«Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς, οι οποίοι μέσα από τις διαφωνίες μας τόσα χρόνια έχουμε συστρατευτεί»

ΜΟΣΧΟΥ: Καλημερίζουμε την κα Όλγα Γεροβασίλη τη νέα κυβερνητική Εκπρόσωπο. Καλή σας μέρα κα Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σε όλους σας.

ΜΟΣΧΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ που επιλέξατε εμάς για μια από τις πρώτες σας συνεντεύξεις. Σιδεροκέφαλη και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και να εξακολουθήσουμε να σας μιλάμε, να μην σας χάσουμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη , σας ακούσαμε χθες να λέτε ότι δεν είναι χρήσιμες οι εκλογές. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει σιγά- σιγά να θέτει τους δικούς του όρους. Ακούμε «γαλάζια» στελέχη να σας καλούν να μην τολμήσετε να καταθέσετε μη μνημονιακά νομοσχέδια, με τα οποία διαφωνεί η Ν.Δ., όπως για την υγεία, παιδεία, κ.τ.λ. και αναρωτιέται κανείς με αυτά τα δεδομένα, όσο και εάν λέτε ότι δεν είναι χρήσιμες οι εκλογές, εάν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει για πολύ και να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της έτσι όπως εκείνη θέλει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που είπα, χθες, είναι ότι οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη χρονική στιγμή, με την έννοια ότι είμαστε στην εξέλιξη της διαδικασίας, προκειμένου να συνάψουμε τη σύμβαση…

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Ότι είναι η χώρα στον αέρα, ότι ακόμα δεν έχουμε εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα της χρηματοδότησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Και ότι αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την κατάσταση σε μια σχετική , ας πούμε, «κανονικότητα». Δεν βοηθούν οι εκλογές σ’ αυτό το περιβάλλον, αυτή τη χρονική συγκυρία.

ΜΟΣΧΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, με το non paper, στην ουσία προανήγγειλε κομματικές διαδικασίες το Σεπτέμβριο και αμέσως μετά εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνονται όλοι, προφανώς, ότι εδώ πραγματικά, υπάρχουν δυο απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δυο διαφορετικές πολιτικές τάσεις, οι οποίες, βεβαίως δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχουν από πάντα. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Επομένως, μέσα από συλλογικές διαδικασίες , όπως προβλέπεται και όπως αρμόζει και στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί η διαδικασία, προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα σε μια συλλογική διαδικασία, όπως προαναγγέλεται.

ΜΟΣΧΟΥ: Η πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστή, όπως λέτε και εσείς, εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολυμορφία του ΣΥΡΙΖΑ και είναι γνωστή σε όλους μας. Αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι ιδιαιτέρως βαρύ αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Δεν είναι στόχος αυτός και βεβαίως εφόσον αυτά συζητηθούν με ευρύ δημοκρατικό, συλλογικό διάλογο θα δούμε πως θα πορευθούμε. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δυναμική διαδικασία όλο αυτό το οποίο εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολύ πυκνά πολιτικά ζητήματα έντονα, τα οποία θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους. Μέσα, λοιπόν απ’ όλο αυτό ενδεχομένως , να πάμε στις εκλογές όταν χρειαστεί.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πράγμα συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι στρατηγική, δηλαδή, το «ρήξη δραχμή» και «ευρώ με επώδυνα μέτρα», δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος να γεφυρωθούν. Οπότε μήπως εν τέλει το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιθανόν να είναι και έτσι, αλλά δεν είμαι εγώ αυτή που θα το προαποφασίσω. Υπάρχει μια άποψη η οποία ακολουθείται από την κυβέρνηση και ακολουθείται και από την πλειοψηφία, η οποία λέει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τη χώρα από μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί η χώρα χωρίς τη σύναψη της συμφωνίας, ως αναγκαία προτεραιότητα, χωρίς να είναι χαρούμενος κανείς για όλο αυτό.

