… η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της …

Πολλά έχουν ειπωθεί για προγραμματική αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ανάληψης της εξουσίας. Γιατί να σας πιστέψει κάποιος ότι θα υλοποιήσετε τις εξαγγελίες σας;

Αρτα Ολγα χέρι κοντινό                 Τα προγράμματα κρίνονται από την εφαρμογή τους και όχι από την σπερμολογία και από δηλώσεις που τεχνηέντως απομονώνονται από πολιτικούς αντιπάλους. 
Άλλωστε, «verba volant,scripta manent», δηλαδή «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Στη δική μας περίπτωση, το «γραπτό» είναι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κι αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση, ούτε στο εσωτερικό της χώρας ούτε στο εξωτερικό.
Άλλοι ανακοίνωναν Ζάππεια, έθεταν το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και την επομένη ακριβώς των εκλογών αθετούσαν το προγραμματικό τους συμβόλαιο με τον λαό.
Η Αριστερά έχει αποδείξει ότι έχει αμεσότητα και ειλικρίνεια και παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε αξίες και αρχές
Απ’ τις 26 Γενάρη,με εντολή του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τότε θα είναι φανερό σε όλους μας ποιοί θα αναδιπλωθούν.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται συνεργασίες σχεδόν με όλα τα κόμματα; Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, μπορεί να πάμε σε δεύτερες εκλογές;

Συχνά τίθεται, από μερίδα των ΜΜΕ αλλά και από τους πολιτικούς αντιπάλους μας, το δίλημμα «αυτοδυναμία ή συμμαχίες». Και τίθεται κυρίως στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υποτιθέμενης αστάθειας την επαύριο των εκλογών.
Ξέρετε, όμως, αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ψεύτικο δίλημμα, ένα μη δίλημμα και θα σας το εξηγήσω. 
Εμείς επιδιώκουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και προσωπικά πιστεύω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Μένει να επιβεβαιωθεί, βέβαια, την 25η του Γενάρη. 
Ακόμα και με αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά και θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών για τη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής. Σε καμιά περίπτωση δεν συμπορευόμαστε, με τους αρχιτέκτονες της καταστροφής, ούτε τις ίδιες πολιτικές προτεραιότητες έχουμε, ούτε τις ίδιες αξίες. Για να δυναμώσουμε τη φωνή της χώρας και για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας έναντι των δανειστών μας.

Το «ατύχημα» με την Ευρώπη και το ευρώ, είναι πραγματικός κίνδυνος και πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Έχει καταστεί σαφές ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα έβαζε την ευρωζώνη σε περιπέτειες γιατί θα καταδείκνυε ότι η νομισματική ένωση μπορεί να είναι διασπάσιμη. Αυτό θα οδηγούσε αυτομάτως σε αυξημένες πιέσεις στις αγορές και σε έναν νέο κύκλο ύφεσης στην ευρωζώνη. Επομένως, κανείς δεν θα επιθυμούσε να συμβούν ούτε «ατυχήματα», ούτε «δυστυχήματα» στην ευρωζώνη.

Τι θέλετε να πείτε στους ψηφοφόρους σας και στους πολίτες που είναι ακόμα μπερδεμένοι και αναποφάσιστοι;

Εγώ συναντώ αποφασισμένους πολίτες, όχι μπερδεμένους και αναποφάσιστους.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον φόβο.
Πρώτα έβαλαν το «πιστόλι στο τραπέζι» αλλά μετά το έστρεψαν στον κρόταφο μας .
Από το 2009 οι κυβερνώντες, με απανωτά σοκ, επιχείρησαν να απονευρώσουν τους πολίτες από τα ατομικά και συλλογικά αντανακλαστικά τους.
Εμείς, μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ λέγαμε, ότι δεν θα επιτρέψουμε η κοινωνία να συνηθίσει.
Και η κοινωνία δεν συνήθισε. Η ελπίδα νίκησε τον φόβο.
Αυτό βλέπω καθημερινά στα χαμόγελα των ανθρώπων που συναντώ στην Άρτα.
Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι, όπως αποφασισμένοι είμαστε κι εμείς, για να χαράξουμε μαζί νέους δρόμους. Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα. Πυξίδα μας θα είναι αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισονομία, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια. Με τέτοια πυξίδα, δεν πρόκειται να χάσουμε ούτε λεπτό το δρόμο μας. 

 Πoιές είναι οι κύριες προτεραιότητες για την περιοχή σας την Άρτα, όπου εκλέγεστε;

Τα προβλήματα των Αρτινών είναι ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καθημερινά στο σπίτι και τη δουλειά τους. Ανεργία, χαράτσια, περικοπή συντάξεων, μείωση μισθών, αποκλεισμός από βασικά κοινωνικά αγαθά, ανασφάλεια για το μέλλον.
Η κοινωνία και η οικονομία του Νομού δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα από τις μνημονιακές πολιτικές. Οικογενειακές επιχειρήσεις έκλεισαν, ο αγροτικός τομέας και η κτηνοτροφία απαξιώθηκαν συστηματικά, ο δημόσιος τομέας αποδομήθηκε, το νοσοκομείο της Άρτας και τα κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν από την υπέρογκη φορολόγηση και την μείωση του τζίρου τους, η περιοχή μας βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά στην φτώχεια.
Όλα αυτά σε έναν Νομό με συγκριτικά πλεονεκτήματα: με εύφορη πεδιάδα, με αξιοποιήσιμο ορεινό όγκο, με παράκτιο μέτωπο. Η Άρτα είναι ένας πλούσιος τόπος. 
Στις 26 του Γενάρη η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πετύχει την πολιτική ανατροπή, θα ανακόψει την δυστυχία και την εξαθλίωση του λαού μας, θα εμπεδώσει συνθήκες δικαιοσύνης, δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και ανάπτυξης στον ελληνικό λαό.

Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο protothema.gr

Advertisements