«Μιλάει για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Βενιζέλος; Ότι σαράντα χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε τη σταθερή άποψη για την απλή αναλογική και δεν κατάφερε να το κάνει;»

Συνέντευξη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-1 και το δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο

Αθήνα, 28/7/2015

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Φιλοξενούμε απόψε στο δελτίο μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη.  Καλησπέρα σας κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Καλησπέρα σας.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Να ξεκινήσουμε ευθύς αμέσως από τη διαπραγμάτευση, πρώτη ημέρα σήμερα των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.  Θα εξαρτηθεί τελικώς το εάν θα έχουμε συμφωνία, η οποία θα είναι με επιπλέον προαπαιτούμενα από την εισήγηση την οποία θα δώσουν τα τεχνικά κλιμάκια;  Θα εξαρτηθεί επίσης το χρονικό διάστημα που θα οριστεί η συμφωνία αυτή, που θα συμφωνηθεί από την ίδια εισήγηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι  στιγμής δεν υπάρχει επισήμως ούτε στη συμφωνία, ούτε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ούτε στις επιστολές του κυρίου Τσακαλώτου, ούτε από πουθενά κάτι που να λέει ότι πέραν των προαπαιτούμενων, τα οποία συμφωνήθηκαν και ήδη έχουν ψηφισθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα χρειαστούν  και άλλα.  Επομένως, ο στόχος ο δικός μας, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι τα συμφωνημένα βήματα και στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί.  Από εκεί και μετά, νομίζω ότι μία συμφωνία στις 18 του μηνός Αυγούστου είναι εφικτή και φυσικά χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, μιας και είναι και πολύ μικρό το διάστημα.  Δηλαδή, ένα πακέτο συμφωνίας προφανώς θα περιλαμβάνει τα καινούργια, τα οποία δεν ξέρω γιατί, θα έπρεπε να είναι ως προαπαιτούμενα.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Το «18» δεν ξέρω αν θα το δούμε να υλοποιείται.  Πάντως και η Commission αναφέρει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.  Η Commission, ωστόσο, επιμένει ότι ενδεχομένως να δούμε κάποια επιπλέον μέτρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι επισήμως θα επιμένει σε κάτι επιπλέον πριν, δεν έχει διατυπωθεί μέχρι στιγμής.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Σαν αίτημα προς την πλευρά σας, δηλαδή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ακριβώς.  Επίσης, έχουν ακουστεί από πολλούς, από κύκλους, από απόψεις, έχουν ακουστεί όλα αυτά, αλλά ξέρετε όταν όλα αυτά δεν αντιστοιχούν στα συμφωνηθέντα, επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε ότι θα έχουμε και άλλα προαπαιτούμενα.  Βεβαίως, ξέρουμε όπως πάντα ότι τα τεχνικά κλιμάκια και βεβαίως για τις θέσεις που υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των εταίρων, πάντοτε είμαστε σε μία επιφυλακή και μία επιφύλαξη για το πώς θα εξελιχθεί.  Μέχρι στιγμής είναι όλα ομαλά, έχουν ξεκινήσει εντατικά σε πολλά επίπεδα των κλιμακίων οι διαβουλεύσεις και νομίζουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι.  Αύριο έρχονται και οι επικεφαλής.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Έρχονται και οι επικεφαλής και μάλιστα αύριο νομίζω ότι θα έχουμε και την πρώτη επίσημη συνάντηση στο υπουργείο των Οικονομικών με τους επικεφαλής των κλιμακίων.  Φαντάζομαι ότι αυτό το οποίο περιγράψατε ότι δεν υπάρχει αίτημα στη δεδομένη χρονική στιγμή, αφορά το  μέχρι να κλειστεί η συμφωνία, τουλάχιστον από την πλευρά σας.  Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Προφανώς.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Να πάμε σε ένα θέμα που από την Κυριακή έχει μονοπωλήσει, έχει κυριαρχήσει στους τίτλους των ειδήσεων;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Να πάμε.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Θέμα Βαρουφάκη.  Λοιπόν, υπάρχει το θέμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Να ξεκινήσουμε από το πραγματικό γεγονός.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Το οποίο είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Το οποίο έχει διατυπωθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην τηλεοπτική του εμφάνιση.  Ότι όταν η χώρα βρέθηκε απέναντι σε προβλήματα, βρήκε μπροστά της ακραίους κύκλους, οι οποίοι προσπαθούσαν να αφήσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης, προφανώς ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός όφειλε να δει τί μπορεί να συμβεί, εάν αυτό μας προκύψει.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ως ένα σενάριο το οποίο, βεβαίως, ήταν απευκταίο.  Βεβαίως, όμως, υπήρχαν και συγκρούσεις και δεν ήξερες τί ακριβώς μπορεί να συμβεί.  Σαν μία πιθανή εκδοχή.  Επομένως, ο κ. Βαρουφάκης πήρε εντολή, πραγματικά, να δει ένα σχέδιο τί θα μας συνέβαινε και τί θα γινόταν, εάν είχαμε αυτή την άσχημη εξέλιξη.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Άρα, υπάρχει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Από εκεί, μέχρι το αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο βλέπουμε αυτές τις ημέρες να ξετυλίγεται, υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Απλώς, δυσκολεύομαι να κατανοήσω, εφ’ όσον υπάρχει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Υπάρχει.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  … γιατί χρειαστήκαμε τρεις ημέρες από την Κυριακή μέχρι σήμερα για να πούμε το ότι υπάρχει και γιατί χαρακτηρίστηκε αυτό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Το έχει πει ο Πρωθυπουργός από μήνες.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Ο Πρωθυπουργός δεν είχε διευκρινίσει για ποιο μιλάει και επειδή ο Πρωθυπουργός το είχε πει εδώ στην ΕΡΤ για τον Μάρτιο…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Υπήρχε αυτό το σχέδιο πώς θα αντιμετωπίζαμε…