ΜΟΣΧΟΥ: Από την άλλη βλέπουμε μια μεγάλη ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφωνεί μεν, αρνείται να αποχωρήσει δε. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς , οι οποίοι μέσα από τις διαφωνίες μας τόσα χρόνια έχουμε συστρατευτεί. Επομένως, σήμερα εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δυο διαφορετικές στρατηγικές, δυο διαφορετικές απόψεις πραγματικά θα είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος. Ίσως θα είναι αδύνατος. Επομένως, όπως και εσείς λέτε , είναι δυο διαφορετικές αντιλήψεις που σήμερα συγκρούονται , αλλά συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

ΜΟΣΧΟΥ: Και από την άλλη έχουμε τον Πρωθυπουργό να αισθάνεται απογοητευμένος, ίσως και ιδεολογικά προσβεβλημένος, όταν λέει ότι «δεν μπορεί κάποιος άλλος να δηλώνει περισσότερο αριστερός από μένα»

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα, με ένα σκέτο «όχι», χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση, η οποία να είναι εφικτή και υλοποιήσιμη και ταυτόχρονα αυτό να μπαίνει σε μέτρηση, ποιος έχει την περισσότερη αγωνία , ποιός είναι περισσότερος αριστερός , προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Τώρα, κα εκπρόσωπε για να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, από χθες θα περίμενε κανείς το σχόλιο της κυβέρνησης, τόσο για το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύονταν ένα δάνειο 10 δις ευρώ , για να υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα , να στηρίξουν μια έξοδο από το ευρώ, όσο και για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη , ο οποίος πετάει τη «μπάλα» των ευθυνών στον ίδιο τον πρωθυπουργό και λέει ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξέταση ενός σχεδίου Β’. Είχαμε χθες την ερώτηση 15 βουλευτών της Ν.Δ. Πριν λίγο κατέθεσε και προς τον Πρωθυπουργό ερώτηση η κα Γεννηματά, σχετικά με το τι ήταν αυτή η επιτροπή για το σχέδιο β’. Εσείς τι λέτε για όλα; Έχουν βάση ευσταθούν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός έχει ανοιχτά μιλήσει για το σχέδιο με βάση το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος και η διαπραγματευτική ομάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, το τι έχει συζητηθεί , ποιος το έχει προτείνει κτλ, είναι θέματα τα οποία ενδεχομένως , ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να απαντήσει όταν και εφ’ όσον χρειασθεί.

ΜΟΣΧΟΥ: Κα Γεροβασίλη τι περιμένουμε από τη σημερινή ψηφοφορία ; Θα αλλάξουν στάση κάποιοι βουλευτές σας ή δεν έχετε καμιά ελπίδα ότι διαφοροποιείται κάτι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αίσθηση μου είναι ότι σε αυτή τη ψηφοφορία είναι καλύτερα τα πράγματα από την προηγούμενη.

ΜΟΣΧΟΥ: Ίσως κάποια «παρών» να γίνουν «ναι» απόψε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιθανόν , πιιθανόν.

ΜΟΣΧΟΥ: Άρα κάνατε καλή δουλειά. Καλό πολιτικό «μάζωμα».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα το έλεγα πολιτικό «μασάζ» (θα το έλεγα χρόνος). Βρέθηκαν μπροστά όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πολύ δύσκολο δίλημμα, πραγματικά, στην προηγούμενη ψηφοφορία και αυτό είναι απολύτως κατανοητό . Χρειάζεται ένας χρόνος, όμως, να συνειδητοποιήσει κάποιος εάν υπάρχει εναλλακτική, να το σκεφθεί , να το δει να το αντιμετωπίσει για να δει και τι στάση θα κρατήσει. Η δική μου η άποψη και των περισσότερων της κυβέρνησης είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν υπήρχε εναλλακτική. Επομένως, χρειαζότανε και μια συζήτηση για να αντιληφθεί κάποιος εάν αυτό που ήταν λάθος επιλογή ή εάν ήταν υποχρεωτική επιλογή.

ΜΟΣΧΟΥ :Κυρία Γεροβασίλη θα παρακαλούσα για μια τηλεγραφική σας απάντηση στην τελευταία ερώτηση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου Πρόεδρος της Βουλής έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει εκ νέου. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Αλέξης Τσίπρας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είμαι εγώ αυτή , η οποία θα κάνω συστάσεις για το ποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία . Προφανώς είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί . Και νομίζω ότι και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο, ψύχραιμα και με συζήτηση .

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία αυτή την πρώτη , θα υπάρξουν και άλλες ελπίζουμε .

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλή συνέχεια . Σας ευχαριστώ πολύ.

πηγή : Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Advertisements