«Η συναίνεση δεν είναι απλά μια ωραία λέξη, πρέπει να έχει περιεχόμενο»

Θεσσαλονίκη, 6-10-2015

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κυρία Γεροβασίλη. Είδαμε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όσο και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κάνω λάθος, εάν καταλήξω στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού απασχόλησε περισσότερο την επικαιρότητα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απ’ ό,τι οι Προγραμματικές Δηλώσεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, και για το ένα κομμάτι και για το άλλο, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν εδώ. Το ένα είναι να έχει κάποιος πρόβλημα με τα ελληνικά του και να μην καταλαβαίνει την ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Διότι τα σχόλια τα οποία είδα εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προφανώς δείχνουν σαν να μην κατάλαβαν, που δεν πιστεύω όμως ότι είναι πιθανό. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι έκαναν μια μικροπολιτική αντιπαράθεση, που, κατά την άποψή μου, δεν βοηθάει σε κάτι. Το θεωρώ εξαιρετικά στείρο και καθόλου πειστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμπεριλαμβάνετε, φαντάζομαι, σε αυτό και τη δήλωση του κυρίου Λεβέντη ότι νύσταξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το συμπεριλαμβάνω και αυτό. Εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι βεβαίως το σχέδιο του προϋπολογισμού απασχόλησε και ορθώς, με την έννοια ότι αποτυπώνει μία κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι στο ίδιο κλίμα και τα δύο, κυρία υπουργέ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ομιλία του Πρωθυπουργού, δηλαδή οι Προγραμματικές Δηλώσεις, δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης και η εφαρμογή αυτού του σχεδίου για το 2016 δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως και είναι στην ίδια κατεύθυνση. Όμως, αυτό το οποίο δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος αρνείται να το δει, είναι ότι πραγματικά η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση με ό,τι αυτό σημαίνει για τα βάρη στις πλάτες των ελλήνων πολιτών. Είναι ένα γνωστό θέμα και γι’ αυτό δώσαμε αυτή την πολύ μεγάλη οκτάμηνη περίπου μάχη της διαπραγμάτευσης. Ακριβώς, για να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση σήμερα να αρθρώσουμε, να διατυπώσουμε ένα σχέδιο μιας τετραετίας, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή τη δεινή κατάσταση. Ποιός πιστεύει ότι αυτό γίνεται με ένα μαγικό κουμπί; Ο ελληνικός λαός δεν το πιστεύει αυτό. Ο ελληνικός λαός είναι πλήρως ενημερωμένος πια και έχει δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Μαγικά κουμπιά δεν υπάρχουν. Δυσκολίες έχουμε, τις λέμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Και ειλικρινά, χθες, από τον Πρωθυπουργό αποτυπώθηκε το σχέδιο σε τίτλους και θα ξετυλιχτεί βέβαια, σήμερα και αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, μιας και μιλήσαμε για κατευθύνσεις: πλέον είναι σαφής η κατεύθυνση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κατεύθυνση προσαρμογής στα δεδομένα, δηλαδή ότι μπορούμε να κάνουμε φιλολαϊκή πολιτική μέσα από το πλαίσιο των μνημονίων, πάει να πει ότι περίπου σας αναλογεί ο τίτλος που σας αποδίδεται ως μία «αριστερά της αγοράς»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι είναι αριστερό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα πρέπει να μας το πείτε. Ήταν του Ιανουαρίου αριστερό ή του Σεπτεμβρίου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αριστερό δεν έχει χρόνους. Αριστερή πολιτική είναι η ρεαλιστική πολιτική, η οποία έχει στρατηγική, με όσα τακτικά μέτρα χρειάζονται, νόμους, ρυθμίσεις και νομοσχέδια. Κυβερνητική πολιτική η οποία θα εξυπηρετήσει το συμφέρον των πολλών. Όταν θα πάρεις μία κατάσταση από το μείον δέκα να το πας στο μείον πέντε, προφανώς θα έχεις κάνει μία σωστή πολιτική. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάνεις την πολιτική την οποία εσύ θέλεις και είναι αυτή που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα στη χώρα μας. Αλλιώς, θα ήμασταν μη ρεαλιστές. Επομένως, στη φύση της Αριστεράς είναι ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θυμάμαι, λοιπόν, ότι τον Ιούνιο, στην πρόταση την οποία είχε καταθέσει η κυβέρνηση στο Eurogroup, πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα, τα μέτρα ήταν περίπου 12-13 δις για τη διετία 2015-2016.