«Το αίσθημα της δικαιοσύνης θα αποκατασταθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και σ’ αυτόν τον στόχο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλησπερίσουμε την κυβερνητική εκπρόσωπο, την κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κυρία μου, καλησπέρα σας. Τι κάνετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλησπέρα σας, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Να συμφωνήσω απολύτως με το εισαγωγικό σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό είναι να συμφωνούμε, καλό είναι και να διαφωνούμε. Πείτε μου, όμως, επειδή από το πρωί γίνεται σπέκουλα: τελικά, η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει το ΔΝΤ; Μπερδευτήκαμε, μας έχουν μπερδέψει κυρία Γεροβασίλη. Τι συμβαίνει ακριβώς; Πείτε μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπάθησα να το διευκρινίσω, όσο ήταν δυνατόν και νομίζω ότι είναι και απλό, δεν είναι δύσκολο. Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν χαρούμενη, γιατί το ΔΝΤ είχε φτάσει να καθορίζει την τύχη της χώρας. Η Ευρώπη, ελπίζω, να μην ήταν χαρούμενη επίσης, διότι δεν μπορούσε να λύσει από μόνη της τα του οίκου της. Κατά την άποψή μας, λοιπόν, αυτά όφειλαν να λύνονται διαφορετικά. Είναι μια άποψη την οποία την είχαμε από τότε και όχι μόνο εμείς. Με τη διαφορά όμως ότι εμείς τη διατηρούμε ακόμη ως άποψη. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τις υποχρεώσεις μας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά και τι υποχώρηση κάναμε το καλοκαίρι και γιατί την κάναμε. Και ξέρουμε ότι συμμετέχει το ΔΝΤ σε δύο προηγούμενα προγράμματα και βεβαίως και σ’ αυτό, τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε το καλοκαίρι και ψηφίσαμε. Το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος και θα αποφασίσει τον Μάρτιο το τι θα συμβεί παρακάτω. Αυτά είναι τα γεγονότα και αυτή είναι και η άποψή μας. Δεν καταλαβαίνω τα δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μιλήσουμε νέτα-σκέτα, κυρία Γεροβασίλη. Από τη μία πλευρά, έχουμε έναν πόλεμο, ο οποίος μαίνεται μεταξύ της οικονομικής ολιγαρχίας και των όσων είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια όντας κακομαθημένη και από την άλλη πλευρά, της κυβέρνησης. Και πάμε τώρα: έχουμε ένα Βερολίνο, το οποίο ήθελε πάση θυσία -το θυμόμαστε όλοι- να πάμε σε ένα δάνειο-γέφυρα. Ήθελαν μέσα σε επτά μήνες να μας πετάξουν από την Ευρώπη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε ένα Βερολίνο, το οποίο δεν ήθελε σε καμία των περιπτώσεων το ΔΝΤ και επί τούτου ήθελε να μας πετάξει από την Ευρώπη, γιατί ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου το έφερε μέσα στην Ευρώπη. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, όπως είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε ένα τριετές πρόγραμμα, το οποίο μας διασφαλίζει, βρέξει-χιονίσει, για τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη, ότι δεν μπορεί να μας μετακινήσει κανείς, θέλουν το ΔΝΤ, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι. Συμφωνούμε μέχρι εδώ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνούμε αρκετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα πολύ ωραία. Τους έχουμε φέρει σε ανηφόρα, λοιπόν. Έχουμε φέρει τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης σε ανηφόρα. Τι συμβαίνει με το Βερολίνο; Τι θέλει ο κ. Σόιμπλε, κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ αρχάς, το Βερολίνο δεν είναι μία φωνή. Η Γερμανία δεν είναι μία φωνή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε, όπως…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει ο κ. Σόιμπλε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε. Όπως επιτρέψτε μου, ούτε οι ΗΠΑ είναι μια φωνή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Βλέπουμε ότι και στη Γερμανία σήμερα, επίσημα χείλη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπουργοί, ο υπουργός Οικονομικών, διατυπώνουν απόψεις θετικές για την πορεία της χώρας και για την πορεία αυτών των μηνών. