«Θα έχουμε ισχυρή αντιπαράθεση με τους δανειστές στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων»

parapolitika radioΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχουμε κοντά μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο. Καλημέρα σας κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα κύριε Ευαγγελάτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν ξέρω αν θέλετε κάτι να πείτε, αλλά αυτό με τους πρόσφυγες, όταν κανείς το βάλει και στην οικονομία –στα δικά μου μάτια τουλάχιστον και παίρνω και την ευθύνη αυτών που λέω- αρχίζει πλέον να γίνεται εξοργιστικό για το πώς μας αντιλαμβάνονται κάποιοι στην Ευρώπη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην Ευρώπη υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις -όπως καταγράφεται, και καταγράφεται και στις εκλογές ακόμη- με όλο αυτό το προσφυγικό κύμα, όλο αυτό το καινούριο  θέμα που έχει προκύψει και θα απασχολεί πολύ καιρό την Ευρώπη. Και επίσης  αν δεν λυθεί – και αν δεν λυθεί και με όρους ισοτιμίας, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και αρχών σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – προφανώς η Ευρώπη δεν θα είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε, η Ευρώπη που θέλουμε και εν πάση περιπτώσει ενδεχομένως να μην υπάρχει και Ευρώπη.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό που λέτε είναι σαφές, αλλά από κει και πέρα για να το εξειδικεύσουμε και να το φέρουμε πιο πολύ σε αυτά που μας αφορούν, κάποιοι, κάποιοι λέω, με όσα μάθαμε για το καλοκαίρι, τη στάση του Σόιμπλε και τώρα με αυτό που ακούμε για τους πρόσφυγες, αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως μέλος β’ κατηγορίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς λέω: Ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις. Δηλαδή, διατυπώθηκε μια άποψη από τον Ολάντ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία ταυτίζεται με τη δική μας άποψη όσον αφορά αυτά τα ζητήματα και όσον αφορά τον ρόλο της Ευρώπης για το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει, προκειμένου και η ΕΕ να παίξει τον ρόλο της και να παραμείνει εκείνο για το οποίο σχεδιάστηκε. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δυνάμεις σε άλλες χώρες, οι οποίες θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους και αφήνουν το πρόβλημα στον γείτονα, «αρκεί να μην έρθει σε μένα». Το έχουμε δει και στην Ουγγαρία αλλά και στην Πολωνία. Και μάλιστα στην Πολωνία με τις πρόσφατες εκλογές, δυστυχώς, έχουμε και δυσάρεστες εξελίξεις με ακροδεξιούς οι οποίοι ενισχύονται. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν το αντιμετωπίσουν όλοι οι ηγέτες και οι λαοί με τον αντίστοιχο τρόπο, αλλά εμφανιστεί ως φοβία ότι «θα διαλυθούμε εξαιτίας των προσφύγων», ενισχύουμε ακροδεξιές αντιλήψεις και οδηγούμαστε σε μεγάλο κίνδυνο.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάμε τώρα στα χθεσινά. Μπορείτε να μας πείτε με δυο λόγια τι τελικά αποφασίστηκε χθες; Υπήρχε η πρόταση να φτιαχτεί εδώ στην Αθήνα αυτός ο μεγάλος καταυλισμός….

