ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολγα Καλαμπάκα μακρυνόΑπό τη μεγάλη προσέλευση πολιτών και την πλούσια συζήτηση για όλα τα μείζονα θέματα της περιοχής και της χώρας χαρακτηρίστηκε η ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Καλαμπάκα. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών Καλαμπάκας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκε το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής. Στους βασικούς προγραμματικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος αναφέρθηκε η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη, υπεύθυνη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και τις οικονομικές Ολγα Καλαμπάκαπροκλήσεις για την περιοχή ανέλυσε η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε και η βουλευτής β’ Αθηνών και καταγόμενη από την περιοχή Φωτεινή Κούβελα.

Ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος της εκδήλωσης αποτέλεσαν η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους προγραμματικούς άξονες του προγράμματος της ΔΕΘ, ενώ σημαντικές πτυχές ανέδειξαν και οι ιδέες των πολιτών σε ότι αφορά την αντιστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος στη περιοχή της Καλαμπάκας. Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών για να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της ρύθμισης των οφειλών τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Η βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μιας θετικής δέσμης παρεμβάσεων στον τομέα της οικονομίας για να αλλάξει η φορά των πραγμάτων και να δοθεί πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά της η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Καλαμπάκας σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα αλλά και σε σχέση με τον τουρισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, μέσα από παρεμβάσεις ανάπτυξης στην αγροτική και την τουριστική οικονομία. Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και η ενδυνάμωση των τουριστικών δυνατοτήτων και υποδομών αποτελούν σύμφωνα με τη βουλευτή τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των δομών υγείας και κοινωνικής προστασίας που δοκιμάζονται από τις πολιτικές λιτότητας της Κυβέρνησης.

Ακολούθησε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και ενδελεχείς ερωτήσεις για τα σχεδιαζόμενα βήματα εφαρμογής των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείχθηκε πλούτος απόψεων σχετικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις ανάπτυξης για την περιοχή της Καλαμπάκας, ενώ ακολούθησε και ζωηρή ανταλλαγή σκέψεων γύρω από τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα κεντρικής πολιτικής, όπως το θέμα του χρέους και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όλοι οι παρεβρισκόμενοι αποτίμησαν άκρως θετικά την ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Καλαμπάκα και δήλωσαν το ενεργό ενδιαφέρον τους για τη συνέχιση κάθε μορφής εξωστρεφών δράσεων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάδειξη των ζητημάτων της περιοχής.

Ο. Καλαμπάκας ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθεί η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη

Κυρίες και κύριοι,

σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ ΚΑλαμπάκας και τη Παναγιώτα Δριτσέλη για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε σήμερα εδώ.

Για να μιλήσουμε, μάλιστα, για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι μια συζήτηση που οι οργανώσεις μας έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα.

Σύντομα, θα πραγματοποιηθούν και οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις όπου θα κληθούν οι τοπικές κοινωνίες, φορείς και πολίτες να εμπλουτίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η ανάταξη και η ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας περνάει υποχρεωτικά μέσα από την αγωνιστική και δημιουργική συμμετοχή των πολιτών.

Για αυτό, μέσα από συγκεντρώσεις, όπως η σημερινή, δεν ενημερώνουμε απλά για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενθαρρύνουμε την ενεργό συμμετοχή όλων.

Σε αυτό έγκειται και η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, που κυβέρνησαν από το 1974 και μετά.

Γιατί ,ενώ, αρχικά παρουσιάστηκαν ως φορείς υπεράσπισης κοινωνικών συμφερόντων και διεκδικήσεων, καταρτίζοντας ανάλογα προγράμματα,

σταδιακά, μετατράπηκαν σε μηχανισμούς που συχνά νομιμοποιούσαν αποφάσεις προειλημμένες σε εξωθεσμικό επίπεδο.

Ο λαός και τα συμφέροντά του μπήκαν σε δεύτερο πλάνο και η πολιτική άρχισε να διαμορφώνεται με δρόμους υπόγειους και αδιαφανείς, με ισχυρά εγχώρια και ξένα οικονομικά συμφέροντα.

