-Κα Γεροβασίλη, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Πιστεύετε ότι θα σας δικαιώσει το αποτέλεσμα που θα έρθει για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό σας;

υποψηφιοςΠίστευα πάντοτε πως η ενασχόληση του πολίτη με τα κοινά, ιδίως στον τόπο που ο καθένας ζει, είναι απ΄ αυτές τις προσωπικές επιλογές που προσφέρουν στην καλύτερη λειτουργία και στην ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας. Έτσι, δραστηριοποιούμαι στον χώρο της αυτοδιοίκησης περίπου είκοσι χρόνια. Αυτή μου η διάθεση και εμπειρία, θεωρήθηκε από τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πως θα είναι χρήσιμη στην μάχη επιβίωσης που δίνει ο λαός της Ηπείρου, μάχη που ταυτίζεται με τον στόχο του κόμματός μας για ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και των υποστηρικτών της, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Πιστεύω πως θα είμαι χρήσιμη Περιφερειάρχης για την Ήπειρο. Θέλω οι συμπολίτες μας να με θυμούνται ως έναν άνθρωπο που προσπάθησε με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις δυνατότητές του να κάνει ό,τι καλύτερο γινόταν για τον τόπο του, που προσπάθησε σκληρά μαζί με τους πολλούς για τους πολλούς και μάλιστα σε μια δύσκολη στιγμή.

-Πώς πιστεύετε ότι θα έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή της Ηπείρου, την πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας;

Η Ήπειρος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εκτεταμένη παραθαλάσσια ζώνη, ορεινό όγκο, με παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εκτεταμένο υδάτινο δίκτυο, πλούσια και σπάνια οικοσυστήματα, εύφορες πεδινές εκτάσεις, μικρές οικογενειακές μονάδες, ξεχωριστά παραδοσιακά προϊόντα, αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης ιστορικής σημασίας, τεράστιος πλούτος βυζαντινών μνημείων, πολύ μεγάλη λαϊκή παράδοση είναι κάποια απ’ αυτά.

Αυτά οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, ώστε να στηριχθεί η ισχυρή και διακριτή ταυτότητα της περιφέρειάς μας.

-Σκέφτεστε ότι ο κόσμος μπορεί να σας χρεώσει ότι θέλετε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα χωρίς όμως να υπάρχουν τα χρήματα για να το υλοποιήσετε;

Πρέπει να σας πω ότι δεν τάζουμε στους συμπολίτες μας θαύματα. Η κατάσταση στην Ήπειρο είναι πολύ δύσκολή. Και γι’ αυτό δεν φταίει ο τόπος μας, έχει σοβαρές διαχρονικές ευθύνες το πολιτικό προσωπικό που διεκδίκησε και κατείχε θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια. Με δικούς του χειρισμούς ή παραλείψεις η ανεργία έφτασε στο 30%, τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται, η καθημερινότητα σκληραίνει, οι οικογένειες δυσκολεύονται. Εμείς μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας, κοινωνικής, παραγωγικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου. Θα χρειαστεί χρόνος, σοβαρότητα, στοχοπροσήλωση και πολύ προσπάθεια από όλους μας.

-Τι δράσεις προτείνετε για να αντιμετωπίσετε το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας στην Περιφέρειά σας;

Η οικονομία της Ηπείρου δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις μνημονιακές πολιτικές με αποκορύφωμα το ξεπούλημα από την κυβέρνηση της συνεταιριστικής «Δωδώνης» και την απόφαση για το γάλα. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αναπροσανατολίζοντας την κατεύθυνση των πόρων από μη παραγωγικές σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, των συνεταιρισμών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, των αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων. Θα βοηθήσουμε τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, τις start-ups επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας και την καινοτομία, την ανασύσταση και αναδιάρθρωση μιας σειράς καλλιεργειών, την ανασυγκρότηση της συνεταιριστικής πτηνοτροφίας, τη δημιουργία συνεταιριστικής τράπεζας γης, ενώ θα στηρίξουμε τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές (ίδρυση τοπικών αγορών). Θα προβάλλουμε, τέλος, τα τοπικά προϊόντα, αναδεικνύοντας τη διατροφική αξία τους.

-Σύμφωνα με δήλωσή σας η μνημονιακή συγκυβέρνηση υπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των καρτέλ του γάλακτος. Τι μέτρα θα λάβετε για τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους εάν είστε μετά τις εκλογές περιφερειάρχης;

Δυστυχώς η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας ταυτίστηκε με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους  και συνδέθηκε με μια απʼτις καταστροφικότερες επιθέσεις που δέχεται η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία.

Εμείς θα ενισχύσουμε το συνεταιριστικό πρότυπο σε υγιές πλαίσιο, καθώς μόνο αυτό προστατεύει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές από τις πολυεθνικές. Θα δώσουμε έμφαση στην προβατοτροφία σε συνδυασμό με τη διατήρηση του γενετικού υλικού της Ηπείρου και την ανάπτυξη των ντόπιων ποικιλιών (μπούτσικο κλπ.). Προτεραιότητά μας, ακόμη, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις κτηνοτροφικές ζώνες, την απλούστευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων, τη δημιουργία υποδομών, τη βελτίωση της παραγωγικής τους ικανότητας. Τέλος, θα αναπτύξουμε τις υποδομές παραγωγής και διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων (έρευνα, γεωτεχνικές υπηρεσίες, τυποποίηση, δίκτυα εμπορίας, προώθηση εξαγωγών, μάρκετινγκ κ.λπ.).

-Με ανακοίνωσή σας έχετε μιλήσει για την πώληση του φράγματος Πουρναρίου Άρτας και την ένταξη των υδροηλεκτρικών σταθμών Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2 στη «Μικρή Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού». Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη για την ενεργειακή επάρκεια της περιοχής;

Το νερό αποτελεί φυσικό πόρο, του οποίου η αξία και η σπουδαιότητα για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας συνεχώς αυξάνει, ενώ η διαθεσιμότητα του δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη.  Η διαχείριση του, συνεπώς, θα πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την ορθολογική του χρήση.

Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ως γνωστόν, είναι έργα πολλαπλού σκοπού. Πέρα από τη συμβολή τους στην ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών, αποτελούν κέντρα διαχείρισης υδάτινων πόρων, αξιοποιώντας την αποθηκευτική ικανότητα των ταμιευτήρων τους.

Με την έννοια αυτή παρέχουν: Αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών, κάλυψη αναγκών νερού για ύδρευση, κάλυψη αναγκών νερού για αρδεύσεις, κάλυψη αναγκών νερού για βιομηχανική χρήση, εξασφάλιση περιβαλλοντικών παροχών και ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ  στον ποταμό Άραχθο, ισχύος 331,5 MW,  σε απόσταση 4km από την Άρτα, συνιστούν μονάδες εθνικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια στην ευρύτερη –ακριτική– περιοχή της δυτικής Ηπείρου.

Πρέπει να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Ηπείρου. Να διασφαλίσουμε τη δημόσια διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων του ποταμού Άραχθου.  Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό.

Δείτε τη συνέντευξη στο www.ypopsifios.gr

Advertisements