«Είναι η επικίνδυνη η αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν»

06.11.2015

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη καλησπέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλησπέρα σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ:  Έχετε εκδώσει μια ανακοίνωση που καταδικάζετε, σαφώς αυτήν την επίθεση αλλά λέτε και για αυτούς  που φλερτάρουν τις τελευταίες ημέρες με την ακροδεξιά. Αναφέρεστε και σε κάποια tweet του Άδωνη Γεωργιάδη, πού έλεγε ότι θα ζητήσουν το κεφάλι του κ. Φίλη «επί πίνακι»

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε είχαμε μια δήλωση από τον υπουργό, ο ίδιος δήλωσε την άποψη του.  Στη Δημοκρατία δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την άποψη. Αυτό δημιουργεί οχυρό από πλευράς του δημοκρατικού τόξου και δεν θα πρέπει να οπισθοχωρούμε. Αυτό είναι το ένα σημείο. Από την άλλη πλευρά, είδαμε πραγματικά ένα κλίμα να διαμορφώνετε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή αυτό. Μια πολιτική, μια μικροπολιτική εκμετάλλευση, με επικίνδυνα, όμως, δυστυχώς, χαρακτηριστικά. Στο πολιτικό πεδίο υπάρχουν αντιπαραθέσεις και πολιτικές εκμεταλλεύσεις, ενδεχομένως, αυτό είναι αντιληπτό. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές, για όλο το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ρίχνουμε νερό στο μύλο των ακροδεξιών και της Χρυσής Αυγής.

Αυτό, λοιπόν, συνέβη. Και συνέβη από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο. Για αυτό αναφέρθηκα στο tweet του κ. Γεωργιάδη, το οποίο αν μη τι άλλο καλούσε – δεν καλούσε ο ίδιος – αλλά στα αλήθεια έλεγε ότι θα ζητήσουν οι Πόντιοι «την κεφαλήν επί πίνακι» του κ. Φίλη το απόγευμα.  Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν είναι ανεκτό από το πολιτικό σύστημα ή δεν πρέπει να είναι ανεκτό. Στη συνέχεια, όπως είπα και στη δήλωση μου, δεν βρήκανε το κεφάλι του κ. Φίλη και πήραν το κεφάλι του κ. Κουμουτσάκου. Διότι η ακροδεξιά είναι απέναντι στη Δημοκρατία, στον Κοινοβουλευτισμό, και στους νεοδημοκράτες βουλευτές. Επομένως αυτό θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη τους. Αναζωπυρώνουν μισαλλόδοξα θέματα. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Απλά κ. Γεροβασίλη μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω αυτό που ρωτάει πολύς κόσμος. Υπήρχε τώρα ανάγκη εν μέσω διαπραγμάτευσης, εν μέσω προσφυγικής κρίσης να ανοίξει τώρα ένα τέτοιο ζήτημα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας ρωτήσω εγώ κάτι άλλο, πέστε ότι άνοιξε ένα θέμα με το οποίο πολλοί δεν συμφωνούν. Υπήρχε ανάγκη να γίνει όλη αυτή η πολιτική εκμετάλλευση, από τόσους πολλούς; Από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας…

ΑΡΓΥΡΟΣ: Προφανώς, εγώ δεν μπορώ να υποστηρίξω την  εκμετάλλευση όπως καταλαβαίνετε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως καμία ανάγκη προφανώς δεν υπάρχει και ίσα-ίσα, θα έπρεπε να είναι θωρακισμένη η Δημοκρατία απέναντι σε τέτοια ζητήματα. Μπορείς να διαφωνείς με μια άποψη, αλλά δεν μπορείς να φιμώσεις κάποιον ο οποίος έχει μια διαφορετική άποψη, είτε είναι υπουργός, είτε είναι πολίτης, είτε είναι οποιοσδήποτε.  Σε αυτό θα έπρεπε να είμαστε αποφασιστικοί. Χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια δήλωση με ένα τρόπο ο οποίος έφερε το αποτέλεσμα, το όποιο βλέπουμε σήμερα, αυτό το δραματικό αποτέλεσμα. Να βλέπουμε να χτυπούν βάρβαρα τον κ. Κουμουτσάκο. Είναι χτύπημα στην καρδιά της Δημοκρατίας, ξέρετε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία πάει να κάνει πρόταση μομφής για τον κ. Φίλη, ποια θα είναι η αντίδραση η δική σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς η ίδια. Κοιτάξτε να δείτε, η Ν.Δ έχει εκλογές για πρόεδρο, και αντιλαμβανόμαστε ότι καθένας θέλει κάτι να πει παραπάνω, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτό όμως δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθεί να βγει πρόεδρος όποιος κάνει, περισσότερες κινήσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας βγουν με τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις, ας βγουν με τις πολιτικές διαφωνίες, ας βγουν με τη διαφωνία τους την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδώ βλέπουμε ποιος πλειοδοτεί σε μια τέτοια ρητορική.

Δεν είναι ανεκτά αυτά τα πράγματα. Και βεβαίως η στάση του κ. Μεϊμαράκη και η δήλωση του είναι προβληματική και επικίνδυνη. Έχω μιλήσει με βουλευτές, με αρκετούς βουλευτές και της ΝΔ,  που δεν συμφωνούν με αυτήν την πρακτική.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Φίλης πιστεύετε ότι θα μπορούσε τώρα και αυτός να ρίξει λίγο τους τόνους γιατί φαίνεται να επιμένει στην αντιπαράθεση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν κατάλαβα. Θα κάνει δήλωση μετανοίας ο κ. Φίλης; Αυτό ζητάμε από ένα πολιτικό σήμερα; Αυτό ζητάει το σύστημα από τον πολιτικό; Δηλώσεις μετανοίας;

Είχε μια άποψη όταν ήταν δημοσιογράφος. Ήταν  ένας άνθρωπος ο οποίος έχει γράψει διάφορα πράγματα. Μίλησε για ένα κείμενο που έχει γράψει στο παρελθόν και είπε βεβαίως σήμερα ότι είναι σαφές ότι συντάσσεται με την άποψη της κυβέρνησης και υπηρετεί τον κοινοβουλευτισμό και την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Άρα είναι δηλαδή όπως είπατε και στην αρχή μια προσωπική του άποψη αυτή…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει ο κ. Φίλης;

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν είναι άποψη δηλαδή αυτή του συνόλου της κυβέρνησης;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επιτρέπεται να ζητάμε σήμερα δηλώσεις μετανοίας; Αυτά είναι επικίνδυνα.  Δεν απασχολεί εμένα αν μέσα σε μια πολιτική αντιπαράθεση πάθει πολιτική ζημιά η Όλγα Γεροβασίλη ή ό τάδε. Δεν με απασχολεί και δεν απασχολεί κανέναν μας πραγματικά. Μας απασχολεί όμως το  πολιτικό κλίμα στη χώρα μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Είδαμε να πολώνεται άσχημα, είδαμε να βγαίνουν οι χρυσαυγίτες στους δρόμους και προφανώς είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην παρούσα φάση νομίζω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Και η συζήτηση για το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός και τα λοιπά και τα λοιπά. Αυτά δεν είναι σωστή αντιμετώπιση. Είναι επικίνδυνη αντιμετώπιση.  Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη να σας ευχαριστήσω που βρήκατε το χρόνο να συνομιλήσετε απόψε μαζί μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια καλό βράδυ.

Advertisements