Συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ράνια Τζίμα (13.8.2015)

mega 13-8-2015ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πρωινό Πέμπτης, μιας ημέρας που ξενυχτήσαμε χθες το βράδυ για τις εξελίξεις στη Βουλή και η καλύτερη για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε μαζί είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, η κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

ΤΖΙΜΑ: Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή η κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

ΤΖΙΜΑ: Για την ίδια δύσκολα τα πράγματα. Κυρία Γεροβασίλη, να ξεκινήσουμε με μια ερώτηση για όσα συνέβησαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί αυτό είναι το θέμα συζήτησης παντού. Πώς είδατε τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου; Μίλησε για έλλειμμα εμπιστοσύνης, απευθυνόμενη στην πραγματικότητα στον κύριο Τσίπρα. Είχαμε ακούσει νωρίτερα, μέσα στην ημέρα χθες, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι αν και υπάρχουν τρικλοποδιές στο παραπέντε, θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε. Υπάρχει ένα ρήγμα σοβαρό εκεί. Νομίζω κανείς πια αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί, έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν εννοούσε τρικλοποδιές από το εσωτερικό πολιτικό σύστημα, εννοούσε από το εξωτερικό. 

ΤΖΙΜΑ: Διαβάστηκε και με τους δύο τρόπους, πάντως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαβάστηκε αμέσως με τον έναν τρόπο, το πρόσεξα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι άλλη. Παρ’ όλα αυτά, είναι ότι εννοούσε εκείνο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι ότι το διευκρίνισε 24 ώρες μετά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό ήταν ένα δημοσίευμα, ένας σχολιασμός μάλλον σε δημοσίευμα, δεν ήταν το αναμενόμενο. Το αναμενόμενο ήταν να ερμηνευτεί σωστά. Αλλά να σας πω δεν έχει σημασία ιδιαίτερη…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: …στους πολιτικούς συντάκτες για να μην ερμηνευτεί…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έγινε αντιληπτό αμέσως…

ΤΖΙΜΑ: Αυτό που είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, πάντως, δεν παίρνει ερμηνεία, ήταν νομίζω πολύ καθαρό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι σαφείς τοποθετήσεις δεν επιδέχονται ερμηνειών. Δεν χρειάζεται.

ΤΖΙΜΑ: Σχόλιο θα θέλαμε από εσάς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, είμαστε σε συνθήκες επείγουσας πραγματικά νομοθέτησης, η οποία δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν. Δεν θα θέλαμε να νομοθετήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι, έχοντας ιεραρχήσει αναγκαιότητες, προτεραιότητες και μάλιστα με σκληρά διλήμματα τα  οποία αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε, και προσπαθούμε ψύχραιμα να τα δούμε. Επομένως, είναι αντιληπτό ότι αυτό μπορεί να μην γίνει ταυτοχρόνως σε όλους. Και, βεβαίως, στην πρόεδρο της Βουλής είναι σαφές ότι έχει μια διαφορετική αντίληψη. Δεν ακολουθεί αυτή την επιτακτική ανάγκη, η οποία μπαίνει από την κυβέρνηση.

ΤΖΙΜΑ: Ο κύριος Φίλης μίλησε για θρυαλλίδα θεσμικής παρέκβασης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις προσωπικές εκτιμήσεις και του κυρίου Φίλη…

ΤΖΙΜΑ: Του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω.

ΤΖΙΜΑ: Άρα, δεν είναι ακριβώς μόνο προσωπική εκτίμηση. Βεβαίως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν έχει προσωπική θέση, αλλά έχει θεσμικό ρόλο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι αντιληπτό σε όλους, εγώ δεν θα αρνηθώ την αλήθεια, ότι δημιουργείται μια δυσαρμονία στη σχέση μεταξύ κυβέρνησης  και λειτουργίας Κοινοβουλίου. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και νομίζω ότι κρίνεται αντιστοίχως από τους πολίτες που μας παρακολουθούν με αγωνία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τον κύριο Τσίπρα πότε θέλει να κλείσει η Βουλή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να συμφωνήσουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Του είχε πει, λοιπόν, «Θα έρθει κάτι σύντομα; Μέχρι τις 16 του μηνός να είναι κλειστή η Βουλή; Θα πρέπει να ενημερωθώ λίγο νωρίτερα; Εγώ μαθαίνω τελευταίο 24ωρο, άνοιξε τη Βουλή για να ψηφίσουμε δύο ημέρες».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, θα θυμάστε κι εσείς ότι ο σχεδιασμός ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να πάμε σε μια ψήφιση 17-18 του μηνός, με στόχο εγκαίρως, δηλαδή 19, να υπάρξει εκταμίευση για την αποπληρωμή των δόσεων της 20ης  Αυγούστου. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός, σωστά το είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Από εκεί και πέρα, όμως, προέκυψε…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τσίπρας δεν έπρεπε να την πάρει ένα τηλέφωνο και να της πει «Κυρία πρόεδρε εδώ πηγαίνουμε για μια συμφωνία». Δεν πρέπει να μεριμνήσουμε να ανοίξει η Βουλή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα ήταν γνωστό, τι εννοείτε να πάρει τηλέφωνο; Γνωστό ήταν. Αλλαξαν οι ημερομηνίες, ξέρετε, την τελευταία στιγμή.

