«Αριστερό είναι ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού προσαρμοσμένο στις συνθήκες»

Συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

Αθήνα, 06.10.2015

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την κυβερνητική εκπρόσωπο, κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Καλή σας μέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι κάνουν τα Τζουμέρκα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω πολύ καιρό να τα δω. Δυστυχώς, και αυτό το καλοκαίρι ήταν απαγορευτικό να τα προσεγγίσω.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ήμαστε πρόσφατα σε μία σύνδεση ανοιχτή μπαίνοντας στη Βουλή και λέω «είναι αυτή μια τζουμερκιώτισσα, από εκεί πάνω!…».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αλήθεια είναι ότι δεν έλκω την καταγωγή μου από εκεί. Παλαιότερα ήμουν πολύ συχνή επισκέπτρια, δυστυχώς τώρα πια δεν μπορώ.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Σας χρειαζόμαστε εδώ τώρα, όμως, τι να κάνουμε;

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι γίνεται; Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο διάστημα, δύσκολο και για τους έλληνες πολίτες και φυσικά υψηλών απαιτήσεων διακυβέρνησης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Όταν λέτε «υψηλών απαιτήσεων διακυβέρνησης», τι εννοείτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοώ ότι χρειάζεται πάρα πολύ σκληρή δουλειά, εντατική, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι απαραίτητες και όσον αφορά το κομμάτι των προβλεπόμενων από τη συμφωνία, προκειμένου με επιτυχία να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα πρώτο κομμάτι το οποίο πρέπει να είναι αποτελεσματικό, στους συγκεκριμένους χρόνους και γρήγορο.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο, δεν είναι λίγο δύσκολο να γίνει αυτό, ειδικά από ένα Υπουργικό Συμβούλιο που προέρχεται στην πλειοψηφία του από τον χώρο της Αριστεράς με τις παλιές ιδεοληψίες, που έχει μεγαλώσει κάτω από άλλο πρίσμα, βλέποντας τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και όλα αυτά που καλείται αυτή η κυβέρνηση να κάνει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αριστερό είναι οτιδήποτε εξυπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού προσαρμοσμένο στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτό λέγεται αριστερό και αυτή είναι η λογική των αριστερών, στραμμένη σταθερά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και στο συμφέρον των πολλών. Αυτό λέγεται αριστερό. Επομένως, η φύση της Αριστεράς έχει τη διαλεκτική σχέση με τις συνθήκες, τους τρόπους, τις τακτικές που απαιτούνται, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ποτέ κάτι παλιό μέσα της. Επομένως, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιο θέμα και δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδεοληψίες. Θα κάνουμε όσα μπορούμε για την παράλληλη στήριξη του ελληνικού λαού. Για να ελαφρύνουμε, κατά το δυνατόν, το βάρος των πρώτων μέτρων που για ένα πρώτο διάστημα, τουλάχιστον, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτού του γεγονότος, και τα μέτρα αυτά δεν είναι στη δική μας ιδεολογική αντίληψη. Τα μέτρα, όμως, τα οποία θα παλέψουμε και παλεύουμε και θα εμφανιστούν για να τα αντιρροπήσουν, είναι μέτρα τα οποία θα είναι κοντά στη δική μας ιδεολογική άποψη και στρατηγικό στόχο. Έχουν ιδεολογικό πρόσημο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες. Το ιδεολογικό πρόσημο δεν χαρακτηρίζεται ως ιδεοληψία, χαρακτηρίζεται σαν σταθερή άποψη, άποψη την οποία έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα σας αφήσουν, όμως, κυρία Γεροβασίλη, να τα κάνετε αυτά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αποδείξαμε μετά από τη σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης ότι έχουμε αντιστρέψει το περιβάλλον. Έχουμε διεθνοποιήσει το ελληνικό ζήτημα και έχει ανοίξει ένας άλλος διάλογος. Επίσης, έχει αρχίσει μια αλλαγή των συσχετισμών των απόψεων στην Ευρώπη κάτι που έχει αποτυπωθεί.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εμένα, μου έκανε εντύπωση η δήλωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης που είπε ότι «η φωνή σας-στον Τσίπρα- ακούγεται πιο δυνατή, όχι μόνο πια στην Ευρώπη, αλλά σε όλον τον κόσμο».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς αυτό το οποίο ήταν αποτέλεσμα της σκληρής μάχης που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα με τη στήριξη του ελληνικού λαού φυσικά.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στην Αμερική, πώς ήταν το κλίμα αλήθεια που ήσασταν εκεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στις συναντήσεις αυτές στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, πραγματικά ήταν -και δεν σας το λέω επικοινωνιακά, σας το λέω αληθινά- ήταν εντυπωσιακή η υποδοχή που είχε ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία, με πολύ θετικά σχόλια και με εκδηλώσεις σαν αυτές που περιγράψατε γι’ αυτή τη σκληρή μάχη που δόθηκε. Και ξέρετε ότι αυτό αποτυπώθηκε σχεδόν από όλους. Και είναι γνωστή -έχει κυκλοφορήσει- η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του κυρίου Κέρι, ο οποίος είπε ότι «πραγματικά σας παρακολουθήσαμε ειδικά το καλοκαίρι και ειδικότερα στο δημοψήφισμα, με τη γενναιότητα που αντιμετωπίσατε τα ζητήματα». Αυτά, βέβαια, δεν είναι καλό να τα λέω εγώ, γιατί φαίνεται, ενδεχομένως, μεροληπτικό, αλλά δεν είναι.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχετε και εσείς τα ιδεολογικά σύνδρομα που δεν θέλατε από τους αμερικανούς να ακούτε καλές κουβέντες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Νομίζω ότι είναι παρεξηγημένο λίγο το ζήτημα. Με το να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημά μας…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό είναι, πλάκα έκανα!

