Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε
(Αθήνα, 19.8.2005) 

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχουμε στη συντροφιά μας την κυβερνητική εκπρόσωπο. Κυρία Γεροβασίλη, καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σε όλους σας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εύχομαι καλό εναπομείναν καλό καλοκαίρι. Δεν ξέρω, ξεκουραστήκατε καθόλου; Φύγατε καθόλου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δε νομίζω ότι είχαμε τέτοιο δικαίωμα αυτό το καλοκαίρι.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχετε δίκιο. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση; Δηλαδή, έλεγα προηγουμένως «μαδώ τη μαργαρίτα», θερινά τμήματα ή εκλογές; Που είναι σήμερα η ματιά και η προσέγγιση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ξέρετε, κύριε Πορτοσάλτε, το ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν στη συνέχεια, οι οποίες, βεβαίως, θα συζητηθούν  και αποτελεί  στόχο  της κυβέρνησης για την επόμενη εβδομάδα το να δρομολογηθούν… Υπάρχουν ορατά προβλήματα τα οποία δικαίως θέτουν ερωτηματικά, δικαίως τα θέτετε κι εσείς, ωστόσο θα έλεγα ότι πρόκειται για  πολυπαραγοντικό, ζήτημα, ποιες ακριβώς  πολιτικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν από το κυβερνητικό επιτελείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης. Δηλαδή, μετά και τις εκταμιεύσεις που αναμένονται αύριο, προκειμένου να αποπληρώσουμε ως χώρα τα οφειλόμενα. Επομένως, πραγματικά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρχει κάποια απάντηση που να είναι αξιόπιστη.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Προφανώς θα γίνουν κάποια στιγμή εκλογές, έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι υπάρχουν ορατά θέματα , δεν το κρύβουμε. Θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και κατά πόσο αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή  κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία βεβαίως, στέρεα εννοώ. Και βεβαίως υπάρχουν και τα θέματα που αφορούν και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επίσης είναι γνωστά και ορατά σε όλους και δεν θα κλείσουμε τα μάτια.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όμως, το να προσδιοριστεί ο χρόνος έτσι ώστε ο κύριος Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρουν να αποφύγουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια του πολίτη ως προς τους επερχόμενους φόρους, είναι ένα θέμα, κυρία Γεροβασίλη, το οποίο διερευνάται προφανώς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση, και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, δεν είχε στον σχεδιασμό της εκλογές και δεν είχε λόγους να προχωρήσει σε αυτές, μέχρι ενός σημείου βεβαίως, με την έννοια ότι υπάρχουν προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν, προκειμένου να μην διαταχθούν οι κυρίαρχοι στόχοι. Κυρίαρχος στόχος ήταν να συναφθεί η συμφωνία, αυτό ολοκληρώνεται σήμερα-αύριο, μαζί με τις εκταμιεύσεις, όπως είπαμε. Υπάρχει ο δεύτερος μεγάλος στόχος να αποκατασταθεί μια σταθερότητα στην οικονομία. Και υπάρχει και ο στόχος, βεβαίως, να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, για τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους, προκειμένου και τα αποτελέσματα της συμφωνίας, αυτή η συμφωνία να είναι εφικτή και να είναι βιώσιμη με όσο το δυνατόν πιο ελαφρείς όρους για τον ελληνικό λαό. Αυτοί είναι οι στόχοι κατά σειρά προτεραιότητας. Με βάση αυτούς αντιστοίχως, θα βρεθεί η λύση για το ποιες είναι οι πολιτικές  πρωτοβουλίες,  οι οποίες δεν θα διαταράξουν ,  δε θα απειλήσουν αυτό το δεδομένο και ταυτοχρόνως θα δώσουν τη δυνατότητα και στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά τα οποία θα σχεδιάσει και πέραν της συμφωνίας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Φαντάζομαι, όμως, για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο συζητήσεως του χρέους, για να δούμε τι ακριβώς θα πάρουμε, αν πάρουμε που είναι και το ζητούμενο, το αποδέχομαι, θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα που περνούν μέσα από το Κοινοβούλιο και αφορούν στην κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Άρα, τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δικαίως, λοιπόν, έρχονται όλα αυτά τα ερωτήματα.