Τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα ημερήσιας διάταξης : Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43A του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 7 του ν. 4324/2015, των προτεινομένων, από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νικόλαο Παππά, για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των τριών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ανώνυμης Εταιρίας (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.) κ.κ. Διονυσίου Τσακνή, Χαράλαμπου Ταγματάρχη, Μιχάλη Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικολάου Τρανού αντιστοίχως και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. Θα κάνω μια πολύ μικρή τοποθέτηση και μια μικρή ερώτηση και θα συνεχίσει πολύ γρήγορα η διαδικασία.

Ήδη, από τις απαντήσεις, αλλά και τις τοποθετήσεις των προτεινόμενων, αλλά και την εισήγηση του Υπουργού, στο μυαλό μου έχει καταγραφεί μια σύνθεση των τοποθετήσεων και των απαντήσεων, που μέχρι τώρα δόθηκαν και όλο αυτό μου βγάζει το εξής. Ότι υπάρχει και το κομμάτι το διαχειριστικό, αλλά και στο κόμματι το οραματικό, βλέπω να συνυπάρχουν. Σημειώνω την τοποθέτηση του κ. Τσακνή ότι πολύ συχνά ο πολιτισμός, όπως και η ενημέρωση, δεν κοστολογούνται ακριβώς και το κρατάω σαν ιδιαίτερα σημαντικό, μαζί με την επισήμανση που έγινε και από τους άλλους, όμως, ότι πραγματικά και η διαχείριση και το να μη γίνει πάλι η Ε.Ρ.Τ. μια προβληματική επιχείρηση στις πλάτες του ελληνικού λαού, νομίζω ότι είναι μια χρυσή ισορροπία. Αλλά είναι ικανοποιητικό που ακούστηκαν και τα δύο.

Θέλω να σταθώ σε ένα σημείο του νόμου που λέει ότι «ο διορισμός της διοίκησης γίνεται από τον Υπουργό». Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτού του σημείου του νόμου θα έλεγε κανένας ότι είναι ένας σκληρός κυβερνητικός παρεμβατισμός όταν διορίζεται απευθείας και έγινε και μεγάλη συζήτηση για αυτό και στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Σε μια δεύτερη, όμως, ανάγνωση, που κατά την άποψή μου είναι πιο ουσιαστική, μου γεννάται μέσα μου μήπως αυτό είναι μια εγγύηση ανεξαρτησίας; Δηλαδή, να είναι κατευθείαν και ο υπουργός που κάνει την πρόταση ο υπόλογος, χωρίς να κρύβεται πίσω από Δ.Σ., από συμβούλια και τα λοιπά; Διότι, ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ανεξαρτησία. Επειδή, όμως, ενδιαφέρει πάρα πολύ τον ελληνικό λαό η ανεξάρτητη ενημέρωση, διότι βιώνουμε και σκληρές μέρες στην ενημέρωση, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων ετών και ο κόσμος πραγματικά περιμένει με πολύ μεγάλη αγωνία, όπως και εγώ είμαι μέσα σε αυτούς, το πρώτο δελτίο ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ.- το περιμένουμε όλοι με μεγάλη αγωνία- έχουμε ζήσει και τις ημέρες των κινητοποιήσεων και όλο τον αγώνα των εργαζομένων και της ΕΡΤ open και τη στήριξη από πολλούς από μας, τηρουμένων των αναλογιών, ο καθένας με τον τρόπο του και το ρόλο του, γιατί είναι πολύ σεβαστό ότι κάποιος ήταν πολύ θυμωμένος στο τηλέφωνο, ας πούμε -αυτό που ακούσαμε- που δεν ήταν παρών, αλλά είναι πάρα πολύ σεβαστό σαν τρόπος και σαν μορφή αντίδρασης ανθρώπινης συναισθηματικής, μαζί βεβαίως με την λογική και την ιδεολογική. Όλα αυτά είναι μη μετρήσιμα μεγέθη.

Επομένως, η αγωνία που τελικά σήμερα έχουμε και που όλοι θέλουμε να είναι γιορτή το άνοιγμα της ΕΡΤ και δεν θέλουμε να αμαυρωθεί. Εγώ σήμερα, αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντική μέρα, όπως ήταν σημαντική πολύ η ψήφιση του νομοσχεδίου -έχω την ίδια συναισθηματική φόρτιση που είχα και τότε και τώρα– και προφανώς θέλουμε όλοι να ζήσουμε με συναισθηματική φόρτιση –δεν μπορούμε να ξεκόβουμε απ’ αυτό- και το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Επομένως, είμαστε εδώ για να κρίνουμε τον καθένα με το ρόλο του και τον Υπουργό για τις επιλογές του, που είναι το σκεπτικό που προανέφερα και για την εποπτεία που θα ασκήσει, αλλά βεβαίως και για τη διοίκηση και τον τρόπο οποίο θα ακολουθήσει.

Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, δεν θέλω να πω άλλα. Άκουσα πολλά από αυτά που ήθελα να ρωτήσω, όπως και για την ενημέρωση στις περιφέρειες και τις ακριτικές περιοχές και κατά πόσον και αυτά θα πρέπει να τα δούμε, χωρίς απαραίτητα το οικονομικό κόστος -τι σημαίνει αυτό- την ενημέρωση και αυτό που θα φύγει από την ΕΡΤ και για τον πολιτισμό και για την ιστορία και ξέρετε, τα χρόνια αυτά έχουμε οπισθοχωρήσει σε αυτά που λέμε «αξίες». Δηλαδή, ο πολιτισμός πολύ συχνά γίνεται κάτι έλασσον, επειδή η προτεραιότητα, ενδεχομένως, είναι η επιβίωση. Ωστόσο, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό και νομίζω ότι μέσα από την ΕΡΤ θα δοθεί ένας άλλος τόνος σε πολλές οπισθοχωρήσεις που έγιναν εξαιτίας των μνημονιακών χρόνων και αυτό περιμένουμε να το δούμε.

Μια μικρή ερώτηση και προς τον κ. Υπουργό, αλλά και σε όποιον άλλον ξέρει κάτι, η οποία έχει να κάνει με το αν υπάρξει κάποια προεργασία για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Επίσης, αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους, γιατί και αυτοί έχουν υποστεί πολλά όλο αυτό το διάστημα, είναι εάν η μέρα της πρόσληψής τους, όπως λέει ο νόμος, είναι και η ημέρα από την οποία αρχίζουν να αμείβονται. Δηλαδή, από τη δημοσίευση του νόμου 25/4, αν είναι ταυτόσημες οι μέρες, πότε θεωρείτε ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να αμείβονται;

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Για να μην ξανατοποθετηθώ θέλω να πω ότι τάσσομαι θετικά στην εισήγηση για τα προτεινόμενα πρόσωπα. Εύχομαι καλή θητεία, καλή δύναμη με όλα όσα περιμένουμε από εσάς.

Advertisements