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα κάνει βήματα και ακούμε και θετικά σχόλια και για τα οικονομικά ζητήματα και για το μεταναστευτικό. Αυτές είναι οι επίσημες φωνές. Επίσης, από την άλλη πλευρά, ο κ. Σόιπλε δεν έκρυψε ποτέ το σχέδιο του για την Ελλάδα. Είναι μια άποψη η οποία είναι κατατεθειμένη από καιρό και βεβαίως έχει ηττηθεί και στις 25 Γενάρη και το καλοκαίρι στο δημοψήφισμα. Εχει ηττηθεί και στις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη. Ωστόσο, προφανώς, δεν παραιτείται. Και όταν λέω ο κ. Σόιπλε δεν τον φαντάζομαι μόνο του. Φαντάζομαι, ενδεχομένως, και με κάποιους άλλους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως εκφραστής μια πολιτικής αντίληψης είναι ο άνθρωπος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ, λοιπόν, θέλω να θυμίσω, γιατί ξέρετε ο πολιτικός χρόνος είναι πάρα πολύ μικρός, τα πολιτικά γεγονότα τρέχουν και μας κάνουν να ξεχνάμε και μερικά πράγματα γρηγορότερα, που δεν είναι καλό όμως. Τα αρχικά σχέδια για τη χώρα μας και το ό, τι συνομολογούσαν άπαντες ήταν η χώρα αυτή να μετατραπεί σε μια αποικία. Από εκεί ξεκινήσαμε με τα μνημόνια και τα προγράμματα κλπ. Με όλα τα ακραία νεοφιλελεύθερα, την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάρρευση του ασφαλιστικού, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους τα οποία στον α’ ‘η β’ βαθμό πολλά εξ αυτών μπήκαν στη ζωή μας. Αυτή, λοιπόν, η πολιτική που με την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο λαός επέλεξε τη νίκησε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντίπαλοι παραιτούνται. Αντίπαλοι, εννοώ, ιδεολογικοί. Είναι μια διαρκής μάχη την οποία δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέει ξεκάθαρα εξ άλλου ο Αντώνης Σαμαράς, σήμερα, σε άρθρο του. «το στοίχημα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα το κερδίσει είτε θέλει είτε δεν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, εδώ υπάρχουν συγκρούσεις. Είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με όλα όσα θεωρούμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δεν διστάσαμε να το κάνουμε και δεν θα διστάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουν τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Θα τους περάσει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία έχουμε κάνει ήδη οπισθοχώρηση. Έχουμε κάνει βήματα τακτικής οπισθοχώρησης, διότι οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο με έναν τρόπο. Το θέμα μας είναι όμως ότι έχουμε καθαρό τον στόχο μπροστά, που θέλουμε να πάμε τη χώρα. Επομένως και μερικά βήματα πίσω θεωρούνται επιτυχείς κινήσεις μιας δυναμικής πορείας. Αλλά μόνο έτσι το αντιμετωπίζουμε όλο αυτό. Δεν το αντιμετωπίζουμε ούτε με ηττοπάθεια, ούτε με διαθέσεις παράδοσης της χώρας, όπως έχει συμβεί τα πέντε προηγούμενα χρόνια και θα πρέπει όλοι μας αυτό να το θυμόμαστε και να βλέπουμε και τις διαφορές. Έχουμε δυσκολίες και σήμερα, είμαστε σε μια συμφωνία που έχουμε αποδεχθεί. Θα τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας, δεν θα τηρήσουμε ότι φαντάζεται ο καθένας. Θέλουμε λοιπόν, να είμαστε εμείς συνεπής και θα είμαστε. Θα πρέπει να είναι συνεπής και η άλλη πλευρά, σ’ αυτά τα οποία έχουμε συνομολογήσει και συνυπογράψει και συναποδεχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα, είπατε προηγουμένως ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αρχικό στόχο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αρχικός στόχος όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να ελαφρύνετε, στεκόμενοι με αλληλεγγύη δίπλα στα προβλήματα των πολιτών…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς, αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό το «bras de fer» εξυπηρέτησης συμφερόντων, διασφάλιση αγαθών και κοινωνικών αγαθών έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά του.