«Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ξανά»

26 /10/2015

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχουμε μαζί μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη.  Καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχουμε δύσκολα από το πρωί, βλέπετε τι γίνεται. Έχει συνάντηση ο Πρωθυπουργός με τον κύριο Ντομπρόφσκις το μεσημέρι στις 2 η ώρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν αρχίσει τα πολύ  δύσκολα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ξεκινήσουμε λίγο κυρία Γεροβασίλη, επειδή είναι και πρόσφατο, είχαμε αυτή τη Διάσκεψη τη Σύνοδο για το προσφυγικό. Γλιτώσαμε, βέβαια, είπε ο Πρωθυπουργός αυτό το 50.000 μια μικρή κωμόπολη στη χώρα, αλλά είναι ανοικτά ένα σωρό θέματα. Θα πρέπει να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής  για 10-12.000, να κρατήσουμε καμιά 7-8.000 στα hot spots τα λεγόμενα, να συζητήσουμε την επιδότηση την οικονομική για άλλες 20.000…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συνολικά 50.000.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …ένα μεγάλο θέμα.  Η Κυβέρνηση έχει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς είναι μεγάλο θέμα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …η Κυβέρνηση έχει σ’ αυτό μια κατεύθυνση ώστε ας πούμε ό,τι χρειάζεται για χώρους φιλοξενίας στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα να προχωρήσει γρήγορα η ιστορία της καταγραφής προκειμένου όσος κόσμος είναι να φεύγει να πηγαίνει εκεί που θέλει να πάει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς. Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο βεβαίως είναι ευρωπαϊκό, αλλά ως θέμα ξεπερνάει και τα ευρωπαϊκά φυσικά όρια. Η τακτική στρατηγική που είχε εξαρχής η Κυβέρνηση ως ευρωπαϊκό θέμα, ήταν με συνεννόηση, ισότιμα με αλληλεγγύη όλες οι χώρες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με όρους ανθρωπισμού και με όρους όπως αξίζει σε ανθρώπους οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με ρίσκο να πνιγούν αυτοί και τα παιδιά τους στο Αιγαίο. Δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι  βρίσκονται πέραν των ορίων τους. Επομένως με αυτούς τους όρους θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο θέμα.  Και από τη στιγμή που η αιτία, η οποία παράγει αυτά τα τεράστια προσφυγικά κύματα δεν καταργείται, σημαίνει ότι το θέμα θα εξακολουθήσει…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ξέρετε, μου έκανε εντύπωση. Ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση με τον κ. Ολάντ κ.λπ. και εχθές, αλλά δεν βλέπω η Ευρώπη να κάνει κάποιες κινήσεις προς την Τουρκία απ’ όπου ξεκινάει, την «πόρτα» που λέγαμε και το πρωί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε. Υπήρξε τάση για συνεννόηση. Υπάρχει προφανώς γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο ζήτημα, η είσοδος, ξεκινάει από την Τουρκία. Και το ταξίδι της κυρίας Μέρκελ προσφάτως στην Άγκυρα έγινε με το αντίστοιχο θέμα στην ατζέντα. Εδώ λοιπόν, όμως  είδαμε χθες μια Σύνοδο, στην οποία δεν είχε κληθεί η Τουρκία. Αυτό είναι θέμα που επισημάνθηκε από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού ως ένα ζήτημα, δηλαδή δεν είναι δυνατόν …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πως χαρακτηρίζετε κυρία Υπουργέ την χθεσινή απόφαση;  Είναι μια υποχώρηση της Ελλάδος, είναι μια επιβολή από το βορρά προς το νότο και όχι μόνο σε εμάς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ως χώρα δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να πάρουμε το κομμάτι, το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και θα το κάνουμε. Δεν είμαστε εμείς αυτοί, οι οποίοι θα συμπεριφερθούμε απάνθρωπα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στην Ευρώπη σε διάφορες χώρες…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Το ζήτημα είναι εάν είναι διαχειρίσιμο το θέμα για την Ελλάδα. Διότι σήμερα μας προσθέτουν 50.000.  Επειδή  το θέμα δεν φαίνεται να λύνεται γρήγορα γιατί το κουμπί δεν το έχουν σταματήσει αυτοί που πολεμούν.  Τι θα κάνουμε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το 50.000 το αρνηθήκαμε

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το αρνηθήκαμε ως στρατόπεδο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε αντίρρηση να πάρουμε έναν αριθμό ανθρώπων να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …είπαμε 30.000 τώρα και 20.000 μετά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όμως, υπάρχει και άλλος όρος. Ο όρος είναι ισοτίμως, αναλόγως οι χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και να βλέπουμε άλλες χώρες να προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οικονομικά θα  βοηθηθεί η Ελλάδα κυρία Υπουργέ; Γιατί δεν είδα κάτι ενδεικτικό από την άλλη πλευρά να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα. Τι θα γίνει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αυτονόητο είναι ότι για την Ελλάδα, η οποία βιώνει όλη αυτή την οικονομική κρίση μαζί με το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο είναι μία καινούργια