«Μας ενδιαφέρει να κλείσουν όλα τα ζητήματα, αλλά με την κοινωνία όρθια»

Στόχος να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα ώστε «από την 1η του έτους να επιστρέψει η σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη της στον real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος με πρώτο σταθμό το Eurogroup της Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου 2015.

Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα όπως προστασία της πρώτης κατοικίας, πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια και 100 δόσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο συνολικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. «Μας ενδιαφέρει να κλείσουν όλα τα ζητήματα, αλλά με την κοινωνία όρθια», επεσήμανε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για πιθανή απειλή της πρώτης κατοικίας τόνισε ότι κανείς δεν θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του και ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε αυτό να εξασφαλιστεί. «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη διαπραγμάτευση σε όλα τα δυνατά επίπεδα, αν δεν υπάρξει τεχνική λύση θα επιδιώξουμε πολιτική λύση», σημείωσε.

Την άποψη της κυβέρνησης ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος ότι δηλαδή «η γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί από τα θεσμικά όργανα της κράτους» και η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν τίθεται πολιτικό ζήτημα για τον κ. Φίλη, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη άποψή του την οποία διατύπωσε ως προσωπική προσέγγιση και όχι ως άποψη της κυβέρνησης. «Σε ένα δημοκρατικό κράτος, κάθε άνθρωπος – και ο υπουργός συμπεριλαμβάνεται – μπορεί να διατυπώσει την προσωπική του προσέγγιση», σημείωσε.

Η κα Γεροβασίλη τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης: «το να προσπαθείς να κινητοποιήσεις εθνικιστικά αντανακλαστικά σε έναν διάλογο προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου» ενώ η συζήτηση που ξεκίνησε «δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο σε μια στιγμή για την κοινωνία και τη χώρα μας καθοριστική».

«Η παραδοσιακή ξενοφοβική ρητορεία σταμάτησε από πολλές ακροδεξιές φωνές εξαιτίας του προσφυγικού – διότι είδαν ότι αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά εναντίον τους, δηλαδή η κοινωνία αντιδρά υγιώς – και επέλεξαν τώρα να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο γεγονός. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο γιατί κινητοποιεί ακροδεξιά αντανακλαστικά».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης

realfm_bigΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε κοντά μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, την Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κυρία Υπουργέ καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω σήμερα ημερολόγιο. Θέλω να μας πείτε ποια είναι η ατζέντα, συγκεκριμένα, της Κυβέρνησης. Δηλαδή, πότε έχετε στο μυαλό σας να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, πότε θα έλθει η δόση των 2 δις, αν ισχύει η δέσμευση ότι αυτή θα πάει στην αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας για το αμέσως επόμενο διάστημα και πότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Δηλαδή με αγωνία σας ρωτώ ποιο είναι το ημερολόγιο της επιστροφής μας στην οικονομική ομαλότητα και κανονικότητα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία με την οποία με ρωτάτε, διότι σαφώς όλα αυτά στα οποία αναφέρεσθε είναι τα θέματα προτεραιότητας, και κρίσιμα θέματα για την οικονομία, αλλά όχι μόνο την οικονομία, και για τη χώρα μας, την εξέλιξη όλων των ζητημάτων της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας μας στο επόμενο διάστημα. Επομένως είναι καυτά θέματα ατζέντας τα οποία τρέχουν παράλληλα με την παρουσία του κυρίου Σουλτς αυτή τη στιγμή, εδώ, στο Μαξίμου.  Αναμένουμε και δηλώσεις στη συνέχεια που θα αφορούν το προσφυγικό. Όλα τρέχουν παράλληλα και δυστυχώς και το προσφυγικό, ως οξύ θέμα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έλθω και σ’ αυτό αμέσως μετά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αναφέρω επειδή ξεκινήσατε με την ατζέντα της ημέρας και επειδή είναι ένα γεγονός που συμβαίνει τώρα.  Βεβαίως, όλη η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Οικονομικού Επιτελείου, βρίσκεται σ’ αυτή ακριβώς την διαπραγματευτική προσπάθεια στην οποία αναφερθήκατε και στον οδικό χάρτη ο οποίος έχει καθορισθεί από την Κυβέρνηση και είναι η ανακεφαλαιοποίηση, η αξιολόγηση και τελικά η συζήτηση για το χρέος. Μαζί βεβαίως, με το αναμενόμενο Eurogroup της Δευτέρας, που θα αξιολογήσει την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων και την υλοποίησή τους. Αυτός ακριβώς είναι ο οδικός  χάρτης της Κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά.  Επομένως έχουμε ένα πρώτο σταθμό  στο Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο μας αφορά άμεσα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι έχει απομείνει ανοικτό αυτή τη στιγμή;  Οι πλειστηριασμοί , τα κόκκινα δάνεια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Τα κόκκινα δάνεια, οι εκατό δόσεις και κάτι άλλα θέματα τα οποία δεν είναι σημαντικά και ρυθμίζονται.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μικρότερης αξίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βλέπετε σ’ αυτά να υπάρχει συμβιβαστική διάθεση;  Δηλαδή από την επίσκεψη Μοσκοβισί προέκυψε μια τέτοια διάθεση συμβιβασμού;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.  Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί, οι δικές του δηλώσεις, όπως και του κ. Ολάντ πριν λίγες ημέρες, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα όριο στο θέμα των κόκκινων δανείων και της πρώτης κατοικίας, το οποίο βεβαίως πρέπει να έχει ως σκεπτικό την κοινωνική συνοχή καθώς και το πόσο σημαντικό και φλέγον είναι το ζήτημα στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Μας ενδιαφέρει να κλείσουν όλα τα ζητήματα, αλλά με την κοινωνία όρθια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πότε λοιπόν; Το ερώτημά μου από την αρχή, είναι πότε, κ. Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η προσπάθεια η δική μας είναι να κλείσουν τα ζητήματα τη Δευτέρα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή τη Δευτέρα; Πιστεύετε ότι είναι εφικτό;  Μακάρι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ήταν μια καλή εξέλιξη, στο Eurogroup  να έχουν κλείσει αυτά. Ωστόσο …

