Δευτερολογία της Όλγας Γεροβασίλη, εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή στη συζήτηση κατ΄άρθρο του σχεδίου νόμου «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», 15 Οκτωβρίου 2014.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

θα πω για άλλη μία φορά ότι στα δύο ουσιώδη θέματα που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο, η βασική μας διαφωνία έχει να κάνει με την εισαγωγή της ιδιωτικής χρηματοδότησης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και με το θέμα των κουπονιών.

Η διαφωνία μας δεν είναι τεχνική. Η διαφωνία μας είναι αξιακή, είναι θέμα αρχών.

Επιμένουμε ότι πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή δεν θα είναι οι πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής.

Δεν θα συμφωνήσω με τον κ. Καραγκούνη. Πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή είναι ο λαός, γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε κόμματα των μελών και όχι κόμματα-ανώνυμες εταιρείες.

Για το θέμα των κουπονιών, βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι ενδεχομένως να μην θεωρείται αρκετός ο έλεγχος της εφορίας -ο οποίος σαφώς και θα είναι επιβεβλημένος γιατί μιλάμε για σφραγισμένα κουπόνια και επιστροφή των στελεχών τους- αλλά σαφώς δεν μπορεί στο όνομα τού τι οικονομικό μέγεθος θα προκύψει για το κόμμα, να βάλουμε την απαγόρευση. Ας δούμε ποιος θα βάλει 3 εκατομμύρια ευρώ από κουπόνια. Για να δούμε…

Εν πάση περιπτώσει, όσο και να είναι το όριο αυτό, δεν μπορεί κάποιος νόμος να μας απαγορεύσει, να μας επιβάλει πόσους φίλους και πόσα μέλη θα έχουμε και πόσοι θα συνεισφέρουν σ’ αυτό. Δεν γίνεται. Το θέμα είναι ιδεολογικό.

Δεν μπορούμε στο όνομα όλων όσων ισχυριστήκατε να κάνουμε καταγραφή μελών. Δεν γίνεται. Αυτή είναι η δική μας άποψη. Για ποιο λόγο; Διότι εμείς θέλουμε κόμματα των μελών. Δεν ξέρω αν τα ξέρετε εσείς αυτά τα κόμματα, αλλά εμείς αυτά θέλουμε.

Επίσης, ήθελα να πω κάτι προς τον κ. Τσούκαλη: Όσον αφορά στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έρχονται για να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία, εμείς δεν συμφωνούμε με όλες επειδή ήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς δίνουμε μάχη για αλλαγή συσχετισμών και για αλλαγή κατευθύνσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαφορά μας είναι ότι έχουμε αποφασίσει να παλεύουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι έξω απ’ αυτή, αλλά σαφώς δεν τα θεωρούμε ως ιερά όλα όσα λέγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλά εξ αυτών είναι και επικίνδυνα και ύποπτα.

Στην αρχική μου εισήγηση δεν αναφέρθηκα στις τροπολογίες γιατί δεν έφτανε ο χρόνος.

Τροπολογία 1874: Είναι η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της σύστασης Επιτροπής Κωδικοποίησης του δικαίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Επιτροπή προβλέπεται στον «Καλλικράτη», πλην όμως δεν έχει τη συμμετοχή κομμάτων. Θεωρούμε θετικό ότι εισάγεται το θέμα με συμμετοχή κομμάτων.

Θα ήθελα, όμως, να σας πω ότι παρ’ όλο που θεωρούμε ότι μέχρι να φτάσει στη Βουλή πρέπει να έχει γίνει μία μεγάλη επεξεργασία εξαιτίας του ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο με πάρα πολλά θέματα, η δική μας άποψη είναι ότι στη Βουλή τελικά θα έπρεπε να είναι με τη διαδικασία Νομοσχεδίου και όχι Κώδικα, για να μπορεί να αλλάξει κάποιο άρθρο. Αυτή είναι η άποψή μας. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι η Επιτροπή διευρύνεται και αυτό το θεωρούμε θετικό.

Επίσης, στην ίδια τροπολογία συμφωνούμε με τα άρθρα που προβλέπουν ρυθμίσεις των χρεών. Συμφωνούμε βεβαίως και με το θέμα της ρύθμισης για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Εδώ θα πω για άλλη μία φορά ότι επιτέλους πρέπει να βρείτε μία μόνιμη λύση γι’ αυτό. Είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα. Συμφωνούμε και με την τελευταία διάταξη.

Κύριοι Υπουργοί, δεν συμφωνούμε με το άρθρο 2 της τροπολογίας, γι’ αυτό και σχολίασα στην εισήγησή μου ότι δεν μπορεί κάθε φορά να μας φέρνετε μία τροπολογία με άρθρα, χωρίς να μπορούμε να ψηφίσουμε επί των άρθρων. Αυτό είναι εκβιαστικό προς εμάς.

Στο άρθρο 2 εμείς θέλουμε να πούμε «παρών», γιατί το συσχετίζουμε με μερικά ζητήματα του Υπουργείου Μεταρρύθμισης με τα οποία δεν συμφωνούμε. Πώς θα το κάνουμε εμείς τώρα να ψηφίσουμε το ένα, να ψηφίσουμε το τρία, το τέσσερα, το πέντε; Δεν είναι δυνατόν να μας συμβαίνει αυτό το πράγμα κάθε φορά! Ζητάμε να ψηφίσουμε επί των άρθρων.