ΤΖΙΜΑ: …τρεις τέσσερις ημέρες πιο μπροστά…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, της στείλατε επιστολή. Με επιστολή ο Πρωθυπουργός…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θεσμικά, ως οφείλει ο Πρωθυπουργός να κάνει. Τι εννοείτε;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ ότι η Βουλή είναι κλειστή και της στέλνετε μια επιστολή «σε 24 ώρες ανοίξτε τη Βουλή».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρόεδρος της Βουλής είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη Βουλή και η Βουλή δεν κλείνει ποτέ στ’ αλήθεια. Οι Υπηρεσίες είναι εκεί και κάνουν τη δουλειά τους. Επομένως, δεν μπαίνει τέτοιο θέμα.

ΤΖΙΜΑ: Η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει δίκιο που λέει ότι αιφνιδιάστηκε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν αιφνίδιο για όλους. Και οι βουλευτές αιφνιδιάστηκαν, διότι όλοι περίμεναν ότι 17-18 ήταν η πιθανότερη ημερομηνία. Έτσι είχε σχεδιαστεί, έτσι ήταν το αναμενόμενο. Από εκεί και πέρα, όταν έτρεξαν πιο γρήγορα τα πράγματα, προφανώς είναι προς το συμφέρον της χώρας να τρέξουμε περισσότερο. Επομένως, ειδοποιήθηκε η Βουλή…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, γιατί τα κάνει αυτά η κυρία Κωνσταντοπούλου, πιστεύετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η κυρία Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να ακολουθήσει ακριβώς τον Κανονισμό της Βουλής κι αυτό το κάνει με τον δικό της τρόπο. Πραγματικά, είναι επείγουσες διαδικασίες, συνεχώς επείγουσες,  η μία μετά την άλλη. Το γνωρίζουμε, δεν μας είναι ευχάριστο. Το ξέρουμε και εμείς, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

ΤΖΙΜΑ: Έχει δίκιο, λοιπόν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυρία Κωνσταντοπούλου εκτιμά ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι μια διαφορά στο πώς αντιλαμβάνεται κανείς το έκτακτο, το επείγον και την αναγκαιότητα. Εάν ο Κανονισμός της Βουλής λέει αυτά τα οποία λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου, βεβαίως, δεν θα τη διαψεύσουμε.

ΤΖΙΜΑ: Είναι αντιληπτό ότι προσπαθείτε να τηρήσετε κάποιες ισορροπίες, αλλά εδώ πέρα κάποιος έχει λίγο περισσότερο δίκιο από κάποιον άλλο. Δηλαδή, υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, υπάρχουν δύο αλήθειες ταυτόχρονα. Η μια αλήθεια είναι ο Κανονισμός της Βουλής και οι διαδικασίες. Είναι γραμμή άμυνας  και  περιφρούρησης για πολλά πράγματα. Ωστόσο, υπάρχει και η ανάγκη επείγουσας νομοθέτησης, όπως επειγόντως και σκληρά κληθήκαμε να διαπραγματευτούμε, σκληρά να πάρουμε αποφάσεις, να απαντήσουμε σε μεγάλα διλήμματα. Και, βεβαίως, αυτό το ξεπερνάμε προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα  η συμφωνία την οποία περιμένει η χώρα.

ΤΖΙΜΑ: Να το πω πιο απλά. Πήρε στα χέρια της το χαρτί και συζητούσαμε: Το πήρε τρία λεπτά πριν από τις 12 ή το πήρε δύο λεπτά μετά τις 12; Ας πούμε ότι το πήρε δύο λεπτά μετά τις 12…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εντάξει, τώρα. Δεν θα υπεισέλθω σ’ αυτά. Δεν θα το σχολιάσω.

ΤΖΙΜΑ: …δεν θα έπρεπε ας πούμε, δεν μπορούσε να πει «εντάξει βρε παιδί μου, το πήρα και δυο λεπτά αργότερα, εδώ παίζεται η χρηματοδότηση της χώρας, ας κάνουμε πως δεν το είδαμε». Για δυο λεπτά, δεν λέμε τώρα εάν υπάρχει μια παρέκκλιση σημαντική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνώ, αλλά σας είπε ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει τον δικό της τρόπο, ο οποίος κρίνεται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω: Πολιτικά η κυρία Κωνσταντοπούλου βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι; Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω τέτοιου τύπου εκφράσεις, οι οποίες, εν πάση περιπτώσει, ενέχουν ερμηνειών πολλαπλών. Επομένως, αυτά που σας είπα μέχρι τώρα για δύο διαφορετικές αντιλήψεις, οι οποίες, προφανώς, δημιουργούν προβλήματα, δυσαρμονίες και δυσλειτουργίες στο άμεσο, επιτακτικό  και επείγον. Νομίζω το διατύπωσα σαφώς. Μέχρι εκεί. Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω κάτι άλλο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω κι ένα σχόλιο γι’ αυτό που είπε χθες η πρόεδρος, ότι κάποιοι προσπαθούν να παραδώσουν τη σφραγίδα της Βουλής στον κύριο Σόιμπλε. Αυτό απευθύνεται, όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στην πλευρά της κυβέρνησης που φέρνει αυτό το σύμφωνο, αυτή τη συμφωνία. Εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα η κυβέρνηση πολύ κοντά μάλλον, στην υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία είναι σκληρή, δύσκολη, όχι χειρότερη όλων. Αλλά θα συζητήσουμε μετά γι’ αυτό. Και εν πάση περιπτώσει πιεσμένα οδηγούμαστε εδώ. Τα είπαμε, αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα, αντιμετωπίζοντας τα αδιέξοδα και βάζοντας ιεραρχήσεις σε σχέση με  το εάν πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία γρήγορα και σωστά, σε σχέση με την άτακτη χρεοκοπία και όλα όσα θα συνέβαιναν χωρίς αυτή τη συμφωνία. Επομένως, νομίζω ότι το Κοινοβούλιο μπαίνει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Στον κύριο Σόιμπλε, βεβαίως, έχει διαμηνυθεί, με πολλούς τρόπους, όλο αυτό το διάστημα…, κρατάει μια διαφορετική στάση.  Είναι σαφές ότι δεν είναι υποβοηθητικός απέναντι στη συμφωνία και όλοι έχουμε την αγωνία για την τελική έκβαση αυτής. Διότι τα σχέδια του Grexit, τα σχέδια τα οποία έχουν εξυφανθεί και τα οποία εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο από τον κύριο Σόιμπλε,  υπάρχουν ωστόσο και άλλα δίκτυα, δεν έχουν τελειώσει.