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απορρίφθηκε.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Διαβάζω, όμως, ότι θα γίνει ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για περίπου 20.000 ή 30.000 πρόσφυγες και να φτιάξουμε και έναν καταυλισμό για κάποιους άλλους, άρα τα νούμερα μπορεί να μην απέχουν πολύ από τις 50.000.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν  είναι  δυνατόν να αρνηθούμε να χτίσουμε την υποδομή υποδοχής προσφύγων, όπως αρμόζει, ισοτίμως –επαναλαμβάνω – με άλλα κράτη. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους άλλους και να μην κάνουμε κι εμείς. Θα κάνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί και το οποίο μπορεί η χώρα μας να σηκώσει, με τη στήριξη βεβαίως της Ευρώπης γιατί από μόνη της δεν μπορεί. Ζούμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Επομένως, βεβαίως και μπορούμε, αλλά με όρους που να εξασφαλίζουν ότι δεν θα δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης στον τόπο μας. Βεβαίως δεν το θέλουμε αυτό και για καμία χώρα της Ευρώπης. Δεν θέλουμε τέτοιου τύπου αντιμετώπιση των προσφύγων. Έχουμε συμφωνήσει για 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους. Αυτό το πρόγραμμα το προχωράει η κυβέρνηση με οικονομική ενίσχυση βεβαίως. Εκείνο το οποίο μας ζητήθηκε, δηλαδή 20.000 επιπλέον σε ένα μεγάλο στρατόπεδο, το αρνηθήκαμε και δεν θα γίνει. Και τέθηκε η συζήτηση, μήπως  με άλλους τρόπους, οι οποίοι να ενισχύουν και την πραγματική οικονομία, αλλά και με πιο ανθρώπινους όρους, να υποδεχθούμε πρόσφυγες, όπως με επιδότηση ενοικίου, ή με άλλα προγράμματα .

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, ο συνολικός αριθμός των 50.000 ισχύει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι στιγμής έχουμε δεσμευτεί για τις 30.000.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: …και είναι και άλλες 20.000 με την επιδότηση ενοικίου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σκοπός, αλλά αν δεν λυθούν τέτοια ζητήματα, δεν θα δεχθούμε συγκέντρωση προσφύγων σε τεράστια στρατόπεδα στην Ελλάδα.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όταν λέμε επιδότηση ενοικίου για τις 20.000, σημαίνει ότι θα έρχονται εδώ και θα τους νοικιάζει το κράτος κάποια σπίτια; Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας πω τεχνικές λεπτομέρειες γιατί είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε χθες. Ενδέχεται να  επιδοτείται το ενοίκιο, σημαίνει ότι θα πληρώνεται το ενοίκιο σε ιδιοκτήτες που έχουν ξενοίκιαστα σπίτια. Αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω τεχνικά πως θα γίνει. Δεν έχω τη γνώση αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχουμε καταλήξει.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αρα, το 50.000 παραμένει, αλλά δεν θα είναι συγκεντρωμένοι σε ένα στρατόπεδο, θα είναι 30.000 και 20.000.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς αυτό που έχουμε δεχθεί είναι το 30.000 και για τις 20.000 μένει να δούμε με ποιους τρόπους και εφόσον υπάρχουν οι τρόποι.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έρχομαι στο άλλο μεγάλο θέμα. Τυπικά, σήμερα, θα έπρεπε να αρχίσει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 23%. Αυτό που ακούω από το πρωί, ότι η κυβέρνηση μάλλον θα ανακοινώσει μια εβδομάδα παράταση μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα, ισχύει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, αυτή την ενημέρωση έχω κι εγώ ότι σήμερα ετοιμάζει το υπουργείο την αντίστοιχη ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί άλλη μία παράταση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους εταίρους.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πόσων ημερών θα είναι η παράταση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι θα είναι μιας εβδομάδας, περίπου. