«Η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα συμφέροντα των πολλών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος»

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη στη διαπραγμάτευση, με βασικό στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολλών, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του STAR.

«Yπάρχουν θέματα που αφορούν το μέλλον, αφορούν τη ζωή πολλών ανθρώπων» ανέφερε, επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε και γρήγορα και καλά. Πρέπει να συγκλίνουμε όμως με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολλών» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση ποια είναι τα σημεία-αγκάθια της διαπραγμάτευσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτά «έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φαίνεται, με πληροφορίες χθεσινές, ότι πάει με ένα καλό τρόπο, το θέμα των κόκκινων δανείων» για το οποίο μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια σύγκλιση αλλά εκκρεμεί συζήτηση και σήμερα και «θα δούμε πως θα πάει».

Ειδικότερα, για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, επισήμανε ότι τις προηγούμενες μέρες έκλεισε το θέμα της προστασίας των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας που πήγε καλά μέσα από τη διαπραγμάτευση. Σήμερα είμαστε εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αφορούν και φυσικά πρόσωπα, και επιχειρήσεις, αφορούν μεγάλα γκάμα και γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό πως θα γίνει η διαχείριση αυτών των δανείων, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δίνει μάχη αυτή τη στιγμή». Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η κ. Γεροβασίλη είπε «αυτό είναι ένα πακέτο που οι κερδοσκόποι θα ήθελαν να το εκμεταλλευτούν και παλεύουμε γι΄αυτό ώστε να μην περάσουν σε κερδοσκοπικά funds».

Σε ερώτηση σχετικά με το σχόλιο της κυβέρνησης, στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε, απάντησε σε δημοσιεύματα και δηλώσεις του ίδιου που προηγήθηκαν.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι το ΔΝΤ είναι στην Ευρώπη, και αυτό δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για την Ευρώπη, και οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτό. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα ζητήματά της εν μέσω οικονομικής κρίσης» είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Ξαφνικά εμείς δεν αλλάξαμε στάση για το ΔΝΤ και το ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Το άλλο είναι ότι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο Πρόγραμμα, αυτό έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία, και η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι, έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο έως το Μάρτιο οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε στο σημείο αυτό πως δεν θα μπορούσε ασφαλώς να έρθει η κυβέρνηση και να πει ξαφνικά ότι το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο στην Ευρώπη, διότι γνωρίζει ότι έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις όπως και γνωρίζει ότι κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στην Ελλάδα, «γιατί αυτά που ζητάνε στην Ευρώπη, δεν έχουν συμβεί σε καμία χώρα της Ευρώπης» και αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία αυτά να τα επιβάλλουν στην Ελλάδα, διότι δεν θα τα επέτρεπε η Ευρώπη. «Χρησιμοποιούν λοιπόν ως άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλλουν μέτρα στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη» επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σημείωσε πάντως πως «είναι άλλο οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι του ΔΝΤ, τις οποίες γνωρίζει, ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και αυτό είναι κάτι που το ξέρει η κυβέρνηση, όμως είναι άλλο να λέει η κυβέρνηση την άποψή της για το ρόλο του ΔΝΤ».

Υπογράμμισε δε ότι «κάθε φορά που κάποιος θα βγαίνει στο εξωτερικό και θα στρέφεται κατά της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνει και την απάντηση που του αξίζει», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την απάντηση της κυβέρνησης.

Για την επιχείρηση στην Ειδομένη και το γεγονός ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στα κανάλια να καταγράψουν σκηνές, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι τις απαντήσεις της έδωσε ο ίδιος κ. Τόσκας ο οποίος είπε ότι η απομάκρυνση έγινε για λόγους ασφαλείας διότι υπήρχαν πληροφορίες που δεν ήταν οι καλύτερες και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε μια υπερβολή. «Σας άρεσε που έγινε όλη αυτή η επιχείρηση και δεν υπήρχε εικόνα από αυτό;» ήταν ένα ερώτημα που τέθηκε στην κυβερνητική εκπρόσωπο. «Τίποτε δεν μου αρέσει από αυτό που βλέπω. Δυστυχώς βιώνουμε εικόνες της ζωής ανθρώπων που δεν τιμούν το ανθρώπινο είδος και τον πολιτισμό μας. Βλέπουμε νεκρά παιδιά στη θάλασσα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και δεν αρνήθηκε ότι ενδεχομένως υπήρξε υπερβάλλων ζήλος για λόγους όμως ασφαλείας.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ STAR ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Καλωσορίσατε κυρία Γεροβασίλη. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Και πάντα οι Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι τι κάνουν; Προσπαθούν να «θολώσουν την εικόνα», κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παραδοσιακά ίσως. Εγώ όχι.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πρέπει να σας ρωτήσω ευθέως: Θα κλείσουν μέχρι αύριο όλα αυτά τα θέματα; Κόκκινα δάνεια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να το προεξοφλήσω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και αν δεν κλείσουν όλα, γιατί βάζουμε ένα dead line και λέμε «μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει, διότι στη συνέχεια αποχωρούν». Αν δεν κλείσουν τι θα γίνει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω, η κάθε πλευρά έχει λόγους να θέλει γρήγορα ή αργότερα να τελειώσει κάθε μια διαπραγμάτευση. Και σε αυτό το πλαίσιο κι εμείς θέλουμε να τελειώσει γρήγορα η διαπραγμάτευση και να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση κ.λπ., ούτως ώστε να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα. Ωστόσο, ενδεχομένως είναι προτιμότερο να παραταθεί για λίγο -εάν χρειαστεί, δεν είναι βέβαιο αυτό- από το να έχουμε μια λύση, η οποία δεν μας ικανοποιεί.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πού βλέπετε ότι μπορεί να υπάρξει και παράταση, σε ποια θέματα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης αυτής είναι γνωστά. Έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φαίνεται –με πληροφορίες χθεσινές- ότι πάει με έναν πιο καλό τρόπο. Στο θέμα των δανείων μέχρι χθες δεν είχαμε κάποια σύγκλιση, αλλά εκκρεμεί και η σημερινή ημέρα και θα δούμε πώς θα πάει παρακάτω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί να τ` αφήσετε και αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξηγώ ότι δεν είμαι σε θέση να σας πω, εν μέσω διαπραγμάτευσης, αν θα μείνει κάτι ή θα φύγει, πριν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Εγώ σας λέω την άποψή μου, η οποία…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν θα μπούμε σε δυσχερή θέση, αν το αφήσουμε το θέμα να χρονίζει, να μείνει ανοιχτό, δηλαδή, να το συζητήσουμε σε δεύτερη φάση; Κάθε φορά που κάτι το αφήνουμε ανοιχτό χαμένοι βγαίνουμε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, ένα κομμάτι αυτής της συμφωνίας που ψηφίσαμε το καλοκαίρι, στα κομμάτια της «επιτυχίας» -ας μη το πω «επιτυχία», ας το πω θετικό- ήταν ότι άφηνε ανοιχτά και δεν έκλεισαν το καλοκαίρι. Θυμάστε, το τελεσίγραφο του Γιούνκερ: «Κλείστε τα όλα τώρα, αυτό είναι, take it or leave it»;