κρίση μέσα στην κρίση, το βάρος είναι ιδιαιτέρως μεγάλο. Η Ευρώπη οφείλει να το αντιμετωπίσει ως τέτοιο, αυτό σημαίνει και με αντίστοιχη οικονομική στήριξη, όπως αντίστοιχη οικονομική στήριξη πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία, προκειμένου να μπορέσει να διαχειρισθεί μέσα στη χώρα της το μεγάλο αυτό ζήτημα ώστε να ελαττωθούν οι ροές, αλλά και εκεί να γίνεται η διαμονή με ανθρώπινους όρους, για να μπορέσει να υπάρξει μια διαχείριση. Αντιλαμβανόμαστε, πάντως, την ανάγκη να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτά δεν πρέπει να τα ξαναδεί η Ευρώπη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ :  Θα βρεθούν σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, κυρία Υπουργέ,  αυτές οι 50.000 των ανθρώπων;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε μιλήσει για 50.000.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το έχουμε δεχθεί. Όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Όχι, διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας χθες. Αυτή τη στιγμή  έχουμε δεχθεί ότι θα υπάρχει ένας αριθμός και θα δούμε μελλοντικά πώς θα πάει αυτό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το 50 δεν το έχουμε δεχθεί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είχαμε χθες τις αντιρρήσεις μας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, από τις 50.000 είναι 20.000 επιδοτούμενα ενοίκια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος, που  σιγά-σιγά θα το δούμε. Θα είμαστε σε συνεχή διάλογο, διότι το θέμα  δεν λύνεται σε μια συζήτηση. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο τις εκλογές στην Πολωνία, για να δούμε και τι άλλο μας περιμένει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οφείλει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει κατάματα ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η Ευρώπη στο θέμα το προσφυγικό, είναι επικίνδυνος, εάν δεν αντιδράσει σωστά, να εγείρει αντανακλαστικά τέτοιου τύπου ακροδεξιά, ξενοφοβικά και να ξαναζήσουμε άλλες εποχές.  Θα πρέπει να γίνει σαφές, από εμάς έχει επισημανθεί επανειλημμένα και όχι μόνο από εμάς.  Και ο Ολάντ στην πρόσφατη επίσκεψή του το επεσήμανε.  Είναι ένας κίνδυνος ορατός με πολύ κακές επιπτώσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πείτε μου τώρα για να προχωρήσουμε: Με τον Πρόεδρο Ολάντ, στην πραγματικότητα, τι κέρδισε η χώρα από αυτή την επίσκεψη;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε ικανοποιημένη από την επίσκεψη;  Έγιναν οι συμφωνίες που έπρεπε να γίνουν, γιατί είχαμε βάλει τον πήχη ψηλά απ’ ότι κατάλαβα, με συμφωνίες, με ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζονται οι Γάλλοι να μπουν, με επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται. Κοιτάξτε, έρχεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας στην Ελλάδα. Δεν έρχεται να υπογράψει συμφωνίες.  Η σχέση με τη Γαλλία δεν ξεκινάει σήμερα, ωστόσο είναι μια σχέση η οποία κλιμακώνεται τον τελευταίο καιρό θετικά.  Αυτό το οποίο είχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής στοχεύσει, με δεδομένο ότι η Γαλλία είναι μια δυνατή φωνή στην Ευρώπη ήταν η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη. Βεβαίως, όταν λέμε αλλαγή συσχετισμών, εννοούμε των πολιτικών, δεν εννοούμε των προσώπων ακριβώς. Και εδώ βλέπουμε μια δυναμική από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον: να αποδεσμευθεί από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και να μπούμε σε μια διαφορετική τροχιά. Και είδαμε ότι και στον λόγο  του Ολάντ – ο λόγος που έβγαλε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις – υπάρχει ένα τέτοιο σήμα. Αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είναι μια εκτίμηση που ισχύει αντίστοιχα για την Ελλάδα; Είναι ένα μήνυμα που στέλνετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μιλάμε για πολιτικές και μιλάμε και για συμμαχίες στην Ευρώπη, οι οποίες θα πρέπει σε επίπεδο πολιτικών απόψεων, αντιλήψεων, δεν εννοούμε γενικώς και αορίστως μας αρέσει-δεν μας αρέσει.  Επομένως μέσα στη σοσιαλδημοκρατία, η οποία ήταν, όπως είπα και πριν, δεμένη στο νεοφιλελευθερισμό, προφανώς δεν έχει πολιτικό ενδιαφέρον σαν τέτοια. Όμως και τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας σε κάθε χώρα, όπως και στη χώρα μας, θα πρέπει με πολιτικές συγκεκριμένες να αποδείξουν σε ποιο άρμα δεσμεύονται.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από την άποψη αυτή, θεωρείτε ότι έχει η χώρα πολιτικούς συμμάχους για να συζητήσει σε κεντρικό πολιτικό πεδίο θέματα που έχουν μείνει ανοικτά για τη διαπραγμάτευση; Ακούω, για παράδειγμα, κυβερνητικά στελέχη για το θέμα των κόκκινων δανείων πού μπορεί να πάει, ακόμα και το 23%.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι δυναμική κατάσταση οι πολιτικές συμμαχίες, δεν είναι στατικό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι ένα πιο θετικό περιβάλλον.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι  θα δει και η αντιπολίτευση στη χώρα μας το μεγάλο αυτό ζήτημα, προκειμένου να έχουμε κοινές στοχεύσεις.