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …προκειμένου να επικαιροποιήσουμε τη θέση της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μέσα στην ιδεολογία μας και μέσα στην άποψή μας, διότι η χώρα χρειάζεται στηρίξεις. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αριστεροί είμαστε. Εκτός τόπου και χρόνου δεν είμαστε. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της στιγμής, των ευθυνών και του γεωπολιτικού μας προσδιορισμού, πού βρισκόμαστε, αλλά και του οικονομικού και του κοινωνικού βεβαίως.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το πίστευε ο Αλέξης ο Τσίπρας, όταν είπε ότι εδώ στην Αμερική αισθανόμαστε πιο άνετα, μας συμπεριφέρθηκαν με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι στην Ευρώπη ή βρήκαμε κατανόηση, κάπως έτσι, δεν θυμάμαι επακριβώς τη δήλωσή του.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μια ειλικρινή δήλωση, αλλά ξέρετε ότι και αυτό εμπεριέχει μέσα του μια δυναμική, με την έννοια ότι και η Αμερική έχει τον απόηχο της δικής μας συμπεριφοράς στην Ευρώπη. Πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, δεν το ξεχνάει κανείς, η χώρα μας συμπιέστηκε πολύ, εκβιάστηκε πολύ, αντιμετώπισε ένα πολύ σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης. Τελικώς, βεβαίως, εκάμφθη και άλλαξαν λογικές και άλλαξαν ως ένα βαθμό οι συσχετισμοί, με την έννοια με ποια αντίληψη έβλεπαν τη χώρα μας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη κλείσαμε κάποιες επενδύσεις; Περιμένουμε κάποιους από τους ομογενείς να έλθουν να δουλέψουν εδώ , να ανοίξουν εδώ κάτι;