Από εκεί αντλούσαν ένα μέρος της πολιτικής τους επιβίωσης.

Τα προγράμματα των κομμάτων διατυπώνονταν προεκλογικά και τυπώνονταν σε ακριβά, ιλουστρασιόν έντυπα και, μετά τις εκλογές, πετιούνταν στον κάδο των αχρήστων.

Έτσι, τα συστημικά κόμματα έχασαν πλήρως την προγραμματική τους αυτονομία, η δε προγραμματική συζήτηση στο εσωτερικό τους ατόνισε, ώσπου εξαφανίστηκε.

Κατέληξαν βασικό τους στήριγμα να μην είναι οι οργανώσεις και τα μέλη τους, αλλά οι θέσεις που κατείχαν στον κρατικό μηχανισμό.

Ειδικά στη χώρα μας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κατ’ εξοχήν κόμματα του κράτους, του «ΕΣΠΑ» και αργότερα των μνημονίων.

Θεώρησα απαραίτητο να κάνω αυτήν την εισαγωγή, γιατί μόνο έτσι θα καταδειχθεί η δική μας διαφορά, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη διατύπωση των προγραμματικών του θέσεων.

Για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ το «πρόγραμμα» δεν είναι ένα άψυχο κείμενο, μια αναγκαία, πλην περιττή προϋπόθεση για την κατάκτηση της εξουσίας.

Για εμάς, το πρόγραμμα αποτελεί βασικό συστατικό της συγκρότησης και της λειτουργίας μας.

Και πολύ περισσότερο, προϋπόθεση της αυτονομίας μας έναντι του κράτους και της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Το πρόγραμμά μας, είναι το νέο πολιτικό συμβόλαιο που συνάπτουμε με τον ελληνικό λαό.

Γνωρίζετε, ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε στην Επιτροπή Προγράμματος την επικαιροποίηση και παραπέρα επεξεργασία, εμβάθυνση και συμπλήρωση των προγραμματικών θέσεων που παρουσιάστηκαν στην Αθηναΐδα το καλοκαίρι του 2012.

Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η συγκρότηση ενός συνεκτικού κυβερνητικού προγράμματος , στη βάση των προγραμματικών στόχων και των πλαισίων που έθεσε το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύριος κορμός του προγράμματος παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Πρέπει, ωστόσο, πριν προχωρήσουμε, στην παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματός μας, να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι η οικονομία σταθεροποιείται:

Που σταθεροποιείται όμως;

Στον πάτο λέμε εμείς.

Γιατί;

– γιατί έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008,

– γιατί οι επενδύσεις αποτελούν μόλις το 1/8 του ΑΕΠ, όταν το 2008 ήταν πάνω από το 1/4

– γιατί η ανεργία είναι στο 27% (1,5 εκατ. άνεργοι, από τους οποίους το 1 εκατ. μακροχρόνια άνεργοι),

–   3,5 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κλπ

Η οικονομική και κοινωνική αυτή πραγματικότητα, όσο και να προσπαθούν να την ωραιοποιήσουν, δεν γίνεται.

Φίλες και φίλοι,

Έχει καταστεί πλέον σαφές, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό σύστημα με μνημόνια και μη βιώσιμο χρέος.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρως ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές μας και για αυτό ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

1ον: Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

και θα μου επιτρέψετε μια αναφορά για τα όσα λέγονται στα ΜΜΕ αυτόν τον καιρό.

Ακούτε συχνά να γίνεται λόγος για μια, νεφελώδη ακόμα στην σύλληψή της, εθνική συνεννόηση που θα οδηγήσει σε μια «εθνική λύση».

Πολύ ωραία έκφραση η «εθνική συνεννόηση».

Χρειάζεται όμως κάποιες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί.

Χρειάζεται κοινή διαπίστωση και στην συνέχεια κοινός στόχος.

Η διαπίστωση είναι μια: το χρέος δεν είναι βιώσιμο και στόχος είναι η κατάργηση των μνημονίων.

Μόνο επί αυτής της βάσης μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα εθνικής συνεννόησης.