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει κυρία Γεροβασίλη, αλλά εγώ το ρωτάω για άλλο λόγο. Το ρωτάω για το αν η κυβέρνηση, επειδή έχει μπροστά της μια κουβέντα, είναι σε εξέλιξη αυτή η κουβέντα, μια σειρά από ζητήματα, φαίνεται ότι είναι θέματα κεντρικότερης πολιτικής συζήτησης και διαπραγμάτευσης από το να συνεννοηθούν είτε με την τρόικα είτε με τα τεχνικά κλιμάκια, για το ποσοστό του ΦΠΑ εδώ, για τα ισοδύναμα εκεί.  Σας ρωτάω αν η κυβέρνηση στοχεύει μερικά κεντρικά ζητήματα, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια ή το 23% να τα θέσει στο όριο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και όχι στο επίπεδο με την τρόικα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς. Τα ζητήματα αναλόγως του μεγέθους, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας των συμπολιτών μας, είναι μείζονα. Επομένως, η διαπραγμάτευση θα φθάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της για 300.000 αντικειμενική αξία, στο εισοδηματικό όριο για 35.000;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση θα επιμείνει. Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε με σημαντικές αποστάσεις από τους δανειστές απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και  αυτό είναι μια δυναμική κατάσταση.  Μιας και συζητούσαμε για τον Ολάντ, ανέφερε ο ίδιος στην ομιλία του το μείζον θέμα της πρώτης κατοικίας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γι’ αυτό το  ρώτησα,  επειδή φαίνεται ότι είναι ένα κεντρικό κομμάτι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βέβαια, είναι κεντρικό κομμάτι  και είναι  και θέμα – αυτό που λέγαμε- αντίληψης νεοφιλελεύθερης. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Ποιόν συμφέρει και γιατί;           Θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι δανειστές μας θα πρέπει να εξηγήσουν …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για να πάτε όμως σε πολιτική λύση, πολιτική λύση σημαίνει ότι έχω συμμαχίες και άρα περνάω μια συγκεκριμένη απόφαση. Τις έχετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν έχουμε τις συμμαχίες – εννοείτε – στην Ευρώπη σήμερα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βέβαια. Πού  αλλού;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς κάνουμε σε αυτή τη συζήτηση, ότι διευρύνουμε αυτές τις συμμαχίες και μέσα σε αυτές και η Γαλλία έχει βρεθεί να είναι σύμμαχος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να το πούμε καθαρά κυρία Γεροβασίλη;  Η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πολίτες ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των πλειστηριασμών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση – για τους πολίτες είναι το πρόβλημα, για την κυβέρνηση είναι μείζον το θέμα – θα δώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της σε αυτή τη μάχη που διεξάγεται σε πολλαπλά επίπεδα αυτή την εποχή.  Ιεραρχείται ψηλά αυτό το θέμα για την κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάνω σε αυτό κυρία Υπουργέ, θα δεχθείτε  να έλθουν εδώ ξένες εταιρείες να αγοράσουν τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών ή επιχειρηματιών ή οτιδήποτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν θα το δεχθούμε αυτό. Το έχουμε ήδη πει, όχι τώρα, από το καλοκαίρι, ότι αυτό είναι ένα σημείο το οποίο για εμάς είναι σημείο αιχμής και έντονης αντιπαράθεσης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, στη συμφωνία υπάρχει αυτό ως πρόβλεψη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι ακριβώς.  Οι διατυπώσεις είναι τέτοιες που αφήνουν το περιθώριο της συζήτησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σημασία έχει ότι δεν θα το δεχθείτε εσείς.  Αυτό λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Εμείς δεν θα το δεχθούμε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα. Κανονικά, σήμερα, όποιος πάει να πληρώσει δίδακτρα φροντιστηρίου, ΙΕΚ, κ.λπ. πληρώνει 23%. Δεν έχετε νομοθετήσει κάτι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα θα λυθεί.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα.  Λέγεται – και θέλω να μου το διευκρινίσετε- ότι η πλευρά των εταίρων λέει για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης μηδέν ή 23%. Ενδιάμεσο δεν υπάρχει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για πείτε για να το ξεκαθαρίσουμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει σειρά είτε προϊόντων, είτε υπηρεσιών που μπορούν από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ. Μέσα σε αυτόν τον πίνακα που περιλαμβάνει χαμηλό ΦΠΑ, συμπεριλαμβάνονται ή δεν συμπεριλαμβάνονται προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορείς να τα αποδεσμεύσεις, να τα εξαιρέσεις  από τον υψηλότερο ΦΠΑ της κάθε χώρας. Αυτό είναι ένας κανόνας, μια ευρωπαϊκή οδηγία.  Ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή, σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε όμως ότι με απόφαση της Commission έχει 13%. Αυτό σημαίνει τελικά ότι είναι πολιτική η απόφαση.