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα το εάν όλα αυτά θα γίνουν με  διαδικασία θερινού τμήματος ή αφού θα προηγηθούν εκλογές. Μένουμε μ’ αυτό. Όμως η πραγματική οικονομία, νομίζετε ότι έχει χρόνο να περιμένει, κυρία Γεροβασίλη ή όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε, προφανώς, να έχει σταθεροποιηθεί από χθες, δεν το συζητάμε. Βεβαίως, δεν είναι σε καλή κατάσταση και θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι και αποφασιστικοί ως προς  αυτό. Η κυβέρνηση θα εργαστεί και θα πράξει όλα όσα απαιτούνται. Ήδη με το θέμα της συμφωνίας, εκτός του ότι έχουμε αποφύγει τα χειρότερα για τη χώρα μας, υπάρχουν βήματα μέσα από τα οποία φαίνεται (κι αυτό αναγνωρίζεται και στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων) ότι περί  τα Χριστούγεννα θα έχουμε την αποκατάσταση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. Και βεβαίως το μεγάλο βάρος και της διαπραγματευτικής προσπάθειας ήταν στην κατεύθυνση εμπροσθοβαρών οικονομικών ενισχύσεων και απόδοσης στην πραγματική οικονομία. Αυτό δεν επετεύχθη στον βαθμό που θα θέλαμε, προκειμένου να προκαλέσουμε για το πρώτο διάστημα, ας πούμε,  μια αναπτυξιακή ώθηση. Υπάρχουν όμως  όροι οι οποίοι προφανώς μπορούν να βοηθήσουν. Και η προσπάθεια, ταυτόχρονα, στα ευρωπαϊκά προγράμματα, και στο πακέτο Γιούνκερ, να έχουν μια εμπροσθοβαρή έναρξη, υλοποίηση. Παράλληλα γίνεται και η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων, δηλαδή το σύστημα της φοροείσπραξης, του υπουργείου Οικονομικών, για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα, με όλες αυτές τις παραμέτρους, να αποκατασταθεί  η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, διότι, ταυτοχρόνως, προκύπτουν και τα δυσμενή αποτελέσματα από την επιβολή των capital controls στην πραγματική οικονομία, με τους ανέργους που προστίθενται πια με τη δική σας ευθύνη, με την ευθύνη της κυβερνήσεώς σας. Διότι έως τώρα χρεώναμε την ανεργία στους άλλους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει στην αγορά και στην πραγματική οικονομία και δεν είμαστε βεβαίως χαρούμενοι γι’ αυτό- το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα. Και, βεβαίως, έχουμε και πλήρη γνώση για το ποιος ευθύνεται για τι κατά την τελευταία πενταετία. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία δεν προέκυψαν ξαφνικά από παρθενογένεση σήμερα…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όχι, βέβαια, ούτε θα τα χρεώσουμε όλα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι. Θα χρεώσουμε αυτά που συνέβησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στον χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση θα πάρει αυτά που της αναλογούν. Οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως είχε θέματα, ωστόσο, προτεραιότητα ήταν να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία. Πάλεψε ισχυρά αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το γνωρίζουν όλοι, μόνο αυτοί που δεν θέλουν δεν το γνωρίζουν και πάλεψε πάρα πολύ σκληρά και ρισκάροντας αρκετά, όσα όφειλε να κάνει.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, μόνο που τα μέτρα από τα 2 δις πήγαν στα 8 και ο συνολικός δανεισμός ανεβαίνει κοντά στα 80 ίσως, θα τα ξεπεράσει, κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ξέρετε ότι όταν μιλάμε για το θέμα του Φεβρουαρίου, μιλάμε για ένα διάστημα πενταμήνου στο οποίο θα ακολουθούσαν τα επόμενα μέτρα. Μιλάμε για συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, που αν τα συγκρίνουμε με τα σημερινά δείχνει ότι τη χώρα την έχουμε απαλλάξει από επιπλέον χρέη περί τα 20 δις.