Ο κος Σαμαράς, όμως και ο κος Βενιζέλος, έχουν πλήρως αναγνωρίσει, σε όλα τα επίπεδα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, την βιωσιμότητα του χρέους.

Η όλη συζήτηση, λοιπόν, περί εθνικής συνεννόησης, είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά κακόβουλη.

Επανέρχομαι στον επόμενο στόχο του ΣΥΡΖΑ και συγκεκριμένα στην

2ον: «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του χρέους, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Το χρέος, δηλαδή, δεν θα εξυπηρετείται από τους φόρους που έχουν απομυζήσει τους πολίτες, αλλά μέσα από την ανάπτυξη, που θα έχει απτά αποτελέσματα.

Και βέβαια, δεν μιλάμε για το περιβόητο success story, τον φανταστικό φίλο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% για τα επόμενα χρόνια.

Εμείς είμαστε κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί σε σχέση με αυτές τις προβλέψεις.

Και αυτό γιατί:

  • είναι παράλογο να πιστεύεις ότι θα αφαιρείς μέσω της φορολογίας από την οικονομία πάνω από 9 δις κάθε χρόνο και η οικονομία θα αναπτύσσεται κατά 3%.

Για αυτό και ζητάμε:

3ον: Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

4ον: Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως επίσης και

5ον: Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και

Τέλος, έχουμε δεσμευτεί για ακόμα μία φορά ότι το θέμα του κατοχικού δανείου είναι για μας ανοικτό και το γνωρίζουν πλέον οι εταίροι μας.

Πρόσφατα μάλιστα, δόθηκε κοινή συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου με την κα Zimmer του κόμματος των Die Linke και πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Η κα Zimmer δήλωσε την υποστήριξη της και την αλληλεγγύη στο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τον Μαν. Γλέζο θα προσπαθήσει να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Έτσι, λοιπόν, ο αγώνας εκτός από ελληνικός, γίνεται πλέον ελληνογερμανικός.

Κυρίες και κύριοι,

Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διαπραγμάτευση , η οποία θα γίνεται ουσιαστικά πρώτη φορά.

Ως τώρα διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει.

Για να γίνει, χρειάζονται δύο πλευρές ,που η μία θα είναι απέναντι στην άλλη.

Μέχρι τώρα δεν είχαμε αντιτιθέμενες πλευρές.

Οι κυβερνήσεις συμφωνούσαν με τους δανειστές, γιατί και οι δύο ασπάζονται την ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

Αυτή την πολιτική που, όχι μόνο έχει φέρει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε αδιέξοδο, αλλά ξαναζωντανεύει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα του φασισμού.

Εμείς βρισκόμαστε στον αντίποδα.

Εμείς, όχι μόνο μπορούμε και θα διαπραγματευτούμε, αλλά βρισκόμαστε και σε ανοιχτή επαφή με εκείνες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιθυμούν να γίνει αλλαγή σελίδας στην Ευρώπη.

Η αρχή έχει γίνει από εδώ από την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαρκώς αυξάνεται και φουντώνει σε όλη την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι στην Ισπανία, το Podemos το αριστερό κόμμα που προέκυψε μετά τα κίνημα το πλατειών, καταγράφει πρωτιά στις δημοσκοπήσεις.

Το αεράκι έγινε άνεμος και πλέον πνέει σε πολλές πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού νότου.

Κυρίες και κύριοι,

γνωρίζουμε ότι η πολιτική συγκυρία και η ιστορική στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό οφείλουμε να ανακόψουμε την οικονομική, κοινωνική και θεσμική υποβάθμιση που στέρησαν τον λαό από δικαιώματα, τον περιθωριοποίησαν και τον οδήγησαν σε κατάσταση απελπισίας.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ευθύνη και δεσμευόμαστε απέναντι στον Ελληνικό λαό για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση.

Είναι το σχέδιό μας εφικτό;

Α. ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ :   Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από πολύ νωρίς μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα.

Κάποιοι τότε μίλησαν για υπερβολές και για λαϊκισμό.

Σήμερα, η ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέρει ότι 6.300.000 Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.

Το πρόγραμμα μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 2 δις ευρώ.