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και γι΄αυτό πολιτική απόφαση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα,  δεν το βλέπετε;  Αυτό σας λέω. Εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας, όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, 0, 6%, 13%.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν αυτό δεν περάσει, πού θα πάει η κυβέρνηση; Θα  αναγκασθεί να πάει στο 23%.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ‘Η στο μηδέν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω, εσείς θα μας πείτε. Πού προσανατολίζεσθε επομένως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν μας πουν  23, θα ζητήσουμε το μηδέν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά πρέπει να βρείτε ισοδύναμα. Έχετε εναλλακτική ;  Θα είσαστε μείον 300.000.000.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας, θεωρώντας ότι είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμη από την πλευρά των ισοδυνάμων.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ισοδύναμα έχετε; Κατανοητό αυτό που λέτε και μακάρι να το πετύχετε. Ισοδύναμα έχετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές ότι αν πάμε  σε μια λύση, όπως το μηδέν, σαφώς θα πρέπει εδώ να δούμε σοβαρότερα τα θέματα των πόρων που θα χρειασθούν για να καλυφθεί η διαφορά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, αν μπει τελικά το θέμα από τους δανειστές μηδέν ή 23%, η κυβέρνηση θα πει μηδέν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Θα συζητήσουμε μηδέν.  Εμείς δεν θέλουμε να επιβληθεί το 23% – από εκεί θα το ξεκινήσουμε – στην ιδιωτική εκπαίδευση οριζοντίως. Και αυτό δεν το θέλουμε, γιατί μας έκαναν και αυτοί παρατήρηση και μας έλεγαν «εσείς είστε μια αριστερή κυβέρνηση, γιατί επιμένετε να μην φορολογήσετε την ιδιωτική εκπαίδευση που θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει η δημόσια;». Διότι αυτό είναι και το ιδεολογικό μας πρόσημο, ότι εμείς πάντα φροντίζουμε, όπως πιστεύουμε για κάθε κράτος δικαίου, κάθε κοινωνικό κράτος, ότι υποχρέωση του κράτους είναι να φροντίσει τη δημόσια παιδεία.  Αυτό πιστεύουμε και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεις σε ποιες συνθήκες βρίσκεσαι σήμερα. Δηλαδή ότι το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια και στους καιρούς της ευδαιμονίας δεν αναβαθμίστηκε όσο έπρεπε και έρχονται τα φροντιστήρια που είναι απαραίτητο κομμάτι όλων των οικογενειών στην Ελλάδα. Επομένως, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε αυτό και να λέμε συλλήβδην ότι η ιδιωτική εκπαίδευση δεν μας αφορά.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρία Υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι πάνω σ’ αυτό επειδή το λέτε έτσι και σας τιμά αυτό που λέτε. Συμφωνείτε με  τη θέση ότι αυτά που θα πληρώσουν οι γονείς  είναι πενταροδεκάρες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε ότι ούτε εγώ συμφωνώ ούτε αυτό είναι έτσι όπως διατυπώνεται. Δεν υπάρχουν «πενταροδεκάρες» και ούτε αυτό εννοούσε ο Υπουργός μας. Είναι μια φράση η οποία αποτυπώθηκε και, δυστυχώς, με άσχημο τρόπο χρησιμοποιήθηκε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με αφορμή την ιστορία του ΦΠΑ: Είναι μια γενικότερη συζήτηση που διεξάγεται από την κυβέρνηση για μια σειρά ισοδυνάμων. Ξεκίνησε με την ιστορία του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, φτάνει στη ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ κ.λπ. Δεν υπήρχε σχεδιασμός όταν μιλούσατε για τα ισοδύναμα; Ένας πολίτης σκέφτεται «παιδιά, εγώ θα την πληρώσω». Δεν ζει σε αυτή τη χώρα κανένας άλλος. Τα ισοδύναμα σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει. Υπάρχει ένας σχεδιασμός Χ πόσο και πώς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα μέτρα, πολλά εξ αυτών είναι άδικα και δεν είναι της δικής μας ιδεολογικής κατεύθυνσης και δεν θα τα εφαρμόζαμε εμείς από μόνοι μας, για να μην ξαναμιλήσω πόσο υποχρεωτικό ήταν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία το καλοκαίρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάνατε μια επιλογή πάντως. Τώρα τέλειωσε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την κάναμε την επιλογή.  Δεν τέλειωσε,  από εκεί ξεκινάμε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τα δύσκολα τώρα είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, σήμερα έχουμε εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και κάποιοι που έχουν ψηφίσει αυτή τη συμφωνία, μας κουνούσαν και το δάκτυλο «γρήγορα, καταστρέφετε τη χώρα, τη γκρεμίζετε, φέρτε τη συμφωνία τώρα, ό,τι νάναι, έρχονται τα χειρότερα», σήμερα έρχονται οι ίδιοι απέναντι και λένε «δεν τα ψηφίζουμε» για να το θυμίσουμε κι αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς είσαστε αποφασισμένοι …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς είμαστε  αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτό το οποίο έχουμε δεσμευτεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, μέσα στη συμφωνία υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αυτό  ήταν ένα κέρδος του καλοκαιριού.  