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπογράψατε όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Καμία σχέση η συμφωνία που υπογράψαμε, με το πακέτο Γιούνκερ. Καμία σχέση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Καλά τώρα, το πόσο διαφορετικά είναι και πόσο «καμία σχέση» έχουν, εξαρτάται από ποια γωνία το βλέπει κανένας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόνο και μόνο ότι το πακέτο Γιούνκερ μιλούσε για ένα πεντάμηνο με σκληρά μέτρα, χωρίς σταθερές χρηματοδοτήσεις κ.λπ., όλα αυτά τα μέτρα όφειλαν να περάσουν σε πέντε μήνες, σκληρότατα, ακραία νεοφιλελεύθερα, τα οποία έπρεπε εκείνη τη στιγμή να γίνουν όλα αποδεκτά. Αυτό έφυγε και έφυγε με το Δημοψήφισμα. Στη συνέχεια ήρθε αυτή η συμφωνία, με σταθερή χρηματοδότηση στην τριετία, βεβαίως με συμφωνημένα σταθερά βήματα, τα οποία οφείλουμε και οι δύο πλευρές να ακολουθήσουμε με συνέπεια. Και αυτός είναι και ο στόχος μας, φυσικά. Επομένως, αυτά που έχουμε να ψηφίσουμε και τα οποία φθάνουν μέχρι την Α΄ αξιολόγηση που και εμείς θέλουμε να γίνει νωρίς, διότι θέλουμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και προφανώς θέλουμε να κλείσουν γρήγορα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λίγες ημέρες ακόμη συζήτηση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή, θέλετε να πάρετε τη δόση στην ώρα της. Μικρή είναι η δόση, δεν είναι πολλά λεφτά, αλλά τα έχει ανάγκη σαν τρελή η αγορά, που είναι στεγνή εντελώς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά, είναι απαραίτητο το 1 δις.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν δεν κλείσετε, δεν θα τα πάρετε τα χρήματα αυτά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα ότι η πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε. Ωστόσο, επειδή εδώ είναι ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον, αφορούν πολλά χρόνια της χώρας, αφορούν τη ζωή πολλών ανθρώπων, δεν νομίζω ότι η βιασύνη είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Εμείς θέλουμε και γρήγορα και καλά. Αν θα τα πετύχουμε όλα; Προφανώς, όχι, αλλά ωστόσο πρέπει να συγκλίνουμε με έναν τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολλών.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: «Και γρήγορα και καλά», το κρατάω στην άκρη, γιατί θέλω να μου πείτε πού νομίζετε ότι έχετε πλεονέκτημα, άσσο στο μανίκι σας και μπορείτε να κερδίσετε για τη χώρα πράγματα, σε αντίθεση με αυτά που ζητάνε οι δανειστές. Αλλά θέλω πρώτα να μου σχολιάσετε το γεγονός ότι βρίσκεστε για μια άλλη φορά εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατικά γρανάζια, όπως είπε πριν από λίγο, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης, και δεν θα καταβάλλεται στην ώρα του και πάλι το επίδομα θέρμανσης. Λόγω γραφειοκρατίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το κράτος έχει δομηθεί σε πλοκάμια γραφειοκρατίας. Μια Δημόσια Διοίκηση η οποία ήταν πάντα αργή, πελατειακή αρκετά, στημένο-δομημένο σύστημα…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τώρα αρχίζω: Τις αντικαταστάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, τις…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι να κάνουμε; Θα τα συζητήσουμε όλα, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή, και εσείς δεν αλλάζετε κάτι, λένε οι αντίπαλοί σας. Τα ίδια κάνετε. Διώχνετε τους παλιούς, φέρνετε τους δικούς σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το είδαμε πουθενά αυτό, κυρία Τσαπανίδου. Αφήστε να το δούμε. Θα σας εξηγήσω αμέσως μετά γι` αυτό. Έχουμε, λοιπόν, ένα κράτος που τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας, πραγματικά, είναι δυσεπίλυτο ζήτημα. Χρειάζονται σταθερά, πολλά βήματα και χρόνος, προκειμένου αυτό το κράτος να αλλάξει μορφή και να γίνει ένα κράτος, το οποίο είναι κοντά στον πολίτη, εξυπηρετεί τις ανάγκες του, είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Έχουν αρχίσει να γίνονται αυτά τα βήματα, αλλά ωστόσο είναι μια μάχη που θα κερδηθεί, κατά την άποψή μου, σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και θα έχετε στο μεταξύ «παράπλευρες απώλειες», στους δικαιούχους, για παράδειγμα, του επιδόματος θέρμανσης, που γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε τεράστια ανάγκη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν «παράπλευρες απώλειες». Δεν το ξέρω. Αν είναι ζήτημα καθυστέρησης λίγων ημερών, δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι δήλωση που έγινε πριν λίγο στη Βουλή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το γνωρίζω, ήμουν στο δρόμο και προφανώς δεν μπορώ να το γνωρίζω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχουμε το βίντεο. Μπορούμε να το δούμε και συνεχίζουμε.

(Προβάλλεται το βίντεο με την τοποθέτηση Αλεξιάδη στη Βουλή, λίγο πριν, για τις πολλές απαιτούμενες υπογραφές για το επίδομα θέρμανσης).