Περιλαμβάνει:

(1). Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας -> κόστος 59.4 εκ. ευρώ

(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.-> κόστος 756 εκ. ευρώ

(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη -> 350 εκ. ευρώ

Αυτό που επιδιώκουμε είναι η μεταφορά πόρων σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, οι στήριξη των οποίων αποτελεί και προτεραιότητα.

Το 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει, ως Υπουργός Υγείας, ότι δεν γνώριζε πόσοι ήταν οι άνεργοι ανασφάλιστοι.

Σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου στα 3 εκατομμύρια.

Δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού.

Μετά από πολλές πιέσεις, η κυβέρνηση το καλοκαίρι έφερε ένα θεσμικό πλαίσιο για να επιτραπεί η πρόσβαση των ανασφάλιστων. Παρόλα αυτά, το πλαίσιο είναι το ασφυκτικό και γραφειοκρατικό που σχεδόν δεν εφαρμόζεται.

Μιλώντας ως γιατρός και άνθρωπος που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, σας λέω ότι αυτό το αίσχος πρέπει να τελειώνει. ]

Επιπλέον εφαρμόζουμε:

(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης -> 54 εκ. ευρώ

(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων -> 543 εκ. ευρώ

Δεν θα κάνω ανασκόπηση στα χρήματα που έχουν κοπεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και στο τι αυτό σημαίνει τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες που στηρίζουν.

Θέλω μόνο να αναφερθώ στις τελευταίες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση προωθεί εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω μέσα από την ενοποίηση των ταμείων και την ένταξη στο ΙΚΑ των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ παροχών.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και πάει λέγοντας.

Κατήφορος χωρίς σταματημό.

Εμείς, αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.]

(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς -> 120 εκ. ευρώ

(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. -> Προβλέπεται όφελος

Αφού άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, είτε με μαγκάλια είτε με άλλους τρόπους.

Αφού οι πόλεις μας πνίγηκαν από την αιθαλομίχλη,

και αφού τα ελληνικά νοικοκυριά μετατράπηκαν σε ψυγεία,

η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια μικρή επιδότηση για την αγορά πετρελαίου.

Κάλιο αργά παρά πότε αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει και σχετική νομοθετική τροπολογία.

Κυρίες και κύριοι,

ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει να κάνει απλά μια επιδοματική πολιτική, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών.

εμείς επιδιώκουμε το αυτονόητο:

Να μπορεί ο καθένας και η καθεμία να ζει τον ίδιο και την οικογένειά του από την εργασία του. Είτε είναι αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας, μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας .

Για αυτό, ο Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών και την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.

Και πιο συγκεκριμένα:

  • Προωθούμε εκκαθάριση οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ρύθμισή τους σε 84 δόσεις,
  • Καταργούμε άμεσα τον ΕΝΦΙΑ και προστατεύουμε την περιουσία των πολιτών.
  • Επαναφέρουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ,
  • Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Ιδρύουμε αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού,
  • Επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτά είναι τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση.

Δεν σας λέω κάτι καινούργιο.

Θέλω, όμως, να επισημάνω τούτο:

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες το σκάνδαλο, το Luxleaks όπως ονομάζεται.

Το Λουξεμβούργο επί της πρωθυπουργίας του κου Γιουνκέρ, είχε μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο, προσφέροντας φορολογική ασυλία σε εκατοντάδες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές.

Με αποτέλεσμα, οι εταιρίες αυτές, να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Το σκάνδαλο είναι τεράστιο, αφού τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι σχεδόν 2 φορές όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας, ενώ η φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαίος πολίτης και οι Έλληνες ανάμεσά τους, χάνουν στοιχειώδη δικαιώματα, στην εργασία, την Υγεία, την Παιδεία και όχι μόνο.

Την ίδια εποχή που η Κύπρος καταγγελλόταν ως «φορολογικός παράδεισος» και κουρεύονταν οι καταθέσεις των πολιτών.

Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Και είναι δύσκολος ο δρόμος μας.

Κυρίες και κύριοι,

Έρχομαι τώρα στον Γ. ΤΡΙΤΟ ΠΥΛΩΝΑ, δηλαδή, το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει την αύξηση των θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, δηλαδή στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας, κόστους 3 δις ευρώ.