Σας θυμίζω με αντίθεση με το πακέτο Γιούνκερ το οποίο ήλθε να μας επιβληθεί, αρνηθήκαμε, αντισταθήκαμε, κάναμε το δημοψήφισμα …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε τώρα πίσω στη συζήτηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει σημασία να τα θυμίζουμε όλα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε από τι κινδυνεύετε κυρία Υπουργέ;  Να την πατήσετε, όπως την έχουν πατήσει πολλές ελληνικές κυβερνήσεις με την καθημερινότητα. Όλοι οι Πρωθυπουργοί αυτό έλεγαν «ναι, εμείς κοιτάγαμε τα μεγάλα, υποτιμήσαμε και υποβαθμίσαμε την καθημερινότητα».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η καθημερινότητα είναι η πραγματική ζωή.  Δεν υπάρχει μικρό και μεγάλο, κάνετε λάθος.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε το 23% που είναι σε εκκρεμότητα, τοποθετηθήκατε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το φαντάζεστε να μην ήταν σε εκκρεμότητα; Το φαντάζεστε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε το πετρέλαιο θέρμανσης.  Ήρθε ο χειμώνας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το Ασφαλιστικό, φαντάζεστε να μην ήταν σε εκκρεμότητα;  Τα εργασιακά να μην ήταν σε εκκρεμότητα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με το πετρέλαιο τι θα κάνετε;  Δεν έχετε πάρει απόφαση ακόμα. Περιμένει ο κόσμος, ρωτάει, τι θα κάνετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το πετρέλαιο είπαμε ότι θα δοθεί το 50% του προηγουμένου επιδόματος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι για το επίδομα μόνο,  για την τιμή. Την τιμή θα την μειώσει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Του πετρελαίου; Η τιμή διαμορφώνεται φέτος στα 80 λεπτά το λίτρο, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, πριν αρχίσει να αμφισβητείται…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το επίδομα θα συνεχιστεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συνεχιστεί περίπου στο 50%. Δεν πρόκειται, πάντως, να καταργηθεί.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή ελέχθη ότι θα καταργηθεί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα καταργηθεί το επίδομα.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή είπατε για ανοιχτά θέματα  και άκουσα και τον Πρωθυπουργό να λέει κάτι, μέσω των ανοικτών θεμάτων και της διαπραγμάτευσης, ζητείται η παράδοση της χώρας; Γιατί άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει, κάναμε μια συμφωνία, δεν κάναμε συμφωνία παράδοσης της χώρας. Σε ποια επίπεδα ζητείται η παράδοση της χώρας;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα Μνημόνια από τη φύση τους, όταν έρχονται άλλοι να εποπτεύσουν την πολιτική τους και να πρέπει να νομοθετήσεις σε συμφωνία με άλλους, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι ένα κομμάτι της κυριαρχίας σου δεν υφίσταται. Αλλά στα Μνημόνια… Δεν θα σήμαιναν κάτι κακό, θα ακούγαμε Μνημόνια και θα ήταν μια ευχάριστη λέξη, θα πανηγυρίζαμε, διότι θα είχαμε μέτρα, προκειμένου να βελτιώσουμε, να ανακουφίσουμε. Άρα, εδώ εκ των πραγμάτων… Και γι` αυτό και στις διατυπώσεις και του Πρωθυπουργού, όχι μόνο τώρα, αλλά και προεκλογικά, για να μη λέμε ότι άλλα λέγαμε, ήταν ότι πρέπει να περάσουμε τη στενωπό, ότι κάνουμε τακτική υποχώρηση, δεχόμαστε και μέτρα τα οποία είναι σκληρά και δεν τα πιστεύουμε. Ωστόσο, έχουμε δώσει ένα τριετές πλάνο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις, να μην αναλύσουμε τώρα τη συμφωνία σ` αυτή τη συζήτηση…

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ούτε εγώ λέω να αναλύσουμε τη συμφωνία, αλλά ξέρετε, αναρωτιέται κανείς βλέποντας και τη συμφωνία και τα μέτρα και τις δυσκολίες, εγώ θα πω και τα παράλληλα που θέλετε να κάνετε, όλα και το τριετές πρόγραμμα, τα πάντα: Ο πολίτης επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία, να σας πω μόνο το ΦΠΑ φθάνει. Πολίτες ακούν τους αρμόδιους υπουργούς να λένε με το Ασφαλιστικό έρχονται τα δύσκολα, μας βλέπω και κάτω από το χιλιάρικο να αρχίσουμε να κόβουμε.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το είπε κανένας υπουργός αυτό.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ο κ. Κατρούγκαλος προχθές το άφησε τελείως ανοιχτό, ορθάνοιχτο.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «ανοιχτό» δεν σημαίνει ότι διατύπωσε.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι. Ας πούμε, για παράδειγμα, εμένα ως πολίτη μου κάνει εντύπωση η κυβέρνηση να διορίζει, να ορίζει μάλλον, μια επιτροπή από ανθρώπους που η ίδια εκτιμά ότι θα δώσουν ένα αποτέλεσμα, την περίφημη Επιτροπή Σοφών. Έρχεται η Επιτροπή Σοφών σου λέει το πόρισμά της, λέει εγώ διαφωνώ. Γιατί δεν διορίσατε άλλους με άλλη αντίληψη να φέρουν άλλο αποτέλεσμα;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Επιτροπή αυτή δεν έγινε για να μας πει τι θα κάνουμε, ακριβώς. Αυτό θα το πει η κυβέρνηση. Η Επιτροπή αυτή – και πολύ συνειδητά – δεν ήταν άνθρωποι των δικών μας αντιλήψεων, πάρα πολύ συνειδητά, ώστε να διατυπωθεί τεχνοκρατική άποψη και από άλλη πλευρά.     Προκειμένου να μπορέσουμε να διερευνήσουμε περισσότερο και όχι με δική μας μόνο – «εμμονή» θα το έλεγε κάποιος- αντίληψη, αλλά και με μια βάση αντικειμενικότητας, να δούμε όλες τις απόψεις. Και έτσι έπρεπε να γίνει, διότι αν αυτή ήταν μια Επιτροπή την οποία κατευθύναμε και πολιτικά τι ακριβώς θα κάνει, ε, προφανώς δεν χρειαζόταν.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ; Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς, γιατί το 65% των συνταξιούχων του ελληνικού λαού, είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Τι κάνουμε εκεί;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το Συνταξιοδοτικό επίσης καταφέραμε στη συμφωνία να μείνει ανοιχτό, διότι ερχόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τα θυμάστε αυτά…

