«Η χώρα για τα επόμενα χρόνια θα πάρει λιγότερα κατά 20 δισ. ευρώ μέτρα στο σύνολο της τριετίας»

Συνέντευξη στην ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση και αποπληρώνεται η ΕΚΤ, αφού υπήρξε συμφωνία. Σε τί εκτιμάτε ότι οφείλεται η διαφοροποίηση της στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα στο Eurogroup;

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν συγκρουόμενες απόψεις μέσα στη Γερμανία, τόσο εντός πολιτικών όσο και εντός οικονομικών παραγόντων. Την ίδια στιγμή, λόγω και της σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, στην Ευρώπη συνολικά διαμορφώθηκε ένα καινούργιο περιβάλλον, που ανέδειξε και αποκάλυψε εξίσου συγκρουόμενες απόψεις, που, βέβαια, εξυπηρετούσαν διαφόρων τύπων συμφέροντα. Ο Σόιμπλε επέμενε πάντα σε μία σκληρή γραμμή και φαινόταν ότι μεθόδευε το Grexit. Οι συσχετισμοί, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν, δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί το σχέδιό του.

Ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη προκρίνουν το σενάριο των άμεσων εκλογών. Ωστόσο, χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεδριακή διαδικασία, με ποιο πλαίσιο θα γίνουν αυτές; Πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, ακόμη κι αν έχουμε οδηγηθεί σε μία τακτική υποχώρηση. Ποτέ δεν έχασε όμως τον τελικό στόχο, την εξυπηρέτηση δηλαδή των συμφερόντων των πολλών. Με βάση αυτόν τον στόχο έγινε αποδεκτή και η συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα. Εξάλλου, η συμφωνία έχει και καλές πλευρές και δεν μπορούμε να τη μηδενίζουμε.

Η χώρα για τα επόμενα χρόνια θα πάρει λιγότερα μέτρα, λιγότερα κατά 20 δισ. ευρώ στο σύνολο της τριετίας.

Δεν πάψαμε ποτέ να εργαζόμαστε, παρ’ όλα αυτά στην κατεύθυνση των αντίρροπων μέτρων, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας. Οι στόχοι αυτοί έχουν διατυπωθεί. Έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή στρατηγική, τη μεταρρύθμιση του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, την αύξηση της φοροείσπραξης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις. Ήδη στον κομματικό φορέα έχουν συσταθεί ομάδες που επεξεργάζονται θέσεις προγραμματικές για την επόμενη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εφαρμοστικών νόμων μέσα στο επόμενο διάστημα. Πιστεύετε ότι οι εταίροι θα συναινέσουν στο ενδεχόμενο εκλογών, τουλάχιστον πριν την πρώτη αξιολόγηση;

Το πότε θα προσφύγει η ελληνική κυβέρνηση στη λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι κάτι στο οποίο θα αναμειχθούν οι εταίροι. Η απόφαση του λαού είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό. Στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία δεν έχουν λόγο άλλοι.

Από την αντιπολίτευση καθίσταται σαφές ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος το ενδεχόμενο της ψηφοφορίας ανακατεύει τα δεδομένα…

Τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διαφορετική στάση της μειοψηφίας στο κόμμα και την Κ.Ο. χρήζουν αντιμετώπισης. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι στο ότι οι σύντροφοί μας έχουν διαλέξει, ήδη, μία άλλη πορεία. Το πώς αυτό θα φτάσει ως τη λύση του, διότι πρέπει να λυθεί, είναι θέμα συζήτησης του κόμματος και της κυβέρνησης για τις επόμενες μέρες.

Τώρα, για την ψήφο εμπιστοσύνης, για το αν θα κλείσει η Βουλή ή όχι, και για όσα άλλα ακούστηκαν, όλα αυτά ήταν σκέψεις που διατυπώθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τη διαβεβαίωση ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπήρχε διευθέτηση του χρέους. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. Τί σας κάνει να πιστεύετε ότι θα γίνει τώρα;

Το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μετά το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σαφώς το ζήτημα του χρέους. Πολλοί βλέπουν, πλέον, ότι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα. Το ίδιο έχει διατυπώσει και η καγκελάριος Μέρκελ.

Πλην ενός σκληρού πυρήνα, που ταυτίζεται με όσους θα ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όλοι οι άλλοι εμφανίζουν έντονο προβληματισμό. Η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, από κοινού με το ΔΝΤ. Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης ώστε το νέο πρόγραμμα να μην είναι μία προσωρινή διευθέτηση αλλά να οδηγήσει στην οριστική λύση εξόδου της χώρας από την κρίση.

Advertisements