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν είναι μόνο οι ομογένειες

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τέλος πάντων, οποιοιδήποτε από εκεί. Κλείσαμε, έχουμε κάτι στα χέρια μας, είμαστε αισιόδοξοι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο στόχος να προσελκύσει η χώρα μας επενδυτές είναι υψηλής προτεραιότητας. Αυτό βεβαίως γνωρίζουμε όλοι ότι δεν γίνεται ούτε με ευχές ούτε με ωραίες ομιλίες. Αυτό γίνεται όταν αποκατασταθεί στη χώρα μας η εμπιστοσύνη και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Με ένα δίκαιο και σταθερό επίσης, φορολογικό σύστημα. Σ’ αυτή τη φάση η χώρα μας πραγματικά έχει αρχίσει να αντιστρέφει την εικόνα της. Ωστόσο δεν έχει ακόμη πραγματικά αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οποία χρειάζεται. Ο στόχος και τα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι γρήγορα αυτό ακριβώς το κλίμα να αντιστραφεί και η χώρα να γίνει ελκυστική.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Χθες, λοιπόν, μου έκανε εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός, πάνω σ’ αυτή την προσπάθεια, έκανε ανοίγματα και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, από τον Λεβέντη μέχρι το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό κατάλαβα, χωρίς να τα κατονομάζει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό συνέβη. Αλλά, δεν νομίζω ότι είναι λόγος να εντυπωσιαστείτε. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Θυμάστε και τις συζητήσεις που γίνονταν και προεκλογικά, όταν εμείς ζητούσαμε την αυτοδυναμία. Και τότε όμως είχαμε διατυπώσει την άποψή μας που λέει ότι: Είναι άλλο να έχεις μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με την έννοια ότι δεν μπορείς να εξαρτάσαι και να εκβιάζεσαι ή να πιέζεσαι και να μη μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις που πρέπει, και είναι άλλο πράγμα το πώς εννοούμε τις συνεργασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι σε μια προοδευτική κατεύθυνση θα αποτυπωθούν, θα διαμορφωθούν συμμαχίες μέσα στην περίοδο αυτή και ζητάμε την ευρεία στήριξη. Είναι δυο πράγματα αυτά τα οποία στη συζήτηση που γινόταν και προεκλογικά τα αποτυπώσαμε. Και το εννοούμε. Αυτό σημαίνει όμως ότι συμμαχείς σε στόχους που αποτυπώνονται και είναι κοινοί για τα μέρη που συμφωνούν.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη ο κόσμος σας στήριξε, ξεκάθαρα. Πήρατε ένα τρομερό ποσοστό, παρά τις δυσκολίες, παρά το μνημόνιο, παρά όλα. Πήρατε ένα τρομερό ποσοστό. Πιστεύετε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά τα προαπαιτούμενα; Υπάρχουν φωνές από τους αγρότες, από τους συνταξιούχους που μειώνεται η σύνταξή τους. Οι εργαζόμενοι όλο και μειώνονται. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν για να έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και να γλυτώσουμε την ιστορία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με πλήρη ειλικρίνεια απευθυνθήκαμε στον Ελληνικό Λαό και μιλήσαμε και για το δυσάρεστο κομμάτι αλλά και γιατί υποχρεωθήκαμε να το αποδεχθούμε για να γλυτώσουμε τα χειρότερα. Ο κόσμος το κατανόησε αυτό και ξέρει ότι έπρεπε να εμπιστευθεί εμάς και το έκανε για να βγούμε γρήγορα και αποτελεσματικά από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των πολιτικών λιτότητας. Επομένως, μας έχει δώσει την εμπιστοσύνη του για να βγάλουμε τη χώρα με ένα σχέδιο, το βασικό σχέδιο το οποίο αποτυπώθηκε στους τίτλους χθες από τον Πρωθυπουργό και βεβαίως θα εξειδικευθεί και από τους Υπουργούς στη συζήτηση σήμερα και αύριο στο Κοινοβούλιο. Ένα σχέδιο το οποίο θα στοχεύει σε μια νέα Ελλάδα. Απαλλαγμένη από παθογένειες και με στόχο την αποδέσμευση και από τα μνημόνια και από την επιτροπεία.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτοί με τα αδήλωτα λεφτά, με τα κρυμμένα λεφτά, αυτοί που τα έβγαλαν έξω, που τέλος πάντων τα περάσανε με κάποιο τρόπο εκτός και δεν πληρώνουν, θα μπορέσουμε επιτέλους να τους δούμε να πληρώνουν ; Να μην πληρώνει συνέχεια ο συνταξιούχος, να μην πληρώνει αυτός που τα δηλώνει όλα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα χρήματα των συνταξιούχων και των μισθωτών έχουν τελειώσει και έχουμε την πλήρη συναίσθηση. Η φοροδοτική ικανότητα του μεγαλύτερου κομματιού των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί. Επομένως με αυξημένους φόρους κυρίως στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία υποστήριζε ότι με αυτές τις πολιτικές, είχε φτιάξει και το success story το περίφημο το οποίο όπως ξέρετε ήταν μια ψεύτικη εικόνα. Η προσπάθεια μάλλον να εμφανισθεί. Ουδείς επείσθη από αυτό και αυτό το πλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επομένως, εμείς σήμερα και αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του ταξιδιού και στην Αμερική, να ανοίξουμε και να πούμε ότι η χώρα πρέπει να περάσει γρήγορα στην ανάπτυξη. Αλλά για να περάσει στην ανάπτυξη χρειάζεται και επενδύσεις, μεταξύ των άλλων.