«Στόχος μέχρι τις 18 του μηνός να προχωρήσουμε στη σύναψη της σύμβασης»

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, με την οποία θα συνομιλήσουμε, πριν συμμετάσχει σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Καλησπέρα σας.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλησπέρα σε όλους σας.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Θα ξεκινήσουμε με ένα πρώτο σχόλιο από μέρους σας, επειδή μόλις ακούσαμε τις δηλώσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό. Μίλησε για κοινή στράτευση και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των θεσμών, ακόμα κι αν υπάρχει διαφορετική αντίληψη σε συγκεκριμένα θέματα. Εσείς πώς το ακούσατε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω παρακολουθήσει ολόκληρη τη δήλωση, αλλά σαφώς η κοινή συστράτευση σε κοινό στόχο, νομίζω ότι είναι ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Δεν φάνηκε όμως χθες. Δηλαδή η αντίδραση και τα όσα συνέβησαν με τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που ακούσαμε. Έτσι δεν είναι;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη, μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι δεν θα το κρίνω τόσο εύκολα.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Ας φύγουμε από αυτό για να πάμε να δούμε στη σημερινή ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – υπήρχε η δήλωσή σας από σήμερα τα ξημερώματα, κυρία Γεροβασίλη – γιατί το ρήγμα πλέον υπάρχει, υφίσταται, είναι εμφανέστερο από ποτέ. Τι γίνεται από δω και μετά; Πώς μεταφράζονται αυτά τα 31 «ΟΧΙ» και τα 5 «ΠΑΡΩΝ»;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σαφές, υπάρχει και στην κοινωνία, η διαφορετικότητα της άποψης, η οποία εκφράζεται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό όμως, όπως έχουμε πει σε όλους τους τόνους, είναι ένα ζήτημα. Εμείς έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες και να επεξεργαζόμαστε τις διαφορετικές αντιλήψεις. Και ο στόχος μας είναι, μέσα από συλλογικές διαδικασίες που αφορούν και την Κ.Ο. και τα κομματικά όργανα, με διάλογο να προχωρήσουμε στη λύση. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο κάποιος μπορεί να προεξοφλήσει σε καμία των περιπτώσεων, είναι πολύ εύκολα συμπεράσματα αυτά για μια κορυφαία στιγμή για τη χώρα, σε μια πολύ δύσκολη για όλους μας στιγμή.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί, απ΄ό,τι φανταζόμαστε, όλο αυτό που συμβαίνει. Έχετε ακούσει κι εσείς τα παράπονα και των υπολοίπων βουλευτών και από τα άλλα κόμματα, που λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να ψηφίζουμε και να στηρίζουμε με τις δικές μας ψήφους την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αρνείται κανείς την πραγματικότητα. Οι διαπιστώσεις είναι εργαλείο για να προχωρήσουμε στη συζήτηση και στη λύση, αλλά αυτό αφορά πολλά μέρη. Δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να διατυπώσουμε σοβαρά. Βεβαίως ακούγονται όλα, βεβαίως ακούγονται πολλές απόψεις, ακόμα και για τον τρόπο επίλυσης. Ωστόσο, αυτό που είναι κορυφαίο και είναι στην καρδιά της Αριστεράς και στον τρόπο της, είναι ο διάλογος ανοιχτά και προς την κοινωνία και βεβαίως ο στόχος είναι η συνισταμένη.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Πώς μπορεί να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή, κυρία Γεροβασίλη, από τη στιγμή που υπάρχουν και διαφορετικές τοποθετήσεις, όσον αφορά ακόμα και το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως είναι δύσκολο, διότι προφανώς υπάρχουν δυο διαφορετικές στρατηγικές. Σαφώς είναι δύσκολο, δεν λέει κανείς ότι είναι απλό. Και βεβαίως αυτό δοκιμάζεται και σε επίπεδο Κ.Ο. και κυβέρνησης, αλλά και στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στα μέλη. Τελικά αφορά και την κοινωνία.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Πάμε στις δύο εκδοχές που βρίσκονται στο τραπέζι για το τι περιμένουμε στη συνέχεια. Από το οικονομικό ρεπορτάζ έχει προκύψει μια είδηση της τελευταίας στιγμής, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, επικαλούνται οι συντάκτες ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, υπάρχουν χώρες στη ζώνη του Ευρώ, που ζητούν νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο πρόγραμμα, έως τις 20 Αυγούστου. Αύριο έχουμε στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών, τι θα κάνουμε στην περίπτωση που μας ζητήσουν κάτι τέτοιο;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων βάσει των συμφωνηθέντων, με στόχο μέχρι τις 18 του μηνός να προχωρήσουμε στη σύναψη της σύμβασης που θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό που είναι συμφωνημένο μέχρι σήμερα, είναι ότι από τώρα μέχρι τότε δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν έχει σταματήσει καμία στιγμή, ούτε αυτή τη στιγμή, ούτε τώρα. Μάλιστα τώρα, μετά από την ψήφιση αυτών των προαπαιτούμενων, νομίζω ότι είμαστε σε μια τελική ευθεία πλην καθοριστική. Δεν έχουν τελειώσει όλα τα πιθανά σενάρια, όπως διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός. Επομένως, οι συζητήσεις μας αυτές τις μέρες με όλους όσοι είναι δυνατόν να επηρεάσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, είναι κομμάτι της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί. Είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες μέρες.

