταν επιτυχημένη συνταγή. Και θα συμφωνήσουμε απολύτως και με τις δύο λογικές αυτές. Αυτό έχει μια σημασία, με την έννοια ότι το ΔΝΤ είναι στην Ελλάδα, είναι στην Ευρώπη – από τη συμφωνία του καλοκαιριού – ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι το Μάρτιο, οπότε το ίδιο θα αποφασίσει, αν θα μείνει ή θα φύγει. Αυτό το έχουμε αποδεχθεί, και από τη στιγμή που το έχουμε αποδεχθεί, εμείς δεν κάνουμε σήμερα κάποιο αίτημα, δεν έχει αποτυπωθεί τέτοιο πράγμα, κάποιο αίτημα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κατ` αρχάς, για να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να έχεις φτιάξει τις κατάλληλες συμμαχίες και μέσα στην Ευρώπη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα δεν έγινε αυτό… Αυτή είναι μια διαρκής πάλη για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και των απόψεων τού πώς θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της Ελλάδας και βεβαίως τα ζητήματα της κρίσης που αφορούν και άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ξέρετε, εγώ το βλέπω αυτό ότι έχει αλλάξει η στρατηγική σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σας επιτρέπει να μιλάτε για το ενδεχόμενο – σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –  να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, αφού όμως προηγουμένως εφαρμοστεί πιστά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αυτό το οποίο υπογράφουμε. Εγώ αυτό κατάλαβα και από τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα στους «F.T».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαι αρκετά ακριβής, νομίζω και σαφής. Σας είπα ήδη ότι έχουμε αποδεχθεί από τη συμφωνία (το καλοκαίρι), την παρουσία του ΔΝΤ και βεβαίως όταν υπεγράφη αυτή η συμφωνία εμπεριείχε στο συνολικό ποσό, τμήμα του ποσού αυτού το οποίο έπρεπε να δοθεί στο τέλος από το ΔΝΤ. Στο τέλος εννοώ τον Μάρτιο. Σήμερα, λέμε την άποψή μας, παλεύουμε για την αλλαγή των συσχετισμών. Σας ανέφερα την προηγούμενη κριτική, να σας πω και για άλλες φωνές στην Ευρώπη οι οποίες σιγά-σιγά υπάρχουν και είναι συμβατές και με τη δική μας πρόταση και το παλεύουμε διαρκώς…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ψιλοακούστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Όλο αυτό είναι μια μάχη την οποία δίνουμε και θα δίνουμε μέχρι το τέλος. Μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα αλλά και την κρίση.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει και ο Σόιμπλε και οι Προτεστάντες γενικότερα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, υπάρχουν και ο Σόιμπλε και άλλες φωνές οι οποίες θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ και όχι βεβαίως γιατί χρειάζονται τα 23 περίπου δισ – που είναι στην αρχική συμφωνία η συμμετοχή του ΔΝΤ –  αλλά στα αλήθεια να το χρησιμοποιούν, προκειμένου να εφαρμοστούν τα πιο νεοφιλελεύθερα μέτρα μακριά από τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό, όμως, δεν το καταλαβαίνουν με το τελευταίο παράδειγμα της Ισπανίας, ότι ουσιαστικά η Ισπανία ήρθε στην Ελλάδα του 2012. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν τα ερμηνεύουν ψύχραιμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, υπάρχουν εμμονές. Υπάρχουν εμμονές όσον αφορά το κομμάτι για τις φωνές για τις οποίες μιλούσαμε προηγουμένως. Υπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές οι οποίες δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Βεβαίως, θα έπρεπε και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών – και οι επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις –  να απασχολεί και να μεταβάλει απόψεις. Σε κάποιους αυτό γίνεται. Όπως και το αποτέλεσμα της Ισπανίας πιστεύω ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ανεξάρτητα αν θα το ομολογήσουν ή όχι ακόμη και αυτές οι φωνές.