Κύριε Πρόεδρε,

είχαμε πει στην αρχή ότι θα έχω λίγο παραπάνω χρόνο για τις τροπολογίες, διότι δεν ξέραμε ποιες τροπολογίες θα γίνουν δεκτές και έτσι δεν τοποθετήθηκα στην αρχή. Ζητώ την ανοχή σας.

Για την τροπολογία 1894 έχουν τοποθετηθεί οι συνάδελφοι, ο κύριος Αλεξόπουλος και η κυρία Καφαντάρη, διεξοδικά. Ψηφίζουμε «παρών».

Η τροπολογία 1895, για τη μεταφορά μαθητών, επισπεύδει και καλύπτει ένα μέρος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ισχύουσα νομοθεσία για τις μεταφορές μαθητών. Θα συμφωνήσουμε. Όμως, επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι δυνατόν με επανειλημμένες τροπολογίες να λυθεί αυτό το ζήτημα. Δώστε οριστική λύση.

Και θέλω επί τη ευκαιρία εδώ, να αναφερθώ στην ερμηνευτική εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο στις 13-10-14. Είναι ένα απαράδεκτο έγγραφο, διότι με αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα συμβεί είναι πέντε χιλιάδες μαθητές της Αθήνας να μην μπορέσουν να μετακινηθούν. Αφήστε το πλαίσιο όπως ήταν για να μπορέσουν μέσα σε δεκαπέντε μέρες να μετακινηθούν όλοι οι μαθητές. Η εγκύκλιος βάζει εμπόδια και πραγματικά θα δούμε πάλι τον κόσμο στο δρόμο. Δεν νομίζω ότι το θέλει κανένας αυτό.

Για την τροπολογία 1896 -μίλησε πριν και ο συνάδελφος ο κ. Δρίτσας επ’ αυτού- διαφωνούμε, διότι έχουμε διαφωνήσει συνολικά στην πειθαρχική διαδικασία όπου θεωρούμε όλο το πλαίσιο αυστηρό και αυθαίρετο. Επομένως, η τροπολογία αυτή είναι μέρος αυτού του σχεδίου και έτσι την καταψηφίζουμε.

Στην τροπολογία 1898 δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό να παρατείνει τη θητεία προϊσταμένων στα εξήντα επτά τους χρόνια. Όταν έγινε αυτό, εμείς διαφωνήσαμε. Σήμερα, καταργείται αυτή η διάταξη. Εδώ θα πούμε «παρών», με την έννοια ότι υπάρχει ένα πλαίσιο –αναπτύχθηκε προηγουμένως και από τον κύριο Δρίτσα. Εδώ πάμε για ένα κομματικό κράτος με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Κάποιοι που ήταν διευθυντές και ήταν διορισμένοι παραμένουν, κάποιοι που θα είναι από κρίσεις φεύγουν. Είδαμε πολλά παραδείγματα. Αυτήν την τροπολογία δεν θα τη στηρίξουμε. Θα πούμε «παρών».

Η τροπολογία 1910 που ήρθε σήμερα το πρωί, ζητάει το 40% της κρατικής χρηματοδότησης να είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο. Εδώ θέλουμε να πούμε το εξής: Θα μπορούσαμε και να συζητήσουμε. Όλοι αντιλαμβανόμαστε μερικά προβλήματα. Όμως, υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα για να συζητήσουμε για αυτό. Το ένα είναι η πολιτική δέσμευση ότι τα διάδοχα σχήματα υπαρχόντων κομμάτων θα έχουν το ίδιο ΑΦΜ κ.λπ. Δεν υπάρχει αυτό. Ζητήσαμε να υπάρχει σαφής διάταξη αλλά δεν υπάρχει. Θα πρέπει να υπάρξει για να συζητήσουμε. Θα πρέπει να μας δοθούν στοιχεία ρυθμίσεων δανείων για να μπορέσουμε να συζητήσουμε.

Επίσης, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα που είπα σε όλες μου τις τοποθετήσεις, δηλαδή η έγκαιρη απόδοση χρημάτων ετησίως στα κόμματα με ένα ποσοστό στην αρχή του κάθε έτους -50%, 60%, ό,τι θέλετε βάλτε.

Εάν αυτά υπάρξουν σαν προϋποθέσεις, μπορούμε πραγματικά να συζητήσουμε για τα θέματα που βάζει η τροπολογία. Αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε.

Συμφωνούμε με τη βουλευτική τροπολογία 1909.

Βεβαίως, είναι ευχάριστο ότι απεσύρθη η τροπολογία 1902 η οποία φαντάζομαι ότι αντιληφθήκατε και εσείς ότι ήταν καταστροφική για τους ΟΤΑ, τιμωρώντας για ευθύνες που πιθανώς δεν ήταν όλες δικές τους. Εγώ έχω ολόκληρο σκεπτικό για αυτό. Απεσύρθη η τροπολογία οπότε δεν θα το αναπτύξω. Ελπίζω να αποσυρθεί για πάντα.

Σας ευχαριστώ.

Advertisements