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, ακούγοντας λοιπόν, για ποιο λόγο, για τι είδους γραφειοκρατία μιλάμε, για υπογραφές 35 νοματαίων, με συγχωρείτε, αλλά δεν το καταλαβαίνω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το ξέρατε αυτό, κυρία Τσαπανίδου; Τόσα χρόνια δεν το είχατε ξαναδεί;

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, δεν το καταλαβαίνω. Δεν μιλάμε τώρα για κάποια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το αποδέχεστε εννοείτε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μισό λεπτό. Δεν το καταλαβαίνω. Γιατί, λοιπόν, δεν δώσατε την εντολή στους ανθρώπους που εμπλέκονται και πρέπει να υπογράψουν, να το βάλουν πρώτο-πρώτο πάνω στο γραφείο τους και με το που θα καθίσουν στο γραφείο να βάλουν την υπογραφή. Δεν τους ζήτησαν να φέρουν παράλληλα και σκόνη από το φεγγάρι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω για λεπτομέρειες τέτοιου τύπου που ο αρμόδιος υπουργός, προφανώς γνωρίζει.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δείχνει μια, προσέξτε λιγάκι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν δείχνει. Δείχνει τι κράτος έχουμε τόσα χρόνια, κυρία Τσαπανίδου, και πόσο δυσεπίλυτο είναι αυτό. Και σας θυμίζω ότι και σήμερα στη Δημόσια Διοίκηση, ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε «αποκεφαλισμούς» με κομματικά κριτήρια, πιστεύοντας ότι πάρα πολλοί ικανοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως ποιο πολιτικό φορέα πιστεύουν, είναι ικανοί να παραμείνουν στις θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης και δη σε θέσεις Προϊσταμένων, Διευθυντών κ.λπ. Μέσα, όμως σε αυτούς υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι βάζουν και τρικλοποδιές διαρκώς, προκειμένου η κυβέρνηση να φανεί αναποτελεσματική. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι στημένος σε πολλά υπουργεία, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτό με μια, θέλει τον τρόπο του. Διότι, ακριβώς, κινδυνεύεις να γίνεις άδικος, έστω και σε έναν. Και δεν πρέπει. Το ίδιο πράγμα, εδώ έρχομαι να σας απαντήσω και στο άλλο σας ερώτημα, που μιλήσατε για τις διοικήσεις των νοσοκομείων: Καλό θα ήταν όλη αυτή η διαμαρτυρία- γιατί είμαι και στο χώρο της Υγείας χρόνια, γνωρίζω πάρα πολλά νοσοκομεία, πολλούς διοικητές κ.λπ.- όλη αυτή η διαμαρτυρία που γίνεται τώρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει με διαγωνισμό – και με κριτήρια – τους διοικητές των νοσοκομείων, καλό θα ήταν να το έχουμε δει τόσα χρόνια. Όταν κάθε υπουργός που ανέβαινε επάνω διόριζε και τον αντίστοιχο δικό του άνθρωπο σε κάθε νοσοκομείο. Ακόμη και αν αυτός στην προηγούμενη ζωή του, δεν είχε καμία σχέση με τον φορέα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μου λέτε ότι αξιολογήσατε μέσα σε ενάμιση λεπτό διοικητή νοσοκομείου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακούω υπερβολές. Τα άκουσα όλα αυτά. Δεν είναι όλα αληθινά αυτά. Και να ξέρετε και το εξής: Ότι η αξιολόγηση δεν γίνεται με μια προφορική συνέντευξη, «τι καλά που τα λέω εγώ». Η αξιολόγηση γίνεται με αποδείξεις, με παραγόμενο έργο, το οποίο είναι καταγεγραμμένο. Οι άνθρωποι, λοιπόν, που είχαν ενδεχομένως μπροστά τους έναν άνθρωπο και για μια συνέντευξη, προφανώς είχαν δει το μετρήσιμο έργο του καθενός. Οι αξιολογήσεις γινόταν με βάση αυτό. Σήμερα, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε –όπως θα μπορούσε από τον Γενάρη- κομματικά τους διοικητές νοσοκομείων, θεωρείται μείον. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δεν το καταλαβαίνω διότι πώς αλλιώς θα γίνει, εάν δεν αλλάξει σήμερα ή αν δεν γίνουν βήματα -γιατί εγώ λέω ότι δεν αλλάζει σε πολύ σύντομο διάστημα- στην κατεύθυνση του μη κομματικού ή του πελατειακού κράτους;

