«Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν διακαώς μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Ερ. Στο δημόσιο και στον εσωκομματικό διάλογο επικρατεί η εκλογολογία. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι θα πρέπει «ούτως ή άλλως» να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή. Τελικά υπάρχουν εκλογές στις σκέψεις της κυβέρνησης και σε ποιον χρόνο;

Απ. Η σύναψη της συμφωνίας αποτελεί την αρχή μιας δύσκολης πορείας. Μιας πορείας προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της οικονομικής ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να δώσουμε ένα τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, να οδηγηθούμε από την ύφεση στην ανάπτυξη. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι εμείς δεν επιθυμούμε εκλογές.

h ayghΕρ. Πώς σχολιάζεται τις επαναλαμβανόμενες πιέσεις της αντιπολίτευσης και διαφόρων κέντρων για τη διαμόρφωση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης ή ειδικού σκοπού;

Απ. Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν διακαώς μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Σε αυτούς, λοιπόν, τους σχεδιασμούς δεν θα μας βρουν συμμάχους. Όσες πιέσεις και αν ασκήσουν, όσα πρωτοσέλιδα και αν στήσουν. Θα απογοητευθούν οικτρά όσοι εύχονται να ανοίξουμε την πόρτα για να εισβάλλουν εκείνοι στους οποίους η ελληνική κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη. Η πορεία ανάκαμψης της χώρας περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή.

Ερ. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για έναν εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερο και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, όπως ζητά η αντιπολίτευση;

Απ. Η Αριστερά έχει σταθεί σταθερά και απαρέγκλιτα απέναντι στον απαράδεκτο υφιστάμενο εκλογικό νόμο, που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μετατρέπει τις μειοψηφίες σε πλειοψηφικούς σχηματισμούς. Αυτήν τη συνειδητή επιλογή των κομμάτων της συντήρησης, την πολεμάμε χρόνια. Η αταλάντευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η υιοθέτηση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών και με συνταγματική κατοχύρωση.
Προκαλεί, όμως, εντύπωση να θέτουν τέτοιο θέμα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εδώ και 40 χρόνια τάχθηκαν ενάντια στην απλή αναλογική χρησιμοποιώντας διάφορα έωλα επιχειρήματα. Τώρα που ο λαός τους έβαλε στη «γωνία» ζητάνε κάτι που απέρριπταν επί χρόνια. Είναι η απτή απόδειξη ότι βρίσκονται τώρα σε τραγικό αδιέξοδο, εκείνοι που έραβαν και ξήλωναν τους εκλογικούς Νόμους κατά πως τους βόλευε για να διατηρούνται και να εναλλάσσονται στην εξουσία επί δεκαετίες.

Ερ. Πώς εξηγείτε τη διαρκή προσπάθεια ορισμένων ευρωπαϊκών κέντρων να βάλουν τρικλοποδιές στην υλοποίηση της συμφωνίας; Θα φτάσουμε στο τέλος στην αναδιάρθρωση του χρέους;

Απ. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη τίποτε δεν είναι το ίδιο μετά τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία. Η λιτότητα, ο αυταρχισμός, η αντίληψη της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας που επιβλήθηκαν ως ευρωπαϊκή στρατηγική από τους γνωστούς κύκλους δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και εξακολουθούν να επιμένουν. Γιατί είμαστε το «κακό» παράδειγμα. Γιατί ήθελαν να συνθηκολογήσουμε άνευ όρων και εμείς δεν το κάναμε.
Αντίθετα, φτάσαμε σε μια οριστική συμφωνία, με τριετή ορίζοντα. Επιδιώξαμε μια καθαρή λύση και την πετύχαμε. Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος. Ξέρουμε ότι οι «γνωστοί» κύκλοι θέτουν εμπόδια και προβάλλουν αντιστάσεις, οι συσχετισμοί όμως έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η συζήτηση άνοιξε, πλατειά, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Ήταν νίκη της κυβέρνησης να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του χρέους και της αναγκαίας αναδιάρθρωσης. Έχουμε ήδη αποσπάσει τη δέσμευση ότι μετά τη πρώτη αξιολόγηση θα αρχίσει και η συζήτηση επί της ουσίας.

πηγή : Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Advertisements