Συνέντευξη στο Μάνο Χαραλαμπάκη στα ΝΕΑ, την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο

ΤΑ ΝΕΑ 2-5-20141. Η Ήπειρος εξακολουθεί να είναι από τις πιο φτωχές Περιφέρειες στην Ευρώπη και με την ανεργία στα ύψη. Τι θα κάνετε για να αντιστραφεί αυτό;

Η οικονομία της Ηπείρου δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις μνημονιακές πολιτικές με αποκορύφωμα το ξεπούλημα από την κυβέρνηση της συνεταιριστικής «Δωδώνης» και την απόφαση για το γάλα. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αναπροσανατολίζοντας την κατεύθυνση των πόρων από μη παραγωγικές σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, των συνεταιρισμών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, των αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων. Θα βοηθήσουμε τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, τις start-ups επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας και την καινοτομία, την ανασύσταση και αναδιάρθρωση μιας σειράς καλλιεργειών, την ανασυγκρότηση της συνεταιριστικής πτηνοτροφίας, τη δημιουργία συνεταιριστικής τράπεζας γης, ενώ θα στηρίξουμε τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές (ίδρυση τοπικών αγορών). Θα προβάλλουμε, τέλος, τα τοπικά προϊόντα, αναδεικνύοντας τη διατροφική αξία τους.

2.Ποια είναι τα σχέδιά σας για την στήριξη και ενίσχυση της κτηνοτροφίας που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ηπείρου;

Δυστυχώς η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας ταυτίστηκε με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους  και συνδέθηκε με μια απʼτις καταστροφικότερες επιθέσεις που δέχεται η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία.

Εμείς θα ενισχύσουμε το συνεταιριστικό πρότυπο σε υγιές πλαίσιο, καθώς μόνο αυτό προστατεύει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές από τις πολυεθνικές. Θα δώσουμε έμφαση στην προβατοτροφία σε συνδυασμό με τη διατήρηση του γενετικού υλικού της Ηπείρου και την ανάπτυξη των ντόπιων ποικιλιών (μπούτσικο κλπ.). Προτεραιότητά μας, ακόμη, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις κτηνοτροφικές ζώνες, την απλούστευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων, τη δημιουργία υποδομών, τη βελτίωση της παραγωγικής τους ικανότητας. Τέλος, θα αναπτύξουμε τις υποδομές παραγωγής και διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων (έρευνα, γεωτεχνικές υπηρεσίες, τυποποίηση, δίκτυα εμπορίας, προώθηση εξαγωγών, μάρκετινγκ κ.λπ.).

3. Πώς μπορεί να γίνει η Ήπειρος ακόμη πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός; 

Προβάλλοντας το ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό της περιοχής μας σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών (οδικών δικτύων, σιδηροδρομικών συνδέσεων, αεροδρομίου Ιωαννίνων, βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών). Απαιτείται συντονισμός δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων για την καλύτερη προβολή και την από κοινού κατάρτιση τουριστικών προγραμμάτων καθώς και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θαλάσσιου, ιαματικού, θρησκευτικού, χιονοδρομικού, συνεδριακού τουρισμού και αγροτουρισμού-δρόμοι του κρασιού, επισκέψεις οινοποιείων κλπ). Χρειάζεται, ακόμη,  σήμανση των τοπικών και περιφερειακών δικτύων μονοπατιών, στήριξη των ορεινών περιοχών μέσω του κοινωνικού τουρισμού, πιστοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων και χώρων εστίασης που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της Εταιρίας Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηπείρου. Σημειώνουμε τη χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών και άλλων κονδυλίων που αφορούν στη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.

Advertisements