Επιπλέον, επαναφέρουμε άμεση την εργασιακή νομοθεσία, της μετενέργειας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Θυμίζω ότι στα ανοιχτά ζητούμενα με την Τρόικα παραμένουν:

– το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων,

– το δικαίωμα της ανταπεργίας,

– όπως και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων για απεργία. Συζητάνε δηλαδή, να απαιτείται το 50% συν ένας, για να μπορεί να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Μέτρα σαν αυτό, δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά φέρουν το ιδεολογικό στίγμα της Αριστεράς.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ στον Δ’ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΥΛΩΝΑ, δηλαδή τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι βαθύτατα θεσμική και πολιτισμική.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα δημοκρατία, οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που εν πολλοίς συνέταξαν τον καταστατικό χάρτη της χώρας από το 1974, είναι και αυτές που το παραβιάζουν συστηματικά και απολύτους συνειδητά.

Νομίζω θα δυσκολευτούμε να βρούμε άλλο τέτοιο προηγούμενο, όπου σε καιρό δημοκρατίας, το σύνταγμα παραβιάζεται κατ’ εξακολούθηση και μάλιστα από ένα συνταγματολόγο, όπως ο κος Βενιζέλος.

Ετοιμάζονται τώρα να ανοίξουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην προσπάθειά τους να προβάλλουν ένα πιο θεσμικό χαρακτήρα.

Υπό την πίεση, βέβαια, και του δικού μας προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει:

  • Προώθηση την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους,
  • Ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων θεσμικών εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών,
  • Τέλος, επαναραχαράσσεται ο χάρτης λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

θα ήθελα να πω και δύο λόγια για τον τομέα ευθύνης μου.

Είμαι επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παρακολουθούμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών και παράλληλα διοχετεύουμε υλικό στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διατύπωση του προγράμματός μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η θέση μας λέει ότι είναι απαραίτητη η ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Ο «Καλλικράτης» δεν διορθώνεται. Καταργείται και τον αντικαθιστούμε με ένα πλαίσιο δημοκρατικό, συμμετοχικό και διαφανές.

Φυσικά, αναγκαίο είναι να εξεταστεί και ο χωρικός σχεδιασμός, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προχωρήσουμε σε αναγκαίες αλλαγές.

Επίσης, θα εξασφαλίσουμε την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο της Τ.Α. καταργώντας το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας και σειρά μνημονιακών νόμων και θα εξασφαλίζουμε, ταυτόχρονα, εγγυημένα σταθερά έσοδα για την Τ.Α. με πλήρη αντιστοιχία πόρων, αρμοδιοτήτων και προσωπικού.

Αυτή την στιγμή, σε 23 Δήμους και 2 Περιφέρειες, οι εκλεγμένες παρατάξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν διοίκηση.

Ασκούν διοίκηση σε ένα ιδιαίτερο εχθρικό περιβάλλον.

Έχετε παρακολουθήσει, ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, κινητοποιεί ακόμα και εισαγγελείς, προκειμένου να εμποδίσει τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, να εφαρμόσουν όσα ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει.

Οφείλουμε όλοι και αυτό κάνουμε, να τους στηρίξουμε, στηρίζοντας τη δική μας πολιτική πρόταση

Κυρίες και κύριοι,

Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την τωρινή κυβέρνηση που με μοναδικό της πρόγραμμα το μνημόνιο, χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση, κύρος και αξιοπιστία, ηττήθηκε από δικά της μέτρα και πολιτικές.

Εμείς, καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνείδηση ότι πράττοντάς το στηρίζουν το συνολικό καλό.

Η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο.

Αντίθετα, θα κάνουν ότι μπορούν για να κρατηθούν στην εξουσία.

Για αυτό και πρέπει όλοι μας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδια τους αφενός και αφετέρου να εμπλουτίσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Με ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις, που θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για τον τόπο και τον λαό μας.

Καλαμπάκα, 11 Νοεμβρίου 2014

Advertisements