Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Βήμα FM 99,5 και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη

07/10/2015

BHMA fmΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχουμε την κυβερνητική εκπρόσωπο. Κυρία Γεροβασίλη, καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλό σας μεσημέρι.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε την πολιτική βούληση, επειδή έχει γίνει μεγάλο θέμα αυτό με τους γιατρούς και το πλαστικό χρήμα, να το φτάσετε μέχρι τέλους ή είναι μια κουβεντούλα, την είπαμε μέσα στις άλλες, να χαϊδεύουμε αυτιά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για κουβεντούλες, έχουμε την πλήρη συναίσθηση. Πρέπει να λυθούν άμεσα τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, των ελέγχων και λοιπά. Ωστόσο, το θέμα του πλαστικού χρήματος δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά είναι και μία διευκόλυνση για τους καταναλωτές, ακόμη και για τους ασθενείς θα έλεγα, με δεδομένο ότι η φάση των capital controls -που δεν ήταν βεβαίως ευχάριστη- είχε ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή είστε γιατρός, θέλω να ρωτήσω το εξής: Αυτό το επιχείρημα που ακούμε από διάφορους συναδέλφους σας ότι το ιατρικό απόρρητο, ότι ένα εκατομμύριο Έλληνες επισκέπτονται ψυχιάτρους κ.λ.π., πώς το ακούτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει μία συζήτηση για το θέμα του ιατρικού απορρήτου, η οποία και θα γίνει. Και υπάρχει και μία συνάντηση, νομίζω μετά από λίγη ώρα, με τον κύριο Αλεξιάδη και τον Ιατρικό Σύλλογο όπου νομίζω ότι θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν είναι κύριο θέμα, ότι υπάρχει τρόπος…

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Επιτρέψτε μου, δηλαδή, εάν ρωτήσετε την κυρία Κατσέλη και σας πει ότι υπάρχει τρόπος να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα, δεν λύνεται το θέμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς προσπαθώ να απαντήσω. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των λεπτών, ευαίσθητων ζητημάτων που δεν μπορούμε πραγματικά να παραγνωρίσουμε.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η αντίληψη ότι όποιος επισκέπτεται ψυχίατρο είναι σχιζοφρενής δεν σας ενοχλεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ιδιαιτέρως.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ελπίζω και το εύχομαι, γιατί, ξέρετε, αυτή η αντίληψη την οποία ακούσαμε από εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου είναι ανατριχιαστική, θα έλεγα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σαφώς, με βρίσκει αντίθετη και ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε μία δήλωση κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος, το θέμα της υγείας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο…