ΤΖΙΜΑ: Φοβάστε ότι μπορεί να έρθει τρικλοποδιά…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι την τελική συμφωνία και μέχρι και τη θετική έκβαση του Eurogroup νομίζω ότι λογικά σκεπτόμενοι και ξέροντας όλα όσα έχουν συμβεί έως τώρα και πόσα πράγματα διαφορετικά έχουμε δει, εκεί που κάτι περιμένεις να τελειώσει ξαφνικά να μην τελειώνει, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε αναμονή και να κάνουμε και όλα όσα χρειάζονται, ούτως ώστε οι συσχετισμοί να είναι υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας του Eurogroup.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ:  Άρα, γιατί το είπε αυτό η κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι το είπε ακριβώς γι’ αυτό, από τη δική της, βεβαίως, οπτική γωνία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Που δεν είναι δικιά σας οπτική γωνία, άρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα τη διαφορά ήδη.

ΤΖΙΜΑ: Κυρία Γεροβασίλη, όμως, εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου διαβάσει, για τρίτη φορά απόψε, με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα και καταψηφίσει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι έτσι θα συμβεί, το έχει πει η ίδια, δεν χρειάζεται να τα ερμηνεύουμε αυτά και να τα συζητάμε. Το έχει πει η ίδια…

ΤΖΙΜΑ: Ναι, αλλά κάνουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα και δεν είναι έτσι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα δεν θα συμβεί κάτι άλλο εκτός από αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες φορές, που επίσης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και η κυρία Κωνσταντοπούλου, διαφώνησαν. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο.

ΤΖΙΜΑ: Λύνονται με κάποιον τρόπο, πάντως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιμετωπίζονται με κάποιον τρόπο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη ζωή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από τη ζωή…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι τη Κωνταντοπούλου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από τη ζωή, από τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή, όμως, ξέρετε, το βράδυ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Και αυτό είναι γνωστό και δηλωμένο από τους ίδιους, δεν χρειάζεται να ερμηνεύσουμε κάτι.

ΤΖΙΜΑ: Το τι είναι γνωστό και αναμενόμενο, δεν σημαίνει ότι είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σαφώς. Απλώς σήμερα, ως προτεραιότητα, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν έχει μπει αυτό. Εχει μπει η συμφωνία ως προτεραιότητα. Στη συνέχεια θα έχουμε όλο τον χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει το συνέδριό του, οι συζητήσεις θα γίνουν και όλα θα αντιμετωπιστούν όπως πρέπει. Συλλογικά, διαφανώς, με συλλογικές διαδικασίες…

ΤΖΙΜΑ: Άρα θα δείτε κάπου και το θέμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: … Δεν λύνονται αυτά ούτε με τηλέφωνα από τα ελικόπτερα ούτε με γνωστούς τρόπους, που έχουν προηγηθεί από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αν πέσετε κάτω από 120, πάλι το ίδιο θα λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, το ζήτημα αυτό υπάρχει και είναι σοβαρό. Δεν το αρνούμαστε ότι είναι θέμα, διότι η κυβέρνηση χρειάζεται μία ισχυρή πλειοψηφία που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπορέσει να εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την πολιτική.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν πέσετε το βράδυ κάτω από 120, τι θα πείτε; Ότι δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα έτσι από τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Λύνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, λύνονται με συλλογικές διαδικασίες και βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο, αυτό που συζητάμε πάντα…

