«Με νύχια και με δόντια κρατήσαμε τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, ενώ οι δανειστές είχαν ξεκινήσει από το σημείο ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το μέτρο»

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα σας, κυρία Υπουργέ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χθες είχατε ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο, θα λέγαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, ακριβώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήσασταν όμως διάφοροι και σημαντικοί υπουργοί…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κυρίως το οικονομικό επιτελείο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το οικονομικό επιτελείο ενόψει επισκέψεως Μoσκοβισί ή ενόψει κρίσιμων και σημαντικών αποφάσεων που άμεσα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η χθεσινή ήταν στ` αλήθεια σύσκεψη εργασίας. Κυρίως, ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο για την ανακεφαλαιοποίηση με πάρα πολλές λεπτομέρειες και ανάλυση για την πορεία του ζητήματος της ανακεφαλοποίησης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει το μεγάλο αγκάθι των «κόκκινων δανείων» το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και δεν ξέρω, αν υπάρχει διάθεση από τους δανειστές να αντιμετωπιστεί με κοινωνική ευαισθησία και όχι μένοντας μόνο στους αριθμούς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» είναι ένα σημείο αιχμής και υψηλής προτεραιότητας για μας και ως θέμα αρχής, αλλά και ουσίας. Επομένως, σε αυτό το θέμα θα είναι από την πλευρά της κυβέρνησης όλη η διαπραγματευτική δύναμη και σε όποιο επίπεδο χρειαστεί. Με δεδομένο ότι έχουν προταθεί λύσεις και σκέψεις έχουν ανακοινωθεί και από τον κ. Σταθάκη προσφάτως και είναι ένα πολύ κομβικό σημείο, με την έννοια ότι και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης αυτή τη φορά λύνοντας και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», μια βασική παράμετρος, ούτως ώστε να είναι και η τελευταία…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα «κόκκινα δάνεια» τα συζητάγαμε και προηγουμένως εδώ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που δεν αντιμετωπίστηκε στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις και ήταν και μια από τις αιτίες της αποτυχίας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά, προσέξτε, είναι πολύ απλό, κυρία υπουργέ, να ξεχωρίσουμε τους «μπαταξήδες», αυτούς δηλαδή που δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, από αυτούς οι οποίοι, λόγω της κρίσης, δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και οι περισσότεροι είναι αυτοί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε αυτούς ότι και να τους κάνετε, θα τους πάρετε το σπίτι; Ή θα το κάνει η τράπεζα; Συνήθως τα μικρά δάνεια αυτά είναι και «καμαρούλα μια σταλιά», δεν είναι και οι τεράστιες περιουσίες, δεν έχουν αξία και για την τράπεζα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οπωσδήποτε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και βεβαίως με κριτήρια σαν αυτά που περιγράφετε, με την έννοια ότι θα υπάρξει ένας φορέας ενδιάμεσος, ο οποίος θα χειριστεί- αυτό είναι μια πρόταση- ακριβώς αυτό: Δηλαδή, την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει, διότι όπως είπατε, ήταν άλλα τα δεδομένα τη στιγμή που πήρε ένα δάνειο ο συγκεκριμένος, με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτός ο φορέας που λέτε ότι θα δημιουργηθεί και που είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδιάμεσος… εξωδικαστικά, να μπορέσει να επιλύσει αιτήματα, ευέλικτα…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων που είναι σε πλήρη αδυναμία, από εκείνον που έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και δεν το έκανε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσετε όμως. Στο όνομα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών –και καλά κάνετε, η ανακεφαλαιοποίηση είναι υποχρεωτικό να γίνει, για να λειτουργήσει η οικονομία κλπ… Πρέπει να δούμε και τη συνυπευθυνότητα των τραπεζών. Επειδή σας γνωρίζω και χρόνια και είχατε και οικογένεια και ήσασταν και μάχιμη και δουλεύατε, μη μου πείτε ότι δεν είχατε δεχθεί και σεις τηλεφωνήματα από τράπεζες; «Έλα να πάρεις δάνειο, έλα να βγάλεις κάρτα». Άρα, λοιπόν έχουμε και τη συνυπευθυνότητα των τραπεζών, οι οποίες τράπεζες, όμως, με λεφτά του ελληνικού λαού έχουν γίνει οι ανακεφαλαιοποιήσεις, με λεφτά του ελληνικού λαού που περνούν στο δάνειο και θα πληρωθούν από όλους μας, εκείνες μένουν έξω από το πρόβλημα, όχι, να είναι και αυτές μέσα στο πρόβλημα. Να χάσουν και εκείνες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι τράπεζες σε αγκαλιά με το πολιτικό σύστημα υπερδανειοδότησαν τους Έλληνες πολίτες συνειδητά. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο, σε καμία των περιπτώσεων και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις όλου αυτού του ζητήματος. Δηλαδή, η χώρα υπερχρεώθηκε, υπερχρεώθηκε όμως και ο κάθε πολίτης και τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει την ευθύνη του ο πολίτης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι η νοσηρότητα των προηγουμένων ετών που έρχεται σήμερα και ξεσπά πάνω σε πολίτες που είναι ήδη στα όριά τους.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν πήρε το δάνειο ή την κάρτα ήταν νοικοκύρης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μεγάλο βαθμό έτσι ήταν, ήλπιζαν ότι μπορούν να αποπληρώσουν, βεβαίως υπήρξε υπερβολή και σ` αυτό. Δηλαδή, υπήρξαν δάνεια τα οποία ήταν παραπάνω από την τότε ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία, η οποία είναι μια συζήτηση… Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε κατάματα. Κατάματα και με όλη αυτή τη διάθεση που σας είπα, κοινωνικής ευαισθησίας, οπωσδήποτε, με προστασία των χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων οπωσδήποτε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα χάσουν το σπίτι τους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα χάσουν το σπίτι τους, με τα κριτήρια τα οποία αναφέραμε…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μεγάλη διαφορά από τα κριτήρια των Ευρωπαίων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν δεν είχαμε διαφορά, προφανώς δεν θα υπήρχε και αντικείμενο.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εμείς λέμε 200.000 για τον άγαμο προστασία…70 λένε αυτοί. Εμείς λέμε 250.000 για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 100 λένε αυτοί. Εμείς λέμε 25.000 για κάθε παιδί, αυτοί λένε καθόλου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι τα νούμερα που περιγράφετε, ωστόσο… Εμείς από την πλευρά μας 300.000…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα κάνετε, αν δεν κάνουν πίσω οι δανειστές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι η μάχη θα δοθεί σε κάθε δυνατό επίπεδο και πιστεύουμε ότι η λύση θα είναι πολιτική. Διότι, όλα αυτά τα οποία περιγράφονται ως νούμερα, έχουν αντανάκλαση. Κάτι σημαίνουν για το κάθε νοικοκυριό. Γι αυτό ακριβώς, με κοινωνική ευαισθησία, θα πρέπει να μιλήσουμε και στους δανειστές για τις κοινωνικές επιπτώσεις, για την πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία υπουργέ, πριν πάμε στα άλλα μεγάλα ζητήματα, έχουμε ένα τεράστιο θέμα, κατά την άποψή μας, και μάλιστα έχουμε κατηγορηθεί και αυτό που μας πληγώνει εμάς, είναι ότι δεχθήκαμε την ίδια κατηγορία και από στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων και από κανά δυο στελέχη αυτών των κυβερνήσεων. Μας λένε ότι «τρομοκρατούμε» τον κόσμο ή βάζουμε τον κόσμο σε μια διαδικασία πρωί-πρωί, ότι «θα χάσεις τα λεφτά σου» ή ότι «δεν παίρνεις το επίδομά σου» ή ότι «δεν παίρνεις τη σύνταξή σου». Δεν φταίμε εμείς, κυρία υπουργέ. Πρέπει να σας πω το εξής: Υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν μείνει πίσω. Και μάλιστα για ανθρώπους για τους οποίους πολύ καλά κάνατε, δεσμευτήκατε ότι είναι η προτεραιότητά σας. Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης: Από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Και ενώ δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, ακόμα δεν ξέρουν τι θα γίνει –είσαστε από την Άρτα και τα ξέρετε- με το καινούργιο. Οικογενειακά επιδόματα: Είχαμε πέντε διαφορετικές ανακοινώσεις, από πέντε διαφορετικούς φορείς. Προνοιακά επιδόματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κάρτες σίτισης. Όλα αυτά αφορούν γύρω στα 2-2,5 εκατομμύρια ανθρώπων που είναι αυτοί που έχουν θιχτεί από την κρίση. Αν δεν υπάρχει ένας φορέας, μια δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών των ανθρώπων και μιας γλώσσας, μιας φωνής, όχι αυτή της πολυφωνίας που άλλα λέει ο ένας υπουργός, άλλα λέει ο άλλος υπουργός, άλλα λέει ο ένας γραμματέας, άλλα λέει ο άλλος γραμματέας, που δίνει σε μας τη δυνατότητα να ασκήσουμε κριτική ή ακόμα-ακόμα αν θέλετε – για να είμαι ειλικρινής – και να το εκμεταλλευτούμε το θέμα και θα πούμε ότι δεν κάνει τίποτα η Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από τη δική σας πλευρά θα ασκήσετε κριτική και καλά θα κάνετε. Έχετε δίκιο, ότι εκτός από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία διαπραγματεύεται διαρκώς η χώρα και μάλιστα σε πολύ κρίσιμη και πολύ πυκνή περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο, με όλα τα ζητήματα να πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και γι` αυτό καθυστερούν μερικά πράγματα. Η καθυστέρηση δεν είναι έτσι, η καθυστέρηση είναι επειδή γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μικρότερα ζητήματα για τα οποία θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι θα πρέπει να είναι άμεσης και γρήγορης αντιμετώπισης. Όσον αφορά αυτό που εμφανίζεται ως πολυφωνία, ένα σχόλιο θέλω να κάνω. Αυτό το παρατηρώ συχνά. Εγώ δεν θα απαλλάξω εμάς ωστόσο υπάρχουν και δικοί μας υπουργοί και στελέχη μας, τα οποία μιλώντας διατυπώνουν μια σκέψη και λένε «πρέπει να σκεφτούμε και αυτό, πρέπει να σκεφτούμε και το άλλο». Αυτά γίνονται τίτλοι. Γίνονται τίτλοι και ειδήσεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο υπουργός όμως δεν πρέπει να έχει προσωπική άποψη επάνω σε ζητήματα… Ξέρετε, πολλές φορές, εκφράζει προσωπική άποψη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Ο κ. Κατρούγκαλος που είναι και φίλος μου…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σκέψεις που είναι σε τραπέζια που συζητιούνται και με μια διάθεση διαφάνειας, πολύ συχνά λέγονται και αυτές οι σκέψεις…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι φίλος μου και από εδώ απ` αυτή την εκπομπή, τον φέρναμε ως συνταγματολόγο και μιλάγαμε…. Όμως, όταν βγαίνεις και λες, «εκφράζω προσωπική άποψη» και είσαι ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτό είναι τίτλος, είναι είδηση.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, να μην βγαίνουν οι υπουργοί, να μην λένε τις απόψεις τους. Τελικώς, έτσι θα γίνει. Ωστόσο, λοιπόν, έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση και ερωτήσεις πολλές επί του Ασφαλιστικού, που όμως η κυβέρνηση έχει πει ότι περίπου στα μέσα του μηνός θα καταλήξει στην απόφαση της.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποχρεωτικά θα πρέπει να καταλήξει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στα μέσα λοιπόν, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ως οφείλει, θα καταθέσει τη δική της πρόταση σε δημόσιο διάλογο με τους φορείς. Επομένως, μέχρι τότε ας μην το ξανασυζητήσουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω, τι μου έλεγε η μάνα μου η συγχωρεμένη, όταν είχαμε τις διακοπές για το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα: Γιωργάκη πάνω στην «τούρλα του Σαββάτου» θα διαβάσεις αγόρι μου; Δεκαπέντε ημέρες καθόσουνα. Γιατί τη Κυριακή το βράδυ, ενώ τη Δευτέρα ξεκινάς σχολείο; Εσείς λοιπόν γιατί περιμένετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν εννοώ αυτό. Το πότε θα διατυπώσει δημοσίως η Κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν εργάζεται προηγουμένως. Επομένως ή θα αναφέρουμε και τις σκέψεις που επεξεργαζόμαστε, αλλά θα λέγονται ως τέτοιες ή δεν θα μιλάμε καθόλου.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το χιλιάρικο είναι κόκκινη γραμμή για σας κυρία Γεροβασίλη; Το έχετε πει …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα σας απαντήσω, γιατί θα σας πω σκέψεις. Καταλαβαίνετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ, τώρα, επειδή την ξέρω ως άνθρωπο, πρόσεξε όμως να δεις τι μπορεί να βγάλει αυτό. Γράφω εγώ τώρα, ως εκπομπή: Ερώτησα την Κυβερνητική Εκπρόσωπο αν θα έχουμε μειώσεις των συντάξεων κάτω των 1.000 Ευρώ και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος απάντησε «Δεν θα σας απαντήσω». Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις και κάτω από τα 1.000 Ευρώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα γίνουν. Λοιπόν, κοιτάξτε: Έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους- και ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος-ότι ο στόχος της Κυβέρνησης και η μάχη είναι να στηθεί ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα με προστασία των χαμηλότερων και μεσαίων συντάξεων.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι δίκαιο αυτό. Να σας πω γιατί; Γιατί τον μόχθο και την δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δεν μπορεί να τον διαχειρισθεί μια κυβέρνηση, επειδή οι προηγούμενες, σας λέω εγώ, άφησαν να λεηλατηθούν τα ταμεία. Και λέει κάποιος: «Τα σαράντα χρόνια της ζωής μου που λεηλατήθηκαν δεν θα τα λάβετε υπόψη σας»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι’ αυτό μιλάμε για το δικαιότερον και δεν μιλάμε για το δίκαιον. Με την έννοια ότι σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια των σαράντα ετών με «μαγικό κουμπί». Πραγματικά δεν γίνεται. Και ξέρετε ότι σε όλες τις μελέτες έχει διατυπωθεί ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα μέχρι το 2018 καταρρέει, εάν δεν υπάρξει ένα καινούργιο σύστημα. Αυτό λοιπόν δεν είναι προϊόν της