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως και είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …και θα πρέπει ευαίσθητα και λεπτά να αντιμετωπίζεται εκατέρωθεν. Δηλαδή, και από την πλευρά των γιατρών και από την πλευρά της Πολιτείας με όλα της τα πρόσωπα. Επομένως, μία τέτοια συζήτηση με τέτοια παραδείγματα θα έπρεπε να αποφεύγεται, διότι ο κάθε ασθενής, βεβαίως, έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τον εαυτό του με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς καμία παρέμβαση επ’ αυτού. Και δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους που επισκέπτονται έναν ψυχίατρο. Σας θυμίζω ότι μία πολύ λεπτή κατηγορία είναι άνθρωποι που επισκέπτονται τους ογκολόγους.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Για να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε λίγο στο θέμα της αξιολόγησης και σ’ αυτά που έχουμε μπροστά μας. Θα χρειαστεί ή όχι κάποιο νομοσχέδιο για τα πρώτα 48 ορόσημα που λένε οι θεσμοί, τα προαπαιτούμενα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά και θα χρειαστεί νομοσχέδιο. Είναι γνωστό ήδη ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή την κατάθεση από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα αντίστοιχα μέτρα, τα οποία υποχρεούνται να έχουν από την πλευρά του μνημονίου, της συμφωνίας. Θα μαζευτούν όλα αυτά και στη συνέχεια θα γίνει ένα νομοθέτημα.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ένα νομοσχέδιο θα γίνει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο χρόνος νομίζω ότι επιβάλλει να γίνει ένα, με την έννοια ότι αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί περίπου στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου, όπως γνωρίζετε, να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να έχουν ψηφιστεί 15 Οκτωβρίου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, πρέπει να είναι γρήγορες οι διαδικασίες. Περίπου στις 15 Οκτωβρίου, δεν είμαι σε θέση να ξέρω ακριβώς. Ωστόσο, θα πρέπει γρήγορα να γίνει αυτή η διαδικασία, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είστε αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρετε; Γιατί, ξέρετε, ο μήνας έχει 7.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξεκίνησε τώρα αυτή η δουλειά. Έχει ξεκινήσει όλες τις προηγούμενες μέρες. Έχει ξεκινήσει από την επομένη της ανάληψης της κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Άρα, κατάθεση Δευτέρα, κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω πότε ακριβώς θα γίνει η κατάθεση. Ξέρω ότι το πνεύμα της διαδικασίας είναι αυτό.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έκανε ένα πολιτικό άνοιγμα ο Πρωθυπουργός στις Προγραμματικές Δηλώσεις, το οποίο ερμηνεύτηκε ως ένα πολιτικό άνοιγμα στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ενδεχομένως και του κυρίου Λεβέντη, σ’ ένα δεύτερο επίπεδο. Οι αντιδράσεις ήταν όλες αρνητικές. Θα έχετε υπόψη σας δηλώσεις στελεχών από τα τρία κόμματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κατά τη γνώμη σας, αυτό κλείνει το θέμα ή απλώς είναι πρώιμο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κλίνω προς το δεύτερο, δηλαδή, προς το πρώιμο το οποίο θα το συνδυάσω με τη στιγμή. Δηλαδή, σε μία στιγμή που τα πολιτικά κόμματα βγαίνουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις και ασκούν και τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο. Πιστεύω ότι είναι θέμα εντυπώσεων. Η συναίνεση -αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας, για να μην είναι κενές λέξεις, διότι χρησιμοποιήθηκε και στον προεκλογικό διάλογο και όπως το είδαμε- απεδείχθη και το λέτε κι εσείς σήμερα, ως κενή λέξη. Το είδαμε από την πρώτη μέρα που άνοιξε η Βουλή. Είδαμε, ας πούμε, να μην στηρίζει το συναινετικό προεδρείο, που δεν είχε και κανέναν λόγο να μην συμβεί. Τα τελευταία πολλά χρόνια είθισται αλλιώς.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Φόρτισε τα πράγματα η θητεία Κωνσταντοπούλου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλά θα ήταν να βλέπουμε τα θέματα πιο συνολικά, πιο πλατιά και όχι βασισμένα σε κάποιο πρόσωπο, όταν πρόκειται για μείζονα ζητήματα. Επομένως σήμερα πιστεύω ότι στη διαδικασία, δηλαδή στην πορεία έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τώρα ξεκινάμε αυτήν την τετραετία, αλλά τριετία σε σχέση με τη συμφωνία, που μέσα σ’ αυτή θα γίνει διάλογος, θα αναπτυχθούν προβληματισμοί, σε όλα τα κόμματα θα μπουν οι προβληματισμοί, γιατί εκτιμώ ότι ο προοδευτικός χώρος έχει συναίσθηση της δυσκολίας της χώρας. Και όταν μιλάμε για συναίνεση…