ΤΖΙΜΑ: Θέλετε να το πούμε πιο απλά; Τι εννοείτε συλλογικές διαδικασίες; Τι εννοείτε δημοκρατικές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τα πούμε πολύ απλά. Ξέρετε ότι  σχεδιασμός αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ωστόσο, ενδέχεται το επόμενο διάστημα – θα σας εξηγήσω από τι εξαρτάται- να δρομολογηθούν διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή εντολή, ούτως ώστε, εκ νέου, με βάση, αφενός μεν τη συμφωνία, αφετέρου το πρόγραμμα που θα σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι η μεγάλη συζήτηση που μας αφορά, το πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί παράλληλα με τη συμφωνία να προσφύγουμε στη λαϊκή εντολή. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία είναι ένα βήμα για να αποκατασταθεί η  σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, στην κοινωνία, στην οικονομία, αλλά δεν είναι αρκετό να μας βγάλει από την κρίση και να μας λύσει τα αδιέξοδα που έχουμε μπροστά μας. Επομένως, η συμφωνία είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα να αποφύγουμε τα χειρότερα. Στη συνέχεια ξεκινά ο μεγάλο αγώνας της κυβέρνησης, διαρκής, καθημερινός, σταθερός και μακροχρόνιος για να βγάλουμε τη χώρα από το πρόβλημα. Σε αυτό το διάστημα, όποτε εκτιμηθεί, θα γίνουν και οι εκλογές, τις οποίες, σας λέω, ότι θα θέλαμε να γίνουν με αυτό το σκεπτικό που σας ανάπτυξα.

ΤΖΙΜΑ: Άρα, σήμερα να μην περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία, αν υποθέσουμε ότι πέφτετε κάτω από τους 120.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ δεν είμαι ο πρωθυπουργός…

ΤΖΙΜΑ: Είστε η κυβερνητική εκπρόσωπος, όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, αλλά εκτιμώ ότι αυτά δεν λύνονται απόψε, όπως σας είπα, με αυτούς τους τρόπους, εν θερμώ και ούτε είναι το μείζον σήμερα. Αύριο υπάρχει ένα Eurogroup, το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα και νομίζω ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο σε αυτό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, το Eurogroup το εσωκομματικό σας πρόβλημα δεν θα το λύσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αρνήθηκα το εσωκομματικό μας πρόβλημα…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, λέω ότι δεν θα το λύσει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που συζητάμε τώρα είναι ότι θα περάσει στο Eurogroup, θα περάσει η συμφωνία…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, μετά θα λύσουμε και τα δικά μας…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: … Τη Δευτέρα το πρωί πως θα κυβερνήσετε με 120 και κάτω;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: … Μετά θα λύσουμε και τα δικά μας, αλλά εξαρτάται από το τι θα προβλέπει, από τους χρόνους και τα περιθώρια της συμφωνίας…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, αυτό που προσπαθούμε να σας πούμε είναι, οι εκλογές θα προλάβουν το συνέδριο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπορείτε να το πείτε άμεσα…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: … Οι εκλογές θα προλάβουν το συνέδριο ή θα πάμε σε μια διαδικασία…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα εξαρτηθεί από το τι απαιτείται να κάνουμε τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μέχρι την αξιολόγηση του προγράμματος. Μας ενδιαφέρει επίσης πολύ και είναι σε προτεραιότητα το δεύτερο βήμα μετά τη συμφωνία, μας ενδιαφέρει η συζήτηση για το χρέος…

ΤΖΙΜΑ: Αυτό θα ήταν και ένα όπλο για τις εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …Αυτό θα είναι σε προτεραιότητα. Επομένως, όπου χωρέσουν και μπορέσουν να γίνουν εκλογές, χωρίς να χάνουμε τον κύριο στόχο που είναι αυτός, τότε θα γίνουν εκλογές. Είμαι πολύ σαφής νομίζω.

ΤΖΙΜΑ: Εντάξει, μας το προσδιορίσατε πάντως…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 20 Σεπτεμβρίου.

ΤΖΙΜΑ: Στις 20 Σεπτεμβρίου ακούμε εμείς κυρία Γεροβασίλη, δεν ξέρουμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ή του Νοεμβρίου, τι να σας πω ή του Οκτωβρίου. Εν πάση  περιπτώσει, και εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να πάει μακριά μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά δεν είναι χρήσιμο σήμερα να προσδιορίσουμε και να μιλήσουμε για εκλογές, την ώρα που δεν έχουμε λύσει τα βασικά για τα οποία έχουμε κάνει ήδη μεγάλη υποχώρηση. Δεν θα χάσουμε τον στόχο. Εάν χάσουμε τον στόχο, που είναι αυτά που σας προείπα, βήματα μάλλον προς τον στόχο, τότε η υπαναχώρηση, που έχει κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, θα είναι μια απλή ήττα. Επομένως, όσο πιο προσηλωμένος είσαι στον στόχο, που τελικά είναι να βγάλουμε τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, μέσα από τις δυσκολίες αυτές, νομίζω ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά.

ΤΖΙΜΑ: Πιστεύετε ότι μπορεί να δούμε απόψε ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών; Μπορεί να δούμε και παραιτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδέχεται, ενδέχεται.

