«Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος»

Ποιος ήταν ο λόγος της παραίτησης του πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα και προκήρυξης εκλογών;

«Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος, ουσιαστικός και σημαντικός λόγος είναι πως όταν πήγαμε στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είχαμε πει ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Όταν φτάσαμε στην συμφωνία εκβιαζόμενοι, δεχτήκαμε μέτρα που δεν ήταν στο δικό μας πρόγραμμα. Επομένως έπρεπε ο Ελληνικός λαός να κρίνει αν θεωρεί θετική ή όχι την στάση του Σύριζα σ’ όλους αυτούς τους μήνες, αν εγκρίνει αυτή την πολιτική και βεβαίως να διατυπώσει την καινούργια άποψη για τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι κάποιοι βουλευτές μας επέλεξαν να φύγουν. Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν είχε πια πλειοψηφία στην Βουλή. Επομένως πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία να νομοθετήσει στο επόμενο διάστημα εκβιαζόμενη από κάθε ομάδα που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να της τραβήξει το χαλί; Επομένως δεν ήταν σταθερή η κυβέρνηση πια. Δεν μπορούσε να κυβερνήσει. Την συμφωνία πράγματι την ψήφισε μια μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, αλλά η ΝΔ, το Πασοκ και το Ποτάμι είχαν πει ότι την συμφωνία θα την ψηφίσουν όπως και να είναι. Εμείς όμως έχουμε εκτός από την συμφωνία ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θέλουμε να υλοποιήσουμε».

Μετά από την αποχώρηση των περισσοτέρων αριστερών συνιστωσών του Σύριζα, τι χαρακτήρα αποκτά πλέον το κόμμα; Μετατρέπεται σε κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, σοσιαλιστικό; Μπορείτε να προσδιορίσετε τον πολιτικο-κοινωνικό του χώρο;

«Ο Σύριζα παραμένει αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Αποχώρησε μια μειοψηφία, όχι η πλειοψηφία του Σύριζα. Το πρόγραμμα που έχουμε δώσει στον Ελληνικό λαό και βάση του οποίου μας στηρίζει, είναι η πλειοψηφική άποψη. Αυτοί που έφυγαν είχαν πάντα διαφορετική άποψη, διατύπωναν πάντα την διαφορετική τους θέση για το εθνικό νόμισμα και για την ΕΕ, αλλά είχαν αποφασίσει να ενταχθούν σαν συλλογικότητα στην απόφαση της πλειοψηφίας. Η μειοψηφία λοιπόν είναι βεβαίως αριστερές συνιστώσες, αλλά με εντελώς διαφορετικό στρατηγικό προσανατολισμό».

Αυτή τη στιγμή όμως ακόμα στον Σύριζα υπάρχουν άλλες αντιδραστικές φωνές και συνιστώσες με διαφορετική άποψη, έτσι δεν είναι;

«Κοιτάξτε, ο Σύριζα είναι πολυφωνικό κόμμα. Στο Σύριζα είναι πολλά αριστερά κόμματα που ενώθηκαν, άρα είναι λογικό ότι υπάρχουν διαφορετικότητες. Αυτό όμως είναι αποδεκτό από εμάς και βεβαίως εμείς δεν κρύβουμε ποτέ την διαφορετική μας άποψη, την οποία τη θεωρούμε και χρήσιμη. Σημασία έχει ότι στο τέλος έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε την συνισταμένη, αυτό το οποίο λέει η πλειοψηφία. Επομένως ο Σύριζα παραμένει σταθερός στην πλειοψηφική του άποψη που έχει πάντα».

Δηλαδή δεν προσβλέπετε προς τους κεντρώους ψηφοφόρους;

«Ο κομματικός φορέας παραμένει αυτός που ήταν. Σε επίπεδο ψηφοφόρων ο Σύριζα πραγματικά στηρίχτηκε από ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, και από την ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Εννοείται πως οι ψηφοφόρου που μας έδωσαν το 36% δεν ήταν όλοι αριστεροί. Ήταν και κεντρώοι και σοσιαλδημοκράτες και δεξιοί. Στο οργανικό κομμάτι του ο Σύριζα παραμένει αριστερό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι ψηφοφόροι είναι όμως μια πλατιά πλειοψηφία κοινωνική, η οποία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και γι’ αυτό στηρίζουν το Σύριζα».