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα ήταν πενταμήνου με πολύ σκληρά μέτρα. Όλα αυτά τα μέτρα που συζητάμε και σήμερα είναι για ένα σχέδιο τριετές. Μιλούσαν μόνο για ένα πρώτο πεντάμηνο με πολύ σκληρές αξιολογήσεις και πολύ σκληρά μέτρα. Καμία σχέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα υπόλοιπα λεφτά θα έρθουν στην τριετία; Δηλαδή, τώρα βλέπω στον προϋπολογισμό για επιβαρύνσεις ύψους 4,35 δις. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 11-12-13 θα έρθουν ή υπάρχει περίπτωση να μην έρθουν ποτέ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συμφωνία είναι τριετής. Προβλέπει σταθερές χρηματοδοτήσεις και βεβαίως προβλέπει σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες προαπαιτούνται, προκειμένου να υλοποιείται σταθερά η συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που σημαίνει ότι θα έχουμε αξιολόγηση από δόση σε δόση μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αξιολογήσεις φυσικά και θα υπάρχουν και η πρώτη αξιολόγηση είναι πάρα πολύ κοντά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα 2 δισ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τα 2 δισ. και στη συνέχεια έχουμε και άλλο 1 δισ. τον επόμενο μήνα με τα επόμενα μέτρα. Δηλαδή, τα άμεσα είναι μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν τα 3 δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Το άλλο κομμάτι είναι, ότι από τον Δεκέμβριο και μετά την πρώτη αξιολόγηση, έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Ξέρουμε όλοι μας ότι από αυτή τη συζήτηση και από τον τρόπο με τον οποίο θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα εξαρτηθεί και το πόσο εύκολα θα βγούμε στην τριετία από την ύφεση και από τις δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επειδή μιλήσατε για μικροπολιτική προηγουμένως, ότι θα ήταν λογικό να υπερψηφίσουν τις Προγραμματικές Δηλώσεις, ακριβώς επειδή στηρίζονται σε μία λογική, όπως είπατε και εσείς, την οποία είχαν υπερψηφίσει το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν πίστευα ότι θα ψηφίσουν τις Προγραμματικές Δηλώσεις. Προφανώς. Έχει μια σημασία, όμως, το πώς στέκεσαι και απέναντι σε αυτό. Ότι δεν το ψηφίζεις διότι είσαι αντιπολίτευση, είναι αντιληπτό. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική βεβαίως. Όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία κατά πόσο αυτή η κριτική που ασκείται είναι μια γόνιμη κριτική και όχι απλώς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε την ανησυχία ότι μία αλλαγή στη ΝΔ η οποία θα απομακρύνει τον κύριο Μεϊμαράκη από την ηγεσία του κόμματος, θα δημιουργήσει δυσκολίες σε αυτό το πλαίσιο της συνεννόησης, το οποίο επιτεύχθηκε το καλοκαίρι; Να συμπληρώσω επίσης ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία ότι θα ήθελε και την επόμενη μέρα να έχει τον Μεϊμαράκη απέναντί του.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν επέλεξε ο Πρωθυπουργός ποιον θα έχει απέναντί του, καθόλου. Απλώς, του ευχήθηκε να τον έχει επί μακρόν συνομιλητή, όπως θα ευχόταν στον καθένα, που θα ήταν υποψήφιος σε αυτή τη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε επιθυμία «θα ήθελα μαζί σας να συνομιλώ», ήταν πολύ συγκεκριμένο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός από του βήματος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι ακριβώς, όπως σας το περιγράφω. Το απηύθυνε στον κύριο Μεϊμαράκη, διότι ο κύριος Μεϊμαράκης, αυτή τη στιγμή, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και εν πάση περιπτώσει μέχρι να γίνουν εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κυρία Γεροβασίλη, θέμα συναίνεσης υπάρχει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μας ενδιαφέρει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα συναίνεσης γενικότερα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εξαρτάται, ξέρετε, από το ποιά πολιτική εφαρμόζει ένας πολιτικός φορέας, ένα κόμμα. Από την πολιτική του και όχι τόσο από τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα είναι εκεί για να εκφράζουν πολιτικές. Βεβαίως, παίζει ένα ρόλο το προσωπικό στοιχείο, οι προσωπικές απόψεις του κάθε προέδρου. Ποιος πρόεδρος θα εκλεγεί, εάν