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, αλλά της δώσατε ύφεση 3%. Από κει που θα είχαμε ανάπτυξη +3, την πήγατε στο -3.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδεχομένως να είχαμε.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είναι γραμμένο στα βιβλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν τα αποδεχόμαστε είναι μια άλλη ιστορία, αλλά είναι γραμμένο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, όχι. Εγώ αποδέχομαι όλα τα βήματα και τα θετικά και τα αρνητικά. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, πέρα από μια συμφωνία ή μια παράμετρο την οποία επιλέγουμε. Βλέποντας τη συνολική εικόνα, θα δούμε ότι μεσομακροπρόθεσμα η χώρα μας από την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, σε σχέση και με τη συζήτηση που είναι πια ορατή για τη διευθέτηση του  ελληνικού χρέους ώστε  να υπάρχει σημαντική ελάφρυνση , και συγκρίνοντάς  με τα 20 δις λιγότερα μέτρα τα οποία επέβαλαν τα συμφωνημένα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών,  αναγνωρίζουμε ότι τη συμφωνία αυτή, χωρίς να θριαμβολογώ και να δηλώνω ευτυχισμένη  και χαρούμενη κύριε Πορτοσάλτε,  πραγματικά δε μπορούμε να τη μηδενίσουμε.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Συγγνώμη, δεν επιδιώκω να μηδενίσω τίποτε, ειλικρινώς, κυρία Γεροβασίλη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν το λέω μόνο για σας, το λέω γενικώς.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: …αλλά θα επιμείνω: Όταν θα κάνεις κανά τρίχρονο για να δεις ανάπτυξη και, προσέξτε, με το δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα συνδεόμενο με το ΑΕΠ σου, αν ανεβαίνει το ΑΕΠ σου, τότε σου φεύγει αυτό το βάρος, καταλαβαίνετε ότι… Δεν ξέρω, πραγματικά δεν είμαι σε θέση τώρα να τα βάλω σε μια ζυγαριά και να πω «να φάω άλλα τρία χρόνια στην ύφεση για να πιάσω ανάπτυξη το 2018, αλλά θα έχω αποφύγει το πρωτογενές του 3% κάνοντας αλματώδη αύξηση 3άρια % αναπτύξεως κάθε χρόνο»; Δεν το έχω πραγματικά. Δεν μπορώ να σας δώσω την απάντηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει εκτίμηση στη συμφωνία αυτή, ούτε από εμάς ούτε από την άλλη πλευρά, τους εταίρους εννοώ, ότι θα περάσουμε τρία υφεσιακά χρόνια. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε ύφεση για τους επόμενους 7-8 μήνες και στη συνέχεια θα υπάρξει αντιστροφή των δεικτών. Αυτή είναι η εκτίμηση και δεν είναι προσωπική μου, βεβαίως, γιατί εγώ δεν είμαι οικονομολόγος.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σωστά, κυρία Γεροβασίλη, ούτε και εγώ. Αυτό βέβαια, μεταξύ μας, δεν εξαρτάται και από ό,τι λέει το μνημόνιο. Εξαρτάται από το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Τώρα, αυτή θα είναι η κυβέρνηση, θα είναι η άλλη; Δεν ξέρω ποια θα είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω απολύτως σε αυτό. Ότι για να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα έχει σημασία το πώς θα υλοποιηθεί όχι μόνο η συμφωνία, αλλά και οι παράλληλες δράσεις, οι παράλληλες νομοθετήσεις της κυβέρνησης. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Η κυβέρνηση θα κριθεί και θα κρίνεται καθημερινά, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε ο αγώνας, βεβαίως ολοκληρώνεται σήμερα-αύριο, όμως από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας πραγματικά μεγάλος αγώνας αυτής της κυβέρνησης.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η υλοποίηση και η εφαρμογή. Σωστά. Έχω όμως άλλη μια, μάλλον, μιάμιση ερώτηση και μετά θα πάω στο σκέλος αυτό, θα βάλουμε και λίγο ιδεολογικό μέσα. Από τα 23 δις της πρώτης δόσης περισσεύει κάτι για να δοθούν στο σκέλος «ληξιπρόθεσμα Δημοσίου προς τους ιδιώτες» που συναλλάσσονται με το κράτος, με το Δημόσιο κυρία Γεροβασίλη; Θα περισσεύσει κανένα πεντακοσάρικο εκατομμύρια ή όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην πρώτη φάση, νομίζω ότι  είναι κάπου τόσα, όσα περιγράφετε. Ωστόσο, για το επόμενο διάστημα, για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο ο στόχος είναι –χωρίς να