«Η ψήφιση της συμφωνίας είναι καθοριστικό βήμα, και θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει και την αντίστοιχη ευθύνη»

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Καλημέρα  κυρία Γεροβασίλη.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Για να αρχίσουμε από τα σοβαρά: Υποτίθεται ότι αύριο ξεκινούν οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς για τη νέα συμφωνία, για το  νέο δάνειο. Έχετε ένα χρονοδιάγραμμα, έχει η κυβέρνηση ένα χρονοδιάγραμμα λήξης πότε πρέπει αυτά όλα να έχουν τελειώσει;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με δεδομένο ότι θα πρέπει η τελική συμφωνία να έρθει στη Βουλή στις 18 του Αυγούστου, προφανώς η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής – φαντάζομαι – μέχρι τότε, μέχρι το τελικό σχέδιο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Και το θέμα του ΔΝΤ; Υπήρχε ένα τυπικό θέμα ότι δεν είχε στείλει επιστολή η ελληνική κυβέρνηση. Καταλαβαίνω ότι εστάλη.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Εστάλη, ναι.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπάρχει και ένα ουσιαστικό θέμα: Το ΔΝΤ βάζει κάποιους όρους και στην ελληνική πλευρά και στην ευρωπαϊκή.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Το ΔΝΤ έχει άποψη – όπως ξέρετε –  κυρίως για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Θέση η οποία, προφανώς, μας βρίσκει σύμφωνους.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Μάλιστα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Και θεωρούμε, το ότι εκφράζεται από πλευράς του ΔΝΤ, είναι ένα σημείο το οποίο υποβοηθά και τη δική μας προσπάθεια. Ωστόσο, το ΔΝΤ προφανώς είναι πιο δύσκολο στις διαπραγματεύσεις, με τους πιο σκληρούς όρους και δεν μας είναι και πολύ ευχάριστο ως συνομιλητής.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Και πού να δείτε και την καινούργια του εκπρόσωπο, που εγώ την έχω συναντήσει στην Κύπρο, την έχω γνωρίσει. Έχουν πικρή εμπειρία οι Κύπριοι.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαντάζομαι.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Εκείνοι τα κατάφεραν.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι ανάλογοι άνθρωποι για τα αντίστοιχα δεδομένα. Αυτό μπορώ να φανταστώ και προφανώς να συμφωνήσω μαζί σας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ : Είναι όντως ένας δύσκολος και σκληρός συνομιλητής το Ταμείο πάντα με όποιον εκπρόσωπο, αλλά υπάρχει και ένα τυπικό αίτημα ότι το Ταμείο λέει ότι «εμείς  ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με έναν τρόπο: να πηγαίνουμε στα υπουργεία και να συναντάμε τους υπουργούς».

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως. Αυτοί έχουν έναν τρόπο και ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, με το οποίο λειτουργούν. Επ’ αυτού, όμως, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις, όπως γνωρίζετε,  οι οποίες, από τον Φεβρουάριο,  έχουν βάλει το όλο  θέμα  σε πιο θεσμικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Δηλαδή, τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν τη δουλειά  τους, αλλά η συζήτηση γίνεται θεσμικά. Ήταν το δικό μας αίτημα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί ως εμπόδιο;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα θέμα συζήτησης. Δηλαδή, αυτό το οποίο έχει εισηγηθεί η ελληνική πλευρά είναι οι συζητήσεις να γίνουν με τον κ. Χουλιαράκη  και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,    αλλά προφανώς αυτή είναι μία συζήτηση , η οποία είναι σε εξέλιξη.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Θα το θεωρούσατε, δηλαδή, έγκλημα καθοσιώσεως, αν  κάποια στιγμή ένας υπουργός συναντούσε τους εκπροσώπους των θεσμών και συζητούσε μαζί τους;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι δεν είναι εκεί η ουσία, με δεδομένη την κρισιμότητα της συγκυρίας και την κρισιμότητα της στιγμής. Ωστόσο, είναι ένα θέμα πάντα. Το οποίο, όμως δεν είναι  στο πρώτο επίπεδο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να αφήσω τώρα κατά μέρος τις διαπραγματεύσεις που θα τις έχουμε μπροστά μας τις επόμενες 20 μέρες. Το μεσημέρι υπάρχει μια συνάντηση άτυπη, ένα φιλικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Καταλαβαίνω ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, των αρχηγών της αντιπολίτευσης θα υπάρξει ένα αίτημα να συμφωνηθεί με την κυβέρνηση ένας στοιχειώδης οδικός χάρτης. Δηλαδή, να βεβαιωθούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει στις διαπραγματεύσεις, στις εξελίξεις, στο χρόνο των εκλογών. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο αίτημα της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρόθεση του Πρωθυπουργού έχει ήδη διατυπωθεί από την πρώτη συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή, ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να μην είναι ενημερωμένος. Από εκεί και μετά, αν χρειάζονται διαπιστευτήρια για όλη αυτή τη συζήτηση, αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς δεν μπορεί να συμβεί έτσι. Επομένως, πρόθεση να κρυφτεί κάτι, δεν υπάρχει. Αιφνιδιασμοί εκ μέρους της κυβέρνησης, επίσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα είναι από την πλευρά της.