ΤΖΙΜΑ: Έχετε εσείς μια εικόνα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό που έχω είναι οι δηλώσεις του κυρίου Ήσυχου χθες, περί εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο και προαναγγέλλει την ίδρυση ενός νέου φορέα. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η χρονική στιγμή. Επίσης, υπάρχουν και βουλευτές, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει και είχαν πει ότι θα παραιτηθούν, ότι θα δώσουν την έδρα τους ενδεχομένως. Δεν ξέρω εάν αυτό θα συμβεί αυτήν την ημέρα ή άλλη. Αυτά, όμως, τα έχουν προαναγγείλει οι ίδιοι.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε, δηλαδή, για να πούμε στους φίλους τηλεθεατές να καταλάβουν αυτούς τους νέους βουλευτές που είναι με την ΚΟΕ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, ξέρω τη δήλωση που έκανε ο κ. Κοδέλας, ο οποίος ανήκει…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να πούμε ότι ήταν ο κ. Χατζηλάμπρου από την Πάτρα, η κυρία Ψαρά και η κυρία Σωτηρίου, τέσσερις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι οι βουλευτές…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί , μάλλον, περιμένετε κάποιες…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας λέω μόνο ότι αυτό το οποίο έχει δηλώσει ο κ. Κοδέλας, έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα το κάνει. Επομένως, αυτά θεωρούνται αναμενόμενα.

ΤΖΙΜΑ: Να πάμε να δούμε λίγο τη συμφωνία. Κακή συμφωνία, κυρία Γεροβασίλη, και μάλιστα δέχεστε και οικεία πυρά από στελέχη της αριστερής πλατφόρμας που είτε λίγο είτε πολύ λένε ότι «εμείς θα φύγουμε, γιατί εσείς δεν έχετε τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις». Υπάρχει ένα ερώτημα: Ποιος έχει την ευθύνη γι` αυτό το αποτέλεσμα; Ένα κακό αποτέλεσμα, όπως και εσείς το παραδέχεστε και για ένα μνημόνιο, φαντάζομαι τη λέτε τη λέξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συμφωνία, είναι  μια συμφωνία, η οποία έχει, φυσικά,  μέτρα που πλήττουν πολλές επαγγελματικές ομάδες. Επομένως, δεν είναι μια συμφωνία η οποία μας ικανοποιεί. Από την άλλη, όμως, να πω ότι μέσα στα πλαίσια εξαρτήσεων και του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν αποφασίζεις  να προχωρήσεις στην ευρωπαϊκή πορεία και αποφασίζεις να κάνεις συμφωνία, προφανώς δεν υπάρχει καλή συμφωνία. Καμία. Αυτή είναι η άποψή μας. Υπάρχει καλύτερη και χειρότερη. Επομένως, σε αυτή τη βάση μπορούμε να το συζητήσουμε.

ΤΖΙΜΑ: Καλύτερη ή χειρότερη, καλύτερη σίγουρα πάντως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ έχω μια διαφορετική αντίληψη. Εκτιμώ ότι αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πραγματικά, με όλες της τις δυνάμεις, με ρίσκα, με κόστος και με λάθη, ενδεχομένως, στην πορεία για να φθάσουμε μέχρι εδώ.

ΤΖΙΜΑ: Κυρία Γεροβασίλη, προεκλογικά είχατε πει στους πολίτες ότι θα υπάρξουν συμφωνίες … πρόγραμμα που θα είναι μονόδρομος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να ολοκληρώσω. Έχουμε μια συμφωνία ήδη που τη σχολιάσατε ως τη χειρότερη. Να σας πω ότι είναι κακή. Σας εξηγώ λοιπόν ότι όλες οι συμφωνίες αυτού του τύπου είναι κακές, με την έννοια ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε σε ένα δανεισμό. Και τώρα πάμε να εξετάσουμε εάν αυτοί οι όροι αυτού του δανεισμού είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από αυτά που ήταν προδιαγεγραμμένα να μας συμβούν. Και ήταν προδιαγεγραμμένα να μας συμβούν χειρότερα πράγματα. Διότι είχαμε τη μη ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία  προέβλεπε κάποια μέτρα…

ΤΖΙΜΑ: Σας επιρρίπτουν ευθύνες γι` αυτό πάντως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, αλλά έχω να επιρρίψω κι εγώ. Επομένως, είχαμε μια αξιολόγηση η οποία μας έδινε μέτρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αντίστοιχα μέτρα, απ` αυτά που έρχονται σήμερα και με πολύ μικρό ποσό …στα 3 δις…

ΤΖΙΜΑ: Δεν είχε πάρει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είχαν συζητηθεί όλα και γι` αυτό δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί και δεν την είδαμε και όλη μαζί μπροστά μας.