θα είναι ακραίος, νεοφιλελεύθερος, εάν θα είναι πιο κεντρώος στην πολιτική του, βεβαίως και υπάρχουν διαφορές. Μένει να δούμε ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ΝΔ. Διότι ξέρετε και ο κύριος Μεϊμαράκης, στον προεκλογικό του διάλογο -οι εκλογές είναι πολύ πρόσφατες- επέλεξε να ακολουθήσει, στην ίδια λογική την ίδια τακτική και στρατηγική της ΝΔ. Δεν διαφοροποιήθηκε. Και πολύ συχνά, μάλιστα, μιλούσε με έναν τρόπο που δεν ήταν διαφορετικός από αυτόν του κυρίου Σαμαρά. Σας επισημαίνω ότι θυμήθηκε ακόμη και τη θεωρία των δύο άκρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος πάντων, ο Πρωθυπουργός, πάντως, νιώθει πιο άνετα να έχει απέναντί του τον κύριο Μεϊμαράκη, απ’ ό,τι φαίνεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν θα το έλεγα εγώ αυτό. Δεν υπάρχει επιλογή προσώπων. Υπάρχουν επιλογές πολιτικών. Ο κύριος Μεϊμαράκης μέχρι σήμερα δεν απέδειξε ότι είναι διαφορετικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση, λοιπόν, με αυτό που συζητούμε τώρα με τη ΝΔ, ίσως, για πρώτη φορά, με τόσο σαφή και σκληρό τρόπο, οι δηλώσεις σας, οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δια του στόματός σας, προχθές, μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής συνέδεσαν τη ΝΔ ή τμήμα τουλάχιστον της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι στη βάση πολιτικής εκτίμησης ή πραγματικά υπάρχουν και στοιχεία που έχετε στα χέρια σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα το αν κάποιοι βουλευτές της ΝΔ έχουν «κλίση» προς τη Χρυσή Αυγή. Αυτό έχει ξαναγίνει, δεν είναι καινούργιο. Και, επίσης, είναι γνωστό ότι και μέσα στη ΝΔ υπήρχαν και υπάρχουν ακροδεξιοί άνθρωποι που δεν τους χωρίζουν πραγματικές διαφορές από τη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν το εννοώ αυτό συλλήβδην για τη ΝΔ, αλλά ότι κάποιοι άνθρωποι κρύβονται, κοιτάζουν προς τα εκεί. Αυτό νομίζω ότι είναι γνωστό τοις πάσι, δεν είναι κάτι που το διατυπώνω εγώ. Αυτό που ήταν επίσης σαφές σε αυτή την εκλογή του προεδρείου της Βουλής ήταν ότι η ΝΔ, με πρόσχημα την προηγούμενη προεδρία, αποφάσισε να μην συναινέσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη δικαιολογήσατε και εσείς όμως, γιατί και από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν απόψεις οι οποίες δεν ήταν ενθουσιώδεις με την προηγούμενη προεδρία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σημασία έχει ότι σήμερα η αντιπολίτευση επιλέγει να μην μπει στη διαδικασία συναινετικού προεδρείου. Αυτό, ξέρετε, όταν μιλάς για συναίνεση και δεν το κάνεις στο προεδρείο, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να το κάνεις πουθενά αλλού. Αυτό είναι ανησυχητικό. Γι’ αυτό μίλησα για αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Η συναίνεση είναι μια ωραία λέξη να τη λες, αλλά όταν δεν έχει περιεχόμενο, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν αφορά κανέναν. Εδώ μένει να αποδειχθούν πράγματα στην πράξη για όλους μας. Και αυτό που λέμε δεν ισχύει μόνο για την αντιπολίτευση. Ισχύει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ολοκληρώσουμε με μια πολύ προσωπική ερώτηση, ως γιατρό εννοώ: πώς σας φάνηκε η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας για τις πιστωτικές κάρτες, ότι θα πληρώνονται οι γιατροί μέσω πιστωτικών καρτών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ υπάρχουν ζητήματα πολλών διαφορετικών αντιλήψεων. Είναι γνωστό ότι με την χρήση πιστωτικών καρτών εμποδίζεται η φοροδιαφυγή. Νομίζω ότι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και μια συζήτηση για το ιατρικό απόρρητο που είναι ένα θέμα προς συζήτηση, το οποίο θεωρώ σοβαρό και μένει να το δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, λοιπόν, να το ξανασυζητήσουμε, χωρίς την ιδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά με την ιδιότητα του γιατρού.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι ιδιότητες συνυπάρχουν και καθορίζουν τη σκέψη και τη λογική όλες μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς, όταν έχει κάποιος απέναντί του την κυβερνητική εκπρόσωπο, είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί σε ερωτήσεις- με τη στενή έννοια- πολιτικές. Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή σας μέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Advertisements