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μια άνω τελεία. Βλέπω εικόνα από την Ειδομένη. Εκεί, στα σύνορα πάνω, δίνουν στους πρόσφυγες από τη Συρία που ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στα Σκόπια, αυγά και πορτοκάλια αυτή την ώρα. Εντάξει, τα πορτοκάλια να τα καταλάβω. Τα αυγά, δεν ξέρω ποιος ο λόγος. Να τα βράσουν στο δρόμο οι άνθρωποι; Αλλά εν πάση περιπτώσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όλα αυτά γίνονται στα σύνορα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Κάτι που δεν δώσατε τη δυνατότητα, χθες, να καταγράψουν οι κάμερες, την ώρα που βγάζατε όλους τους υπόλοιπους και τους φορτώνατε στα πούλμαν. Γιατί το κάνατε αυτό, γιατί εμποδίσατε τους δημοσιογράφους να πάνε ως εκεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τις απαντήσεις τις έδωσε ο υπουργός, κ. Τόσκας, ο οποίος μίλησε για το κομμάτι…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν είναι άθλιο αυτό; Είναι άγριο να σταματάς τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι άλλο να τους συντονίζεις, να μην είναι στα πόδια τους, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης, να τους βάζεις στην άκρη να καταγράφουν από κάπου και άλλο να τους απαγορεύεις την είσοδο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είπε και εκείνος. Ότι μέσα στο πλαίσιο απομάκρυνσης που έγινε για λόγους ασφαλείας, διότι οι πληροφορίες που είχαν δεν ήταν οι καλύτερες, έγινε μια υπερβολή και αντί να πάνε κάποια μέτρα…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό δεν είναι υπερβολή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είπε ο αρμόδιος υπουργός ότι έτσι έγινε. Δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ήταν λάθος, δηλαδή, της κυβέρνησης αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι θα μπορούσε να μη γίνει τόσο μεγάλη απομάκρυνση, αλλά να μείνουν στα 100 μέτρα. Ο ίδιος το εκτίμησε ότι έπρεπε να γίνει έτσι.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσάς σας άρεσε αυτό; Εσάς, σας άρεσε που έγινε μια ολόκληρη επιχείρηση και δεν υπήρχε πουθενά μια μαρτυρία δημοσιογραφική;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τίποτα δεν μου αρέσει από αυτή την εικόνα, κυρία Τσαπανίδου. Και κυρίως, δεν μου αρέσουν, σε εισαγωγικά διότι δεν καλούμαστε εδώ να πούμε αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει μια εικόνα. Δυστυχώς βιώνουμε εικόνες ζωής ανθρώπων που δεν τιμούν το ανθρώπινο είδος και δεν τιμούν και τον πολιτισμό μας. Πραγματικά, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, τους ακούω, δεν ανοίγουν τα δελτία ειδήσεων, δεν μπορούν οι άνθρωποι να αντικρίσουν τις εικόνες αυτές που ζούμε, νεκρά παιδιά στη θάλασσα. Επομένως, το λιγότερο που με απασχολεί είναι η απομάκρυνση των δημοσιογράφων, θα σας έλεγα, σαν εικόνα. Ωστόσο, να βάλουμε τα πράγματα στα μέτρα τους. Με ρωτήσατε αν μου αρέσει αυτή η εικόνα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι υπέρ –ποτέ δεν ήμουν- του να μην υπάρχουν δημοσιογράφοι να καταγράφουν, των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Και δεν νομίζω ότι αυτό ήταν ένα βήμα για να κόψει πληροφορία. Ήταν λόγοι ασφαλείας, ενδεχομένως, με υπερβάλλοντα ζήλο. Αλλά, για φανταστείτε ένα γεγονός πχ, ένα μαχαίρι, το οποίο θα έβγαινε σε έναν δημοσιογράφο. Για φανταστείτε τι θα συνέβαινε μετά. Επομένως, σωστά η Αστυνομία…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να καθόμαστε στο σπίτι, να μας τα λέτε εσείς, δηλαδή, κυρία Γεροβασίλη; Διότι μπορεί να τιναχτεί κανείς στον αέρα και να είμαστε και εμείς μπροστά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι; Προφανώς, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω επιχειρησιακά…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αντιλαμβάνομαι τι λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έτσι; Δεν μπορώ να το σχεδιάσω και να κρίνω ποιο μέτρο είναι αναγκαίο ή όχι. Όταν ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι έγινε και μια υπερβολή, το αντιλαμβάνομαι ότι έγινε υπερβολή και δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν, να διαμαρτύρονται οι δημοσιογράφοι που δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν. Προφανώς.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτή η υπερβολή φτάνει σε «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν κάνω τίποτα»…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλά, εντάξει, μην είμαστε υπερβολικοί τώρα. Οι δημοσιογράφοι παντού είναι, ήταν και 100 μέτρα παραπέρα από ένα γεγονός προχθές. Ας μην κάνουμε υπερβολές, να είμαστε και αντικειμενικοί.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχω κρατήσει το γεγονός ότι σας έβαλαν τρικλοποδιές και δεν υπογράψατε το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται οι άνθρωποι, αλλά θα τα πούμε μετά το διάλειμμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το έβαλα ως υπόθεση σε μια διαδικασία την οποία γνωρίζω ότι συμβαίνει σε πάρα πολλά υπουργεία.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ξέρετε τι δεν μπορώ να καταλάβω και γι` αυτό ζητώ την άποψή σας; Για ποιο λόγο, όταν χρειάζεται να κόψετε κάτι, να πάρετε μια απόφαση να κοπεί ένας μισθός ή ένα δώρο ή μια σύνταξη, εκεί χρειάζεται μια υπογραφή μόνο, στα άλλα χρειάζονται πεντακόσιες και για ποιο λόγο όταν χρειάζονται πεντακόσιες σε κόψιμο μπαίνουν οι υπογραφές, αέρα από χθες, και όταν πρέπει να δώσετε δεν γίνεται τίποτα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Αλλά σημασία έχει ότι αυτό το κράτος είναι ένα αναποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα πρέπει να αλλάξει. Σε αυτή την προσπάθεια, ο αγώνας είναι μεγάλος.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Επανερχόμαστε με την ατζέντα μας να έχει πολύ σοβαρά θέματα: Κόκκινα δάνεια, ποιος θα χάσει το σπίτι του, τι θα συμβεί με τη διαπραγμάτευση που θα κάνει με την τράπεζα κάποιος που δεν μπορεί να υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη, αλλά δυσκολεύεται να πληρώσει το δάνειό του, τι θα γίνει αν έχετε μικρομεσαία επιχείρηση, τι θα γίνει αν έχετε μεσαία επιχείρηση, τι θα γίνει αν παίρνετε συντάξεις και είστε συνταξιούχοι, θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις; Αμέσως μετά το διάλειμμα με την κυρία Γεροβασίλη.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, κάνατε λίγο πίσω στην κόντρα με τον Σόιμπλε, όταν άρχισαν τα κανάτια και τα νερά για την υπόθεση του ΔΝΤ; Τα μαζέψατε λίγο; Ή πολύ; Ανάλογα πως το βλέπει κανείς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς δεν ξεκινήσαμε καμία κόντρα με τον κύριο Σόιμπλε. Απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και απαντήσαμε σε δηλώσεις του ίδιου. Προηγήθηκαν, δηλαδή, όλα αυτά. Απαντήσαμε στα δημοσιεύματα της WELT