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εδώ το πράγμα μπλέκει πολύ. Δηλαδή, παρακολουθήσαμε όλοι το τι έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Οι θεσμοί, αν καταλαβαίνω καλά, λένε ή 23% ή καθόλου. Αν επιμείνουν σ’ αυτή τη στάση τους, τι θα προτιμήσει η κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, να δείτε. Εμείς έχουμε προτείνει έναν κλιμακωτό ΦΠΑ, αυτό που έχουμε ανακοινώσει, που είναι η δική μας πρόταση στην οποία θα επιμείνουμε, με την έννοια ότι βεβαίως υπάρχει μια κοινοτική οδηγία που μιλάει για παράδειγμα για ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να έχει μειωμένο ΦΠΑ. Ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτό είναι προϊόν τελικά, πολιτικές αποφάσεις παρεμβαίνουν σε κάθε χώρα και δεν ισχύει ενιαία παντού. Με βάση αυτό, λοιπόν, έχουμε πάρει κι αυτή την απόφαση. Δηλαδή, έχουμε, ας πούμε το παράδειγμα της ενέργειας η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα του χαμηλού ΦΠΑ. Άρα, στην Ελλάδα μ’ αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι στο 23%.  Ωστόσο, έχουμε απόφαση της Κομισιόν για 13%. Αυτό σημαίνει ότι με πολιτική απόφαση μπορεί κάποιος να προχωρήσει και βασισμένοι σ’ αυτό έχουμε κάνει τη δική μας πρόταση η οποία είναι συγκεκριμένη, που αναφέραμε πριν, 0-6-13%.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν παρ’ όλα αυτά επιμείνουν, η κυβέρνηση θα προτιμήσει το μηδέν και να βρει άλλον τρόπο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συζητήσουμε και το μηδέν, βεβαίως. Αντί για το 23% προφανώς θα συζητήσουμε το μηδέν.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, θα πρέπει να βρεθούν από κάπου αλλού αυτά τα 350 εκατομμύρια για 2015-2016.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν επιμείνουν οι εταίροι. Θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι, όπως κι εμείς βεβαίως, να αποδεχτούμε κάτι άλλο. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι και ελπίζουμε, διότι θεωρούμε ότι το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Επομένως, εάν εξαιρέσουμε ένα κομμάτι των ανθρώπων, που έτσι κι αλλιώς δεν τους αφορά όσο κι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, το υπόλοιπο που είναι και το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήττεται οριζόντια. Κατά συνέπεια, είναι ένα μέτρο το οποίο δεν το επιθυμούμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, κυρία Υπουργέ, αν μπορώ να το προσδιορίσω σωστά, η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα πει όχι στο 23%;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα. Το δεύτερο κομμάτι που φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή είναι αυτό με τα κόκκινα δάνεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, εκεί έχουμε μεγάλο ζήτημα πραγματικά…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ακούσαμε και τον Ολάντ και την τοποθέτησή του την Παρασκευή. Είδαμε και το πώς εξελίχθηκε. Ποια είναι η εκτίμησή σας, γιατί μιλάμε για πολιτική ενδεχομένως λύση, αλλά όποτε πήγαμε για πολιτική λύση δεν βγήκαμε κερδισμένοι ιστορικά στα χρόνια του μνημονίου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι απαραίτητα. Σας θυμίζω και το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και την αλλαγή του πακέτου Γιούνκερ το οποίο μας είχε έρθει ως τελεσίγραφο. Άρα, πολιτικές λύσεις είναι δυνατόν να υπάρχουν. Επομένως, εδώ είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει το κορυφαίο σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής της εποχής σε όσο υψηλότερο επίπεδο γίνεται. Διότι δεν μπορεί για ένα λαό που  πλήττεται έξι χρόνια,  από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, ένας λαός που φτάνει στα όριά του -για πολλούς συνανθρώπους μας έχουν ξεπεραστεί τα όρια των αντοχών- δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε ότι θα του πάρουν και το σπίτι. Επομένως, εδώ θα έχουμε ισχυρή αντιπαράθεση.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να προσδιορίσουμε λίγο το που κινείται η κυβέρνηση. Υπήρχε το όριο το προηγούμενο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η κυβέρνηση αντιπρότεινε τα 300.000 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και ακούσαμε ότι οι δανειστές ξεκίνησαν από τα 60-70.000, έφτασαν μέχρι τα 120.000. Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης που είναι, κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς ξεκινήσαμε και διαπραγματευόμαστε την πρότασή μας, αυτή ακριβώς που αναφέρατε, δηλαδή 300.000 ευρώ και εισόδημα 35.000 ευρώ, προκειμένου μ’ αυτόν τον τρόπο, έχουμε μελετήσει ότι προστατεύεται περίπου το 75% των δανειοληπτών. Αντίθετα, η πρόταση η οποία έρχεται από την πλευρά των δανειστών φαίνεται να προστατεύει το 21%. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα αποδεκτό νούμερο αυτό. Δεν προτιθέμεθα να το αφήσουμε αυτό να εξελιχτεί έτσι.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, θα συναντηθείτε κάπου στη μέση, ας πούμε; Θέλω να πω ότι και η κυβέρνηση δεν το βάζει αυτό ως κόκκινη γραμμή, τις 300.000.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν κάποιος διαπραγματεύεται θέλει το μάξιμουμ και τη δική του πρόταση, η οποία νομίζουμε ότι είναι δικαιότερη για τα δεδομένα της συγκεκριμένης  χρονικής συγκυρίας. Επομένως, εδώ είναι μια πολύ σκληρή μάχη την οποία είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μέχρι το τέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:  Το τελευταίο και πιο συνολικό, κυρία Γεροβασίλη. Πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο το δεύτερο με τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η διαδικασία, που όλοι ξέρουμε και περιμένουμε, ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, ολοκλήρωσης αξιολόγησης, να πάμε δηλαδή από τον Γενάρη στην επόμενη μέρα και στο χρέος. Πότε θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο και θα περιλαμβάνει όλα τα δύσκολα; Τη φορολόγηση των αγροτών κλπ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, έτσι είναι. Ενδεχομένως να υπάρχει και ένα άλλο νομοσχέδιο πριν ή παράλληλα με αυτό που κλείνει εκκρεμότητες από την πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δηλαδή, η αύξηση των ενοικίων και τα υπόλοιπα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, είναι κάποια ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά. Πιθανόν στη βδομάδα ή το δεκαήμερο αναμένονται όλα αυτά τα οποία περιγράφουμε μαζί με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι ένα πυκνό διάστημα και κοινοβουλευτικά, αλλά και πυκνό διάστημα δύσκολων αποφάσεων.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εκεί έχουν όλα ολοκληρωθεί ως προς τις αποφάσεις; Εννοώ, δηλαδή, για παράδειγμα είχατε αφαιρέσει την αύξηση του φόρου στα ενοίκια το προηγούμενο…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα θα το βάλετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Απλώς σας λέω αυτό που εκκρεμεί, με δεδομένο το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, υπήρχε ένα θέμα με το πόσα χρειάζονται νομοθέτηση, πόσα είναι εγκύκλιοι ή υπουργικές αποφάσεις. Ενδεχομένως, κάτι που χρίστηκε ως υπουργική απόφαση δεν χρειάζεται νομοθέτηση, δηλαδή τέτοιες διαφορές θα δει αυτό το νομοσχέδιο, όπως σας περιγράφω. Στη συνέχεια είναι και το νομοθετικό έργο, που δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν θα είναι σε ένα ή σε δύο νομοσχέδια, και που αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, τα οποία περιλαμβάνουν το ζήτημα των αγροτών όπως και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτά θα περάσουν έτσι όλα όπως τα ξέρουμε; Δηλαδή η φορολόγηση στους αγρότες πάει έτσι όπως την ξέρουμε. Δεν μπορεί να βρεθεί κάτι άλλο ισοδύναμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μια μεγάλη μάχη που έχουμε αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να δίνεται σε όλα τα μέτωπα. Διότι αν τη δώσουμε ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα, ενδέχεται να χάσουμε σε πολλά. Είναι μια ιεράρχηση η οποία πρέπει να γίνει και βεβαίως έχουμε μπροστά μας τη συνεχή διαπραγμάτευση τριετίας, αντιλαμβάνεστε. Δεν τελειώσαμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, για τους αγρότες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τους αγρότες αυτή τη στιγμή θα ισχύσουν αυτά που ισχύουν και, όπως έχει πει και το αρμόδιο υπουργείο αντιρροπιστικά σε όλο αυτό έρχονται οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις, προκειμένου να εξομαλύνουν τις απώλειες που θα έχουν οι αγρότες.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κυρία, υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2015

Advertisements