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι πολύ σωστό και είναι ο ορθός δρόμος και εγώ προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που μπαίνει αυτή η προτεραιότητα. Πριν από τρία χρόνια είχα πάει στη Νέα Υόρκη και είχα μια συνάντηση με αξιωματούχους και Ευρωπαίους από τους δανειστές. Και μάλιστα τότε μου είχε κάνει εντύπωση –και όταν ήλθα το είπα, τρία χρόνια ακριβώς σαν τέτοια εποχή-ότι τον Γιώργο τον Παπανδρέου δεν είναι του πεταματού. Μην τον λιθοβολείτε εκεί στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να σας βοηθήσει, να βοηθήσει τη χώρα του και σε άλλους τομείς πέραν της πολιτικής, και στον χώρο της ανάπτυξης και με τα διάφορα λόμπι, που εδώ στην Αμερική γνωρίζει. Τον είδα τον Γιώργο τον Παπανδρέου προχθές που πήγε και παρακολούθησε, ήταν μαζί σας στο Ίδρυμα Κλίντον, που παρακολούθησε την ομιλία του Αλέξη του Τσίπρα. Θα μπορούσε κ. Γεροβασίλη ο Γιώργος ο Παπανδρέου ή άτομα σαν τον Γιώργο τον Παπανδρέου, πολιτικά πρόσωπα, να βοηθήσουν αυτή την προσπάθειά σας; Είσαστε ανοικτοί εσείς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Γιώργος ο Παπανδρέου κυβέρνησε τη χώρα. Κυβέρνησε τη χώρα και δεν το κατάφερε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, σωστό. Επομένως; Στον Καιάδα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως ξέρετε, οι πολιτικοί, τα πολιτικά πρόσωπα κρίνονται από το αποτέλεσμα το οποίο παράγουν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι. Αν έχει άκρες όμως στη Νέα Υόρκη να βοηθήσει τη χώρα του και τη δική σας κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωστόσο, η κάθε φωνή η οποία θα συγκλίνει με στόχο το συμφέρον της χώρας φυσικά και είναι χρήσιμη. Αλλά αυτό το προσωποποιήσατε σε άνθρωπο, όμως, αυτή τη στιγμή, ο οποίος είναι από τους βασικούς υπεύθυνους της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα και να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες δεν θα την έβαζαν στα μνημόνια. Σας θυμίζω το Καστελλόριζο και σας θυμίζω την έναρξη των μνημονιακών πολιτικών στη χώρα, τίνος την υπογραφή είχε. Επομένως, επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω σήμερα τις απόψεις του κ. Παπανδρέου, ωστόσο ξέρω ότι οι πολιτικές αυτές είναι υπαίτιες για το κακό της χώρας μας, για τα κακά που συμβαίνουν, για τα βάρη που έχει σήμερα ο Ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει. Επομένως αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έφεραν τη χώρα εδώ δεν είναι δυνατόν να την βοηθήσουν, κατά την άποψή μου, και το λέω πολιτικά. Δεν το εννοώ προσωπικά για κανέναν άνθρωπο.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι αλά δεν νομίζω ότι η Όλγα η Γεροβασίλη είναι θιασώτης του πολιτικού Καιάδα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θιασώτης, βεβαίως όχι. Νομίζω ότι είμαι μέρος της ενεργούς πολιτικής.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Άρα αυτό σημαίνει κ. Γεροβασίλη ότι, αυτό που μας είπε πριν ο κ. Σταϊκούρας ότι η Ν.Δ. είχε δώσει ισοδύναμα για το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση γύρω στα 150.000.000, αν το προτείνουν τότε εσείς μπορείτε να το λάβετε υπόψη σας σοβαρά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός χθες είπε, απευθυνόμενος και στον κ. Μεϊμαράκη, ό,τι έχετε να μας προτείνετε είμαστε εδώ για να το ακούσουμε, αν θέλετε να συμβάλλετε στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων που έχουμε απέναντί μας. Επομένως η συζήτηση είναι πάντα ανοικτή στις πολιτικές δυνάμεις και στα πρόσωπα τα οποία συγκλίνουν στο στόχο να βγει η χώρα γρήγορα από τα δύσκολα, αλλά να βγει πραγματικά. Όχι να βγαίνει με success story και με ιστορίες οι οποίες αποδεδειγμένα συνέθλιψαν την ελληνική κοινωνία.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση μαζί σας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να είσαστε καλά

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας συνέχεια

Advertisements