ΤΖΙΜΑ: Απλώς, τα συγκρίνετε, άρα συγκρίνουμε κάτι που δεν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα ακολουθούσε και το επόμενο διάστημα. Και είχαμε και τον Ιούνιο που μας προσφέρθηκε επίσης, προκειμένου να πάρουμε 7 δις, μια συμφωνία η οποία ήταν χειρότερη από αυτή για την οποία συζητάμε σήμερα. Αντίστοιχα μέτρα, όμως, μόνο για 7 δις και με ένα μικρό χρονικό ορίζοντα μπροστά μας. Επομένως, σήμερα είμαστε σε μια συμφωνία, η οποία εμπεριέχει μέτρα σαν  αυτά που περιγράψαμε, ωστόσο είναι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μας δίνει χώρο, χρόνο τριετίας και ταυτοχρόνως, ένα μεγάλο πακέτο που ανατροφοδοτεί και χρέος, αλλά αφήνει και περιθώρια ανάπτυξης, προκειμένου να ξετυλίξουμε μια πολιτική σε αυτό το διάστημα. Επομένως, δεν είναι η χειρότερη  συμφωνία και υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορώ να σας απαριθμήσω, για τους οποίους δεν είναι η χειρότερη σε σχέση με ό,τι μας συνέβαινε. Και επίσης, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι και η λίγο καλύτερη. Ας πούμε, ότι θα μπορούσε και να είναι.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που σας ακούω, θυμάμαι αυτή τη φράση που είχε πει ο κ. Λαπαβίτσας, ο συνάδελφός σας,  ότι δεν μπορείς να λες ότι εγώ θα εφαρμόσω καλύτερα το μνημόνιο. Καλό μνημόνιο δεν υπάρχει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα το είπα, ήδη, ότι καλή συμφωνία, καλό μνημόνιο, δεν υπάρχει.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς εκλεγήκατε, κατηγορώντας τα άλλα κόμματα, ότι δεν θα εφαρμόσετε μνημόνιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και τώρα προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες, να σας δώσουν πίστωση χρόνου για 3 χρόνια ότι θα εφαρμόσετε σωστά το μνημόνιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες κάνοντας αυτή τη συζήτηση. Κάνουμε άλλο πράγμα. Αυτή τη στιγμή διευκρινίζουμε το τι ακριβώς έγινε. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, η διαπραγματευτική ομάδα, αυτά τα οποία τους έχουν συμβεί τα δίνουν προς όλους για να ξέρει ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί αυτό το διάστημα. Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία η κάθε της σειρά, η κάθε της στη γραμμή, είναι μια μεγάλη μάχη πίσω από την αποτύπωση αυτής της γραμμής. Επίπονη, και σας είπα με όλους τους δύσκολους τρόπους.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα, εσείς στην Άρτα, τι θα πάτε να πείτε στους αγρότες;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά που λέω και σε σας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι τι, δηλαδή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά που λέω και σε σας. Θα μπούμε και σε αυτή τη συζήτηση, θα εξειδικεύσουμε και μέτρα. Έχω να πω, όμως, ότι εδώ το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας –και εσείς το αποτυπώνετε συχνά- πίεζε, θέλει τον ευρωπαϊκό δρόμο και μια συμφωνία.

ΤΖΙΜΑ: Υπήρχε άλλος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, όχι.  Ήταν ο δρόμος της άτακτης χρεοκοπίας, Grexit κλπ, κλπ, το σχέδιο των άλλων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Δημοψήφισμα δεν λέγατε αυτά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το λέγαμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το αφήνατε, να λέτε ένα «όχι».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βγήκε ο Πρωθυπουργός και είπε ότι ζητάει εντολή, μια ισχυρή εντολή να διαπραγματευτεί ισχυρότερα, δύναμη ζητούσε και το είπε ο ίδιος, δεν χρειάζεται, επίσης, ερμηνεία. Και ζήτησε από τον ελληνικό λαό αυτό, είπε ένα μεγάλο «όχι» στο πακέτο Γιούνκερ…

ΤΖΙΜΑ: Μήπως το κάνατε ένα μεγάλο «ναι», αυτό το μεγάλο «όχι», κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ήρθε  τελεσίγραφο εκείνη τη στιγμή, το θυμάστε. Ήρθε ένα τελεσίγραφο, στο οποίο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αντέδρασαν με δημοψήφισμα.

ΤΖΙΜΑ: Τώρα πήραμε χειρότερα μέτρα από εκείνη την πρόταση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είπα, όχι. Δεν σας το είπα; Το πακέτο Γιούνγκερ είχε τα ίδια μέτρα και είχε 7 δις για ένα τρίμηνο. Έπρεπε να εφαρμόσουμε μέτρα και να χρηματοδοτηθούμε 7 δις…

ΤΖΙΜΑ: Συγγνώμη, μπορούμε να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …έχει πολλά να πούμε, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση…

ΤΖΙΜΑ: …αλλά θα πρέπει να μπούμε  σε τεχνικά κομμάτια, όπως, ας πούμε, γιατί θα έπρεπε να μπούμε σε νέο μνημόνιο, γιατί το mail  Χαρδούβελη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …θα την κάνουμε, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία ξαναβρεθούμε νομίζω…

ΤΖΙΜΑ: Με μεγάλη χαρά… γιατί το mail Χαρδούβελη με το οποίο κάνετε αντίστιξη ήταν για να κλείσει η 5η αξιολόγηση, δηλαδή ένα κομμάτι ενός πολύ μεγάλου προγράμματος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ερχόταν και το επόμενο.

ΤΖΙΜΑ: Αυτό δεν το ξέρουμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση υποτίθεται ότι συζητούσε διαφορετική γραμμή στήριξης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ξέρουμε εμείς όμως. Ξέρετε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, τα οποία καθόριζαν και το ύψος των μέτρων. Συγκρίνοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη συμφωνία που έχει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τα πλεονάσματα τα οποία μας περίμεναν, απ` την προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα στην τριετία τα μέτρα τα οποία αποφεύγονται με αυτή τη συμφωνία είναι ύψους 20 δις.

ΤΖΙΜΑ: Αυτά τα πλεονάσματα τα πήρατε, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας, οι προβλέψεις για τα μεγέθη της οικονομίας είναι δυσμενείς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και τι θα ήταν αλλιώς λέτε; Δυσμενείς θα ήταν.

ΤΖΙΜΑ: Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω εγώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπορώ εγώ.