Ψηφοφόροι από άλλους πολιτικούς χώρους που είχαν ψηφίσει το Σύριζα το Ιανουάριο βάση των δημοσκοπήσεων δεν θα το ξαναψηφίσουν. Τι λέτε γι’ αυτό;

«Υπάρχει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που παλιά στήριζαν το δεξιό κόμμα και κάποιοι απ’ αυτούς τώρα σ’ αυτό επιστρέφουν. Ωστόσο στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ένα άλλο κομμάτι δεξιών ψηφοφόρων που τώρα έρχεται σε μας για πρώτη φορά.

Τι πέτυχε η κυβέρνηση του Σύριζα κατά τους οκτώ μήνες διακυβέρνησης, ειδικά για τους κοινωνικά ασθενέστερους, όπως είχατε εξαγγείλει; Είχατε υποσχεθεί πολλά, αλλά λίγα πραγματοποιήσατε.

«Η χώρα βρέθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου σε οικονομική ασφυξία, την οποία συνειδητά εφήρμοσαν οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ προς την χώρα, προκειμένου να εκβιάσουν περισσότερο την κυβέρνηση Σύριζα. Παραλάβαμε μια χώρα με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό, αυξημένη φορολογία, ενάμιση εκατομμύρια ανέργους και με ελλειμματικά ταμεία. Αν το συνδυάσουμε αυτό με το γεγονός ότι το διάστημα αυτό ήταν κυρίως διάστημα διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, τότε καταλαβαίνετε, ότι τα περιθώριά μας ήταν πάρα πολύ λίγα. Παρόλα αυτά, μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες, καταφέραμε να κάνουμε αρκετά πράγματα για την στήριξη των αδύναμων – να πάρουν δωρεάν ρεύμα, να δοθεί επιδότηση ενοικίου και σίτισης σε πάνω από 3.000 οικογένειες. Πραγματικά οι ανάγκες είναι περισσότερες, αλλά κάναμε όσα μπορέσαμε. Η αλήθεια είναι ότι οι στοχεύσεις μας για το επόμενο διάστημα αφορούν σε προτεραιότητα τους αδύναμους και αυτούς που πλήττονται περισσότερο μέσα στην οικονομική κρίση».

Από την άλλη τα στοιχεία δείχνουν πως απ΄τον Ιανουάριο και ειδικά μετά τα capital controls κατέρρευσαν εκατοντάδες μικρομεσαίες εταιρίες και αυξήθηκε η ανεργία. Τι εκτίμηση έχετε γι’ αυτό;

«Όλα αυτά που περιγράφετε συνέβησαν, αλλά όχι τους τελευταίους οκτώ μήνες, αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα πέντε χρόνια. Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρά τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, τις  απειλές που δεχτήκαμε και τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε, σημειώθηκε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα. Έτσι, παρά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» της χώρας από τους πιστωτές και την προσπάθεια αποσταθεροποίησής της από τη Νέα Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά τη διάρκεια της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης, η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά μεγεθύνθηκε συνολικά 1,1% σε ετήσια βάση».

Στους οκτώ μήνες δικής σας κυβέρνησης, βάση στοιχείων, έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις…

«Κλείνουν εδώ και πέντε χρόνια. Από την αρχή της κρίσης έχουν πληγεί όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι τα Μνημόνια έφεραν αυξημένη φορολογία, απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, μειώνοντας ραγδαία την αγοραστική δύναμη του Έλληνα πολίτη. Με την δική μας πολιτική οι χώρα μας θα βρεθεί σε καλύτερη θέση.

. Σας κατηγορούν πως η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε κατά τους μήνες της διακυβέρνησής σας…

«Τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκε ένα βίαιο πρόγραμμα ταχύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης με πολύ σοβαρές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι παρά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Στην προσπάθεια να εκβιαστεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκε στη χώρα οικονομική ασφυξία. Σταμάτησε η χρηματοδότηση και επιβλήθηκαν capital controls. Αυτό, είχε βέβαια, συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί όλα αυτά που συνέβησαν σ’ αυτόν τον τόπο να φταίει η κυβέρνηση έξι μηνών και να μην ευθύνονται οι κυβερνήσεις σαράντα χρονών! Αυτό δεν γίνεται! Αυτό λέει η κοινή λογική».

Θα τηρήσετε τους όρους της συμφωνίας που έχετε υπογράψει;

«Εμείς λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να κρατήσουμε τη χώρα στην ευρωζώνη. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας θα υλοποιηθούν. Αλλά περιμένουμε αντίστοιχα και από την πλευρά τους να υλοποιήσουν κι εκείνοι τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως είναι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Αυτή η συμφωνία -και αυτό είναι η επιτυχία μας- έχει μια σταθερή τριετή χρηματοδότηση και προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα προηγούμενα Μνημόνια έχουμε γλυτώσει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 20 δις. Αυτό ήδη είναι μια ελάφρυνση, ώστε να μπορούμε να περάσουμε γρήγορα στην ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση συζητήσεων που θα αφορούν την απομείωση και τους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, όπως είχαμε δεσμευτεί και στον ελληνικό λαό».