δικής μας πολιτικής, του οκταμήνου ή του εννιαμήνου. Αυτό είναι προϊόν παθογένειας των προηγούμενων ετών και με ένα PSI στο κεφάλι, που τελείωσε τα αποθεματικά των ταμείων, και πολλά άλλα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δυστυχώς, με αυτό που λέτε διευκολύνετε μια ερώτηση, και σας διακόπτω: Δεν πέσατε, όμως, από τον ουρανό. Αυτά τα ξέρατε όταν τάζατε επιστροφή της 13ης σύνταξης. Μέχρι πριν 6-7 μήνες μιλάγαμε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν την 13η σύνταξη, τώρα τα Χριστούγεννα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το λέγαμε πολύ παλαιότερα, αλλά δεν έχει σημασία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στις αρχές του 2015 το λέγατε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, το λέγαμε παλαιότερα, αλλά δεν έχει σημασία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Ήταν εδώ ο κ. Στρατούλης, τον είχαμε καλεσμένο. Ο κ. Στρατούλης μέχρι την κρίση στην Κυβέρνηση, το έλεγε. Κι έλεγε «Στην Γραμματεία της Βουλής το έχω καταθέσει το Νομοσχέδιο»…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. Δεν έχουμε πει ψέματα στον Ελληνικό λαό. Έχουμε πει τους στόχους μας στον Ελληνικό λαό. Έχουμε κάνει κάποιες υπερεκτιμήσεις. Αυτό είναι γεγονός, ωστόσο σας θυμίζω ότι μια διαπραγμάτευση την οποία ξεκινήσαμε από την ανάληψη της Κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου, μια σκληρή διαπραγμάτευση, που στο τέλος κατέληξε σε ένα σκληρό δίλημμα: ΄Η συμφωνία, με κάποιους δυσμενείς όρους ή Grexit με άτακτη χρεωκοπία και ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας. Αυτό ήταν το σκληρό δίλημμα. Έπρεπε να πάρουμε την ευθύνη να στηρίξουμε, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια εκείνη την στιγμή, αποδεχόμενοι και μέτρα που δεν είναι ούτε της λογικής μας ούτε της άποψής μας. Και δεν θα τα υιοθετήσουμε ποτέ. Κατηγορούμαστε από μια μερίδα γι’ αυτό, δεν μας πειράζει όμως. Δεν θα τα υιοθετήσουμε και θα παλεύουμε συνεχώς για να ανατρέψουμε τις συνθήκες που προκαλούν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο των ψηφοφόρων σας. Προσέξτε τι λένε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι μόνο των ψηφοφόρων μας. Να σας πω ότι είναι όλου του Ελληνικού λαού, αλλά είναι και-πώς να σας το πω-το δικό μας θέμα. Δηλαδή καλούμαστε να μη χάσουμε το στόχο ακόμη και αν έχουμε κάνει μια τακτική υποχώρηση. Αυτό είναι σημαντικό, όμως, ξέρετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το δεχθώ εγώ, αλλά προσέξτε: Όταν ψηφίσθηκε το τρίτο μνημόνιο, γιατί το τρίτο μνημόνιο ήταν τώρα, μη λέμε συμφωνία, μνημόνιο είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το συζητώ. Βεβαίως, είναι επιτήρηση. Υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν νούμερα και στόχοι τα οποία πρέπει να τηρηθούν και χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν. Αν δεν το κάνουμε όμως, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Τι κατάλαβα εγώ τότε; Ότι πράγματι υπογράφουμε, υποχρεωνόμαστε να υπογράψουμε μια συμφωνία με την οποία δεν συμφωνούμε στο περιεχόμενο, αλλά είναι υποχρεωτική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα. ΄Εχει και κάποια σημεία στα οποία θα συμφωνούσαμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά είναι υποχρεωτική για να σώσουμε τη χώρα. Το είχατε πει αυτό πράγματι και το είχατε πει πριν τις εκλογές και τις πήρατε τις εκλογές. Είπατε «Πρόσεξε ελληνικέ λαέ, εγώ θα εφαρμόσω αυτά τα άσχημα μέτρα , αλλά με την αριστερή ματιά, τη δική μου. Με ισοδύναμα μέτρα», τα οποία κυρία Υπουργέ μέχρι στιγμής …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι με ισοδύναμα. Με μέτρα αντιρρόπησης των βαρών. Άλλο τα ισοδύναμα

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τα έχουμε δει. Ούτε τα ισοδύναμα, ούτε την παράλληλη πολιτική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να τα βάλουμε σε μια σειρά. Αυτή την περίοδο, σήμερα, δεν έχει συμπληρώσει δύο μήνες το κυβερνητικό σχήμα και η καινούργια κυβέρνηση. Το διάστημα δεν είναι μεγάλο για τα τόσα, μεγάλα, κρίσιμα ζητήματα. Είναι λογικό να χρειάζεται ένα βάθος χρόνου και δεν μιλάω για χρόνια. Μιλάω, να τελειώσουμε τα μεγάλα ζητήματα της παρούσης, τα οποία ξέρετε ότι περνάμε ένα πολύ πυκνό διάστημα με ανοικτά τα μεγαλύτερα ζητήματα, αλλά καθοριστικά για την τετραετία και το μέλλον.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Χρόνο που δεν σας δίνουν οι δανειστές όμως, ε; Στις 15 Νοέμβρη πρέπει να έχουμε πολλά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, στους χρόνους τους συγκεκριμένους. Δεν θέλουμε άλλους. Σε αυτούς τους χρόνους που έχουμε συμφωνήσει. Και οι χρόνοι που έχουμε συμφωνήσει είναι αυτοί. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας με τη διαχείριση όλων των μεγάλων ζητημάτων, κόκκινα δάνεια, πρώτη κατοικία, Ασφαλιστικό, προαπαιτούμενα, ΦΠΑ, της εκπαίδευσης, αγρότες, του ΟΣΑ τα μέτρα, είναι όλων η διαχείριση στο μήνα Νοέμβριο. Επομένως, η δύναμη της κυβέρνησης όλης, αυτή τη στιγμή, είναι πάνω στα μεγάλα ζητήματα. Γιατί; Και γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς… Γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς; Για να φτάσουμε και στη μεγάλη συζήτηση. Εκτός από αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε από μόνοι μας, όπως ζητήματα του Ασφαλιστικού, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, σε μια λογική και κυρίως για να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ενταγμένα όλα σε μια λογική που να εξυπηρετεί και τις ανάγκες αυτού του τόπου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Η εντύπωση που μας έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής είναι ότι οι δανειστές-και πολύ καλά κάνουν από την πλευρά

τους-τι θέλουν: Να διασφαλίσουν την επιστροφή των δανεικών. Με τη φορολόγηση των αγροτών για παράδειγμα, εκείνο το οποίο ζητάν είναι να υπάρχουν έσοδα, έτσι ώστε εσείς να μπορείτε να πληρώνετε τις δόσεις. Όμως, αφανίζοντας την αγροτική τάξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οχι, όχι. Δεν αφανίζεται με αυτό η αγροτική τάξη. Το κάθε πράγμα να το βάλουμε στο μέτρο που χρειάζεται. Να τα πούμε; Να τα πούμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συμφωνήσω μαζί σας και με αυτό. Έχουν προηγηθεί τα χίλια μύρια και τους ασκούσαμε εντονότατη κριτική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η φορολόγηση των αγροτών η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί και χωρίς τη συμφωνία, ως ένα βαθμό. Με την έννοια ποια; Το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ή μη, που είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τι μέτρα; Το αγροτικό πετρέλαιο που είχατε τάξει; Όταν στη Γαλλία και την Ιταλία ισχύει;

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάει, καταργήθηκε κι αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ένα είναι αυτό, ότι πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός, έπρεπε να τον κάνουμε μόνοι μας, και το δεύτερο είναι η φορολόγηση αντιστοίχως πια. Άλλο ο μικρός, άλλο ο μεσαίος και άλλο ο επιχειρηματίας με αγροτικές επιχειρήσεις

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με κίνητρα όμως. Με κίνητρα για να παραμείνει στον τόπο του, να παράγει και να μην κάνουμε εισαγωγές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με κίνητρα, με ενισχύσεις, με εκμετάλλευση όλων των πόρων που δίνονται μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και που η Κυβέρνηση δουλεύει σκληρά γι’ αυτό. Σας θυμίζω ότι όλα τα προηγούμενα, τις εποχές των «παχιών αγελάδων», με πολλά ευρωπαϊκά πακέτα, σε ποια κατεύθυνση; «Θάψτε τα προϊόντα σας. Μην καλλιεργείτε. Σταματήστε να παράγετε και πάρτε επιδοτήσεις για να κάθεστε και να θάβετε». Αυτή είναι μια λογική …

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα ξέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι κάνετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όμως θα πρέπει να έχουμε και τη συναίσθηση σε πόσο χρόνο όλο αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Εμείς παλεύουμε εμπροσθοβαρώς να έλθουν τα χρήματα, τα χρήματα που προορίζονται για τις αγροτικές ενισχύσεις, ούτως ώστε να αντιρροπήσουν μέτρα που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συντελεστής φορολογίας θα ισχύσει από το 2016; Απλό το ερώτημα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ισχύσει αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί στη συμφωνία δηλαδή το 20%, είναι γνωστό αυτό. Γνωρίζετε ότι μέχρι και σήμερα, περίπου το 85% των αγροτών, το εισόδημα για το οποίο φορολογούνται είναι το πολύ μέχρι 5.000 το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα μιλάμε για έσοδα-έξοδα, όπως μιλούσαμε, αλλά διαχωρισμό του κατ’ επάγγελμα. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Και τι όμως άλλο υπάρχει; Δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα. Το «δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα» ήταν εγκληματικό. Και αυτή ακριβώς τη στήριξη την οποία ζητάει, απαιτεί, πρέπει να υπάρχει στον αγρότη, προκειμένου να ξεκινήσει να καλλιεργήσει. Αυτό λοιπόν που λέγαμε και τότε, το έγκλημα δηλαδή, του ξεπουλήματος της Αγροτικής το οποίο το πληρώνουμε σήμερα, το πληρώνουν οι αγρότες σήμερα. Επομένως εμείς ερχόμαστε σήμερα και μέσα σε αυτή την κουβέντα και μέσα από τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, για να στηρίξουμε αυτό το παράλληλο τραπεζικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και το οποίο, όπως ξέρετε, διαστρεβλώθηκε και στη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την «Αττικής». Συνεταιριστικές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …εννοώντας συνεταιριστικές, «Αττικής», τις οποίες θα πρέπει να τα δούμε για στοχευμένες δράσεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ο ΕΝΦΙΑ. Εδώ υπάρχουν δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση «μην πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ που είναι άδικος φόρος».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για πότε μου μιλάτε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν είναι άδικος φόρος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Άδικος είναι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τώρα είναι άδικος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποχρεωνόσαστε, όμως…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …να τον διατηρήσουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο να τον διατηρήσετε, και με μεγάλη αυστηρότητα. Δηλαδή, αντί να πούμε «συγγνώμη που διατηρούμε έναν φόρο που εμείς σας λέγαμε μην τον πληρώσετε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα έχουμε πει αυτά. Έγινε διεξοδικός διάλογος και το καλοκαίρι στην προεκλογική περίοδο και με την ψήφιση της συμφωνίας, αυτά όλα ειπώθηκαν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχατε πει ότι θα τον δείτε με διαφορετική ματιά. Δεν είχατε πει ότι θα διατηρηθεί έτσι ακριβώς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τον βλέπουμε συνεχώς κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τώρα δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν τελειώσαμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αμετάβλητος είναι ο ΕΝΦΙΑ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν κάναμε μια συμφωνία με πρόβλεψη τριετίας, αυτό διαμορφώνει μια δυναμική κατάσταση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα σ’ εσάς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ένα μέτρο το οποίο…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς ήμασταν ανάμεσα σ’ αυτούς που ασκούσαν εντονότατη κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στον ελληνικό λαό. Αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει αν δημιουργεί πρόβλημα σ’ εμάς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ελάτε και στη θέση εκείνων των δημοσιογράφων που ασκούσαν κριτική εντονότατη στις προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα εάν δεν ασκήσουν εντονότατη κριτική και στις κυβερνήσεις που τον διατηρούν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εσείς καλώς θα κάνετε. Εσείς θα κάνετε τη δουλειά σας προφανώς. Εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε κριτική και να κριθούμε επί των πράξεών μας και επί των πολιτικών μας επιλογών για το αν μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποτυπώνεται αυτή η διάθεση, αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιρροπήσει διαρκώς τα δυσάρεστα κομμάτια…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ακόμη μιλήσει για ισοδύναμα στην εκπαίδευση, στον ΦΠΑ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν ψάχνουμε ισοδύναμα για όλα αυτά.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν ψάχνετε ισοδύναμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το ψάχνουμε, αλλά δεν ψάχνουμε για όλα τα κακά ισοδύναμα σε αυτή τη χρονική στιγμή και αυτό θα ήταν λάθος να το κάνουμε και θα αναιρούσαμε τη φύση αυτής καθαυτής της συμφωνίας…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα την πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ακινήτων, τα τσιγάρα, τα ποτά, έχουν ακουστεί πεντακόσια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, επειδή ακριβώς οι σκέψεις και το τι πέφτει στο τραπέζι μάλλον δημιουργούν σύγχυση, καλό θα ήταν, μέχρι τη Δευτέρα έχουμε Eurogroup