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί υπάρχει ανησυχία κυρία Υπουργέ, ότι μπορεί να πέσει έξω χρονικά αυτή η διαπραγμάτευση και να έχουμε θέμα με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και με τις καταθέσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την ανησυχία την συμμεριζόμαστε όλοι.  Βεβαίως και δεν θα αφήσουμε να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Εμείς θέλουμε να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση, όπως σας είπα, και η πρώτη του έτους να μας βρει με λυμένα αυτά τα ζητήματα και να επιστρέψει η σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, αν όλα, πάνε κατ’ ευχήν και υλοποιηθούν έτσι όπως τα υπολογίζει η Κυβέρνηση και έχουμε και την ανακεφαλαιοποίηση πριν από τις 31.12.2015…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα μου επιτρέψετε ένα λεπτό να συμπληρώσω…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αμέσως σας δίνω το λόγο. Θέλω να περιλάβετε στην απάντησή σας και τα Capital Controls στις Τράπεζες.  Τι θα γίνει με την άρση τους; Πότε να την περιμένουμε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήδη, σιγά-σιγά υπάρχει χαλάρωση σε πάρα πολλά από τα μέτρα αυτά. Δεν είμαι σε θέση εγώ να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα είναι αυτές που θα το καθορίσουν. Ωστόσο, πιστεύω ότι μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει και ο δρόμος ούτως  ώστε τους πρώτους μήνες του 2016 να υπάρξει η λύση του προβλήματος. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έχει κάνει η κα. Κατσέλη και το Οικονομικό Επιτελείο που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.  Ήθελα να συμπληρώσω στο προηγούμενο θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε, το Eurogroup της Δευτέρας, να σας πω ότι για το θέμα των κόκκινων δανείων, της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη διαπραγμάτευση σε όλα τα δυνατά επίπεδα, αν δεν υπάρξει τεχνική λύση θα επιδιώξουμε πολιτική λύση. Και εκεί θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις όσο διάστημα και αν χρειαστεί. Είμαστε δεσμευμένοι κανείς να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του, μέσα σε αυτή την κρίση. Οι προστατευόμενες ομάδες θέλουμε να συνεχίσουν να προστατεύονται και η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου αυτό να εξασφαλιστεί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεταναστευτικό:  Νομίζετε ότι μπορεί η κυβέρνηση, στη φάση αυτή, να αξιοποιήσει την πολύ άσχημη επιβάρυνση, την πολύ βαριά οικονομικά θέση της Ελλάδας, που επωμίζεται, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις;  Μπορεί να το αξιοποιήσετε αυτό για να έχουμε μια – να το πω έτσι-χαλάρωση του μνημονίου, του προγράμματος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήδη ακούγεται η άποψη αυτή και όχι μόνο από εμάς. Όχι βεβαίως ο συμψηφισμός.  Είναι δύο θέματα τα οποία δεν συμψηφίζονται. Ωστόσο συναξιολογούνται,

