Συνέντευξη στην Αλέκα Μπούση στην «εpiloges News» που κυκλοφόρησε την 1η Μάη 2014.

επιλογες news συνέντευξη1) Πώς πήρατε την απόφαση να κατέβετε ως υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου;

Πίστευα πάντοτε πως η ενασχόληση του πολίτη με τα κοινά, ιδίως στον τόπο που ο καθένας ζει, είναι απ΄ αυτές τις
προσωπικές επιλογές που προσφέρουν
στην καλύτερη λειτουργία και στην ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας. Έτσι, δραστηριοποιούμαι στον χώρο της αυτοδιοίκησης περίπου είκοσι χρόνια. Αυτή μου η διάθεση και εμπειρία, θεωρήθηκε από τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πως θα είναι χρήσιμη στην μάχη επιβίωσης που δίνει ο λαός της Ηπείρου, μάχη που ταυτίζεται με τον στόχο του κόμματός μας για ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και των υποστηρικτών της, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

epilogesnews_digital2) Ποιο είναι το όραμά σας για την Ήπειρο;

Ο δικός μας στόχος είναι να βάλουμε οριστικά τέλος στον κατήφορο που μας έχει οδηγήσει στην τελευταία θέση των Περιφερειών της χώρας μας, στις τέσσερις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Το στοίχημα που βάζουμε είναι να γίνει η Ήπειρος χώρος ανάπτυξης και ζωής για όλους τους κατοίκους της. Κι αυτό το στοίχημα έχει ως προϋπόθεση την συμμετοχή όσο περισσότερων πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων στοιχίζονται στις γραμμές του αγώνα για ανατροπή των παγιωμένων κατεστημένων συμφερόντων, κόντρα σ’ αυτούς που πιστεύουν πως η κοινωνία πρέπει να υπηρετεί την οικονομία και επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτε, εκτός από την αύξηση των κερδών τους.

3) Θεωρείτε ότι με τη δική σας εκλογή θ’ αλλάξει το «γκρίζο τοπίο» της Ηπείρου και θ’ ανοίξει ο ορίζοντας της πολυπόθητης ανάπτυξης;

Αν δεν το πίστευα δεν θα συμμετείχα στις εκλογές. Πρέπει όμως να σας πω ότι δεν τάζουμε στους συμπολίτες μας θαύματα. Η κατάσταση στην Ήπειρο είναι πολύ δύσκολή. Και γι’ αυτό δεν φταίει ο τόπος μας, έχει σοβαρές διαχρονικές ευθύνες το πολιτικό προσωπικό που διεκδίκησε και κατείχε θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια. Με δικούς του χειρισμούς ή παραλείψεις η ανεργία έφτασε στο 30%, τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται, η καθημερινότητα σκληραίνει, οι οικογένειες δυσκολεύονται. Εμείς μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας, κοινωνικής, παραγωγικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου. Θα χρειαστεί χρόνος, σοβαρότητα, στοχοπροσήλωση και πολύ προσπάθεια από όλους μας.

4) Ποιες οι διαφορές σας στην πολιτική «θέση» και «σκέψη» με τον νυν περιφερειάρχη Ηπείρου;

Κωδικοποιημένα θα σας πω πως είναι οι αυτονόητες πολιτικές διαφοροποιήσεις οποιουδήποτε ανθρώπου έχει γαλουχηθεί με τις αρχές και υποστηρίζει τις θέσεις, τις αντιλήψεις και τις προτάσεις της «δεξιάς» με έναν άλλον που εκφράζεται πολιτικά και υπηρετεί τις αρχές, τις αξίες και το κοινωνικό όραμα της «αριστεράς». Μία απ’ αυτές συμπυκνώνεται σ’ αυτό που ο λαός μας περιγράφει ως μνημονιακή ή αντιμνημονιακή στάση. Ο κος Καχριμάνης, τα τέσσερα χρόνια που διοίκησε την Περιφέρεια Ηπείρου, άσκησε πολιτική που ήταν εναρμονισμένη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επέβαλε ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια. Λειτουργώντας –δυστυχώς- σε πολλές περιπτώσεις ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η πώληση της Δωδώνης και η πρότασή του για το φρέσκο γάλα που έκανε αποδεκτή η Τρόικα. Εμείς κινούμαστε στον αντίποδα. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βάζουμε τον Ηπειιρώτη και την Ηπειρώτισσα, σε όποια γωνιά της Ηπείρου και αν βρίσκεται. Οδηγός μας οι αρχές και οι αξίες  μας, η διαφάνεια, η ευαισθησία, η στήριξη των αδύναμων, η πραγματική δημοκρατία και η συλλογικότητα.

5) Στην πολιτική σας σταδιοδρομία βάζετε «κόκκινες γραμμές» κι αν ναι πότε και σε τι;

Κόκκινη γραμμή είναι η αναξιοπρέπεια, η εκμετάλλευση της ανάγκης των πιο αδύναμων και το ψέμα. Τα ίδια που ισχύουν στην προσωπική μου ζωή ισχύουν και στην πολιτική. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώτικα. Ο άνθρωπος έχει ένα αξιακό σύστημα, όχι περισσότερα. Πώς γίνεται στην πολιτική σου παρουσία, που μάλιστα είναι πολύ πιο εκτεθειμένη, αφού είναι δημόσια, να συμπεριφέρεσαι με έναν τρόπο και στην υπόλοιπη ζωή σου με έναν άλλον; Μόνο αν είσαι διπρόσωπος μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Και φυσικά, σ’ αυτή την περίπτωση δεν νομίζω πως πρέπει να σε εμπιστευθούν οι πολίτες, δεν είσαι χρήσιμος πολιτικός. Πάντοτε εκπλήσσομαι όταν βλέπω κάποιους πολιτικούς και κάποιους πολίτες να είναι τόσο συμφιλιωμένοι με αυτά, να θεωρούν απαραίτητο πολιτικό εργαλείο το ψέμα. Προσωπικά το απεχθάνομαι και το αντιπαλεύω. Θέλω -και στην πολιτική και στην προσωπική μου ζωή- να μπορώ να κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια και να με κοιτάνε και αυτοί. 

6) Για ποιούς λόγους, εφόσον εκλεγείτε και μετά το πέρας της θητείας σας, θα θέλατε να σας θυμούνται;

Πρώτα απ’ όλα να με θυμούνται και όχι να θέλουν να με ξεχάσουν. Πιστεύω πως θα είμαι χρήσιμη Περιφερειάρχης για την Ήπειρο αν οι συμπολίτες μας με θυμούνται ως έναν άνθρωπο που προσπάθησε με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις δυνατότητές του να κάνει ό,τι καλύτερο γινόταν για τον τόπο του, που προσπάθησε σκληρά μαζί με τους πολλούς για τους πολλούς και μάλιστα σε μια δύσκολη στιγμή. Ως έναν άνθρωπο που ήταν και πολιτικός και όχι ως έναν πολιτικό που ήταν και άνθρωπος.

Advertisements