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ενημερώθηκε λίγο πριν το δημοψήφισμα.  Εφ’ όσον λοιπόν είναι υπαρκτό αυτό, γιατί δεν έγινε αποδεκτό εξ αρχής, να πείτε ότι πράγματι υπήρξαν ένα, δύο, τρία, πέντε, δέκα σχέδια που καταστρώσαμε, να έχουμε μία εναλλακτική, μια στρατηγική εξόδου και από εκεί και πέρα, γιατί χαρακτηρίστηκε αυτό επικοινωνιακό παραμύθι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Το είπαμε ανοικτά και διατυπώθηκε από πολλούς από εμάς.  Ωστόσο, νομίζω ότι επικοινωνιακά, για κάποιους άλλους λόγους, έγινε όλη αυτή η αστυνομική πλοκή με υπερβολές.  Δηλαδή, παρακολούθησα πάρα πολλές λεπτομέρειες.  Παρακολούθησα ηχητικό απόσπασμα που με την άδεια του κ. Βαρουφάκη ακούσαμε χθες, στο οποίο έλεγε ακριβώς αυτό και έβλεπα από κάτω στον τίτλο «Διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση».  Εγώ άκουγα το ίδιο.  Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό, όχι  μόνο δεν είναι χρήσιμο, όχι μόνο παραπλανεί… Τώρα εάν υπάρχουν κάποια πραγματικά γεγονότα, νομίζω ότι στην πορεία όποιος ξέρει κάτι θα το πει, εδώ είμαστε και θα τα πούμε.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Πάντως, αν κάνω λάθος, διορθώστε με, αλλά την Κυριακή ή και χθες τη Δευτέρα, δεν είχαμε αυτή την εικόνα από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι όντως υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, όντως υπήρξε μια τέτοια μελέτη και εντάσσεται στο πλαίσιο της άμυνας απέναντι στη διαπραγμάτευση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ το έχω ξαναπεί και αυτές τις ημέρες.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Μάλιστα.  Διορθώστε με, αν κάνω λάθος, έχω την αίσθηση ότι σήμερα προκύπτει αυτό, πάντως, ξεκάθαρα από την πλευρά σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι το επίσημο, διότι πραγματικά αυτό είναι διατυπωμένο και δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε με άλλο τρόπο.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Είναι σαφές.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Η κατηγορία που σας επισυνάπτει η αντιπολίτευση είναι ότι τέτοιου είδους ενέργειες εντάσσονται σε αυτό το οποίο γενικότερα χαρακτηρίζεται Grexit.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Καλά θα κάνει η αντιπολίτευση να συμβάλει στη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή.  Νομίζω ότι είναι άλλο αυτό το οποίο προέχει.  Να σας πω και κάτι;  Ένας οικονομολόγος μπορεί να έχει μία θεωρία.  Δεν μπορεί να το διατυπώσει με την άποψή του;  Ως επιστήμων μπορεί να διατυπώσει οποιοδήποτε σενάριο.  Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κολάσιμο.  Αυτό να το κάνουμε θέμα ότι η κυβέρνηση οργάνωσε σχέδιο κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ., απέχει παρασάγγας.  Αυτά είναι τα πράγματα.  Τώρα, από εκεί και πέρα, υπερβολές που ειπώθηκαν, ακούστηκαν, κ.λπ., νομίζω ότι είναι σε δεύτερο πλάνο.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Είναι διαφορετικό το τι διατυπώνει ένας οικονομολόγος σε ένα forum, είναι διαφορετικό ένας οικονομολόγος όταν είναι υπουργός Οικονομικών.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το συζητώ.  Ωστόσο, οποιοσδήποτε οικονομολόγος κουβαλάει την άποψή του την οποία τη μεταφράζει σε ένα σχέδιο όταν του ζητείται.  Ενδεχομένως.  Δεν είμαι σε θέση να το κρίνω, γιατί δεν είμαι οικονομολόγος.  Αλλά αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τρομοκρατεί, γιατί πρέπει αυτό να γίνει ξαφνικά ότι η κυβέρνηση στ’ αλήθεια επεξεργαζόταν ένα σενάριο εξόδου.  ΄Ηταν ένας αμυντικός μηχανισμός.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Ήταν ένα το σενάριο ή υπήρχαν και άλλα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν είμαι σε θέση να το ξέρω, αν υπήρχε και άλλο.  Δεν το ξέρω.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Να πάμε στα του οίκου; Τα φώτα ήταν στραμμένα μέχρι και πριν λίγη ώρα στην Πλατεία Κουμουνδούρου.  Περιμέναμε να δούμε τί καπνός θα βγει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Και δεν βγήκε.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Ο καπνός που βγήκε είναι ότι θα περιμένουμε πάλι την Πέμπτη (30/7).