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να δούμε και τι συμφωνία θα έχουν εκεί. Πώς θα δημιουργήσουν κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα το δούμε, το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αλλά είναι σημαντικό ότι το δόγμα της λιτότητας, στην Ευρώπη αμφισβητείται και εκεί και αυτό αποτυπώθηκε στις εκλογές με την απώλεια μεγάλου μέρους της δύναμης του Ραχόι και την άνοδο των Ποδέμος και των άλλων δυνάμεων που είναι ενάντια σ` αυτήν την πολιτική.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Διαρκής η πάλη για να αλλάξετε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Έξω, λοιπόν, είναι γνωστό το πώς δίνετε τη μάχη. Το ζητούμενο είναι στο εσωτερικό πώς πάει η κυβέρνηση. Ο Τσίπρας έχει ξεκινήσει αυτές τις επαφές με την Κ.Ο. και ουσιαστικά τους κάνει μασάζ. Τι προκύπτει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θέλω να μου το πείτε, γιατί επηρεάζομαι εδώ και από τον Γ. Παπαχρήστο, τον φίλο μου, που έχει και ένα ωραίο σκίτσο να κάνει μασάζ ο Τσίπρας στα πόδια ενός βουλευτή. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Να μας πείτε, όμως, πώς είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολλές φωνές στη χώρα μας, δυστυχώς, σε πλήρη ταύτιση και με αυτές τις φωνές που περιγράφαμε πριν στην Ευρώπη των ακραίων νεοφιλελεύθερων δηλαδή, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στη χώρα και στον ελληνικό λαό, δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Και βεβαίως, την επιθυμία τους να μην υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, την περιγράφουν και σαν μια πραγματικότητα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στην κυβέρνηση είναι. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί εξουσία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην κυβέρνηση ακούμε συνεχώς το παραμύθι ότι η κυβέρνηση καταρρέει, ότι οι βουλευτές έχουν πρόβλημα. Αυτό το οποίο περιγράψατε πριν για το σκίτσο και πολλά άλλα, συνεχώς, τα οποία προσπαθούν να αποτυπώσουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αδύναμη και ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Αυτό, λοιπόν, είναι μια επιθυμία πολλών η οποία, σας είπα, είναι μια ευχή την οποία προσπαθούν να την αποτυπώσουν ως πραγματικότητα. Αυτά δεν ισχύουν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής, η κυβερνητική πλειοψηφία, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι ισορροπημένη και η Κ.Ο.  είναι πλήρως συνειδητοποιημένη ποιο πρόγραμμα εφαρμόζει και πόσο κόπο θα χρειαστεί να κάνουμε και με υποχωρήσεις τις οποίες ήδη έχουμε κάνει, ξεπερνώντας και τον εαυτό μας, διότι αυτό που μας αφορά είναι στ` αλήθεια το μέλλον του ελληνικού λαού και όχι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε δεύτερη προτεραιότητα το μέλλον της κυβέρνησης, όπως αντιλαμβάνεστε. Ωστόσο, πιστεύουμε, παλεύουμε και είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση τα επόμενα χρόνια – μέσα στην τετραετία. Στην τριετία το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Οι βουλευτές που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό φεύγουν ευχαριστημένοι, φεύγουν ικανοποιημένοι ότι έχουν πειστεί από τον Τσίπρα; Φεύγουν ψυχωμένοι για να δώσουν τη μάχη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι βουλευτές δεν πηγαίνουν για να πεισθούν από τον Τσίπρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρωποι πολιτικοποιημένοι μέσα στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική δράση χρόνια, που ξέρουν πολύ καλά – γιατί συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο – για ποιο λόγο ο ελληνικός λαός τους εξέλεξε.