«Η Άρτα και η Ήπειρος ήταν και είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας»

Ερ.: Κυρία Γεροβασίλη, γιατί KAI αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες;

Απ.: Χάρη στη σκληρή επτάμηνη διαπραγμάτευση, που απορρόφησε σχεδόν το σύνολο των προσπαθειών της διακυβέρνησής μας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος του επιβληθέντος οικονομικού στραγγαλισμού, ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση του οικονομικού της περιβάλλοντος και την απαρχή της σταδιακής ανάκαμψής του. Με εξασφαλισμένη τριετή χρηματοδότηση, με εξασφαλισμένη παραμονή στη ζώνη του ευρώ, μακριά απ’ το κοινωνικοοικονομικό χάος μιας άτακτης χρεοκοπίας και με προγραμματισμένη την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος, με άμεση προοπτική σημαντικής απομείωσής του.

Μια νέα ενισχυμένη εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι -στ΄ αλήθεια – η ευκαιρία μας, η ευκαιρία της «πρώτης φορά αριστερής κυβέρνησης», να κυβερνήσει επιτέλους τη χώρα. Ώστε σε σταθερό προοδευτικό πολιτικό περιβάλλον, απαλλαγμένο απ’ τις παθογένειες του παρελθόντος, να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο για έξοδο απ’ τον κύκλο της λιτότητας, για δίκαιη ανακατανομή των οικονομικών βαρών, για βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων, για αποκατάσταση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αντιθέτως, η επιστροφή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα σήμαινε πισωγύρισμα της χώρας στο αποδεδειγμένα καταστροφικό πελατειακό μοντέλο και σε αδιέξοδες και αντιλαϊκές πολιτικές. Σ’ αυτές τις εκλογές δίνεται η ευκαιρία στους συμπολίτες μας να απεγκλωβίσουν τη χώρα απ’ το τέλμα της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής, των δεσμεύσεων και της διαφθοράς που την έριξαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που, στα σαράντα μεταπολιτευτικά χρόνια, διαμόρφωναν και ηγεμόνευαν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Ερ.: Δεν αρκούσε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που σχηματίσθηκε στη βουλή; Και γιατί;
Απ.: Μετά τη διαφοροποίηση της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, παρουσιάστηκαν αντικειμενικά προβλήματα στη διακυβέρνηση. Η διαδικασία της νομοθέτησης κινδύνευε να γίνει αντικείμενο πολιτικών εκβιασμών απ’ την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Υπήρχε η επιλογή της συνεννόησης για το σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου. Μία λογική όμως με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να προβεί στην αλλοίωση του διακυβεύματος των εκλογών και της λαϊκής εντολής προκειμένου απλά να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία.
Προσφεύγουμε συνεπώς στους Έλληνες πολίτες για να αποφασίσουν. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων, το πολιτικό πρόσημο και το αυτοδύναμο ή μη της επόμενης κυβέρνησης, όπως άλλωστε ορίζει ο κοινοβουλευτισμός. Η συζήτηση για τη λεγόμενη «εθνική κυβέρνηση» ή τον «μεγάλο συνασπισμό» είναι ανιστόρητα εξομοιωτική, παραπλανητική και γίνεται από εκείνους που και προτάσεις δεν έχουν και φοβούνται το αποτέλεσμα της κάλπης. Σας υπενθυμίζω ότι η πλέον καταστροφική συμφωνία για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας, το PSI, υπήρξε προϊόν της διορισμένης συγκυβέρνησης Παπαδήμου, που και πάλι είχε χαρακτηριστεί ως «κυβέρνηση εθνικού σκοπού».

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί αυτοδυναμία. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί με ποιους θα συνεργαστείτε; Υπάρχει κίνδυνος νέας προσφυγής στις κάλπες;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί την αυτοδυναμία και σοβαρές πιθανότητες έχει να την κατακτήσει. Κάθε μέρα που περνάει η συσπείρωσή μας αυξάνεται, κάνοντας το στόχο όλο και πιο κοντινό . Έχοντας αποδείξει τις προθέσεις μας σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η πάταξη της διαφθοράς, η προστασία των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με αναμφισβήτητη την ταξική μεροληψία μας στα μεσαία και αδύναμα κοινωνικά στρώματα, πιστεύουμε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να ξεφύγει από φθαρμένες πολιτικές και μοντέλα διακυβέρνησης που μόνο προβλήματα της έχουν προκαλέσει.
Δεν είναι όμως αυτοσκοπός η αυτοδυναμία, με δεδομένο ότι στο DNA της Αριστεράς ενυπάρχουν οι συνεργασίες. Προϋποθέτουν όμως κοινό στρατηγικό στόχο και προγραμματικό πλαίσιο, και δεν μπορεί να είναι ευκαιριακές και μόνο για τη νομή της εξουσίας. Επιστροφή σε παλαιές πρακτικές ούτε πρέπει, ούτε πρόκειται να γίνει. Η διακυβέρνηση της χώρας από κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται πως οι φθαρμένες και καταδικασμένες απ’ τον Ελληνικό λαό πολιτικές επιλογές, που μόνο ζημιά έκαναν στη σύγχρονη Ελλάδα, δεν πρόκειται να επιβραβευθούν και να αναπαραχθούν.