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θα αποφασίσει για τις επόμενες διαδικασίες.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Μάλιστα.  Η εικόνα που έχετε εσείς είναι ότι το δημοψήφισμα το οποίο έπεσε σαν πρόταση απόψε και επειδή το δημοψήφισμα, έτσι και αλλιώς, λίγο-πολύ θα διενεργηθεί με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν και ένα έκτακτο Συνέδριο, είναι πολύ κοντά στη διαδικασία και στον τρόπο άσκησής του, θα διευκολύνει για να καμφθούν κάποιες αντιστάσεις;  Έπεσε, δηλαδή, στο τραπέζι αυτή η πρόταση για να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Εγώ θα έθετα λίγο αλλιώς την απάντηση:  Θέλουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά, διότι είμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες, είμαστε σε συνθήκες που η Αριστερά σήμερα ακολουθεί μία επιλογή -η κυβέρνηση της Αριστεράς- η οποία δεν είναι στο πρόγραμμά της, ούτε στην ιδεολογία της, σε συνθήκες ανάγκης, προκειμένου να μην συμβούν τα χειρότερα στη χώρα και τον ελληνικό λαό.  Αυτό είναι το πρώτιστο.  Βεβαίως, κανείς δεν βρίσκεται σε ευχάριστη θέση απέναντι σε αυτό.  Κανείς πραγματικά απ’ όλους εμάς.  Θα πρέπει, όμως, οι επιλογές μας να γίνονται με μία λογική ιεράρχηση.  Ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα το οποίο βάζει μερικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, όπως:

-Πρέπει να είναι η Αριστερά στην κυβέρνηση σε τέτοιες συνθήκες;

-Πρέπει η Αριστερά να παραδώσει;

-Ή πρέπει αυτή η κυβέρνηση να παραμείνει διότι είναι η ικανότερη και είναι αυτή που θα μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να πληγεί κατά το δυνατόν λιγότερο;  Να προστατευθούν οι αδύναμοι και να εκπονήσει, να νομοθετήσει μέτρα τα οποία θα ελαττώσουν τις επιπτώσεις όλης αυτής της πολιτικής.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Το ερώτημα το θέσατε η ίδια.  Μπορεί να γίνει αυτή η κουβέντα στον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα να βρίσκεται στην κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική μορφή που έχει σήμερα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Εντάξει, θα το βρούμε.  Γι’ αυτό ακριβώς τώρα γίνεται αυτός ο διάλογος, το να διατυπωθούν απόψεις και να ζυμωθούν απόψεις, που δεν είναι τόσο πρόχειρο ή δεν θα πρέπει να είναι πρόχειρο.   Γι’ αυτό και ο στόχος και η πρόταση να έχουμε ένα έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Να γίνουν και όλες οι διαδικασίες και ο προσυνεδριακός διάλογος και καινούργια μέλη και αντιπρόσωποι, κ.λπ.  Θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η άνεση, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ερωτήματα. Ένα από αυτά είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως.  Ένα άλλο είναι ότι είμαστε όλοι σήμερα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε. Ένα άλλο κομμάτι έχει μία διαφορετική στρατηγική που λέει «εκτός Ευρωζώνης», ότι «είναι μάταιο να παλεύει κάποιος εντός Ευρωπαϊκής  Ένωσης, εντός Ευρωζώνης».  Αυτές είναι δύο στρατηγικές, οι οποίες συγκρούονται.  Δεν μπορούν εύκολα να συστρατευθούν.  Επομένως…

