συριζα 2014Με συνοπτικές διαδικασίες, εν μέσω θέρους, η Κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για «σαλαμοποίηση» και ξεπούλημα του κρίσιμου τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ υποτίθεται ότι η Βουλή έκλεισε με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό έργο», με το που ξεκίνησαν τα θερινά τμήματα, υπήρξε καταιγισμός νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Πρώτος στόχος αυτής της άθλιας κυβερνητικής μεθόδευσης είναι η ΔΕΗ. Λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μαζί με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δίνονται βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα κι ανοίγουν το δρόμο για αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία σε όλες τις χώρες που ακολούθησαν παρόμοια μονοπάτια.
 
Ειδικά σε σχέση με την περιοχή μας, η ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρναρίου στον ποταμό Άραχθο, παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο κρίσιμους φυσικούς πόρους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αντιπλημμυρική προστασία, την άρδευση του κάμπου της Άρτας, την αγροτική παραγωγή και, γενικότερα, την ίδια την επιβίωση και τις προοπτικές της περιοχής.
 
Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικοί πόροι δε μπορεί να δίνονται έρμαιο στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου. Αποτελούν στρατηγικής σημασίας κοινωνικά αγαθά και οφείλουν να παραμείνουν υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.
 
Για μία ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ, που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού. Σήμερα απαιτείται η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση για την αποτροπή της ψήφισης αυτού του εγκληματικού νομοσχεδίου στο θερινό τμήμα της Βουλής.
 
Όποιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ, αυτό το τεράστιο μέγεθος για την οικονομία και την παραγωγική βάση της χώρας μας, να ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες. Να ξέρουν επίσης πως, ό,τι και να ψηφίσει το θερινό τμήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε τετελεσμένα. Η επανάκτηση της ΔΕΗ δεν αποτελεί ουτοπία. Ακόμα και αν τα καταφέρουν να περάσουν το νομοσχέδιο εκποίησης, η διεθνής εμπειρία και οι νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνουν ότι η κοινωνία και οι πολίτες μπορούν να πάρουν πίσω ό,τι τους έχουν στερήσει.
 
Άρτα 27-6-2014
ΣΥΡΙΖΑ Αρτας
Γραφείο Τύπου
Advertisements