Π. ΤΣΙΜΑ: Μάλιστα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει διατυπωθεί σταθερά ότι εδώ ψηφίστηκαν δύο σειρές μέτρων προαπαιτούμενων, όπως ήταν και η συμφωνία. Και από εδώ μέχρι τις 18 του μηνός Αυγούστου, θα είμαστε σε μία διαπραγμάτευση για να διατυπωθεί το τελικό κείμενο και να υπάρξει εκταμίευση στις 20 του Αυγούστου.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συνεπώς καταλαβαίνω,  δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν, φέρουν αποτέλεσμα, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη σημερινή Βουλή.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τώρα να έρθω λίγο στα βάσανα σας τα εσωκομματικά.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Έχει ειπωθεί απ’ όλους ότι υπάρχει ένα ρήγμα το οποίο έχει αποτυπωθεί σε τρείς διαφορετικές ψηφοφορίες  και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είχα την εντύπωση ότι η πρόθεση του Πρωθυπουργού, τουλάχιστον, ήταν,  αυτό το θέμα να τεθεί και να κριθεί και να συζητηθεί μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, δηλαδή, μετά το τέλος Αυγούστου.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρόθεση, προφανώς, είναι να μην συμβαίνουν όλα αυτά τα δύσκολα μαζί. Ωστόσο, πολύ συχνά τα γεγονότα ξεπερνούν την πρόθεση, με την έννοια πραγματικά, ότι είναι δύσκολα τα ζητήματα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απλό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι  ότι η δυσκολία και τα διλήμματα έχουν μπει σε όλους  μας και σκληρά μάλιστα. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε και συγκεκριμένες ημερομηνίες με συγκεκριμένες ψηφοφορίες, στις οποίες, πραγματικά, ο καθένας θα πάρει και τη δική του ευθύνη. Δηλαδή, εάν θεωρήσουμε ότι η 20η Αυγούστου, εν πάση περιπτώσει μέχρι 18-20 Αυγούστου, που θα είναι και η ψήφιση της συμφωνίας, το θεωρήσουμε καθοριστικό βήμα, θα πρέπει, αντιστοίχως, ο καθένας να αναλάβει και την αντίστοιχη ευθύνη. Επομένως, θα έχει μια σημασία τι θα συμβεί μέχρι τότε. Δεν μεταφέρονται όλα για μετά. Ωστόσο, το να γίνουν οι ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που προβλέπονται και που είναι και στο ύφος και στο ήθος της Αριστεράς και προβλέπονται και από τους καταστατικούς όρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, ενδεχομένως, να ήταν προτιμότερο να γίνουν μετά.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αλλά, ίσως, λέτε ότι μπορεί τα πράγματα να το φέρουν να γίνουν πριν.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα πράγματα είναι εν εξελίξει. Βεβαίως και δεν υπάρχει λόγος να μην  γίνουν όλες οι συζητήσεις. Ίσα- ίσα που μέσα απ’ αυτές μπορεί να δρομολογηθεί  η καλύτερη δυνατή λύση με στόχο πάντα τη σύγκλιση.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είχα την εντύπωση ότι και από την πλευρά των διαφωνούντων υπήρχε μια διάθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι, αλλά τώρα διαβάζω ότι τη Δευτέρα υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον κ. Λαφαζάνη στο γήπεδο του Πανελληνίου. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα γεγονός που θα επισπεύσει τη σύγκρουση;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα είναι ότι εμείς παραμένουμε στην ουσία. Το πολιτικό ζήτημα υπάρχει. Είναι δυο διαφορετικά σχέδια με δύο διαφορετικές στρατηγικές, που συγκατοικούν στον ίδιο πολιτικό φορέα. Βεβαίως, αυτό προϋπήρχε και από παλιά, δεν είναι καινούριο. Στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν  στην κυβέρνηση, αυτό, προφανώς, δημιουργούσε ένα ζήτημα μέχρι ενός σημείου, με την έννοια ότι τελικά η συνισταμένη ήταν αυτή που εκφραζόταν προς τα έξω. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα όταν είσαι κυβέρνηση και καλείσαι  να υλοποιήσεις μια πολιτική. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και γι’ αυτό σήμερα είναι οξυμένο το ζήτημα. Θα πρέπει ή να βρεθεί ένας δρόμος και μια παραδοχή ότι υπάρχει μια προτεραιότητα στην υλοποίηση μέτρων, τα οποία δεν ήταν στις απόψεις μας, αλλά ως αναγκαιότητα, ως υποχρέωση, να δούμε από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε, προκειμένου να  πάρουμε μέτρα,  να νομοθετήσουμε,  για να  ελαφρύνουμε, όσο είναι δυνατόν, το βάρος των μέτρων.  Αν υπάρξει ένας τέτοιος στόχος, προφανώς και με  διαφορετική προσέγγιση από κάθε πλευρά, προφανώς και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Έχει ένα νόημα, λοιπόν, ότι κάθε μέρα που περνάει, ζυμώνονται τα πράγματα πιο καλά και βαθαίνουν πιο πολύ μέσα σε όλους μας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να δούμε. Μου είπατε ότι 18 – 20 Αυγούστου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση η νέα συμφωνία. Θα είναι Πρόεδρος της Βουλής η κυρία Κωνσταντοπούλου, σε αυτή τη συνεδρίαση, σ’ αυτή την κρίσιμη ημερομηνία;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν θα προεδρεύσει η ίδια εκείνη την ημέρα, είναι θέμα που θα το αποφασίσει η ίδια.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Όχι, αν θα είναι Πρόεδρος.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Παρότι, απ’ ότι καταλαβαίνω, ότι εκφράστηκε η άποψη ότι υπάρχει μια θεσμική δυσαρμονία.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η θεσμική δυσαρμονία είναι ορατή, γι’ αυτό και έγινε και η συζήτηση και διατυπώθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Προέδρου, με την έννοια ότι είναι σεβαστές οι  πολιτικές επιλογές του καθενός. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται και ένα κυβερνητικό έργο και μια νομοθέτηση, η οποία να υποβοηθά το στόχο της κυβέρνησης. Σ’ αυτό πρέπει να βρεθεί η ισορροπία.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να δούμε πώς θα βρεθεί. Τελικά, μάλλον έτεινα να συμφωνήσω με τον τίτλο των ΝΕΩΝ περί «αριστερής ξαπλώστρας», αλλά έτσι, όπως σας ακούω, συμφωνώ με τον τίτλο της ΑΥΓΗΣ που λέει «καυτός Αύγουστος».

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάπως έτσι θα το δούμε. Δυστυχώς, ενδεχομένως, όχι μόνο προσωπικά από εμάς, αλλά και από εσάς.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συμπάσχουμε μαζί σας. Ξενυχτάμε, τι να κάνουμε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πάει παράλληλα αυτό.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να είστε καλά.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

πηγή : Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Advertisements