Α. ZΑΡΑΚΕΛΗ: Βοηθήστε μας τώρα για να καταλάβουμε πολιτικά το τι θα δούμε στη συνέχεια. Δυο ενδεχόμενα τα οποία έχουν εντόνως συζητηθεί. Πρώτα απ’ όλα το θέμα των εκλογών, υπάρχουν και οι ημερομηνίες. Είδατε και το Γερμανικό Πρακτορείο, 13 ή 20 Αυγούστου ακούγεται ως σενάριο, πως με την κατάσταση που επικρατεί πολιτικά οδεύουμε προς τα εκεί. Τι λέτε; Πόσο το βλέπετε πιθανό και τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει στη συνέχεια;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πορεία στη συνέχεια, μετά την συμφωνία είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί τότε. Μέχρι τότε, νομίζω, ότι πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην μάξιμουμ προσπάθεια για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Προφανώς από την εξέλιξη των πραγμάτων θα εξαρτηθεί και το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβρη.

Α. ΖΑΡΑΚΕΛΗ: Στο δεύτερο ενδεχόμενο σ’ αυτό το συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, εθνικής συμφωνίας, δεν ξέρω πως θα μπορούσε να ονομαστεί. Σ’ αυτό τι λέτε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Α. ZΑΡΑΚΕΛΗ: Φαντάζομαι, ότι ο οδικός χάρτης είναι αυτός που περιγράψατε: Συμφωνία μέχρι της 18 – 20 του μηνός και μετά.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μεγάλη προσπάθεια για την διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επισπευτούν οι διαδικασίες για παρεμβάσεις οι θα κινούνται στις τέσσερεις φάσεις που ανακοινώθηκαν προχθές και που έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση της κρίσης και με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και με την προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς. Στόχοι, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί, καθοριστικοί. Και νομίζω ότι όλα τα εργαλεία και όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης από σήμερα κιόλας θα είναι επικεντρωμένα όλα πάνω σ’ αυτά.

Α. ZΑΡΑΚΕΛΗ: Χρονικά αυτό το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα δεν έχετε ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς μπορεί να γίνει;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα ότι αυτό δεν είναι θέμα ξεκαθαρίσματος το οποίο μπορεί να λυθεί έτσι. Δεν είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με αντικειμενικούς λόγους που μας έχουν φέρει εδώ. Η δυσκολία των κριτικών, η αλλαγή πλεύσης. Αντιλαμβάνεστε ότι προχωρήσαμε σε βήματα τα οποία δεν ήταν στην αντίληψή μας, δεν ήταν στο πρόγραμμά μας και αυτό μας έχει φέρει όλους, μα όλους ανεξαιρέτως σε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από συνθήκες πίεσης, που είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε σήμερα, προκειμένου να αποτρέψουμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τα χειρότερα.

Α. ZΑΡΑΚΕΛΗ: Χρησιμοποίησα τη λέξη «ξεκαθάρισμα», γιατί αυτά που ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τον κύριο Λαφαζάνη και τον κύριο Βαρουφάκη, θεωρώ ότι ήταν αρκετά σκληρή.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μεταφέρω αυτό που είναι το κλίμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτό που είναι και στην κυβέρνηση και στους βουλευτές και σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Α. ZΑΡΑΚΕΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε καλά.

πηγή : Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Advertisements