Επίσκεψη στην Άρτα πραγματοποίησε, την Κυριακή 10 Μαίου 2015, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μετά από πρόσκληση των Βουλευτών του Νομού,  Όλγας Γεροβασίλη και Βασίλη Τσίρκα, καθώς και του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Olga Ksid lscΟ κ. Ξυδάκης, που είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο, αποδέχτηκε την πρόσκληση για επίσκεψη και στην Άρτα, ώστε να δει από κοντά τα πολιτιστικά της μνημεία και να ενημερωθεί διά ζώσης για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, όπως επίσης και για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να βγει η Άρτα από την αφάνεια των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας την πολιτιστική της παράδοση και καθιστάμενη ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τους Βουλευτές Άρτας κα Γεροβασίλη και κ. Τσίρκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά, τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Λιόντο, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Ταπραντζή και τη Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κα. Παπαδοπούλου.

Parigoritria keliaΟ αν. υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και την Παρηγορήτισσα και ενημερώθηκε για πολλά ενδιαφέροντα θέματα της περιοχής μας, που απαιτούν την παρέμβαση του Υπουργείου για να διευθετηθούν, όπως παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη συντήρηση του ιστορικού Γεφυριού και της Παρηγορήτριας. Οι Βουλευτές της Άρτας, κα Γεροβασίλη και κ. Τσίρκας, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη στις προσπάθειες που γίνονται για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής το ενδιαφέρον του Υπουργού να ενημερωθεί από κοντά για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο Δήμαρχος Αρταίων χάρισε στον κ. Ξυδάκη μία αναμνηστική πλακέτα, που απεικονίζει το ιστορικό Γεφύρι, αλλά του παρέδωσε και υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται προβλήματα που αφορούν το Δήμο Αρταίων.

Parigoritria me Vasili smΑπό την πλευρά του ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των έργων αναστήλωσης και προστασίας των παραδοσιακών γεφυριών και την προβολή του βυζαντινού αλλά και του νεότερου πολιτισμού. Δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση μελέτης για το ιστορικό γεφύρι, αφού διαπιστώθηκε διάβρωση στα βάθρα. Το σώμα της Γέφυρας δεν έχει υποστεί βλάβη, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται στην υποστήριξη των βάθρων για να μείνει όρθιο το Γεφύρι.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι θα στηρίξει με κάθε μέσο όλες τις ενέργειες για τη συντήρηση των μνημείων της Ηπείρου, και στόχος είναι οι ήπιες, μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον πολιτισμό μας αλλά και θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, αφού η ανάδειξη του πολιτισμού μιας περιοχής και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

ksydakis Olga Arta smΌσον αφορά τη στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας με προσωπικό, ο κ. Ξυδάκης τόνισε «Η αναδιοργάνωση των Εφορειών έφερε στο φως τις αδυναμίες σε στελέχωση, μα δυστυχώς η πενταετία της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε έπληξε πολύ άσχημα το δημόσιο τομέα με εξόδους έμπειρων στελεχών της αρχαιολογίας λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης. Εμείς σχεδιάζουμε να επαναφέρουμε στις θέσεις τους, τους ανθρώπους που είχαν συμβάσεις για πολλά χρόνια και έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους και τις υπόλοιπες ανάγκες θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε μέσα από τα προγράμματα εποχικών συμβάσεων που έχουμε. Στην Άρτα είδαμε ότι πράγματι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό, θα καλύψουμε τις θέσεις για τους φύλακες μέσα από τα εποχικά προγράμματα για τη θερινή περίοδο και μετά θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ελλείψεις».

πηγή : artinews.gr

Advertisements