Ποιο είναι το σχέδιο του Σύριζα σε περίπτωση που δεν θα πάρει αυτοδυναμία, που απ’ ό,τι φαίνεται θα συμβεί. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη μέρα;

«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και θέλουμε να συνεργαστούμε, ανεξάρτητα αν έχουμε ή δεν έχουμε αυτοδυναμία. Με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργαστήκαμε με τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους μας χώριζαν ιδεολογικές διαφορές, ωστόσο βρήκαμε ένα κοινό στόχο, το οποίο υπηρετήσαμε και οι δύο με συνέπεια. Και συνεργαστήκαμε εξαιρετικά.  Μετά τις εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση σε πολύ λίγες μέρες. Θα συνεργαστούμε σε μια προοδευτική κατεύθυνση, η οποία δεν θα αντιλαμβάνεται την λιτότητα ως μονόδρομο στην Ευρώπη.»

Ο Α. Τσίπρας επιμένει πως με την ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί.

«Για λόγους που σας ανέφερα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την ΝΔ, διότι έχει νεοφιλελεύθερη αντίληψη, αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως μην αναπτυξιακά μέτρα, δηλαδή την πολιτική της λιτότητας, η ΝΔ τα υιοθετεί πλήρως.»

Δεν θα συνεργαστείτε, παρόλο που η ΝΔ σας στήριξε στην ψήφιση του Μνημονίου;

«Η ΝΔ ψήφισε τα μέτρα και όπως σας είπα, είναι ταυτισμένη ιδεολογικά, εμείς δεν είμαστε. Η ΝΔ έλεγε ότι εμείς θα ψηφίσουμε όποια και αν είναι η συμφωνία. Όπως και έκανε η ίδια επί πέντε χρόνια όταν έλεγε «ναι σε όλα» χωρίς να δει τα πραγματικά προβλήματα και χωρίς να διεκδικήσει για την χώρα. Είναι τυφλά υποταγμένη στην πολιτική της Γερμανίας και τους δανειστές. Εμείς δώσαμε μια πραγματική μάχη και θα συνεχίσουμε με δύναμη, διότι έχουμε μπροστά μας πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Ο αρχηγός σας ζητάει αυτοδυναμία, θα σηκώσετε δηλαδή μόνοι σας όλο το βάρος του Μνημονίου, αυτό δεν θα διαλύσει το κόμμα σας, θα μπορείτε να σταθείτε στην κοινωνία ενάντια στο 70% που δεν σας ψηφίζει Μήπως έτσι θα διαλυθεί το κόμμα σας;

«Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε όλο το βάρος και μας ενδιαφέρει να μην διαλυθεί η ελληνική κοινωνία. Η προτεραιότητά μας είναι οι ανάγκες τις χώρας και με βάση αυτό θα πορευτούμε. Ήδη χάσαμε ένα κομμάτι του κόμματός μας. Η χώρα είναι σε δύσκολη κατάσταση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτούμε τους εαυτούς μας. Αυτή είναι μία προσπάθεια που δεν αφορά τελικά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ΕΕ, η οποία ακολουθεί μονοπάτια που φαίνεται ότι σύντομα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα. Όλο και περισσότεροι λαοί στρέφονται ενάντια σε αυτό το μονόδρομο.».

Σε περίπτωση που ο Σύριζα είναι δεύτερο κόμμα, τι σχέδιο έχετε;

«Σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστούμε με την ΝΔ. Την κυβέρνηση θα την κάνει το πρώτο κόμμα. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε».

Τι λέτε στους νέους που σας είχαν στηρίξει πλειοψηφικά στις προηγούμενες εκλογές και στο δημοψήφισμα και σήμερα νιώθουν απογοητευμένοι, επειδή δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας;

«Θέλουμε να πείσουμε τους νέους και θα τους πείσουμε, ότι κάναμε μια αναγκαία υποχώρηση, για να αποτρέψουμε τα χειρότερα για την χώρα.. Σιγά σιγά θα πεισθούνε και οι νέοι άνθρωποι ότι δεν τους προδώσαμε».

Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα και δημοσιεύτηκε στις 19.9.2015