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είπατε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει και βγήκε και σας είπε «μην την πολυπιπιλάτε την καραμέλα αυτή, γιατί η κανάτα μια φορά σπάει».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ΔΝΤ είναι στην Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη για την Ευρώπη. Και δεν νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτό. Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμού, να λύνει μόνη τα προβλήματά της, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αλλά αυτό είναι μια συζήτηση, διότι τα δεδομένα είναι άλλα. Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα, αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Και ξαφνικά και εμείς δεν αλλάξαμε άποψη για το ΔΝΤ και τον ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Στο άλλο, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το ΔΝΤ είναι στη συμφωνία, κάτι που έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία και το χρέος μας προς το ΔΝΤ. Και, βεβαίως, η καινούρια συμφωνία η οποία υπογράφηκε το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο μέχρι τον Μάρτιο, οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από την πραγματικότητα και τις διατυπώσεις μας μέχρι ξαφνικά να έχουμε άλλη άποψη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να πούμε τι; Καλοδεχούμενο στην Ευρώπη; Δεν μπορούμε να τα πούμε αυτά τα πράγματα. Ξέρουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, που κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη, οι ποίοι θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στη χώρα μας, διότι ξέρετε γιατί το θέλουν; Διότι αυτά που ζητούν στη χώρα μας δεν έχουν συμβεί σε καμία χώρα της Ευρώπης.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το ξέρουμε. Στο πετσί μας το έχουμε δει αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, σ’ αυτή τη συζήτηση εάν δεν ήταν το ΔΝΤ και ήταν μόνο οι Ευρωπαίοι και αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης θα είχαν μεγάλη δυσκολία να επιβάλουν τέτοια μέτρα στη χώρα. Δεν θα τα επέτρεπε η Ευρώπη. Χρησιμοποιούν, λοιπόν, σαν άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν πολιτικές, οι οποίες δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά σε χώρες άλλων περιοχών. Επομένως, αυτά δεν μπορούμε να μην τα λέμε. Είναι άλλο ότι έχουμε υποχρέωση στο ΔΝΤ, το ξέρουμε. Ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα. Το ξέρουμε, και είναι άλλο να λέμε την άποψή μας για τον ρόλο του ΔΝΤ και άλλο το εάν είναι και πολύ απαραίτητο σήμερα, με την έννοια ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε με περίπου 20 δις λιγότερα, τα οποία θα αποτελούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορούμε να λέμε πως αυτή την οικονομική συμμετοχή ενδέχεται να μην χρειάζεται. Αλλά μέχρι εκεί είναι η συζήτηση. Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει αυτή τη στιγμή. Είπαμε τις απόψεις μας, τις οποίες θα τις λέμε πάντα ανοιχτά και καθαρά. Για να είμαστε σαφείς.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ανοίγοντας και κόντρες, τις οποίες μπορείτε να τις ανοίξετε; Γιατί σας το λέω…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν πειράζει. Αυτός ο δρόμος κυρία Τσαπανίδου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: ‘Όχι, άλλο λέω. Την ιστορία ΔΝΤ και του κουνάμε το μαντήλι του αποχαιρετισμού την είχαμε ξαναζήσει το καλοκαίρι, πότε ήταν, που πήγε ο κύριος Σαμαράς και γύρισε πίσω… Το είχαμε ξαναδεί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν κουνήσαμε κανενός κανένα μαντήλι αποχαιρετισμού, δεν το κάναμε αυτό. Αφήστε το τι έκανε ο Σαμαράς, γιατί μετά θα μου λέτε ότι μιλάω για το παρελθόν.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά τα μαζέψατε κι εσείς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μαζέψαμε τίποτε, γιατί δεν χρειάστηκε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τα μαζέψατε κι εσείς, το έργο επαναλήφθηκε, το ίδιο είδαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι δική σας άποψη. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν ζητήσαμε να φύγει. Διατυπώσαμε την άποψή μας, όπως πάντα, και κάθε φορά που κάποιοι θα βγαίνουν και στο εξωτερικό και θα μιλούν εις βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνουν την απάντηση που τους αρμόζει. Ανεξαρτήτως από το εάν αυτό δημιουργεί μια λιγότερο φιλική σχέση. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσω δημοσιευμάτων – παλιά ήταν η BILD, τώρα είναι η WELT, δεν ξέρω ποια εφημερίδα θα είναι αυτή – τα οποία έβριζαν τον ελληνικό λαό, «τεμπέληδες, ακαμάτηδες, έχουν φάει τα λεφτά της Ευρώπης», κ.λ.π, ουδείς του πολιτικού συστήματος της τότε κυβέρνησης αντιδρούσε. Αυτά δεν θα τα δει από εμάς ο ελληνικός λαός. Εμείς παλεύουμε, εκ των άλλων, και για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, πάμε λιγάκι στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει ήδη. Ο κύριος Τσακαλώτος μπήκε το πρωί μέσα στο ξενοδοχείο που συναντά τους θεσμούς και συζητάνε. Κατά αρχάς ας ξεκινήσουμε με τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Τι θα συμβεί; Θα πάνε σε ξένα χέρια οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια; Και σήμερα πια, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια πόσες είναι; Πρέπει να είναι τεράστιο ποσοστό, πρέπει να είναι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς γι’ αυτό. Είναι ένα τεράστιο θέμα. Έχουμε κλείσει το θέμα τις προηγούμενες ημέρες. Έκλεισε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο πήγε καλά. Με μεγάλο βαθμό προστασίας, περίπου στο 60%. Αυτό πήγε καλά και πήγε καλά, μετά από διαπραγμάτευση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πάμε λίγο στο θέμα των επιχειρήσεων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει σημασία να το πω. Για να μιλήσω για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Σήμερα, είμαστε εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αφορούν και φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και επιχειρηματικά. Αφορούν μια γκάμα πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό στο πως θα γίνει η διαχείριση αυτών των δανείων. Εδώ, λοιπόν, είναι μία μάχη που δίνουμε από την πλευρά μας, προκειμένου να μην έχουμε…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ωραία, για ποιους τη δίνετε τη μάχη αυτή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τη μάχη τη δίνουμε για όλους. Από εκεί και πέρα…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες, μεγάλες…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η μάχη που δίνουμε γίνεται για όλους. Από εκεί και μετά, σε μία διαπραγμάτευση που θα αναγκαστείς ενδεχομένως να μικρύνει την απόσταση της διαφωνίας, τότε προφανώς δεν θα προστατεύσουμε με την ίδια ένταση τους ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα ή που φαίνεται να μην έχουν οικονομικά προβλήματα και μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ξέρετε το ποσοστό της ελληνικής οικονομίας που έχει κόκκινα δάνεια σήμερα; Δηλαδή…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολλά.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πόσα είναι; Τι ποσοστό είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρω το ποσό. Νομίζω ότι είναι κοντά στα 100 δις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα. Αυτό λοιπόν είναι ένα πακέτο, το οποίο κερδοσκόποι θα ήθελαν πάρα πολύ να το διαχειριστούν και παλεύουν γι’ αυτό. Και εδώ έρχεται και η άποψη η σκληρή, ακραία νεοφιλελεύθερη, για την οποία σας μίλησα και πριν και του ΔΝΤ που θέλει να περνουν σε funds κερδοσκοπικά.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι θα κάνετε, λοιπόν, εσείς τώρα; Για πείτε μου. Να καταλάβουμε λίγο το πλαίσιο για το οποίο παλεύετε, γιατί εγώ δεν έχω καταλάβει καν τι εννοείτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παλεύουμε η διαχείριση κυρίως των στεγαστικών…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι εννοείτε, αφήστε τα στεγαστικά. Πάμε λίγο στα οικονομικά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπαθούμε να μπει μία γραμμή για επιχειρήσεις που έχουν δανεισμό μέχρι ένα εκατομμύριο.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ωραία. Ξέρετε το ποσοστό αυτών που έχουν πάνω από το όριο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση, δεν έχω τα στοιχεία μαζί μου, δεν τα ξέρω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπάρχουν, όμως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς υπάρχουν.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί υπάρχει θέμα γενικότερο ότι είναι κι αυτό φλου, στον αέρα. Ότι τα ποσοστά που πρόκειται να προστατεύσετε είναι λιγάκι φλου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν τα έχω εγώ μαζί μου τα νούμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα έχουν οι διαπραγματευτές μας τα νούμερα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα πάρουν από τις τράπεζες. Αυτό είναι νομίζω πολύ απλό. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι θολό για τη διαπραγματευτική μας ομάδα. Εγώ ενδεχομένως αυτή τη στιγμή δεν έχω τα στοιχεία μπροστά μου.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα, λοιπόν, τι θα κάνετε γι’ αυτούς που έχουν δανεισμό άνω του εκατομμυρίου; Για να τα βάλουμε λίγο στη σειρά. Τι ζητάτε από τους δανειστές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς ζητάμε από τους δανειστές αυτά τα δάνεια να τα χειριστεί φορέας της χώρας. Κατ’ αρχήν ζητήσαμε να τα διαχειριστεί δημόσιος φορέας. Ένας ενδιάμεσος φορέας, ο οποίος θα έλυνε αυτές τις διαφορές και θα διαχειριζόταν τα δάνεια έξω από το τραπεζικό σύστημα. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Είναι η άποψη από την οποία ξεκινήσαμε. Θέλουμε, λοιπόν, να πλησιάσουμε σε μία λύση εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να τα διαχειριστούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν προσφάτως.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και σας απαντούν «όχι θα τα πάρουν ξένα funds».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκεί γίνεται η διαπραγμάτευση στο πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, γιατί η απέναντι πλευρά λέει «ξένα funds». Νομίζω ότι κάπου θα βρεθούμε. Σ αυτήν την απόσταση θα διανύσουμε βήματα και οι δύο πλευρές. Όμως, το πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση, δεν το ξέρουμε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ποιες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δάνεια και έχουν δάνεια που είτε τα κοκκίνισαν είτε ακόμη δεν τα κοκκίνισαν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μισό λεπτό, γιατί πραγματικά δεν έχουμε καταλάβει. Για παράδειγμα, ποιο θεωρείτε εσείς κόκκινο δάνειο; Πόσον καιρό μια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει πληρώσει το δάνειό της, για να κοκκινίσει το δάνειο αυτό; Ένα μήνα, πέντε, έξι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εδώ έρχονται διάφορες παράμετροι…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και ποιες επιχειρήσεις είναι αυτές που είναι εκτός συζήτησης, που δεν απασχολούν τους ξένους; Δεν θέλουν να τα δώσουν σε ξένα funds.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από πλευράς μας, σας είπα ότι θέλαμε να μείνουν όλα. Δεν το συζητάμε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Καλά, εντάξει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπαθούμε να βρούμε τώρα μία λύση, για να γίνει η διαχείριση αυτών. Αλλά μπαίνουν και πολλές παράμετροι μέσα. Λεπτομέρειες οι οποίες είναι καθοριστικές, όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Είναι διαφορετικό πράγμα να τροφοδοτήσεις μία επιχείρηση για να ξαναστηθεί, που μπορεί να ξαναστηθεί, και είναι άλλο πράγμα να τροφοδοτήσεις επιχείρηση η οποία την άλλη μέρα το πρωί θα χρειάζεται άλλα τόσα. Αυτό είναι μία πτυχή και του συλλογισμού για την αντιμετώπιση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και αυτό το συζητάτε, ακόμη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό συζητείται.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και αύριο θα τα έχετε λύσει αυτά τα θέματα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. Αυτές οι συζητήσεις δεν ξεκίνησαν τώρα, την ώρα που μιλάμε εμείς.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μα, γι’ αυτό σας ρωτώ. Περίπου που βρίσκεστε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ποιες θεωρείτε προστατευμένες επιχειρήσεις. Σας ρωτάω γιατί…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω, διότι δεν υπάρχει απάντηση αυτή τη στιγμή.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Προσέξτε, λίγο. Σας ρωτάω…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης κανένας δεν είναι σε θέση να σας πει αποτέλεσμα. Λίγη υπομονή.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, σας ρωτώ, διότι μιλάμε για τις ελληνικές επιχειρήσεις και μιλάμε για τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της χώρας. Εάν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις περάσουν σε ξένα funds, τα δάνειά τους εννοώ, επί της ουσίας θα ελέγξουν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ό,τι δώσατε δηλαδή εσείς στα ξένα funds.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει μεγάλη σημασία και με ποιον τρόπο συνεργάζεται και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έχει μεγάλη σημασία να βρεθούν ισορροπίες και εκεί.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχετε εξασφαλίσει εσείς προστασία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν είχαμε εξασφαλίσει, σημαίνει ότι θα είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση και αύριο θα νομοθετούσαμε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και για ποιους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει τελειώσει, κυρία Τσαπανίδου. Δεν μπορώ να είμαι πρόχειρη. Και δεν μπορεί να είμαι πρόχειρη.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί να είναι ανοιχτή πάλι, δηλαδή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπορεί να μην είναι ανοιχτός κανένας, λέω εγώ. Θα δούμε. Διαπραγμάτευση είναι. Παλεύουμε το μάξιμουμ. Θα παλέψουμε σκληρά, θα παλέψουμε όσο χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι μπορώ να σας πω με μεγαλύτερη ακρίβεια το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να το πω, ακούγεται λίγο ωμά, λίγο ειρωνικό. Δηλαδή…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, τις εκφράσεις αυτές δεν μπορώ να τις ακούω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γι’ αυτό σας λέω ότι ακούγεται ωμό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποιο είναι το ωμό; Το ότι δίνει σκληρή μάχη η κυβέρνηση σήμερα γι’ αυτά τα οποία θα ήταν χαμένα από τα πακέτα Γιούνκερ και από όλους αυτούς που διαμαρτύρονται σήμερα, που έλεγαν «δώστε τα τώρα όλα, γιατί φέρνετε τη χώρα στον γκρεμό»; Από τι; Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κι άλλες φορές έχει δώσει μάχη η κυβέρνηση…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και κέρδιζε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κι έχασε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πότε έχασε; Για πείτε μου. Πότε έχασε;

