Συνέντευξη στην «ATHENS VOICE» και το δημοσιογράφο Ευ.Παλλήκαρη, 11-11-2015

 1. Πολλοί αντιτίθενται στα σκληρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, ωστόσο περισσότεροι είναι οι πολίτες που εμφανίζονται αδρανείς. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Κάθε κοινωνία οφείλει να διεκδικεί. Εμάς όχι μόνο δεν μας τρομάζει αυτό, αλλά θεωρούμε τις διεκδικήσεις των πολιτών διαπραγματευτική μας δύναμη. Πιστεύω ότι οι πολίτες μας εμπιστεύονται, ακόμα και όσοι δεν μας ψήφισαν. Εμείς τιμούμε αυτήν την εμπιστοσύνη και οφείλουμε, κατά την εφαρμογή του προγράμματος, να στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή.

 1. Η ανεργία στους νέους, όπως καταγράφεται επισήμως στις στατιστικές, αγγίζει το 50%. Η απάντηση της κυβέρνησης υπάρχει;

Η ανεργία εκτοξεύτηκε από το σοκ λιτότητας που υπέστη η ελληνική οικονομία. Τα ποσοστά που αφορούν στους νέους είναι ιλιγγιώδη και ιδιαίτερα ανησυχητικά. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιστρέψουμε. Υλοποιούμε ήδη μία πολύμορφη σειρά προγραμμάτων στήριξης ανέργων νέων, και κατευθύνουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία startups.

Άλλο πράγμα όμως είναι η υποστήριξη των ανέργων και άλλο η αντιμετώπιση της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας, με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από μία συνολική πολιτική που δεν περιορίζεται μόνο σε μέτρα και προγράμματα. Αλλά, επιδιώκουμε την εξυγίανση ολόκληρου του τοπίου και την απαραίτητη αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 1. Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχτεί την επέκταση του σύμφωνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια;

Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν προεκλογική μας δέσμευση και την υλοποιούμε. Μία ρύθμιση άλλωστε, η οποία καλύπτει ένα κενό που υπήρχε και αφορούσε χιλιάδες συμπολιτών μας. Κακώς υπάρχει η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να υποδεχτούν μία τέτοια εξέλιξη. Οι συντηρητικές κυβερνήσεις του παρελθόντος παρουσίαζαν μία στρεβλή εικόνα για την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν διαφέρει σε τίποτε από κάθε άλλη ευρωπαϊκή κοινωνία.

 1. Η ροή των προσφύγων διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Έχετε αδρανήσει, όπως σας κατηγορούν κάποιοι;

Το αντίθετο. Η κυβέρνησή μας ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα στις πραγματικές διαστάσεις του στα ευρωπαϊκά φόρα. Η ΕΕ αντέδρασε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη έτοιμα τα κράτη μέλη να υποδεχτούν ομαλά τις ροές των προσφύγων. Χάρη και στην ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών η χώρα μας διασφάλισε την όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή υποδοχή τους. Θυμίζω ότι ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα το 2015 υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο. Όταν οι υπόλοιποι έκλειναν τα σύνορά τους, οι συμπολίτες άνοιγαν τα σπίτια τους για να φροντίσουν χιλιάδες οικογενειών, μανάδες και παιδιά. Με την ολοκλήρωση υποδομών, όπως χώροι φιλοξενίας και καταγραφής (hotspots) στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, αλλά και τη συνεννόηση με την Τουρκία που είναι χώρα-σταθμός, θα βελτιωθούν οι συνθήκες για τις χιλιάδες των συνανθρώπων μας που εισρέουν από χώρες που πλήττονται από πολέμους.

 1. Πώς πάει η συγκυβέρνηση; Ο κ. Καμμένος μια με τις μπίρες μια με τους Πόντιους βάζει δύσκολα. Που θα πάει η βαλίτσα;

Ιδεολογικά μας χωρίζουν πολλά. Πολιτικά όμως, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχουμε κοινό στόχο και προγραμματικό και στρατηγικό. Υπάρχει μεγαλύτερο διακύβευμα για τη χώρα από τις επιμέρους πολιτικές διαφωνίες.

