«Επόμενος διαπραγματευτικός στόχος, το χρέος»

1. Ποιος είναι ο στόχος που έχει θέσει το κόμμα σας για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου;

fileleftheros smΕπιδιώκουμε, με τη στήριξη των πολιτών, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το οικονομικό και το πολιτικό περιβάλλον. Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στο κρίσιμο θέμα του χρέους.Να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην έξοδο από τον κύκλο της λιτότητας. Κυρίως όμως, για να τελειώνουμε με το παλιό πολιτικό προσωπικό, το οποίο φόρτωσε με τόσα δεινά τη χώρα.
Ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών, ώστε να μη χαθούν οι παραπάνω προσδοκίες. Ο ελληνικός λαός έσπασε τα δεσμά του φόβου τον περασμένο Γενάρη και απέδειξε επανηλειμένα έκτοτε ότι δεν εκφοβίζεται. Δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γυρίσει στην προηγούμενη κατάσταση, νεοφιλελεύθερων συμμαχιών, όπου δεν υπήρχε καμία προοπτική για τα πλατιά κοινωνικά στρώματα.

2. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιους θα επιδιώξει να συμμαχήσει, εάν εκλεγεί πρώτο κόμμα;

Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι οι συμμαχίες προϋποθέτουν στρατηγικές και προγραμματικές συμφωνίες. Δεν μπορούν να είναι απλά ένα προϊόν άθροισης εδρών, ερήμην της λαϊκής εντολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι διαθέτει κουλτούρα συνεργασιών και μπορεί να υλοποιήσει συμμαχίες. Εμείς έχουμε καταθέσει το αναλυτικό πρόγραμμά μας στους πολίτες και το γνωρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα. Από εκείνα απουσιάζουν οι προτάσεις. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές, αλλά θα πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να αναλάβουν κάποια στιγμή τις ευθύνες τους.

3. Ο Β. Μεϊμαράκης έχει πει ότι εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα απευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης.  Θεωρείτε εφικτή μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ειδικά εάν η διαφορά μεταξύ των πρώτων δύο κομμάτων είναι πολύ μικρή; Με ποιον πρωθυπουργό;

Ένα ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, για την συγκρότηση δικομματικής κυβέρνησης είναι έξω από κάθε λογική. Ο κ. Μεϊμαράκης και το κόμμα του ευλπιστούν απλά να βρεθούν ξανά σε θέση εξουσίας. Θα το ήθελαν ακόμη και με όχημα το ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεργαζόταν με τον «ψευτράκο», όπως τον αποκαλεί, Αλέξη Τσίπρα. Ποιον όμως πάει να κοροϊδέψει; Και ακόμη χειρότερα, γιατί καλεί και εμάς να κοροϊδέψουμε τους Έλληνες πολίτες; Η Νέα Δημοκρατία εμμένει στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και την υποταγή στις αδιέξοδες μνημονιακές επιταγές. Τις ελεύθερες απολύσεις, το ξεπούλημα των ζωτικών υποδομών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μίας χούφτας μεγαλοσχημόνων. Καμία κοινή συνισταμένη δεν συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά.

4. Αφού αποκλείετε μια τέτοια συγκυβέρνηση, σε περίπτωση μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, πώς πιστεύετε ότι θα υπηρετηθεί καλύτερα η βούληση του ελληνικού λαού;

Νομίζω ότι έχει απαντηθεί ήδη το ερώτημα. Η περιπτωσιολογία σήμερα δεν έχει κάποιο νόημα. Όποιο αποτέλεσμα κι αν βγάλει η κάλπη σε λίγες ώρες, αύριο θα κληθούμε να το υπηρετήσουμε, με βάση την πολιτική μας και το πρόγραμμά μας. Τα υπόλοιπα κόμματα θα κληθούν κι αυτά αναγκαστικά να καταθέσουν τα δικά τους στη διερευνητική φάση. Εκεί θα κριθούν όλα και όλοι. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζουμε ούτε με το πολίτευμα, ούτε με τους πολίτες.

5. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, πώς θα υλοποιήσει μια συμφωνία, την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι δεν πιστεύει;

Ομολογουμένως, η συμφωνία δεν είναι εύκολη. Είναι όμως πολύ ηπιότερη και πιο εφικτή σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια. Θα την υλοποιήσουμε, χωρίς να είναι ο μοναδικός μπούσουλας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Έχουμε ήδη καταθέσει ένα αναλυτικό , ρεαλιστικό και επιτεύξιμο παράλληλο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα συμβατό με τη συμφωνία, ικανό και να ανακουφίσει τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις και να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση, τη χρόνια διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Επισημαίνω ότι η συμφωνία είναι εμπροσθοβαρής και οι όποιοι περιορισμοί μας θέτει στη διακυβέρνηση παύουν να υφίστανται σε έναν περίπου χρόνο, σε σταθεροποιημένο πια οικονομικό περιβάλλον και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος τριετίας.

6. Τι απαντάτε στην κριτική ότι όποιο κόμμα και να εκλεγεί το ίδιο Μνημόνιο θα εφαρμόσει;

Θα ίσχυε κάτι τέτοιο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε την παραπλανητική τακτική των υπολοίπων κομμάτων, να μη διαθέτει πρόγραμμα. Το λένε προφανώς όσοι έχουν στόχο να υλοποιήσουν οποιοδήποτε μνημόνιο τους επιβάλλεται από τους δανειστές και τίποτε περισσότερο. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είπαν ψέματα και συνεχίζουν να λένε ψέματα. Αρχικά ισχυρίστηκαν ότι μπορούν να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα. Δεν διαπραγματεύτηκαν καν. Στη συνέχεια ότι μπορούν να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα τα προγράμματα και να βγάλουν γρήγορα την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Την βύθισαν ακόμη περισσότερο στην ύφεση για μία πενταετία, εξανεμίζοντας το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος. Τώρα πια που δεν πείθουν κανέναν, επιλέγουν την τακτική της ενσωμάτωσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μας λένε, και θα εφαρμόσουμε όλοι την ίδια πολιτική. Ο κ. Μεϊμαράκης έφτασε στο σημείο να πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζονται καν προεκλογικά προγράμματα. Κανένα ψέμα μεγαλύτερο από αυτό. Όχι μόνο διαφέρουμε σε ιδεολογία, πολιτική, χαρακτήρα και ήθος. Αλλά και κάθε τέτοιου είδος ρητορική ομογενοποίησης, φανερώνει βαθιά απαξίωση της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει εξάρτημα των μεθοδεύσεών τους.

7. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι υπάρχουν μηδενικά περιθώρια αλλαγής της συμφωνίας. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αλλαγές και σε ποια κατεύθυνση;

Η συμφωνία δεν χρειάζεται να αλλάξει, γιατί ακριβώς περιλαμβάνει αρκετά ανοικτά σημεία, τα οποία παρέχουν ευελιξία επιλογών. Εκεί που στο παρελθόν επιβάλονταν απαράβατοι κανόνες και περιορισμοί, χάρη στη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησής μας, πλέον προβλέπεται η λήψη ισοδυνάμων μέτρων. Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται μία ενισχυμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας αποδείξει ότι βάζουμε τα πιο αδύνατα στρώματα στην άμεση προτεραιότητά μας, τα ισοδύναμα μέτρα δεν θα πλήττουν πλέον τους «εύκολους στόχους», όπως γινόταν στο παρελθόν. Όντας μάλιστα πολύ πιο έμπειροι και αποφασισμένοι, μετά την επτάμηνη επίπονη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ηπιότερο, αναλογικότερο και δικαιότερο από κάθε άλλη φορά.
Επόμενος μεγάλος διαπραγματευτικός στόχος μας είναι το χρέος. Εκείνο που οι προκάτοχοί μας αποκαλούν βιώσιμο και γι’ αυτό συμφωνούσαν σε παράλογους στόχους πλεονασμάτων, πνίγοντας ακόμη περισσότερο τους μικρομεσαίους. Για πρώτη φορά η προοπτική ελάφρυνσής του έγινε υπαρκτή, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα τους προσεχείς μήνες, λύνεται μία ακόμη θηλιά περασμένη στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