είμαι σε θέση να σας πω το ακριβές νούμερο -2 ή 3 δις για την πραγματική οικονομία. Να σας πω ότι διαπραγματευτήκαμε σκληρά, προκειμένου αν ήταν δυνατόν, όλα τα ληξιπρόθεσμα πρώτον, του δημοσίου προς τους ιδιώτες να έρθουν γρήγορα στην αγορά, στην πραγματική οικονομία, που όπως ξέρουμε όλοι είναι γύρω στα 7 δις. Αυτό δεν κατέστη εφικτό για την πρώτη φάση, αλλά ένα μεγάλο μέρος απ` αυτά τα χρήματα θα…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είναι κάτι και αυτό για την πραγματική οικονομία, θα ήταν σημαντικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχαμε καταφέρει το στόχο, δηλαδή και τα 7 δις ή ας πούμε τα  6 δις να έρθουν στην πραγματική οικονομία, αυτό θα αντέστρεφε πάρα πολύ γρήγορα την εικόνα στην αγορά.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η επόμενη ερώτηση είναι η εξής: Δεν ξέρω αν είναι μια κίνηση καλής θελήσεως, ίσως, προς τα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου ενόψει και της σημερινής συζήτησης, αυτή η ιδιωτικοποίηση, η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά έχετε κάποιο σχόλιο επί της απαντήσεως της Fraport η οποία είπε ότι δεν έκλεισε, αλλά αρχίζουμε τη συζήτηση; Έχετε κάτι να πείτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στη συμφωνία της 12ης Ιουνίου ήταν σαφές ότι αυτή η συμφωνία κλείνει με  αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα δεδομένα τα οποία είχαν κατατεθεί και είχαν εγκριθεί στο διαγωνισμό. Και σας θυμίζω ότι αυτή τη συμφωνία δεν την κάναμε εμείς. Έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς πραγματική προσπάθεια ούτως ώστε να βελτιωθούν αυτοί οι όροι. Η διαπραγματευτική μας ομάδα και ο κ. Τσακαλώτος πάλεψε πάρα πολύ για να μπορέσει να πάρει ένα ποσοστό το ελληνικό Δημόσιο σε αυτή τη συμφωνία. Δεν τα κατάφερε, ωστόσο, η συμφωνία ήταν στα προαπαιτούμενα της υπογεγραμμένης συμφωνίας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λέει όμως αυτή η κοινοπραξία, ότι αλλάξανε οι συνθήκες με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε πρόσθετα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά θα τα έβρισκα προσχήματα. Και προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι μια εταιρία θα θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα, προκειμένου να βελτιώσει τους όρους υπέρ της, ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Αυτή είναι μια συμφωνία η οποία έχει καταλήξει. Εχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η διαδικασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε ως έχει, ως μια από τις εννιά ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση λέτε, κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο και επίσης μένει να δούμε αν πραγματικά θα συμβεί αυτό το οποίο περιγράφουν, με την έννοια ότι –όπως καταλαβαίνουμε όλοι, άνθρωποι που ξέρουμε τι συμβαίνει στην αγορά-  ο κάθε ιδιώτης που προσπαθεί να κάνει μια δουλειά θα φροντίσει να εξασφαλίσει το μάξιμουμ κέρδος για τον εαυτό του. Αυτό νομίζω ότι είναι αντιληπτό σε όλους μας. Ότι  θα χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά επιχειρήματα, προκειμένου να το πετύχει. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Αυτά τα θέματα νομίζω ότι έχουν ένα όριο.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτοί, πάντως, θέτουν ένα θέμα που αφορά και στη διαμορφωθείσα το τελευταίο οκτάμηνο κατάσταση. Αυτό καταλαβαίνω εγώ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα μας πει κάθε εταιρεία…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: …απ` αυτά που είδα στα δημοσιεύματα. Δεν έχω και εγώ περισσότερα, κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ δημοσίευμα είδα. Επί δημοσιεύματος μιλώ, γιατί δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, και  αν είναι έτσι τα πράγματα. Υποθετικά μιλώ…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είναι της Οικονομικής Καθημερινής το δημοσίευμα. Της Καθημερινής. Σε αυτό αναφέρεστε. Στην Καθημερινή αναφέρεστε.