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχει ανακοινωθεί επισήμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα έχει ανακοινωθεί.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δημιουργείται σύγχυση, γιατί δεν έχουμε ακούσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούμε ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Ξεκινήσατε με το μοσχαρίσιο κρέας…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά βγαίνουν ως ειδήσεις. Επομένως, η κυβέρνηση σταθερά αναζητά το ισοδύναμο, προκειμένου να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Και θα λυθεί. Συνεπώς, ας περιμένουμε δύο-τρεις ημέρες να τελειώσει αυτό το ζήτημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο άλλος λέει καμία διακοπή, καμία παρέμβαση σ’ αυτά τα οποία λέει η κυρία Γεροβασίλη. Αυτό έχετε καταλάβει εσείς. Αν έχετε καταλάβει αυτό, τι να σας πω; Να πάτε στη Ρηγίλλης, γιατί τώρα μεταφέρθηκαν τα γραφεία της ΝΔ από τη Συγγρού στη Ρηγίλλης και καθίστε εκεί. Τι να σας πω τώρα; Ή αν είσαστε ΣΥΡΙΖΑ, ένας άλλος που λέει αν ήταν της ΝΔ, θα την είχατε στα όπα-όπα, δεν την έχετε αφήσει τη γυναίκα να σταυρώσει κουβέντα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, δεν είναι το ζήτημα αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εσείς θα κάνετε τις ερωτήσεις σας, θα κάνετε τον σχολιασμό και εμείς είμαστε εδώ για να σας απαντάμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάτι τελευταίο για να σας απαλλάξουμε, γιατί ξέρουμε ότι έχετε πολλή δουλειά και θα έρθει και ο Μοσκοβισί σήμερα. Ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, θα το βλέπετε και εσείς, αλλά εμείς λειτουργώντας ως πομποί και δέκτες πρωί, κάθε πρωί επί τρεις ώρες, είμαστε και πολύ γνωστοί με τον κόσμο 25 χρόνια, έχουμε μια άμεση επαφή…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την ξέρω την εκπομπή σας, κύριε Παπαδάκη, πολύ καλά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι λέει, λοιπόν, αυτός ο κόσμος; Χίλια πεντακόσια μέτρα να πάρουν, ένα εκατομμύριο μέτρα να πάρουν, αν δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω, είτε αντιπολιτεύομαι είτε συμπολιτεύομαι, τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, αν δεν εισπράξει αυτά τα χρήματα; Θα μεγαλώσει τους φόρους, γιατί οι δανειστές θα πουν «τα ληξιπρόθεσμά σας έχουν ανέβει» ή «δεν μαζέψατε λεφτά από τον ΕΝΦΙΑ; Άλλο φόρο που θα επιβληθεί…».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει νόημα αυτό και είναι και μια μεγάλη συζήτηση και με τους δανειστές. Όταν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα, όσο φόρο και να βάλεις…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Λοιπόν, κοιτάξτε: Σήμερα έχουμε τη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Η ρύθμιση των εκατό δόσεων, αποδεδειγμένα, αποτέλεσε από τα επιτυχημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αλλάξατε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αλλάξαμε ακόμη.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα επιτόκια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιθανόν, πιθανόν κάτι να μεταφερθεί. Με νύχια και με δόντια κρατήσαμε τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, ενώ οι δανειστές είχαν ξεκινήσει από το σημείο ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το μέτρο». Σήμερα είμαστε σε μια άλλη φάση που έχουμε τις εκατό δόσεις. Ενδεχομένως, να αλλάξουν κάποια από τα κριτήρια τα εισοδηματικά κλπ. Με αυτό το μέτρο τι κάναμε και γιατί πιστέψαμε πάρα πολύ σ’ αυτή τη ρύθμιση; Γιατί ακριβώς πάρα πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να είναι ενήμεροι ούτε φορολογικά ούτε ασφαλιστικά κλπ, ξέραμε ότι με αυτόν τον τρόπο τους επαναφέρουμε στη δραστηριότητα, τους επαναφέρουμε στο επάγγελμα και τους δίνουμε τη δυνατότητα να είναι ενήμεροι, να είναι εντάξει με μικρότερο βάρος οικονομικό, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν, ξέροντας ότι δεν μπορούν. Επομένως, τέτοια μέτρα, πραγματικά, δίνουν λύση. Όχι ότι απαλλάσσουν τον κόσμο από τα βάρη, αλλά προφανώς είναι ένας τρόπος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως, το επιχείρημά σας ότι «μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα ψηφίσαμε το καλοκαίρι τη συμφωνία», δεν σας απαλλάσσει από το γεγονός ότι η μέχρι το τέλος των προηγούμενων διαπραγματεύσεων ρητορική σας ήταν διαφορετική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κύριε Παπαδάκη, έχουμε μιλήσει αρκετά γι’ αυτό. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχατε ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας και μάλιστα κάποιες φωνές από μας υπερβολικά, αλλά θέλουμε σήμερα να το δούμε αυτό μπροστά και να κριθούμε για τις πράξεις μας, όπως πραγματικά πρέπει; Και το κύριο είναι το κάθε βήμα μας να είναι προς το συμφέρον των πολλών. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει και μέχρι τώρα -παρά τις ελλείψεις με όλα αυτά τα πράγματα που δεν έγιναν, με κάποιες ανεπάρκειες- ότι πραγματικά ο στόχος δεν έχει χαθεί. Θα κριθούμε και στην πορεία γι’ αυτό. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι απ’ όλα τα μέλη της κυβέρνησης και απ’ όλους, όχι μόνο της κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη μας, θα δώσουμε σκληρή μάχη μέσα στο επόμενο μεγάλο διάστημα, που αφορά όχι μόνο την τριετία, αλλά και την τετραετία, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο και να αντιστρέψουμε και την οικονομική και την κοινωνική πραγματικότητα. Και αυτά τα οποία λέγαμε πριν -πρόσεχα στην αρχή της εκπομπής σας, όταν ήρθα εγώ εννοώ αρχή, όχι το πρωί- έχουμε μεγάλη υποχώρηση του κοινωνικού κράτους στην προηγούμενη περίοδο και έχουμε βάλει ζητήματα να φαίνονται σαν δευτερεύοντα με βάση την πραγματική δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σκεφτόμουν όταν εσείς λέγατε πριν στα σχολεία δεν μπήκε το μάθημα, ας πούμε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Σκεφτόμουν, λοιπόν, ταυτόχρονα ότι μέσα σ’ όλο αυτό -που υπήρχε θέμα με τις ελλείψεις στα σχολεία κλπ- έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε μπαίνει και το μάθημα σαν εξαγγελία ας πούμε, τότε θα δεχόμασταν και την αντίστοιχη κριτική, «μα τώρα εδώ χανόμαστε». Αυτό γιατί το βάζω στην κουβέντα; Το βάζω στην κουβέντα, γιατί το θεωρώ πολύ χρήσιμο το ότι το κάνατε και μιλήσατε και γι’ αυτό κι εσείς και άλλες φωνές βεβαίως στον δημόσιο λόγο. Θα πρέπει να μείνουμε πολύ αυστηροί στα θέματα τα πιο ποιοτικά, τα ηθικά, τα δικαιώματα κλπ. Θα πρέπει λίγο να μην ξεχαστούμε μέσα στην, πραγματικά, δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Πάντως, εφόσον κι εσείς βλέπετε την αναγκαιότητα του τι θα γίνει με τους ανθρώπους που πραγματικά έχει μειωθεί η φοροδοτική τους ικανότητα και όχι μόνο η φοροδοτική τους ικανότητα, έχει μειωθεί και η δυνατότητα να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα το βρούμε μπροστά μας κι εμείς κι εσείς αυτό το πράγμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος. Και εδώ καλούμαστε να αποδείξουμε. Εγώ έχω την πεποίθηση ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβάλουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …για να πείσετε τον κόσμο ότι δεν είσαστε ίδιοι με τους προηγούμενους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαστε ίδιοι. Ο κόσμος ξέρει. Το ξέρει και αρχίζει και πιστεύει και στηρίζει την προσπάθεια.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου που λέει «εγώ άνεργος ήμουν πέντε χρόνια, ΕΝΦΙΑ πλήρωνα και ΕΝΦΙΑ πληρώνω, παρέμεινα χρόνια άνεργος με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, άνεργος είμαι και τώρα. Γιατί να πιστέψω; Δεν έχει αλλάξει για μένα τίποτα».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αρκεί μόνο αυτό. Και αυτός το ξέρει, αλλά με αυτή την κυβέρνηση ελπίζει. Την προηγούμενη την καταδίκασε, γιατί ακριβώς οι προσδοκίες του δεν ικανοποιήθηκαν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κατά δήλωσή σας, εάν δεν δει πράξεις…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …επειδή έχει απογοητευτεί…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα λόγια δεν χρειάζονται. Ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια, δεν τα χρειάζεται.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί και εδώ που έρχονται οι προηγούμενοι, μην νομίζετε ότι δεν τους ασκούμε -που είναι αντιπολίτευση τώρα- κριτική. Εντονότατη μάλιστα. Αλλά πρέπει και εσείς να αντιληφθείτε, έστω κι αν ήταν μικρό το χρονικό διάστημα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν φοβόμαστε την κριτική και πρέπει να γίνεται.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ να σας ευχαριστήσω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ένα μήνυμα θα σας αφήσουμε. «Λυπάμαι -λέει κάποιος- δεν είμαι ΝΔ, είμαι άνεργος πέντε χρόνια, πριν πλήρωνα ΕΝΦΙΑ και τώρα πληρώνω ΕΝΦΙΑ που δεν έχω να πληρώσω. Απλά τους καταδικάζω όλους». Αυτός ο άνθρωπος πιστεύει ότι αποτελείτε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να τον πείσετε, πρέπει να βρει δουλειά…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρέπει να αντιστρέψουμε το κλίμα…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …να αυξηθεί η φοροδοτική του ικανότητα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …να στηρίξουμε την ελπίδα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και νομίζω ότι έχει δίκιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι και ο στόχος. Δηλαδή, η αλλαγή της ζωής του συγκεκριμένου ανθρώπου και όλων των άλλων συμπολιτών μας, που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Μα, αυτός είναι ο στόχος. Επομένως, επ’ αυτού θα κριθούμε. Μόνο που δεν θα κριθούμε στους δύο μήνες αυτής της διακυβέρνησης. Θα κριθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο, προφανώς, δεν είναι δεκαετίες. Αλίμονο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την καλημέρα μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα.

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2015

Advertisements