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, βεβαίως.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …οι οριζόντιες μειώσεις. Μας λείπουν 800 εκατομμύρια γι` αυτήν…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, γι` αυτό που λέτε «μας λείπουνε». Κάπου πρέπει να τα βρούμε τα έρμα.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έκλεισε αυτό. Ξέρουμε μόνο ότι για το `15 και το `16 λείπουν 700 περίπου εκατομμύρια.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 1,800 όλα μαζί.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι 700 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα έχουν ήδη καλυφθεί. Και έχουν ήδη καλυφθεί από το 2% και το 6% από προηγούμενα. Μας λείπουν τα 700, λοιπόν. Και καλούμαστε αυτά τα 700 να τα καλύψουμε. Εδώ, όμως, υπάρχει τρόπος ο οποίος είναι δίκαιος και άδικος. Έχει σημασία με ποιο τρόπο θα το λύσεις, έχει σημασία ποιον θα επιβαρύνεις. Θα επιβαρύνεις τη σύνταξη των 2.000 ή θα επιβαρύνεις τη σύνταξη των 700; Προφανώς, θα επιβαρύνεις τη σύνταξη των 2.000.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Πόσο;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω, διότι δεν έχει τιμολογηθεί ακόμη, δεν έχουν πει  τα νούμερα ακριβώς.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί το λέτε δίκαιο αυτό; Γιατί θα έρθει και κάποιος άλλος και θα σας πει, ναι, όντως παίρνω εγώ 1.500-1.700, αλλά τα έχω πληρώσει τόσα χρόνια.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ` αρχήν δεν είπα δίκαιο, είπα δικαιότερο. Έχει σημασία, διότι λέγοντας «δίκαιο», δεν εννοώ να κοπεί η σύνταξη κανενός ανθρώπου, για να το ξεμπερδέψουμε αυτό.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είναι θεωρία.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι θεωρία, είναι μια αντίληψη την οποία την έχεις ή δεν την έχεις.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Την αντίληψη αυτή την έχουμε όλοι μας, κυρία υπουργέ.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν την έχουμε όλοι μας, διότι έχουν επιβληθεί σ` αυτή τη χώρα, από προηγούμενες κυβερνήσεις, οριζόντιες μειώσεις σε τεράστια νούμερα. Απλώς, σήμερα οι μειώσεις οι οποίες…

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία υπουργέ, δεν απαντάτε.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απαντάω.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ λέω ότι δεν απαντάτε. Ρωτάω λοιπόν: Κάτω από 1.000 ευρώ οι συντάξεις κινδυνεύουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το έχω το νούμερο. Δεν έχω το νούμερο να σας πω.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ρωτάω, αν κινδυνεύουν. Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν με όσα έχω ακούσει μέχρι σήμερα. Αλλά δεν είμαι σε θέση εγώ, από τη στιγμή που δεν έχουν κοστολογηθεί τα πράγματα…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν μπορείτε να μας δώσετε ακριβή νούμερα, προφανώς. Αυτή είναι δουλειά του αρμόδιου υπουργού, δεν είναι δική σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος του υπουργού. Την αντίληψη προσπαθώ να διατυπώσω, προκειμένου να μπορέσει και ο κόσμος που μας ακούει να καταλάβει, ποιο είναι το πνεύμα. Σήμερα, λοιπόν, έχουμε πάρει ένα πόρισμα. Έχουμε βρει δυο τρία θετικά σημεία. Έχουμε βρει και άλλα που δεν τα θεωρούμε χρήσιμα και απορρίπτονται και είναι και μιας λογικής, την οποία διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός και στην πρώτη παρουσίαση που έγινε από τον κ. Κατρούγκαλο στην αντίστοιχη σύσκεψη, ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόσημο. Η πρόταση έχει αρκετά σημεία, τα οποία είναι πιο φιλελεύθερα και δεν μας εκφράζουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τις επικουρικές να τις ξεχάσουμε; Γιατί η συγχώνευση δεν είναι και τόσο θετική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι επικουρικές. Έγινε πρόταση και ακούστηκε σαν άποψη προσωπική του κ. Κατρούγκαλου, η συγχώνευση, προκειμένου να γλυτώσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προσωπική, όμως, άποψη.  Δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης αυτή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη. Σε λίγες μέρες, εκτιμώ περίπου μέσα στο δεκαήμερο, θα υπάρξει διατυπωμένη η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα μπει σε διάλογο με κοινωνικούς φορείς, ούτως ώστε τελικά να γίνει ένα νομοσχέδιο και να κατατεθεί προς ψήφιση. Το Ασφαλιστικό είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να αποφασιστεί ούτε σε μια ημέρα ούτε με το τι σκέφτηκα εγώ σήμερα, ως Όλγα Γεροβασίλη. Επομένως, οφείλουμε να κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο, επαναλαμβάνω το «βιώσιμο», Ασφαλιστικό, το οποίο οφείλουμε. Διότι ξέρουμε ότι το 2018, με τα υπάρχοντα, το Ασφαλιστικό μας σύστημα καταρρέει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ισχύει ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με το Ασφαλιστικό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι «ισχύει», από εκεί ξεκινάμε, γιατί αλλιώς δεν θα χρειαζόταν να συζητάμε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς. Αλλά, το βιώσιμο δεν είναι επαρκής τοποθέτηση, αν μου επιτρέπετε. Γιατί, μπορεί βιώσιμο να είναι το Ασφαλιστικό, αλλά να μην είναι βιώσιμος ο συνταξιούχος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και κοινωνικά δίκαιο. Ο στόχος μας είναι να βγούμε, μέσα σ` αυτή την τριετία, από αυτή τη μεγάλη δυσκολία, από αυτή τη στενωπό στη χώρα μας, με το λαό όρθιο. Διότι δεν μας αφορούν μόνο τα νούμερα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Δηλαδή, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αυτό μας λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαι βέβαιη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση. Δεν το συζητάμε αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με την ίδια συμμαχία ή σκοπεύει η κυβέρνηση στην πορεία αυτή,  και ανάλογα με τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει να διευρύνει τη σύνθεση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αν κάποιος  για να συναινέσει σε μια πολιτική που εξυπηρετεί τη χώρα και τον ελληνικό λαό,  χρειάζεται να είναι και σε κυβερνητικό σχήμα, προφανώς μια τέτοια αντίληψη δεν μας αφορά. Οι συναινέσεις διαμορφώνονται στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και στη βάση πολιτικών επιλογών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, εσείς θέλετε να κυβερνάτε και οι άλλοι να συναινούν, αυτό λέτε, και να είστε αγκαλιά με τον κ. Καμμένο μόνο. Αυτό μας λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπα εγώ αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω εγώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θυμάστε και από τις εκλογές, μας κατηγορούσαν ότι θέλουμε αυτοδυναμία και όλοι μιλούσαν για συναίνεση και κυβέρνηση σωτηρίας και εδώ είμαστε όλοι μαζί να συνεννοηθούμε. Αυτό δεν το βλέπουμε να υπάρχει. Από τότε λέγαμε ότι είναι κουβέντες στον αέρα και σήμερα αποδεικνύεται.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα δεν τους καλείτε κυρία υπουργέ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη σταθερότητά της και δεν μπορεί κάθε φορά ένα κόμμα να τραβάει το σκοινί και να μην σταθεροποιείται το πολιτικό σύστημα στη χώρα σ` αυτές τις συνθήκες. Με αυτή, λοιπόν, τη λογική θέλαμε την αυτοδυναμία, πηγαίναμε στις εκλογές και ζητούσαμε την αυτοδυναμία για την πολιτική σταθερότητα και όχι γιατί νομίζουμε ότι εμείς πρέπει και κανείς άλλος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όμως, κατηγορείστε για το ανάποδο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό εννοούμε. Οι συμμαχίες και οι συναινέσεις όμως, οι οποίες είναι απαραίτητες στον τόπο αυτή την ώρα και ο ελληνικός λαός το θέλει…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι βάσει των πολιτικών.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ε, βέβαια.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, κατανοητό. Εγώ ρωτώ, εάν μπορεί να εκφραστεί και κυβερνητικά αυτό. Εάν έχετε τέτοια διάθεση, κάποια στιγμή να διευρύνετε την πλειοψηφία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν έχουμε τέτοια διάθεση. Επίσης, δεν έχουμε τέτοιες συνθήκες. Δεν μπορώ να σας απαντήσω τι θα μπορούσε να συμβεί με άλλες συνθήκες, με άλλες πολιτικές. Σήμερα δεν υπάρχουν πάντως.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχετε τώρα; Οι συνθήκες μπορεί να χειροτερέψουν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν χειροτερέψουν, ένας λόγος παραπάνω να μην υπάρχουν. Επομένως, σήμερα έχουμε μια διαλυμένη Ν.Δ., η οποία κλωθωγυρνάει στον εαυτό της, έναν χώρο, ας πούμε, όπου…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας χαροποιεί εσάς αυτό,  ότι το τοπίο απέναντι είναι «λευκό», όπως το λέμε εμείς δημοσιογραφικά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, καθόλου. Εμείς πιστεύουμε σε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, το οποίο, βεβαίως, πάνω στα προβλήματα της χώρας, είναι ό,τι καλύτερο να τα αντιμετωπίσει. Αυτό, αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε προτίμηση στη Ν.Δ.; Άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει, εγώ Βαγγέλη με σένα θέλω  να πορευθώ, να συνεννοούμαστε εδώ στη Βουλή…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εντάξει, του είπε σας εύχομαι να είστε, νομίζω για λόγους αβρότητος, όπως θα έλεγε σε κάθε συνομιλητή εκείνη τη στιγμή. Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Ν.Δ.. Δεν μας απασχολεί ποιος θα είναι ο αρχηγός της, αλλά ποια πολιτική θα ακολουθήσει αυτός ο χώρος. Δυστυχώς, βλέπουμε όμως ότι η δική τους εσωκομματική σύγκρουση και αναφορά να γίνεται με βάση πρόσωπα και όχι πολιτικές. Αυτό δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη για έναν ιστορικό χώρο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέει, όμως, μια άποψη ότι η κυβέρνηση –λέω τώρα την κριτική- δεν θέλει να διευρύνει. Δηλαδή, στην πραγματικότητα θέλει να έχει έναν απόλυτο έλεγχο. Απόλυτο έλεγχο, κομματικό έλεγχο εννοώ, του κράτους, των μηχανισμών κλπ. Και δίνουν ως παράδειγμα την υπόθεση Σαββαΐδη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι κομματικός έλεγχος αυτός.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, να σας πω την κριτική για να απαντήσετε, γι` αυτό σας ρωτώ: Εσείς ουσιαστικά θεωρείτε τον άλλο ένοχο, και του λέτε «φύγε, διότι είσαι στη Δικαιοσύνη», και καλείται αυτός να αποδείξει αν είναι αθώος, ενώ υποθετικά γυρνάει από την ανάποδη πλευρά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καθόλου τέτοια λογική δεν έχουμε. Ίσα-ίσα που σε αυτή τη χώρα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και, βεβαίως, εμείς είμαστε υποστηρικτές του τεκμήριου της αθωότητας και ποτέ, ούτε δικάσαμε την κυρία Σαββαΐδου, ούτε προτιθέμεθα να τη δικάσουμε. Ξέρουμε μόνο ότι νόμιμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή και ορισμός ημερομηνίας δίκης για παράβαση καθήκοντος – με βάση το νόμο – οφείλει να απαλλάξει των καθηκόντων της την Γενική Γραμματέα αυτή τη χρονική στιγμή και μένει να αποδειχθεί η αθωότητα της κυρίας Σαββαΐδου.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και άμα αθωωθεί θα την ξαναπάρετε πίσω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν γίνεται σε μια τόσο ισχυρή θέση, με τόσες πολλές αρμοδιότητες στη χώρα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θέλετε να βάλετε κομματικό εκεί;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά της κυρίας Σαββαΐδου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε κανέναν κομματικό. Εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θέλετε να βάλετε άνθρωπο του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, σ` αυτή τη θέση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θέλουμε καθόλου κομματική επιλογή, δεν μας συμφέρει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί ξέρουμε ότι τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις, με διεθνή εμβέλεια, με άλλη εμπειρία κ.λπ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Και έτσι θα γίνει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε τέτοιο πρόσωπο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα βρεθεί. Δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στην Ελλάδα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέω, θα ζητήσετε «τη βοήθεια του κοινού», να το πω έτσι, γι` αυτό το πρόσωπο ή θα πάτε από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα διορίσουμε εμείς κομματικό. Θα πάει όπως πρέπει με τις ανεξάρτητες  Αρχές και όπως προβλέπεται. Και στις Ανεξάρτητες  Αρχές, ούτε η κυβέρνηση θα πρέπει να παρεμβαίνει στο έργο τους, ούτε οι Ανεξάρτητες Αρχές να παρεμβαίνουν πολιτικά σε δημόσιο διάλογο. Θα πρέπει αυστηρά, και μάλιστα σε τέτοιο ρόλο και σε τέτοιο πόστο να μην έχουμε τέτοιες εμπλοκές.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι Συριζαίος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν το ξέρω. Μερικοί εγγράμματοι, υπάρχουν και στο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν πολλοί. Πώς δεν υπάρχουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, με βάση τα προσόντα που απαιτούνται…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί να είναι και Συριζαίος, όμως, δεν το αποκλείετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αποκλείεται. Προφανώς και δεν αποκλείεται. Αλλά, δεν είναι αυτός ο στόχος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ρωτήσω όμως κάτι, ανεξάρτητα από την ιστορία της Δικαιοσύνης: Η κυβέρνηση ήταν ικανοποιημένη από τη συνεργασία με την κυρία Σαββαΐδου και είχε μια αγαστή σχέση ή όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνω εγώ αποτίμηση της δουλειάς της κυρίας Σαββαΐδου. Δεν είμαι σε θέση να το κάνω.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν υπήρχαν προβλήματα στη συνεργασία, αυτό ρωτάω. Η κυβέρνηση ξέρει. Τα πήγαινε καλά, με άκουγε, δεν με άκουγε, καλά τα έκανε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα ήταν τεράστιο ατόπημα, η κυβέρνηση να βγαίνει και να πει, για έναν λειτουργό σε Ανεξάρτητη Αρχή, αν τα πήγαινε καλά ή δεν τα πήγαινε. Αυτό σημαίνει παρέμβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ποτέ δεν θα το έκανε η κυβέρνηση αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία υπουργέ σας ευχαριστούμε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη σας καλημερίζουμε, καλή συνέχεια ευχόμαστε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλή συνέχεια, καλή σας μέρα.

Advertisements