Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων προς Υπουργούς :

Οικονομικών      και     Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

συριζα 2014Σε ερώτηση μας με αρ. 194/25.7.2013 σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 6 του νόμου 4097/2012 Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας- Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απάντηση σας ανέφερε ότι πρόκειται να εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που θα καθορίζει το ύψος και κάθε αναγκαία διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος, σε συνεργασία με τους φορείς ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας 21/11/2012 (βλ. Πρακτικά Βουλής ΙΕ’ Περίοδος, Σύνοδος Α’, συνεδρίαση ΟΣΤ’) υπήρξε ρητή δέσμευση του τότε Υφυπουργού Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου η διαδικασία έκδοσης της ΚΥΑ να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, διάστημα το οποίο είχε ήδη παρέλθει όταν κατατέθηκε η εν λόγω ερώτηση. Μεσολάβησαν άλλοι 15 μήνες, εντός των οποίων υπήρξαν δύο έγγραφες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ως αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή της Οδηγίας, στις οποίες η Διοίκηση απάντησε ότι το όλο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Εν τέλει στις 7/10/2014 εκδόθηκε η ΚΥΑ ΦΕΚ Β 2665/14, σύμφωνα με την οποία: “αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψουν διακοσίων (200) ευρώ για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών”. Δεν αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ, ούτε και σε άλλη από όσα γνωρίζουμε, η χορήγηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες στον Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α.

Επειδή, η χώρα μας δεσμεύεται για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41/ΕΕ, αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή της για το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων γυναικών χωρίς διάκριση.

Επειδή, το ποσό των 200 ευρώ το μήνα είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο επίδομα που δίνεται από το ΙΚΑ (586 ευρώ) και δεν επιτρέπει στην αυτοαπασχολούμενη μητέρα να διακόπτει την εργασία της ούτε καν για το απολύτως αναγκαίο διάστημα.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ και οι αυτοαπασχολούμενες       ασφαλισμένες στα άλλα ταμεία (Ο.Α.Ε.Ε. και ΟΓΑ);
  2. Πότε σκοπεύουν να εκδώσουν νέα ΚΥΑ που να αφορά και τα άλλα ταμεία;

Άιτηση Κατάθεση Εγγράφων

Αιτούμεθα την κατάθεση κάθε εγγράφου, μελέτης ή άλλου δεδομένου βάση των οποίων προσδιορίστηκε το ποσό των 200 ευρώ, το οποίο προβλέπει η ΚΥΑ ΦΕΚ Β 2665/2014, ως μηνιαίο επίδομα μητρότητας για τις ασφαλισμένες στο Ε.Τ.Α.Α.

 7-11-2014

Οι ερωτώντες/αιτούντες βουλευτές

Αθανασίου Ευθυμίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αμανατίδης Γεωργίου Ιωάννης
Αμμανατίδου – (Πασχαλίδου) Γεωργίου Ευαγγελία (Λίτσα)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαλαβάνη Γεωργίου Όλγα – Νάντια
Βαρεμένος Βασιλείου Γεώργιος
Γαϊτάνη Γεωργίου Ιωάννα
Γεροβασίλη Βασιλείου Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Δερμιτζάκης Νικολάου Κωνσταντίνος
Διαμαντόπουλος Περικλή Ευάγγελος
Διώτη Μαρίνου Ηρώ
Δρίτσας Παναγιώτη Θεόδωρος
Δριτσέλη Ιωάννη Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Κοντονής Νικολάου Χαράλαμπος-Σταύρος
Κουράκης Στυλιανού Αναστάσιος (Τάσος)
Κριτσωτάκης Γεωργίου Μιχαήλ
Κυριακάκης Κωνσταντίνου Βασίλειος
Μητρόπουλος Παναγιώτη Αλέξιος
Μιχαλάκης Ηλία Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Βασιλείου Μαρία
Ουζουνίδου Χρήστου Ευγενία
Πάντζας Σπυρίδωνος-Αριστοτέλη Γεώργιος
Παπαδημητρίου Θεοδώρου Γεσθημανή (Μάνια)
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Σταμπουλή Αποστόλου Αφροδίτη
Στρατούλης Ιωάννη Δημήτριος
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Τσουκαλάς Βασιλείου Δημήτριος
Φωτίου Βασιλείου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δημητρίου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος
Χατζησοφιά Φωτίου Άννα
Advertisements