ΤΖΙΜΑ: Ξέρω ότι τα προγράμματα πηγαίνουν με τα μεγέθη της οικονομίας. Δηλαδή, πρακτικά θα πάρετε αυτά τα χρήματα, γιατί αυτός θα είναι ο κύκλος της οικονομίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: 20 δις λιγότερα μέτρα στην τριετία. Αυτή είναι η συμφωνία. Βεβαίως, τώρα λέω πράγματα θετικά. Δεν θέλω ποτέ να λέω μόνο τα θετικά αυτής της συμφωνίας, θέλω να λέω και τα αρνητικά και να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, γιατί μόνο  ειλικρινά μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα στον κάθε έναν Έλληνα πολίτη. Δεν χωράνε ούτε μισόλογα, ούτε παρερμηνείες από μας, ούτε διάθεση να παραπλανήσουμε.

ΤΖΙΜΑ: Τι θα τους πείτε, σε σχέση με το προεκλογικό σας πρόγραμμα…;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ότι δεν ακολουθούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε κάνει υποχώρηση, σημαντική υποχώρηση, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα στα οποία βρεθήκαμε μπροστά. Και θα ζητήσουμε για τη στήριξη του ελληνικού λαού για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία, παράλληλα με ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, φτάνοντας γρήγορα σε αριθμούς ανάπτυξης. Υπάρχουν δίοδοι μέσα σ` αυτή τη συμφωνία. Θα ζητήσουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, με το δικό μας πρόγραμμα το οποίο θα διατυπώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Γιατί και οι εκλογές, αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν, δεν μπορεί να έχουν ως αφήγημα, να έχουν ως πολιτική πρόταση την εφαρμογή του μνημονίου. Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίσουν το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων, προκειμένου να ελαττωθούν οι επιβαρύνσεις του μνημονίου.

ΤΖΙΜΑ: Ποιο θα είναι το αφήγημά σας για τις εκλογές, λοιπόν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το σχέδιό μας θα είναι για τις εκλογές. Παραδείγματος χάριν για τους αγρότες που με ρωτήσατε, ένα παράδειγμα, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο θα υπάρχει ένα μεγάλο πακέτο χρηματοδοτικό, στον αγροτικό τομέα. Θα συζητήσουμε για τέτοια θέματα. Θα μελετήσουμε και όλες τις επιβαρύνσεις οι οποίες επέρχονται στην κάθε επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα και θα μπορέσουμε με κάθε βήμα, σειρά-σειρά, όπως και στη συμφωνία έπραξε η διαπραγματευτική μας ομάδα, σειρά-σειρά να φτιάξουμε το αντισταθμιστικό μέτρο. Μεγάλο στοίχημα, μεγάλος δρόμος, μεγάλος αγώνας. Αυτό θα κάνουμε. Και μ` αυτό θα βγούμε και στον ελληνικό λαό και θα του ξαναζητήσουμε τη στήριξη, όποτε χρειαστεί. Χωρίς κανένα ψέμα και χωρίς κάτι να κρύψουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, τώρα αν φύγει αυτό το μεγάλο κομμάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή πλατφόρμα, θα είναι μεγάλη πληγή για τις εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα είναι μεγάλη πληγή για όλους μας, εμάς της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, που χρόνια συμπορευόμαστε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε πράγματα, έχουμε κοινές αγωνίες, έχουμε ζήσει πολλές αγωνίες μαζί, χρόνια τώρα στην Αριστερά για τους περισσότερους απ` όλους μας. Επομένως, είναι μεγάλη πληγή και καθόλου ευχάριστο. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι πληγή για την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι μια εσωτερική διεργασία του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό σύστημα βρίσκει πάντα τις λύσεις του.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας τρομοκρατεί  καθόλου το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθεί και ένα κόμμα απ` τα δικά σας τα σπλάχνα, το οποίο  να έχει μια κατεύθυνση προς τη δραχμή, προς το εθνικό νόμισμα και να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σας σώματος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα τι μας ενοχλεί. Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα. Ξέρετε, το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι με τη δραχμή, δεν είναι με την επιλογή Grexit. Επομένως, υπάρχει μεγάλος χώρος σαν εκλογικό σώμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, η οποία βεβαίως θα κρίνεται κάθε μέρα και όσο περνάει το διάστημα και πιο σκληρά και ορθώς και έτσι πρέπει να γίνεται. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας ενοχλεί το τι θα μας συμβεί στις εκλογές. Μας στενοχωρεί, μας προβληματίζει το τι μας συνέβη και μας συμβαίνει σήμερα, όσον αφορά αυτό που διατυπώσατε, το να φύγει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατάλαβα. Ξέρετε γιατί το ρωτάω; Αν στην αριστερή πλατφόρμα δημιουργηθεί ένας σχηματισμός…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα δημιουργηθεί. Όχι αν, φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: …και χρησιμοποιήσει το σύνθημα του Δημοψηφίσματος που πήρε 63%…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδεχομένως να το κάνει και αυτό. Ο ελληνικός λαός θα το κρίνει. Αντιλαμβάνεστε η δική μας πρόταση ποια θα είναι, δεν την ανέλυσα, έβαλα ένα περίγραμμα. Και βεβαίως ο κάθε πολιτικός σχηματισμός που θα κατεβεί, θα κατεβεί με ένα πρόγραμμα και εννοείται η αριστερή πλατφόρμα θα είναι ενάντια στη συμφωνία, στην υλοποίηση συμφωνίας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάστε ότι αυτό μπορεί  να σας στερήσει, ας πούμε, την πρωτιά από τις εκλογές ή την πορεία προς την αυτοδυναμία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οπωσδήποτε η κάθε απόσπαση ανθρώπων και δυνάμεων από έναν χώρο, προφανώς θα έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Όμως, ποτέ αυτά δεν είναι μονόπλευρα, με την έννοια ότι σήμερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ως υποστηρικτικό κόμμα από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, έχει μετατοπιστεί ένα κομμάτι πιο συντηρητικού ακροατηρίου…