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σ’ έναν δεύτερο πολιτικό χρόνο βλέπετε να υπάρχουν αναδιατάξεις στη Βουλή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι είναι μία διαδικασία που θα είναι δυναμική και σε εξέλιξη. Νομίζω ότι δεν θα έχει στιγμή κορυφής ή όχι, αλλά θα είναι διαρκής.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ένα στοιχείο το οποίο, ενδεχομένως, να μπορεί να τα διευκολύνει όλα αυτά είναι και μία συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά και είναι ένας πλατύς διάλογος ο οποίος χρειάζεται και θα γίνει, σε σχέση με το πολιτικό μας σύστημα γενικά, τον εκλογικό νόμο και αναθεώρηση Συντάγματος. Έχει προαναγγελθεί ήδη από τον Πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Εμείς θέλουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο διάλογος, ο οποίος θα είναι μεγάλος και σε χρόνο, όσο χρειάζεται και απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και, βεβαίως, εκεί θα εμφανιστούν και οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις, οι διαφορές κ.λ.π. επ’ αυτού.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για απλή αναλογική ή για έναν άλλο εκλογικό νόμο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι θα είναι ένας εκλογικός νόμος αναλογικός. Χωρίς να μπορώ και να προδικάσω ένα τέτοιο θέμα.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υποτίθεται όμως ότι και ο ισχύον αναλογικός είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ε, όταν έχεις bonus 50 εδρών προφανώς δεν είναι.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Φυσικά δεν είναι, αλλά είναι πιο κοντά στην αναλογική κατανομή για τα μικρά κόμματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αναλογική κατανομή για μικρά και μικρές περιφέρειες, ενδεχομένως. Ας πούμε στις τριεδρικές εκφράζεται μ’ έναν τρόπο διαφορετικό, αλλά από εκεί και μετά είναι εξαιρετικά… Νόμος ο οποίος, εν πάση περίπτωση, με ένα ποσοστό και μίας ψήφου διαφοράς και από πολύ χαμηλά ποσοστά να μπορεί κάποιος να έχει κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε ότι 50 έδρες bonus δεν αντιστοιχούν σε τίποτα δημοκρατικό.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σωστό είναι αυτό.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Κυρία Υπουργέ, να σας φέρω πάλι πίσω στο θέμα της αξιολόγησης, αν μπορείτε και όσο γνωρίζετε να μας κατατοπίσετε. Μετά τις 15 Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί ένα σετ προαπαιτούμενων για να πάρουμε και το υπόλοιπο 1 δις αν υποθέσουμε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και το 1 δις. Έτσι είναι.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Έτσι είναι. Τελειώνουμε, λοιπόν, με αυτά τα 3 δις που εκκρεμούν από το καλοκαίρι. Ωστόσο η δεύτερη λίστα είναι πολύ μεγάλη. Έχει μέσα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Άρα αναγκαστικά, όπως καταλαβαίνω, θα μπει και στην ύλη της αξιολόγησης που θα αρχίσει τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Δύο ερωτήματα: Ποια μεγάλα θέματα πάνε για τον Νοέμβριο, κατά την άποψή σας και κατά την εκτίμησή σας και πόσα λεφτά περιμένουμε πλέον από την αξιολόγηση. Διότι τα τρία δις δεν μας φτάνουν για σοβαρές δουλειές που πρέπει να κάνουμε, να το πω έτσι, όπως το ΚΔΕ, το ΕΣΠΑ κλπ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ αρχήν το ΕΣΠΑ έχει διαφοροποιηθεί, όσον αφορά την Ελληνική συμμετοχή, οπότε είναι μία άλλη συζήτηση. Ωστόσο η συμφωνία αυτή, ένα από τα χαρακτηριστικά της που είναι και στα θετικά της χαρακτηριστικά, είναι ότι έχει συγκεκριμένα βήματα σε συγκεκριμένους χρόνους και με σταθερές χρηματοδοτήσεις. Επομένως, όταν τα δύο μέρη τηρούν τους όρους, αυτή η συμφωνία θα βγει όπως είναι αποτυπωμένη και όπως είναι συμφωνημένη. Χωρίς εκπλήξεις. Η πρώτη αξιολόγηση είναι τα δύο νούμερα που είπατε ήδη, τα 2 δις και το 1 δις. Αυτό όμως, σημαίνει ότι γρήγορα τρέχουμε την πρώτη αξιολόγηση, θέλουμε να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση όπως απαιτείται. Ο στόχος είναι διπλός σ’ αυτή τη φάση: Ο ένας είναι ότι ανοίγει η συζήτηση για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο και σημαντικό επίσης –είναι και τα δύο εξαιρετικά σημαντικά για τη σταθερότητα αλλά και για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας- η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επομένως, μέχρι τον Δεκέμβριο τα βήματα είναι αυτά, τα οποία κι εσείς περιγράψατε. Είναι αποτυπωμένα στη συμφωνία. Δεν είναι κάτι που έρχεται σαν έκπληξη

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Από εκεί και πέρα βλέπετε να ανοίγει αμέσως η κουβέντα για το χρέος ή θα υπάρξει και δεύτερο στάδιο αξιολόγησης;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συζήτηση για το χρέος, είναι δεσμευμένα όλα τα μέρη της συμφωνίας ότι ανοίγει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εφόσον έχει προχωρήσει κανονικά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα τρέχουν όπως έχουν συμφωνηθεί. Μόνο αν κάποιος δεν θέλει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας. Που αυτό, βεβαίως, δεν είναι από τη δική μας πλευρά.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι εννοείτε; Εμείς ή αυτοί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα: Εμείς δεν είμαστε αυτοί.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: «Εμείς δεν είμαστε αυτοί». Μπορεί να είναι αυτοί όμως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω: Έχουμε ζήσει σκληρές στιγμές απέναντι στην χώρα από πλευράς των ευρωπαίων. Δεν δικαιούμαστε να το ξεχνάμε και δεν δικαιούμαστε να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Ισοδύναμο για το 23% στην παιδεία έχουμε βρει ή όχι ακόμη; Γιατί αυτό που είπε ο κ. Μπαλτάς δεν στέκει, δεν φτάνει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τα ισοδύναμα, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής, από όσο εγώ γνωρίζω. Αλλά θα είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Θα υπάρξει δηλαδή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα υπάρξει. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε κι αυτή είναι και η άποψη του Πρωθυπουργού και η κατεύθυνση η οποία έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο, να υπάρξει το ισοδύναμο, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Advertisements