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα συμψηφίζει η ζωή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς, όπως το λέτε. Επομένως, με αυτή την έννοια, εμείς σήμερα ζούμε μια κρίση μέσα στην κρίση, όπου αν ανοίξεις το κουτάκι θα βρεις κι άλλη παραμέσα κρίση. Επομένως έχουμε μια κρίση από την οποία δεν έχουμε βγει.  Βεβαίως, είμαστε σε μια φάση καθοριστική για να αρχίσει να φαίνεται το φως. Ωστόσο, ως χώρα πρώτης υποδοχής σηκώνουμε όλο το μεγάλο βάρος ενός δυσεπίλυτου ευρωπαϊκού ζητήματος – και όχι μόνο ευρωπαϊκού – γιατί ξεφεύγει από τα όρια της Ευρώπης. Από τη στιγμή που η λύση στη Συρία δεν επέρχεται, προφανώς η διαχείριση είναι δύσκολη. Χρειάζεται βεβαίως, συνεννόηση με Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία και προσπάθεια που οφείλει να κάνει η Ε.Ε. για να  στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα όπως πρέπει, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις  ευρωπαϊκές αξίες.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η λύση-και το λένε πάρα πολλοί αυτό- θα ήταν να γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών σε hot spots στα παράλια της Τουρκίας. Δηλαδή να μην εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος πριν γίνει ο διαχωρισμός και πριν ληφθούν οι αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους και θέλω να σας ρωτήσω …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.  Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πολλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες διεθνώς.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Βλέπετε πιθανό η Ευρώπη μνα υιοθετήσει πλήρως αυτή την λογική και να πιέσει την Άγκυρα να την αποδεχθεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Θυμάστε, και από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα και τις θέσεις τις οποίες παίρνει στην άτυπη  Σύνοδο Κορυφής, ότι γίνεται μια προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία, ούτως ώστε να υπάρξει ορθολογική διαχείριση στην μετακίνηση, στην επανεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να μην ζήσουμε άλλο στα θαλάσσια σύνορά μας αυτά που ζούμε καθημερινά και τα οποία έχουν συνταράξει την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ζητήσω την άποψη της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Φίλη σε σχέση με τη γενοκτονία των Ποντίων και να ρωτήσω αν υπάρχει θέμα για την παραμονή του κ. Φίλη στην κυβέρνηση. Το ρωτώ επειδή 45 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησαν χθες την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Υπουργός αναφέρθηκε, σε τηλεοπτική εκπομπή, στις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος στο παρελθόν, σε μια προσωπική του αξιολόγηση για το γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων. Από εκεί και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι θεσμοί του κράτους,  τα θεσμικά όργανα του κράτους, έχουν καταλήξει.  Έχουν διατυπώσει – και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θεσμικά όργανα του κράτους – ότι πρόκειται για γενοκτονία.  Επομένως, η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής και διατυπωμένη δημοσίως και στο παρελθόν.  Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα για την άποψη της κυβέρνησης. Η προσωπική, βεβαίως, άποψη του κάθε ανθρώπου, ξέρετε, κι όταν αφορά μια αντίληψη που έχει χαρακτηριστικά, ας πούμε, επιστημονικής προσέγγισης νομίζω δεν μπορεί να δαιμονοποιείται. Και όλος αυτός ο διάλογος, φθάνει στα όρια μιας ακραίας υπερβολής.  Ο κάθε άνθρωπος…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι Υπουργός βέβαια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …σε ένα δημοκρατικό κράτος – και του υπουργού συμπεριλαμβανομένου – μπορεί να διατυπώσει την προσωπική του προσέγγιση, όταν αυτό διατυπώνεται ως προσωπική προσέγγιση. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ποινικοποιείται και γιατί υπάρχει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ’ αρχήν γιατί υπάρχει νόμος που το ποινικοποιεί ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή, ο οποίος απαγορεύει άρνηση της γενοκτονίας και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …βεβαίως, με νομικούς όρους τους οποίους είδα και εγώ σήμερα, δεν εφάπτονται τα δύο αυτά ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει οι νομικοί θα το αναλύσουν αυτό. Δεν θα ήθελα να κάνω εγώ αυτή την προσέγγιση, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται περί τέτοιου ζητήματος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολιτικά δεν υπάρχει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολιτικά, δεν είπε ο κύριος Φίλης «εγώ αρνούμαι αυτό που συνέβη σε βάρος των Ποντίων», ίσα-ίσα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούστε με κυρία Γεροβασίλη, σας παρακαλώ: Πολιτικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κυβέρνηση όταν ένας υπουργός -και μάλιστα ο υπουργός Παιδείας- τοποθετείται σε ένα ιστορικό θέμα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας με έναν τρόπο αντίθετο από την κρατούσα άποψη και από την άποψη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα την πολιτική άποψη της κυβέρνησης. Σας την είπα ήδη.