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχασε όταν δεσμεύτηκε το τρίτο μνημόνιο. Έχασε όταν πήγε με ένα 65% να λέει «Όχι» και το γύρισε στο «Ναι». Δηλαδή έχουμε δει ότι όταν στριμώχνεται η κυβέρνηση…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά έχουν χαθεί, ξέρετε πότε; Όταν η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί πέντε χρόνια είπαν «Ναι» σε όλα. Εκεί χάθηκαν για τη χώρα πολλά βήματα. Και σήμερα αυτά τα βήματα παλέψαμε να τα καλύψουμε εμείς που διαπραγματευτήκαμε σκληρά και αποδεδειγμένα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας ρωτώ λοιπόν, κυρία Γεροβασίλη, στο αρνητικό σενάριο. Είμαστε όλοι μαζί σας να κερδίσετε τα πάντα. Ναι, αλλά υπάρχει και το αρνητικό στη μέση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αρνητικό θα το κρίνουμε όταν το δούμε. Εμένα για υποθετικά αρνητικά σενάρια δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι κάτι που πρέπει να το κλείσετε αύριο και αφορά, επαναλαμβάνω, το σύνολο της ελληνικής οικονομίας που είναι δανειοδοτημένη και είναι οι πάντες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αφορά τους πάντες γι’ αυτό δεν πρέπει ούτε να κινδυνολογήσουμε αυτή τη στιγμή και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο ούτε να δώσουμε ψεύτικες ελπίδες. Και πρέπει ισορροπημένα να πούμε στον ελληνικό λαό που ακριβώς βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Αυτό προσπάθησα να κάνω με την τοποθέτησή μου, ακριβώς.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Προστατεύετε κάποιες ομάδες επιχειρηματικές ή όχι; Μικρομεσαίες; Τους βγάζετε εκτός;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε καλή συμφωνία, με την έννοια ότι θα προστατευθούν κάποιες ομάδες. Είμαι βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό, έχοντας, ας πούμε, την εικόνα από το πόσο σκληρή μάχη δίνει η διαπραγματευτική μας ομάδα. Σας είπα, όμως, ότι δεν θέλω να δώσω ούτε υποσχέσεις ούτε να κινδυνολογήσω. Είναι στιγμές που πρέπει να στεκόμαστε ακριβώς με αλήθεια και στην πραγματικότητα εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεύτερο κομμάτι, αγκάθι επίσης. ΑΔΜΗΕ. Αυτό που βρίσκεται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα πάει καλύτερα. Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση γίνεται σε καλό κλίμα και σύντομα θα τελειώσει.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κι αυτό κλείνει αύριο, επίσης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που έχω σαν κλίμα από τις συζητήσεις που έγιναν μέχρι χθες. Για τις σημερινές δεν ξέρω. Το κλίμα ήταν καλό όσον αφορά το θέμα του ΑΔΜΗΕ.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ξέρετε πόσα χρήματα θα βγάλει η ελληνική κυβέρνηση από την ιστορία αυτή; Γιατί αρχικώς ξέραμε, μιλούσαμε για ένα ποσό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι εννοείτε να βγάλει η κυβέρνηση χρήματα;