Ερ.: Σήμερα ζητάτε από τους Έλληνες να σας ξαναψηφίσουν. Όμως τον Ιανουάριο δώσατε την υπόσχεση ότι δεν θα ψηφίσετε νέο Μνημόνιο.
Απ.: Τον Ιανουάριο δώσαμε υπόσχεση ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να έρθουμε σε συμφωνία με τους δανειστές και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένοντας στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Το ότι δεν είμαστε όσο ικανοποιημένοι θα θέλαμε από το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής και με έντονα εχθρικές διαθέσεις από πλευράς κάποιων εταίρων, διαπραγμάτευσης, δεν σημαίνει ότι παραβιάσαμε τις βασικές αρχές μας. Έχετε δίκιο πως η προεκλογική μας δέσμευση δεν τηρήθηκε, αν κάποιοι συμπολίτες μας στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ μόνο γι αυτό, οφείλουμε ένα ειλικρινές συγνώμη. Για τη διάψευση των προσδοκιών τους, επειδή δεν καταφέραμε να πείσουμε τους δανειστές μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ουδέποτε όμως υιοθετήσαμε τη λογική των μνημονίων και κάθε μας πολιτική πράξη έγινε είτε προς την κατάργηση των λανθασμένων συνταγών του, είτε προς την ελάφρυνση των επιπτώσεών του στις πιο αδύναμες ομάδες συμπολιτών μας.
Ακόμη και μία ημέρα πριν το Δημοψήφισμα, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό ότι την «επομένη» θα φέρει νέα συμφωνία. Πράγμα που έκανε.
Οι επιπτώσεις της νέας αυτής συμφωνίας είναι σκληρές σε κάποιο βαθμό, αλλά πολύ ηπιότερες από τα προηγούμενα μνημόνια. Είναι επίσης πολύ καλύτερες από εκείνες τις προτάσεις που κατέθεταν προηγουμένως οι δανειστές και απαιτούσε η αντιπολίτευση να υπογράψουμε «εδώ και τώρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον είναι το μόνο κόμμα που έχει επεξεργαστεί ένα παράλληλο και συμβατό προς τη συμφωνία πρόγραμμα, ικανό να εξομαλύνει τις όποιες αδικίες και να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Εξασφαλίζοντας τους επόμενους μήνες μία σημαντική αναδιάρθρωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, το οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να αποκαλούν «βιώσιμο», η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει, σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον με πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Ερ.: Όσο πιο κοντά ερχόμαστε στις κάλπες, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη ΛΑΕ, Πώς αισθάνεστε που οι πρώην σύντροφοί σας στο κόμμα φέρονται τώρα ως «εχθροί»;
Απ.: Αυτή τη στιγμή τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες είναι άλλης κλίμακας. Όχι αν η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, στρεβλώνοντας το διακύβευμα του Δημοψηφίσματος, επιχείρησε να δημιουργήσει αντιευρωενωσιακό μέτωπο με αίτημα την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Σεβαστή πολιτική επιλογή και διαφοροποίηση, πάντα όμως με μειοψηφική απήχηση και στα κομματικά όργανα και την κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση. Κυρίως όμως, αντίθετη στην εντολή που μας έδωσαν οι ψηφοφόροι τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, κριτές των όποιων πολιτικών επιλογών, σε πρώτο, άμεσο επίπεδο, είναι οι πολίτες που αποδέχονται ή αποδοκιμάζουν το πολιτικό σχέδιο κάθε πολιτικής δύναμης. Σε λιγότερο δέκα μέρες θα γνωρίζουμε όλοι μας την αξιολόγησή τους. Σε δεύτερο επίπεδο οι πολιτικές επιλογές κρίνονται απ΄ την ιστορία, αν φυσικά είναι τέτοιας εμβέλειας. Η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη επιλογή των μελών σήμερα της ΛΑ.Ε. είναι πως ιστορικά θα καταγραφεί περισσότερο ως η διάσπαση που έριξε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα και λιγότερο ως πολιτική πράξη που επηρέασε θετικά την πλούσια ιστορία της Αριστεράς στον τόπο μας.

Ερ.: Εφόσον είστε ξανά κυβέρνηση, ποια είναι τα σχέδιά σας για την Άρτα; Τώρα που έχετε και κυβερνητική εμπειρία, ποιες προτεραιότητες βάζετε;
Απ.: Η Άρτα και ευρύτερα η Ήπειρος ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μας, σε αυτή τη βραχύβια περίοδο της διακυβέρνησής μας, ακόμη και κάτω από την πίεση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Με γοργούς ρυθμούς αντεπεξήλθαμε στα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα. Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Μία ακόμη μεγάλη υποδομή της περιφέρειας, το υδροηλεκτρικό έργο Μετσοβίτικου, δημοπρατήθηκε πριν λίγους μήνες. Αποδείξαμε τις προθέσεις μας για το νομό και την περιφέρεια και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς.
Τώρα, προέχει η επανεκκίνηση εκείνων των τομέων που αφορούν ειδικά την τοπική οικονομία, με κυρίαρχες την αγροτική παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καταθέσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στα πλαίσια της ΔΕΘ και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ένα πλήρες σχέδιο για τη στήριξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και των σχέσεων με το Κράτος, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Στον αγροτικό τομέα, μία σειρά από αντίστοιχα μέτρα θα ενισχύσουν ειδικά εκείνες τις οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από τη γεωργία και την κτηνοτροφία και θα εξομαλύνουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης συμφωνίας.

πηγή: ΗΧΩ Της Άρτας

 

Advertisements