8. Ποια λάθη έγιναν στη διαπραγμάτευση; Και πόσο επηρέασαν την τελική συμφωνία;

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, έγιναν και λάθη,υπήρξαν και παραλείψεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τα παρέθεσε στους Έλληνες πολίτες και έκανε την αυτοκριτική του, ζητώντας να του επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους. Αφενός είχαμε να αντιμετωπίσουμε εταίρους στην ΕΕ, που δεν σεβάστηκαν τη λαϊκή εντολή ενός κυρίαρχου και ισοδύναμου μέλους της Ένωσης. Οι συσχετισμοί ήταν πολύ πιο αρνητικοί για την Ελλάδα, καθώς το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ήθελε πρωταρχικά να διαλύσειτην πρώτη Αριστερή κυβέρνηση της ΕΕ, αδιαφορώντας για την ουσία των διαπραγματεύσεων. Το χειρότερο είναι ότι οι σύμμαχοί τους στην Ελλάδα, σε ορισμένες κρίσιμες φάσεις συντάχθηκαν με αυτή τη στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, υποτίμησε την ισχύ των συμφερόντων έναντι της ισχύος του δικαίου.
Βρεθήκαμε σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού και με την απειλή μίας καταστροφικής άτακτης χρεοκοπίας. Δυστυχώς, σε εκείνο το σημείο υποτιμήσαμε και την ωριμότητα κάποιων στελεχών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αρνούνται και σήμερα να αντιληφθούν τα πραγματικά διακυβεύματα του περασμένου επταμήνου.
Κάτω από αυτούς τους πολύ αρνητικούς συσχετισμούς, η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση έφερε μία δύσκολη αλλά ικανοποιητική συμφωνία, βάζοντας την επιβίωση της χώρας πάνω από την κομματική.

9. Γιατί αρνείστε την συμμετοχή σε Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, την οποία κατ’ επανάληψη έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ;

Η λεγόμενη «Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης» είναι άλλη μία απατηλή και άνευ πραγματικού περιεχομένου έκφραση, που χρησιμοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξήγησα παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε με την κεντρική στρατηγική του ΕΛΚ, να κλείσει η «Αριστερή παρένθεση». Μαζί με το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν με την απαιτούμενη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, υπέρ των συμφερόντων των πλατιών μαζών. Θυμίζω ότι πριν λίγους μήνες, εν χορώ η τότε αντιπολίτευση μας έλεγε «φέρτε μας τώρα οποιαδήποτε συμφωνία να την ψηφίσουμε». Πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα επανάκτησης της εξουσίας και τίποτε περισσότερο.

10. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του ότι έχει σαν πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών. Ψήφισε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων της ανθρωπιστικής κρίσης.
Με προοπτική τετραετίας πλέον, τέσσερις είναι οι πιο βασικές προτεραιότητές μας: η απομείωση του χρέους, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η παραγωγική ανασυγκρότηση.
Για το χρέος αναφέρθηκα προηγουμένως. Σε όλα τα υπόλοιπα αναφέρω μόνο ορισμένες από τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας:
Υλοποίηση νόμου για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλαγή στον κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών. Απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων. Άμεση κατάθεση του νόμου για τις ψηφιακές συχνότητες. Παραπομπή στη δικαιοσύνη των δεκάδων υποθέσεων διαφθοράς που αποκαλύψαμε ήδη. Συνολικά 123 παρεμβάσεις στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. Δημιουργία δημόσιου φορέα για την αξιοποίηση της αγροτικής γης.
Κάποια από αυτά και πολλά ακόμη, όπως περιγράφονται άλλωστε στο πρόγραμμα των 133 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται και είναι απολύτως επιτεύξιμα στην επόμενη περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα με οργανωμένο σχέδιο συνολικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης.

20-9-2015

Η συνέντευξη στην Κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο Μαρία Ψαρά

Advertisements