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εννοώ η ελληνική οικονομία. Υπήρχε μια εκτίμηση της τάξης των 600 εκ. η οποία στη συνέχεια έπεσε πολύ έξω. Έγινε όνειρο μακρινό το ποσό αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. Στα ενεργειακά, στα ζητήματα των δικτύων υπάρχει μια πολιτική την οποία ακολουθούμε και θα ακολουθούμε και η οποία δεν εξαρτάται από αυτά που θέλουμε να έχουμε δημόσιο έλεγχο. Για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα μας πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα και θα κερδίζει το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, αντί να κερδίζει μια ιδιωτική εταιρεία. Στο ενεργειακό έχουμε δεχθεί τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις της Συμφωνίας – που υπογράψαμε – και προχωρούν και θα προχωρήσουν, αλλά έχουμε κάνει αγώνα και γι’ αυτό έμεινε και ανοιχτό, με εναλλακτικό δρόμο, το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Γιατί πάλεψαν πολλοί άνθρωποι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησής μας να το κρατήσουν ανοιχτό, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να μην πωληθεί όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Και σήμερα είμαστε σε μια καλύτερη στιγμή.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ποιος θα τον ελέγχει όμως από εδώ και στο εξής;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα το δούμε στο τέλος.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για παράδειγμα την ιστορία, την προϊστορία αυτή που υπάρχει σε χώρες που πραγματικά ιδιωτικοποιήθηκε ο αντίστοιχος ΑΔΜΗΕ για τη διαχείριση των δικτύων, τα καλώδια που στέλνουν ρεύμα παντού.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εξαιρετικά σημαντικό.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν τη διαχείριση την αναλάβει κάποιος όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το μάνατζμεντ γίνεται μάχη..