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Επομένως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  … και με κάποιες κινήσεις που έχουν γίνει, από κάποιους υπάρχει μία επιλογή ρήξης.  Ωστόσο, ο κόσμος…

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Στη ρήξη έχετε αναφερθεί εσείς, έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παππάς έχω ακούσει να μιλάει για ρήξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Βεβαίως, είναι γνωστά όλα αυτά, δεν είναι κάτι που τα υποθέτουμε.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Παρακολούθησα χθες και την ομιλία του κ. Λαφαζάνη στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια της ιστοσελίδας ISKRA. Όλα αυτά, με δεδομένο αυτό που αναφέρετε ως ρήξη τελικώς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν θα το έλεγα.  Δεν θα το έλεγα ακόμη.  Δηλαδή, δεν θα έλεγα για τις μαθηματικές ακρίβειες, με την έννοια ότι μέσα από έναν πραγματικό διάλογο και τα πραγματικά διλήμματα…  Ακόμη και στο άλλο, αναφέρομαι στο πλειοψηφικό κομμάτι, το εντός Ευρώπης: Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε ποιά Ευρώπη έχουμε σήμερα απέναντί  μας και πώς θέλουμε να έχουμε τον οδικό μας χάρτη μέσα σε αυτή;  Δεν είναι μια καινούργια πραγματικότητα αυτό που διαμορφώνεται, όχι μόνο στο ελληνικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Αυτή είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα και στιγμή σε ένα συνέδριο ή κάπου αλλού.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ακριβώς.  Γι’ αυτό και η πρόταση να φτάσουμε σε Συνέδριο.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Όταν φτάνεις όμως στη Βουλή και πρέπει να ψηφίσεις ένα νόμο, ένα νομοσχέδιο που πρέπει να γίνει νόμος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ο καθένας παίρνει την ευθύνη του.  Παίρνει την ευθύνη του απέναντι στην ανάγκη και απέναντι στο κατά πόσο θέλει να πλήξει αυτή καθ’ αυτή την κυβέρνηση.  Θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του ο καθένας χωριστά, από τους βουλευτές, οι οποίοι είναι εκλεγμένοι, βεβαίως, σε μια άλλη κατεύθυνση όπως είμαστε όλοι μας, αλλά οι συνθήκες άλλαξαν.  Δεν μπορούμε να μιλάμε για θέσεις και απόψεις τις οποίες δεν εντάσσουμε στην πραγματικότητα όσο σκληρή κι αν είναι αυτή και όσο σκληρές κι αν πρέπει να είναι οι αποφάσεις μας.  Αυτό έχει ανάγκη η χώρα.  Αυτό έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ιεραρχικά.  Ιεραρχικά, κοιτώντας  το συμφέρον της χώρας, του ελληνικού λαού  και μετά του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος κ.λπ., κ.λπ.  Είναι μια ιεράρχηση που νομίζω ότι πρέπει να ακολουθηθεί και νομίζω ότι και στη λογική όλων των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ αυτό υπάρχει.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Θα επανέλθουμε στο θέμα της ρήξης λίγο πριν κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη. Θέλω να επιμείνω λίγο στην κυβέρνηση και στην στάση της στο Κοινοβούλιο. Είχαμε μια δήλωση-παρέμβαση σήμερα από τον κύριο Βενιζέλο, ο οποίος εμμέσως ή αμέσως είπε ότι αν επιθυμείτε τη στήριξή μας, χρειαζόμαστε θεσμικές εγγυήσεις. Και αναζητώντας λίγο παρακάτω τη δήλωσή του για να κατανοήσω τις θεσμικές εγγυήσεις, θέτει θέμα Προέδρου της Βουλής και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Ποια είναι η απάντηση σε αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρχικά, ποιος είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Είναι ο κύριος Βενιζέλος  σήμερα; Δεύτερον, πρέπει να δώσουμε προαπαιτούμενα στον κύριο Βενιζέλο; Επίσης, ζητάει θεσμικές εγγυήσεις, ενώ ακολουθούνται μέχρι σήμερα όλα τα θεσμικά, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής. Μιλάει για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή τι να πω; Ότι σαράντα χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε τη σταθερή άποψη για την απλή αναλογική και δεν κατάφερε να το κάνει; Δηλαδή είχε άποψη το ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική και το παλεύει σήμερα; Για να ξέρουμε για τι λέμε, για να είμαστε και σοβαροί απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς έχουμε άποψη την οποία παλεύουμε χρόνια ως Αριστερά -και η οποία βεβαίως διατυπώθηκε δια του πρωθυπουργού- και το επόμενο διάστημα θα περάσουμε και σε συζήτηση για το πολιτειακό  σύστημα και για θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται. Αυτά δεν θα τα δώσουμε ως προαπαιτούμενα σε οποιονδήποτε τα ζητάει επικοινωνιακά, έτσι; Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έχει κάτι να φοβηθεί κάποιος από τη Δικαιοσύνη την οποία έχουμε; Ας απαντήσει. Επομένως να απαντάμε. Ο ελληνικός λαός θυμάται. Δεν μπορεί αυτοί οι οποίοι έφεραν ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα με τις 50 έδρες μπόνους, στο οποίο εμείς ήμασταν πάντα απέναντι, σήμερα να μας κουνάνε το δάχτυλο. Καλό θα είναι να μιλήσουν όλοι, αλλά να μιλήσουν όλοι όχι σκεπτόμενοι αποκλειστικά την ύπαρξή τους, αλλά σκεπτόμενοι το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα σήμερα σε αυτή τη σκληρή συγκυρία – θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα όλου του πολιτικού συστήματος. Ποτέ δεν χωράνε μικροπολιτικές, αλλά σήμερα είναι μια στιγμή πολύ σκληρότερη. Οι μικροπολιτικές προκαλούν ζημιά στο πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος και το πολιτικό μας σύστημα. Ρίχνουν νερό σε άλλων το μύλο με όλες αυτές τις συμπεριφορές.