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Και θα μείνουν και μετά το Ασφαλιστικό; Και μετά τη φορολογία στους αγρότες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ολοκληρώνω: Όσο και αν φαίνεται πυκνό το διάστημα, από τις εκλογές απέχουμε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι τρεις, περίπου,  μήνες δηλαδή δεν είναι μιας ¨παλιάς¨ κυβέρνησης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι βέβαια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τον Σεπτέμβριο εξελέγησαν και βουλευτές καινούργιοι και μέσα σε όλα αυτά τα πυκνά πολιτικά γεγονότα, θα έπρεπε να γνωριστούν, θα έπρεπε να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρωθυπουργό, όπως είναι και η υποχρέωση και του κάθε πολιτικού αρχηγού να συνομιλήσει με την Κ.Ο. Και αυτό, λοιπόν, ονομάστηκε μασάζ. Αντιλαμβάνεστε ότι δίνουμε μάχη με το αυτονόητο. Και αυτό δεν είναι ούτε χρήσιμο, ούτε αποδοτικό και είναι και εξόχως κουραστικό.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι αυτή η κόντρα της κυβέρνησης με τα παραδοσιακά μίντια θα κρατήσει για πολύ και κάντε μου μια πρόβλεψη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα ¨παραδοσιακά μίντια¨ δεν ξέρω τι εννοείτε με τη λέξη ακριβώς ¨παραδοσιακά μίντια¨ αλλά, εν πάση περιπτώσει, με πολλά από το ΜΜΕ έχουμε διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δημοσιογραφία. Αυτό, δεν είμαστε εμείς σε θέση να τους το αλλάξουμε, νομίζω, διότι έχουν στοχεύσεις και λόγο να το κάνουν. Δεν υπάρχει ποτέ καμία θετική είδηση, οι ειδήσεις οι οποίες κατακεραυνώνουν τον ελληνικό λαό είναι μόνο αρνητικές ειδήσεις και πολλές φορές κατασκευασμένες, τροποποιημένες και αλλοιωμένες. Να σας θυμίζω ότι έχουμε από χθες την επίσκεψη Αμπάς του Παλαιστίνιου ηγέτη στη χώρα, ο οποίος είναι και σήμερα εδώ σε μια ιδιαίτερης σημασίας, κατά την άποψή μου, επίσκεψη και αυτό δεν αποτέλεσε είδηση για αρκετά από αυτά τα Μέσα για τα οποία συζητάμε. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό δεν είναι αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση. Αυτή είναι η διαφωνία μας και αυτή είναι και η διαφορά μας, σε σχέση με τον τρόπο που ασκείται η επικοινωνία από αρκετά ΜΜΕ. Ότι δεν υπάρχουν πραγματικές ειδήσεις, υπάρχει αλλοίωση και σημαντικά γεγονότα, όπως αυτό που σας ανέφερα, δεν αποτελεί είδηση. Αν είναι δυνατόν!

ΛΑΜΠΡΟΥ: Από εκεί και πέρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε εμείς οι οποίοι θα το αλλάξουμε αυτό.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς τι μπορείτε να αλλάξετε ως κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση βάζει κανόνες. Βάζει κανόνες και στην επικοινωνία. Αυτό το οποίο θα συμβεί και με το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και ο οποίος θα βάλει κανόνες στην αγορά. Περί αυτού πρόκειται. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα δίνει τη μάχη του και αυτή θα είναι διαρκώς μια μάχη συσχετισμών, αντιλήψεων κ.λπ. Μέχρι σήμερα, αυτές οι αντιλήψεις έχουν ηττηθεί. Σας θυμίζω, όλο αυτό το σφοδρό πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση που γίνεται όλο το χρόνο, από πέρυσι τον Γενάρη, προεκλογικά, και βεβαίως τίποτε απ` όλο δεν επηρέασε τον ελληνικό λαό, αντίθετα οι Έλληνες πολίτες δυσανασχετούν απέναντι σε αυτόν τον τρόπο.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δίκιο έχετε σ` αυτό. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν μια γόνιμη συζήτηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2015

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟ ΛΑΜΠΡΟΥ

 

Advertisements