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, έχει καθημερινό αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως όμως, ξεφεύγουμε από το στόχο. Βλέπουμε ότι η λιτότητα συνεχίζεται, βλέπουμε ότι η ανεργία συνεχίζεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς σας είπα, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον τελικό στόχο. Με μαγικό κουμπί, προφανώς, δεν λύνονται τα ζητήματα σε μια χώρα που τα οικονομικά της τα γνωρίζουμε όλοι. Μακάρι να υπήρχαν μαγικά κουμπιά να ανοίξουμε τα συρτάρια, να βγάλουμε τα λεφτά και να έχουμε ένα κράτος όπως θέλουμε να το έχουμε. Θέλει χρόνο, θέλει κόπο και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε επί παραδείγματι στο τρόπο αντιμετώπισης. Εγώ θα μιλήσω για τις αποδείξεις χθες και τον τρόπο που χειρίστηκαν τα midia την κατάσταση. Θέλετε να πείτε ότι μεγαλοποιούνται λίγο τα πράγματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μεγαλοποιούνται. Τρομοκρατείται ο κόσμος. Καθημερινά στήνονται παραμύθια με δράκους τα οποία διαψεύδονται, αλλά οι διαψεύσεις τους δεν έχουν και την αντίστοιχη διάχυση επικοινωνιακά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά το κράτος εκφράζεται διά μέσου της κυβέρνησης, κυρία Γεροβασίλη. Ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι κουνούν το δάκτυλο και ενδεχομένως να εξυπηρετούν άλλου είδους συμφέροντα, κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν, έτσι δεν είναι; Δεν μπορούν να διαμορφώνουν και την κοινή γνώμη. Δεν βλέπουμε να έχετε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένοι κουνούν ακόμη το δάκτυλο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά, όπως ξέρετε, δεν λύνονται σε μία ημέρα. Γίνονται έρευνες, είναι εν εξελίξει οι διαδικασίες, καλούνται άνθρωποι στους εισαγγελείς, κ.λ.π. Όλα αυτά γίνονται. Δεν θα κάνουμε πίσω. Χρειάζεται χρόνος, όπως αντιλαμβάνεστε. Το αίσθημα της δικαιοσύνης θα αποκατασταθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Ο ελληνικός λαός θα αισθανθεί δικαιωμένος από την επιλογή του. Να επιλέξει, δηλαδή, τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγει από αυτόν τον κυκεώνα. Να βγει ο λαός όρθιος. Κι σ’ αυτόν τον στόχο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι. Υπάρχουν αδυναμίες, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως, ο τελικός στόχος είμαι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί. Και τότε θα διαψευστούν και όλες αυτές οι Κασσάνδρες. Γι’ αυτό καλούμε και σήμερα τον κόσμο, ο οποίος μας στηρίζει και το αισθανόμαστε, αυτό είναι η δύναμή μας, παρόλα όσα συμβαίνουν και όσους μας αντιπαλεύονται και προσπαθούν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Η σύγκρουση των συμφερόντων είναι μεγάλη. Υπάρχουν μικρά συμφέροντα, μεσαία και μεγάλα. Συγκρουόμαστε με όλα όσα είναι ενάντια στο συμφέρον των πολλών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο για να σας αποδεσμεύσουμε. Χθες πήγατε μόνη σας στο γήπεδο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το κλείνω γρήγορα, πήγα με τον γιό μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος είναι πόσο χρονών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δέκα τριών, ο μικρός μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χάρηκε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στενοχωρήθηκε από το αποτέλεσμα, αλλά χάρηκε πάρα πολύ που ήμασταν στο γήπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα παιδιά μου γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη κάθε χρόνο. Ξέρετε, το παραμύθι πρέπει να κρατηθεί ζωντανό μέσα τους. Είναι γράμματα που κρατάμε. Κάθε φορά τα γράμματα αλλάζουν περιεχόμενο. Σήμερα μιλάνε και τα παιδιά, όπως όλα τα παιδιά, πιο πολιτικοποιημένα στα γράμματά τους προς τον Άγιο Βασίλη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι ακριβώς. Να σας ζήσουν. Δεν θέλουμε κάτι άλλο επ’ αυτού. Σας ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε και εσείς καλά, καλή συνέχεια.

Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Αντώνη Κουμιώτη

Αθήνα, 10-12-2015

Advertisements