 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …προφανώς οι πολιτικές εξελίξεις δε μπαίνουν στο τραπέζι της κάθε ιδιωτικής εταιρείας για να τις κρίνει και με βάση αυτές –και μάλιστα οφθαλμοφανώς και δημόσια- να ζητάει αλλαγή των όρων. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι αυτό είναι έτσι, νομίζω ότι έχω πει την άποψή μου περί αυτού.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ωραία. Κυρία Γεροβασίλη, ας δούμε λίγο και το ιδεολογικό. Βέβαια εσείς εκφράζετε την κυβέρνηση και όχι το κόμμα, είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό, απλώς θα ήθελα εγώ να ακούσω και την προσέγγιση την πολιτικο-ιδεολογική. Σε ένα πιθανό ξεκαθάρισμα εντός κόμματος, με την τριχοτόμηση ή με την αποχώρηση εκείνων των στελεχών που βλέπω ότι  τους έχουμε προσδώσει και εσείς δηλαδή -εννοώ ως κυβέρνηση, από τις πληροφορίες που βγαίνουν από το Μαξίμου- αλλά και η δημοσιογραφία, τους έχουμε προσδώσει και έναν χαρακτηρισμό, χθες τον άκουγα, για τους «δραχμικούς». Οι «δραχμικοί» λοιπόν, ας πούμε ότι φεύγουν. Ο άλλος ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα μείνει και ο οποίος πιθανώς κατέβη και στον στίβο τον πολιτικό για να πει ότι υλοποιώ αυτό το πρόγραμμα και όσα έχουν λεχθεί ως τώρα στη συζήτησή μας, τι χαρακτήρα θα έχει; Τι θα είναι; Θα έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε για μια καλύτερη συμφωνία, σε όλο αυτό το διάστημα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ακριβώς ήταν και το πρόγραμμα με το οποίο τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση, τον Ιανουάριο. Δεν υπήρχε ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία να αφορά επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ή το εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως υπήρχε ως μειοψηφική άποψη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία ότι όσοι ανήκουν σ` αυτό το χώρο, σε αυτό τον συνασπισμό κομμάτων που είχε δημιουργηθεί, προφανώς ακολουθούν τη συνισταμένη, η οποία, όπως σας είπα, εκφράστηκε και στο πρόγραμμα, και προεκλογικά και μετεκλογικά και μέχρι σήμερα, με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμά του. Έχει κάνει σοβαρές υποχωρήσεις και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το καλύτερο για τον ελληνικό λαό, τα προτάγματά μας τα ιδεολογικά, έχουμε κάνει υποχωρήσεις .Διότι Αριστερά η οποία δεν προτάσσει το συμφέρον του λαού, αλλά τη δική της επιβίωση με τον α΄ ή β΄ τρόπο, προφανώς δεν είναι  Αριστερά. Με την ευρεία έννοια το εννοώ αυτό.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Βεβαίως. Ναι, ναι, το ακούω. Με πολύ προσοχή ακούω αυτά που λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα υλοποιήσει αυτή τη συμφωνία, διότι βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να υπογράψουμε συμφωνία για να αποφύγουμε μια άτακτη χρεοκοπία για τη χώρα, γι` αυτή τη μη διαχειρίσιμη κατάσταση που δεν θα ήθελε κανείς να ζήσει, κάνοντας μια τακτική υποχώρηση. Και νομίζω ότι καλώς πράξαμε. Το  νομίζει και ο ελληνικός λαός ότι καλώς πράξαμε, κι αυτό  έχει μεγάλη σημασία. Επομένως, θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία και ταυτοχρόνως η κυβέρνηση αυτή ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει , και θα ξετυλιχτεί στη συνέχεια,  ένα πρόγραμμα που θα τρέξει παράλληλα με τη συμφωνία, προκειμένου  να προσπαθήσουμε να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τακτικισμός ή κυβερνησιμότητα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τακτική υποχώρηση για να είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Γεροβασίλη. Χάρηκα για τη συζήτησή μας. Πιστεύω να τα ξαναπούμε. Καλή δουλειά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια. Να είστε καλά. Γεια σας.

πηγή : Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Advertisements