ΧΑΡΙΤΟΣ:  Διάβασα μια συνέντευξη που δώσατε νωρίτερα σήμερα στον ρ/σ REAL FM, όπου μιλήσατε και για τις εκλογές. Οι εκλογές είναι στο βάθος του χρόνου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε μια πραγματικότητα με καινούρια συμφωνία μπροστά,  υπάρχει μια αναστάτωση στην κοινωνία, μια αλλαγή και με συγκρούσεις και μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι ένα περιβάλλον καινούργιο  και διαμορφώνονται συνθήκες καινούργιες για τη χώρα. Εάν δεν υπάρχουν άλλες λύσεις –διότι οι εκλογές δεν είναι η πρώτη επιλογή  και η πρώτη μας προτεραιότητα, δεν το θέλουμε, δεν το επιδιώκουμε-  βεβαίως προσφυγή….

ΧΑΡΙΤΟΣ: Και η ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει την πλειοψηφία, νομίζω ότι δεν μπορεί να παραμείνει επί μακρόν με αυτόν τον τρόπο. Επομένως σήμερα μιλάμε για τον πρώτο στόχο, ο οποίος είναι επιτακτικός: Να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου -και λέω 18, διότι υπάρχει  η εκταμίευση στις 20 Αυγούστου, με αυτή την έννοια συνδέεται. Στις επόμενες ημέρες η ολοκλήρωση της συμφωνίας, να φύγει αυτό από πάνω μας, να μπούμε σε υλοποίηση ….

ΧΑΡΙΤΟΣ: Έχετε ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος είναι αυτός, η προτεραιότητα είναι αυτή…

 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …και μετά εδώ είμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε όλα.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Άρα δεν το αποκλείουμε αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, προφανώς .Αλλά, σας επισημαίνω ότι δεν είναι ο στόχος μας αυτός.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Αυτό που είπε σήμερα η κυρία Χρυσοβελώνη  για κοινή κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουν ανοίξει συζητήσεις. Από τη στιγμή που δεν άνοιξε η συζήτηση περί εκλογών – και νομίζω ότι είναι λάθος να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τέτοιο θέμα – από κει και πέρα θα βρεθούν και οι συμμαχίες και τα λοιπά, θα συζητηθούν όλα.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα. Γνωρίζουμε με ποιους υπουργούς θα συναντηθούν τα στελέχη, οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, των τεχνικών κλιμακίων που φτάνουν αύριο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρω ότι θα συναντηθούν με το οικονομικό μας επιτελείο. Από κει και πέρα δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες αν χρειαστεί και κάτι άλλο.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Πάντως αν χρειαστεί κάτι περισσότερο, φαντάζομαι ότι είστε ανοιχτοί στο να συμβεί αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαντάζομαι ότι θα αντιμετωπιστεί. Δεν είναι το κύριο θέμα μας αυτό.

ΧΑΡΙΤΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη σας ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Advertisements