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, λέω αν υπάρχει πολιτικά θέμα για τον υπουργό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει πολιτικά θέμα σε μία ελεύθερη έκφραση μιας προσωπικής προσέγγισης. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε η κοινωνία να το αντιμετωπίζει, μάλλον  η κοινωνία το αντιμετωπίζει διαφορετικά, αλλά, ωστόσο, ξέρετε γίνεται κάθε φορά μία προσπάθεια εκμετάλλευσης, πολιτικής εκμετάλλευσης γεγονότων που δεν θα έπρεπε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, ο Νίκος Φίλης δεν είναι ιστορικός.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω την άποψή μου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε είναι ένας απλός πολίτης. Είναι υπουργός Παιδείας αυτή τη στιγμή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, ούτε ο ίδιος νομίζω ότι διατύπωσε την άποψη, ως ιστορικός.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπε κι εκείνος, λέτε κι εσείς το περί επιστημονικής άποψης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είπα μια προσέγγιση η οποία έχει και χαρακτηριστικά τέτοια. Αυτό είπα. Είπα προσωπική άποψη, μια προσέγγιση με επιστημονικά χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε κείμενο το οποίο έχει ο ίδιος διατυπώσει στο παρελθόν. Τώρα, η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής. Από κει και μετά, θα ήθελα μόνο να κάνω ένα σχόλιο και ειδικά για όλο αυτό το ακραίο που ακούγεται όλες αυτές τις ημέρες, θα πρέπει να το σχολιάσω αν μου επιτρέψετε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιο ακραίο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από πλευράς στελεχών, κυρίως της ΝΔ. Ξέρετε, το να προσπαθείς να κινητοποιήσεις εθνικιστικά αντανακλαστικά σε έναν διάλογο προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου. Θα ήταν καλύτερο αυτό να γίνεται με πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι η δήλωση του κυρίου Φίλη αξιοποιείται στην εσωκομματική κόντρα στη ΝΔ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και ξέρετε ότι πολλές φωνές ήταν ακροδεξιές φωνές, οι οποίες στεγάζονται και στη ΝΔ. Όλο αυτόν τον καιρό εξαιτίας του προσφυγικού έχουν σταματήσει την παραδοσιακή ρητορεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμη κι αν είναι σωστή η επισήμανσή σας, ότι δηλαδή μπορεί να πήρε άλλες διαστάσεις η κριτική στη δήλωση Φίλη λόγω της μάχης της διαδοχής στη ΝΔ, έχουμε αντιδράσεις και από κοινωνικές ομάδες και πολίτες που δεν είναι ακροδεξιοί. Πολλές αντιδράσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι χρήσιμος. Από πλευράς μου, σας είπα την άποψη της κυβέρνησης. Ο καθένας κρίνεται για τις προσωπικές του απόψεις που έχει διατυπώσει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αγαπητή μου υπουργέ, έρχεστε στη βάση του ερωτήματος που  έθεσα στον κύριο Φίλη. Είπατε ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι χρήσιμος. Εγώ τον ρώτησα για ποιον λόγο νοιώθει την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση ανάμεσα στη γενοκτονία και την αιματηρή εθνοκάθαρση. Νομίζω ότι εκεί υπάρχει μια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω, παρακολούθησα την εκπομπή σας, δεν μιλάω για το πώς το προσεγγίσατε. Ωστόσο, σας είπα ότι δεν έχω να πω κάτι άλλο για τον κύριο Φίλη. Ο καθένας μας κρίνεται για τον δημόσιο λόγο του και είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων, αλλά και των πολιτών κατά κύριο λόγο, να εμφανίζουν τα αντανακλαστικά απέναντι σ’ αυτό. Ωστόσο, σχολιάζω και την άλλη πλευρά, διότι θεωρώ ότι δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο, σε μια στιγμή για την κοινωνία και χώρα μας καθοριστική. Θα έπρεπε να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ο διάλογος εκ μέρους των πολιτικών. Η παραδοσιακή ξενοφοβική ρητορεία σταμάτησε από πολλές ακροδεξιές φωνές εξαιτίας του προσφυγικού, διότι είδαν ότι αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά εναντίον τους, δηλαδή, η κοινωνία αντιδρά υγιώς, επέλεξαν τώρα αυτό το γεγονός να το εκμεταλλευτούν. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο γιατί κινητοποιεί άλλα αντανακλαστικά τα οποία είναι ακροδεξιά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ την υπουργό, την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ευχαριστώ καλή συνέχεια, καλημέρα.

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Advertisements