«Η Ευρώπη από μόνη της θα έπρεπε να λύνει τα ζητήματά της και τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

ERA 1ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Έχουμε λοιπόν στην τηλεφωνική μας γραμμή την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. Καλή σας ημέρα κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλή σας ημέρα.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είναι τροχιά σύγκρουσης, αυτό που ζούμε από χθες; Και δεύτερον διαβάζουμε για παρασκήνιο. Ποιο είναι το παρασκήνιο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τροχιά σύγκρουσης; Δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί ο προσδιορισμός αυτός στην πραγματικότητα. Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, υπήρξαν κάποιοι κύκλοι που τα αναδημοσίευαν και στο εσωτερικό της χώρας, με άγνωστες πηγές. Ενεπλάκη και η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα, την ενέπλεξε μάλλον ο δημοσιογράφος της DIE WELT και στη συνέχεια άρχισε ένας κύκλος συζητήσεων. Και προφανώς πήραμε θέση απέναντι σε αυτόν ο οποίος άνοιξε από τους συγκεκριμένους κύκλους και ανθρώπους.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Και ήρθε χθες ο κύριος Σόιμπλε για να πει αυτά που είπε, δεν κουνούσε το δάχτυλο αλλά χαλαρά θα μπορούσε να το κάνει όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σόιμπλε. Έχει απόψεις για τη χώρα μας που δεν είναι συμβατές με το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Έχουμε σταθεί απέναντι σε αυτές τις θέσεις και πολύ συχνά οι θέσεις αυτές ηττήθηκαν και μέσα στην Ε.Ε. Σας θυμίζω ότι επί δύο χρόνια περίπου -ας μην πούμε για τα δύο τελευταία χρόνια όμως, ας πούμε για το χρόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση –για τους κύκλους αυτούς με όσα έχουν πει εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, μας ενδιαφέρουν τα όσα έχουν πει εις βάρος της χώρας μας και εις βάρος του ελληνικού λαού.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, επειδή το θέμα φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, θέλω να κάνω μια ερώτηση, επειδή δεν την ξέρω την απάντηση και ίσως μπορείτε να μας πείτε εσείς: Οι Βρυξέλλες λένε ή διαρρέουν κάποιες πληροφορίες ότι η νομική βάση που διέπει τα δανειακά προγράμματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Είναι έτσι ή όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν δύο προγράμματα, προηγούμενα, στα οποία συμμετείχε το ΔΝΤ και απέναντι σε αυτά υπήρξαν υποχρεώσεις οι οποίες φυσικά, απέναντι στο ΔΝΤ εξακολουθούν να υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι ψηφίσαμε καινούργια συμφωνία η οποία δεν είναι συνέχεια των προηγουμένων. Είναι καινούργια συμφωνία με άλλους όρους. Και στην οποία το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Θα αποφασίσει τον Μάρτιο που λήγει η συμμετοχή του από το προηγούμενο πρόγραμμα. Σήμερα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις- από το καλοκαίρι, από τη συμφωνία και μετά- με όρους τεχνικού συμβούλου.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Γιατί και οι Βρυξέλλες, αυτό που λένε, είναι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα είναι θέμα αρχής για ορισμένα κράτη-μέλη. Και δεν έχει να κάνει με την μείωση των δανείων από την ευρωζώνη κ.λπ., κ.λπ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, θέμα αρχής συμμετοχής του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν είναι ιδεολογική στάση της Ευρώπης αυτή. Νομίζω ότι η Ευρώπη από μόνη της θα έπρεπε να λύνει τα ζητήματά της και τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σας θυμίζω όλο το διάλογο που αναπτύχθηκε την εποχή που το ΔΝΤ «έβαλε πόδι» στην Ευρώπη.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι εκείνο το οποίο υποστηρίζει την απομείωση του χρέους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω και το έχουμε αναφέρει και εμείς πολύ συχνά αυτό. Είναι κομμάτι όλης της συζήτησης της διαπραγμάτευσης και φυσικά είναι ίδια η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης για την απομείωση ή διευθέτηση, τη μείωση τελικώς του χρέους της χώρας μας. Από εκεί και μετά, όμως, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλελεύθερες και πολύ συχνά αυτά τα οποία προσπαθεί να επιβάλει σαν όρους είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Είναι ο πολιορκητικός κριός της Ε.Ε. για να εφαρμόζονται τα μέτρα; Πολλοί λένε γιατί το ζητάνε αυτό από την Ελλάδα αφού δεν γίνεται στην Ευρώπη και λένε σαν επιχείρημα ότι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αυτό επιτρέπεται να το κάνουν πλέον οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι Θεσμοί. Μπορούν να ζητούν πράγματα τα οποία δεν εφαρμόζονται στην Ευρώπη, επειδή συμμετέχει το ΔΝΤ. Ισχύει αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουν ζητηθεί απ` τη χώρα πολλά. Πολλά από τα οποία έχουν εφαρμοστεί, άλλα έχουν αντικρουστεί και με τη συμφωνία του καλοκαιριού δεν υφίστανται στο τρέχον πρόγραμμα. Διότι, ξέρετε ότι όλο αυτό -το αποτέλεσμα- είναι θέμα συσχετισμού. Όχι, ακριβώς το τι λέει ο ένας ή ο άλλος, αλλά τι τελικά βγάζει μια διαπραγμάτευση. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια διαπραγμάτευση όλοι κάνουν υποχωρήσεις, αλλιώς δεν υφίσταται διαπραγμάτευση. Κάνουν υποχωρήσεις και φθάνουν σε μια οδό, σε μια λύση, η οποία εν πάση περιπτώσει να θεωρείται πιο συμβατή με όλους. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η άποψη του ΔΝΤ είναι από τις σκληρότερες και πολύ συχνά τηρεί από τις πιο απαράδεκτα σκληρές στάσεις, διότι παρεμβαίνει σε θέματα τα οποία δεν αφορούν οικονομικά ζητήματα, δεν αφορούν τα δημοσιονομικά. Παρεμβαίνει σε άλλα ζητήματα, τα οποία δεν εξυπηρετούν το στόχο, δηλαδή, την αποπληρωμή των δανείων. Εκεί, λοιπόν, προφανώς υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά και υποστηρικτικά σιγά-σιγά – και όσο περνάει ο καιρός περισσότερο – εμφανίζονται και ευρωπαϊκές φωνές οι οποίες στηρίζουν τις απόψεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κυρία Γεροβασίλη, να σας ρωτήσω ευθέως: Ακούσαμε την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ακούσαμε τη συνέντευξή του, εδώ, στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και έδωσε ένα στίγμα της στρατηγικής του ότι ενδεχομένως να υπάρξει σύγκρουση. Το λέω αυτό και το συνδέω με όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Έχουμε μπροστά μας ανοιχτή μεγάλη διαπραγμάτευση, με κορυφαίο θέμα το Ασφαλιστικό και βεβαίως και τα «κόκκινα δάνεια» (χθες ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες επαφές του αρμόδιου υπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών). Μήπως πραγματικά προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν διαφωνίες. Το πώς κορυφώνεται αυτή η συζήτηση από τις δύο πλευρές, αν τελικά φθάνει ή όχι σε σύγκρουση αυτό είναι ζήτημα το οποίο, εν μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματευτικής, δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί. Αυτό αποτυπώνεται στο τέλος.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κάθε διαπραγμάτευση έχει τη δυναμική της.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διότι εάν δεν συμβεί αυτό, εάν δεν έχουν πάρει τα δύο μέρη θέσεις απέναντι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν θα ήταν διαπραγμάτευση. Επομένως, εμείς συνομιλούμε και συνομιλούμε θεσμικά, όπως έχουμε συμφωνήσει και παλεύουμε για τις θέσεις που εμείς νομίζουμε ότι είναι υπέρ του συμφέροντος της χώρας και αυτό θα κάνουμε συνεχώς. Δεν είναι θέμα να βάλουμε τον τίτλο. Έχουμε διαφωνίες. Αν μέχρι που θα φθάσουν οι διαφωνίες και μέχρι πού φθάνουν κάθε φορά, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Θα μας κάνετε και ένα σχόλιο για τη δήλωση του Ντέκλαν Κοστέλο, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι αυτό δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Συμβαίνει, ακριβώς, το αντίθετο. Μπαίνουν όροι, ακριβώς, για να σταματήσει το κομματικό κράτος. Σας θυμίζω και πρόσφατα την απόφαση να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Θα μπορούσαμε να έχουμε ορίσει κομματικούς. Θα μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει την πάγια τακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με διορισμό κάθε φορά -από όποιο κόμμα ανέβαινε- των Διοικητών των νοσοκομείων. Πράγμα το οποίο είναι τουλάχιστον ανορθολογικό και βεβαίως με όλα όσα σημαίνει αυτό για ένα πελατειακό κράτος. Είμαστε απέναντι σε όλη αυτή τη λογική και γι` αυτό ακολουθούμε τέτοιες διαδρομές. Από εκεί και πέρα, σχολιάστηκε σαν τέτοιο, αυτό το οποίο περιγράφετε, αλλά καθόλου έτσι δεν είναι τα πράγματα. Διότι, προφανώς, αυτοί οι οποίοι εμπνεύστηκαν τις συνεντεύξεις ή τις χρησιμοποίησαν παλαιότερα ακριβώς για να μπαίνει ο «δάχτυλος» εκεί, φαντάζονται ότι το ίδιο θα ισχύει και για τους άλλους, εκτιμώντας ότι κρίνουν εξ ιδίων.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τα νοσοκομεία; Γιατί είχαμε παραιτήσεις 51 Διοικητών, αν δεν κάνω λάθος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάποιες ήταν παραιτήσεις, αλλά έγιναν και αξιολογήσεις. Οι περισσότεροι διοικητές παραμένουν στις θέσεις τους. Θα γίνει η προκήρυξη, θα γίνει ένας ανοιχτός διαγωνισμός και θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Θα εκδοθεί ένα ΦΕΚ και θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός, προκειμένου οι διοικήσεις των νοσοκομείων να έχουν ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να ανταποκριθούν στο καθήκον από πλευράς προσόντων. Διότι, θυμάστε ότι μπορούσε ένας οποιοσδήποτε, επειδή ήταν γραμματέας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αντίστοιχα, να γίνει Διοικητής σε ένα νοσοκομείο. Αυτή είναι μια λογική η οποία είναι απέναντι στα συμφέροντα των πολιτών. Επομένως, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τέτοια λογική και δεν θα το κάνουμε.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Υπάρχουν, όμως και περί του αντιθέτου απόψεις. Άκουγα χθες για ένα Διοικητή νοσοκομείου, ο οποίος έμαθε την απομάκρυνσή του, ενώ είναι στην Αμερική και φέρνει μηχανήματα. Μην μπούμε όμως τώρα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έγιναν αξιολογήσεις με κάποιους όρους. Με όρους αποτυπωμένου έργου.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κυρία Γεροβασίλη, ευχαριστούμε πολύ, καλή σας μέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Η συνέντευξη δόθηκε στους δημοσιογράφους ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΖΗΚΙΔΗ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ

Advertisements