 1. Μπορεί ένας υπουργός όπως ο κ. Φίλης να εκφράζει ταυτόχρονα θεσμικές και προσωπικές θέσεις;

Όταν εκφράζονται ως προσωπικές απόψεις, μπορεί. Ο κ. Φίλης δεν προσπάθησε να αλλάξει τη θέση της κυβέρνησης. Απάντησε σε μια ερώτηση για ένα παλαιότερο άρθρο του. Η αντιπολίτευση επέλεξε να σηκώσει το θέμα και να υπερβάλει. Η συζήτηση ξέφυγε, οι τόνοι ανέβηκαν, και δημιουργήθηκε κλίμα που αξιοποίησε η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή για να ασκήσει βία. Η τακτική αυτή -πιστεύω- απορρέει από την απουσία πολιτικών θέσεων της ΝΔ στα τρέχοντα, επείγοντα ζητήματα.

 1. Τι απέγινε η διαφορετική άποψη στο ΣΥΡΙΖΑ; Μετά τον Π. Λαφαζάνη δεν βλέπουμε να υπάρχει κίνηση ιδεών στο κόμμα σας…

Τελικά όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα κόμμα είναι «κίνηση ιδεών» ή έλλειψη ενότητας; Είμαστε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Τόσο μάλιστα, ώστε κάποιες φορές αυτό ξένισε το πολιτικό σύστημα. Στα κρίσιμα ζητήματα δεν αποκλείσαμε τους πολίτες. Δεν πήραμε αποφάσεις σε κλειστά γραφεία. Τώρα, προχωράμε στο Συνέδριό μας όπου θα διατυπωθούν όλες οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις και θα γίνουν οι ζυμώσεις που θα διαμορφώσουν τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

 1. Ποιον θα προτιμούσατε για αρχηγό της ΝΔ;

Αυτό θα το αποφασίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και οι πολίτες που θα ψηφίσουν. Δεν είναι δική μου θέση να εκφράσω προτιμήσεις.

 1. Είστε μια γυναίκα σκληρά εργαζόμενη, με τρία παιδιά και μπλεγμένη με την πολιτική. Πώς τα βγάζετε πέρα;

Όπως κάθε άλλη εργαζόμενη γυναίκα. Την ερώτηση αυτή την έχετε κάνει ποτέ σε άντρα πολιτικό;

 1. Η εξουσία σας έχει φθείρει ή σας αναζωογονεί;

Δεν το νοιώθω ως άσκηση «εξουσίας». Υπηρετώ μια θεσμική θέση. Πιστεύω όλοι μας στην κυβέρνηση και το κόμμα νοιώθουμε τη μεγάλη ευθύνη, την κρισιμότητα της στιγμής, το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, που μας επέλεξε να διαχειριστούμε την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό με ενδιαφέρει. Και δεν εφησυχάζω.

 1. Συχνά σας βλέπουμε να «δραπετεύετε» νύχτα από τη Βουλή. Έχετε μπει στον πειρασμό να συνεχίσετε με μια παρέα τη βραδιά σε ένα μπαράκι της Αθήνας;

Ναι, προτιμώ τη γειτονιά μου, το Παγκράτι.

 1. Βρίσκετε καιρό να διαβάσετε κανένα βιβλίο;

Ανάμεσα σε εκατοντάδες σελίδες νομοσχεδίων και καθημερινές ειδήσεις, είναι ξεκούραση να διαβάζω λογοτεχνία. Την εποχή αυτή διαβάζω το Αγαπημένη της Toni Morrison.

 1. Πηγαίνετε σινεμά ή θέατρο ή πλέον με τα καθήκοντά σας είναι απαγορευμένος καρπός;

Πρόσφατα παρακολούθησα την παράσταση «Δοξαπατρή» του Θοδωρή Αθερίδη και έχω κάποιες ακόμη υπόψη. Εσείς έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη;

 1. Σας λείπει η Άρτα, η ιδιαίτερη πατρίδα σας;

Δεν έχω απομακρυνθεί καθόλου από την Άρτα. Επιστρέφω εκεί όποτε οι πιεστικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ορισμένες φορές, ακόμη κι αν δεν το επιτρέπουν.

 1. Για εσάς πότε ένα μέσο ενημέρωσης είναι ελεύθερο;

Όταν υπάρχει πολυφωνία και ανεξαρτησία. Σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων. Όταν λειτουργεί σε θεσμικό πλαίσιο που στηρίζει την ελευθερία και τη διαφάνεια των Μέσων.

Advertisements