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν δεν την συντηρεί στη συνέχεια. Αν δεν συντηρεί το δίκτυο. Προστατεύεται το ελληνικό δημόσιο έναντι αυτών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα ακούσετε ποτέ από μένα να μπαίνω στη συζήτηση υποτιθέμενου αρνητικού σεναρίου. Εάν το δούμε θα το συζητήσουμε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η δουλειά μου είναι να εξετάζω κυρίως τα αρνητικά σενάρια γιατί στο καλό σενάριο, που θα κρατήσουμε εμείς τη διαχείριση του, που θα πάρουμε πάρα πολλά λεφτά από τη διαχείριση του και όλα θα πάνε τέλεια, θα σας λέμε μπράβο νυχθημερόν. Στο κακό σενάριο τι γίνεται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο δημόσιος διάλογος με αυτό τον τρόπο έχει τρομοκρατήσει κόσμο. Όπως είχε τρομοκρατήσει τον κόσμο πριν τη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια» και είδαμε το πόσο θετικό βγήκε το αποτέλεσμα, που όμως δεν αναδείχθηκε αντιστοίχως. Οι φόβοι ήταν…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, θα κλείσω….

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φόβοι συνεχώς ότι έρχονται καινούργιοι φόροι…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν ήρθαν οι καινούργιοι φόροι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι η συντήρηση των παλιών.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η συντήρηση των παλιών; Οι καινούργιες κλίμακες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν τα είδαμε ακόμη. Ας περιμένουμε λίγο κυρία Τσαπανίδου. Η τρομοκρατία…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Απάντηση στο ερώτημα ποιόν θεωρείτε πλούσιο προσπαθώ να αποσπάσω τα τελευταία τρία χρόνια -από την αντιπολίτευση που ήσασταν ακόμη -και δεν την έχω πάρει ακόμη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα απαντηθεί… με το καινούργιο φορολογικό.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το καινούργιο φορολογικό μπορεί να θεωρηθεί πλούσιο και αυτόν που βγάζει 1.200 ευρώ το μήνα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα μέτρα δυστυχώς έχουν μεταβληθεί έτσι που συγκριτικά μιλάμε για άνεργους, για ανθρώπους που δεν καθόλου εισόδημα, που έχουν εισόδημα 500 ευρώ, 1.200 ευρώ. Προφανώς, κανείς άνθρωπος με εισόδημα 1.200 δεν είναι πλούσιος άνθρωπος. Δεν θα ήταν δυνατόν να υποστηρίξει άνθρωπός τέτοια λογική. Και με 1.500 δεν είναι πλούσιος άνθρωπος. Απλός τα μέτρα που κρίνονται εδώ είναι επειδή υπάρχουν επιβαρύνσεις και φροντίζεις με ένα τρόπο πιο κοινωνικά δίκαιο, η επιβάρυνση να πάει σε αυτόν που μπορεί να αντέξει περισσότερο. Όχι που είναι πλούσιος κατ’ ανάγκη.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχω αφήσει για το τέλος το Ταμείο των 50 δισ. Να μου πείτε τι έχετε κανονίσει για το Ταμείο; Που βλέπετε να κλείνει η Συμφωνία; Ποιος θα έχει τη διαχείρισή του; Που θα είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό η έδρα του;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην Ελλάδα θα είναι. Και είναι κέρδος από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Σας θυμίζω ότι όλο το πακέτο από τις αποκρατικοποιήσεις πήγαινε στους δανειστές. Κέρδος από τη συμφωνία του καλοκαιριού είναι ότι δεν θα πηγαίνουν όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση, την αξιοποίηση της περιουσία – με όποιο τρόπο – δεν θα πηγαίνουν στους δανειστές αλλά θα μένει και ένα ποσοστό το οποίο θα χρησιμοποιείται και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Επικεφαλής ποιος; Έλληνας ή ξένος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν το ξέρω.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί να είναι και ξένος κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπορεί να είναι και Έλληνας κυρία Τσαπανίδου. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό να το δούμε.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν τραβάτε κόκκινη γραμμή σ’ αυτό δηλαδή; Το συζητάτε; Και μπορεί να είναι και ξένος αυτός που θα αποφασίζει πόσο κοστίζει η ελληνική περιουσία και με ποιο τρόπο πρέπει να την εκμεταλλευτούμε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι μηχανισμοί δεν είναι τόσο απλοί για αυτό και δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση πριν λήξη. Δεν εξαρτάται από έναν. Εξαρτάται από το πλαίσιο το οποίο θα βάλεις για τη διοίκηση του Ταμείου. Αυτό που κερδίσαμε το καλοκαίρι είναι η διοίκηση να ασκείται στη χώρα μας. Θυμάστε ότι ήταν έτοιμο να φύγει στο εξωτερικό. Αυτό το κερδίσαμε και αφήσαμε το δρόμο ανοιχτό για να κλείσει αυτή η συζήτηση σε επόμενη περίοδο, που είναι τώρα.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σταθερή είστε; Η κυβέρνηση έχει 153; Γιατί το Ασφαλιστικό δεν προλάβαμε να το ανοίξουμε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το λέω σαν ευχολόγιο, η κυβέρνηση είναι σταθερή, συμπαγής… Η συζήτηση για μας, ο διάλογος στην Κ.Ο. είναι μεγάλος, ουσιαστικός. Οι συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σας θυμίζω ότι κρατάνε και μέρες διότι τοποθετούνται άπαντες και λένε εδώ συμφωνώ, διαφωνώ κλπ. Έχουμε λοιπόν, εικόνα της Κ.Ο. και της συνεδρίασης που πρόσφατα έγινε με τοποθετήσεις και ξέρουμε πάρα πολύ καλά…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για το Ασφαλιστικό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το Ασφαλιστικό έγινε η συζήτηση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: 153 και για το Ασφαλιστικό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το οποίο Ασφαλιστικό θα κλείσει με πολύ καλό τρόπο χωρίς τους κινδύνους που έχουν αναφερθεί δημόσιο διάλογο τελευταία…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστώ κυρία Γεροβασίλη. Χάρηκα πολύ την κουβέντα μαζί σας. Συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε για τίποτα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την επόμενη φορά θα έρθω μετά τη διαπραγμάτευση και θα μπορούμε να μιλήσουμε επί αποτελεσμάτων.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας κλείνουμε από τώρα για την επόμενη εβδομάδα κυρία Γεροβασίλη….

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν κρύβομαι όπως ξέρετε κάθε εβδομάδα

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ.

Advertisements