ΤΖΙΜΑ: Αυτοί που στηρίξανε μνημονιακούς…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: … Όχι, έχει ήδη συμβεί, έχει συμβεί από τα προηγούμενα, δεν συμβαίνει τώρα αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά τα οποία έχει αντλήσει, έχει εισπράξει στις εκλογές, δεν είναι ποσοστά που προέρχονται από αριστερούς, δεν είναι τόσοι οι αριστεροί στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που έχουν στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λέτε «ό,τι θα χάσουμε από τη μία πλευρά, θα το πάρουμε από την άλλη». Αυτό λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδέχεται. Αν αυτός είναι ο στόχος μας, σας λέω όχι. Με ρωτάτε, όμως, τι μπορεί να συμβεί και σας το λέω. Και σήμερα η ελληνική κοινωνία, έχοντας τεράστια ανάγκη αυτά τα οποία αναπτύξαμε στην προηγούμενή μας συζήτηση, στηρίζει, εμπιστεύεται και έχει λόγους, το ηθικό πλεονέκτημα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και φαίνεται, εισπράττεται κλπ. Βεβαίως, μελλοντικά ενδεχομένως και ο χώρος αυτός θα ανασυνταχτεί, θα αλλάξει κλπ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται αυτό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν με την Αριστερή Πλατφόρμα κατέβει η κυρία Κωνσταντοπούλου ή ο κύριος Βαρουφάκης, δύο από τις επιλογές του κυρίου Τσίπρα, θα είναι πρόβλημα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ποιο είναι το πρόβλημά μας ότι αυτός ο σχηματισμός…

ΤΖΙΜΑ: Συναισθηματικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: … Δεν είναι συναισθηματικό, είναι πολιτικό. Και η Αριστερά έχει γονατίσει στην πρόσφατη ιστορία πολλές φορές από αποχωρισμούς. Δεν θα θέλαμε να το ξαναβιώσουμε αυτό και δεν θα θέλαμε να ξανασυμβεί. Αυτό είναι το θέμα μας και, βεβαίως, εάν δεν συμβεί κάτι επείγον, εάν κάποιοι δεν αποφασίσουν νωρίτερα να δρομολογήσουν άλλες πολιτικές διαδικασίες, θα έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν όλα αυτά και ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του, με την έννοια ότι εγώ, η πλειοψηφία, αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε με τίποτα είναι να αποφύγουμε την πραγματικότητα. Δεν θα είμαστε χρήσιμη πολιτική δύναμη, δεν θα είμαστε χρήσιμη για τον ελληνικό λαό, για τη χώρα. Επομένως, η πραγματικότητα είναι εδώ, είναι σκληρή, αλλά είναι εδώ. Οφείλει κανείς να τη δει κατάματα. Κάποιοι επιλέγουν να αποδράσουν από την πραγματικότητα, είναι μια δική τους επιλογή, η οποία είναι σεβαστή. Και, βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις που βλέπουν την πραγματικότητα απέναντι και λένε «εμείς σ’ αυτό δεν μπαίνουμε, δεν θέλουμε να το διαχειριστούμε». Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι κι άλλες δυνάμεις. Δεν θέλουν να διαχειριστούν εν μέσω δυσκολιών, τέτοιου είδους δυσκολιών. Μέσα σ’ έναν σκληρό καπιταλισμό, με οικονομική κρίση, επιλέγουν να αποφύγουν…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τριάντα, σαράντα βουλευτές δεν βλέπουν την πραγματικότητα, αποδρούν από την πραγματικότητα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τη βλέπουν, αλλά δεν θέλουν να μπουν μέσα σ’ αυτή και να τη διαχειριστούν. Προτιμούν τον άλλο δρόμο. Σεβαστό.

ΤΖΙΜΑ: Συνδιεκδικούν έναντι υμών το ηθικό πλεονέκτημα, το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής καθαρότητας…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό μένει να αποδειχθεί και αυτό το αποδίδει ο λαός, δεν το αποδίδουν οι πολιτικοί σχηματισμοί. Αυτό ο λαός, ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης. Οι πολιτικοί σχηματισμοί μεταξύ μας, μπορεί να κρίνουμε πολιτικές, αλλά δεν είμαστε εμείς που απονέμουμε τα εύσημα ή μη, όσον αφορά το ηθικό πλεονέκτημα. Και επίσης, όπως σας είπα, επειδή ο δρόμος αυτής της κυβέρνησης είναι μακρύς, η κυβέρνηση αυτή θα κρίνεται και σκληρά και καθημερινά.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, να σας ευχηθούμε καλή δύναμη για σήμερα.

ΤΖΙΜΑ: Σας ευχαριστούμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

πηγή : Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Advertisements