ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, επικεφαλής της παράταξης ‘ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 11/4/14, σε εκδήλωση στην αίθουσα του Συλλόγου «Μακρυγιάννης«, τους 15 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της Π.Ε. Άρτας.
Λογότυπο ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της, παρουσίασε το μοντέλο που η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» οραματίζεται για την περιφέρειά μας και την πρόταση της παράταξης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι:

«Να γίνει η Ήπειρος χώρος αξιοπρεπούς ζωής για όλους τους κατοίκους της. 
Να βάλουμε τέλος στο τέλμα. 
Να κάνουμε μια νέα αρχή. 
Να ανακτήσουμε τα όνειρα, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια μας. 
Να πατήσουμε πάνω τους, να αλλάξουμε σελίδα, να δυναμώσουμε και να φύγουμε μπροστά.
Για να κάνουμε τον τόπο μας ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.
» 
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Γιολδάσης απηύθυνε, στον χαιρετισμό του, κάλεσμα σε όλους τους Αρτινούς, σε όλους τους ενεργούς, διεκδικητικούς, αλληλέγγυους πολίτες να στηρίξουν την «ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και την Όλγα Γεροβασίλη στην αναγκαία αναγεννητική προσπάθεια γισ τον τόπο, που περνά από την ανατροπή στις περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο και στο άνοιγμα του δρόμου για συνολικότερες αλλαγές στη χώρα.
Ακολούθως, έγινε η παρουσίαση των 15 υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων στην Π.Ε. Άρτας, που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο νίκης της Όλγας Γεροβασίλη.
Ακολουθεί η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη :
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, 

σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συγκέντρωση.

Καλώς ήλθατε στην επίσημη παρουσίαση των ανθρώπων του ψηφοδελτίου μας. Ανθρώπων που γνωρίζετε καλά. Τους έχετε συναντήσει πολλές φορές και τους συναντάτε καθημερινά. Τόσο στις κοινωνικές σας δραστηριότητες και στους χώρους δουλειάς σας, όσο και στους πολιτικούς αγώνες για ανάπτυξη της περιοχής μας και βελτίωση της ζωής μας.

Και τον επόμενο ενάμιση μήνα θα τους συναντάτε πολύ συχνότερα, μιας και αυτοί επιφορτίστηκαν με την ευθύνη να δώσουμε μαζί την εκλογική μάχη.

Να μεταφέρουν το πρόγραμμα και τις αρχές του συνδυασμού μας σε όλο το Νομό μας, απ’ άκρη σ’ άκρη και να πείσουν τους Αρτινούς συμπολίτες μας, απ’ τα Τζουμέρκα μέχρι τον Αμβρακικό, πως η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ δεν είναι η δικιά μας παράταξη, αλλά η δικιά τους. Πως η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ δεν είναι προεκλογικό εφεύρημα. Αλλά πως είναι μια ανοιχτή, ζωντανή και ισχυρή παράταξη με μοναδικό λόγο ύπαρξης το να ακούει την κοινωνία, να στηρίζει τις διεκδικήσεις της, να παλεύει για τις ανάγκες της και μετά τις εκλογές του Μάη να δίνει λύσεις, από την θέση της Περιφερειακής Αρχής.

Για να σταματήσουμε τον κατήφορο στον οποίον μας οδήγησαν και συνεχίζουν να μας σπρώχνουν, να αναστρέψουμε την κατάσταση, να βγούμε από το τέλμα, να σπάσουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ξαναφτιάξουμε κοινωνία αλληλέγγυων πολιτών και να οδηγήσουμε την Άρτα, την Ήπειρο και την Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη, σ’ ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» για την αιρετή Περιφέρεια είναι πλέον φανερό πως εξυπηρέτησε μια βασική στόχευση. Την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. H εφαρμογή αυτών των σκληρών αντικοινωνικών πολιτικών βρήκε γόνιμο έδαφος την  κρίση και τα εκβιαστικά διλήμματα. Βρήκε όμως – δυστυχώς – και συμμάχους μέσα στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Έτσι, τα συλλογικά διοικητικά όργανα της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού δεν στάθηκαν στο ύψος τους, δεν αντιστάθηκαν στον σχεδιασμό της αποδυνάμωσης του θεσμού.

Στη συνέχεια, μετά τις προηγούμενες, πρώτες, Περιφερειακές εκλογές, ήλθε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια συγκυβέρνηση, που στ’ αλήθεια ενίσχυσε τις Περιφερειακές αρχές, απ’ όποιον πολιτικό χώρο και να στηρίζονταν αυτές. Ένα απ’ όσα έκανε αυτή η συγκυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση. ήταν να ενισχύσει –πολιτικά– τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις προηγούμενες Περιφερειακές Εκλογές το δίπολο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν πολύ ισχυρό και μονοπωλούσε τη διεκδίκηση των Περιφερειών της χώρας. Έτσι, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μιας και πλειοψηφία και μείζων αντιπολίτευση είχαν πια ομογενοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακολουθήθηκε πιστά και χωρίς αντιδράσεις η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλε ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια.

Και έτι, εύκολα, οι Περιφερειάρχες πολιτεύθηκαν ως απλοί διεκπεραιωτές ενός γραφειοκρατικού μοντέλου, ως εκφραστές της πολιτικής της κυβέρνησης, ως συνεργάτες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, χωρίς διάθεση ανατροπής του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου, ως υποστηρικτές των πλέον αντικοινωνικών, αντεργατικών και αντιαναπτυξιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, αν όχι όλοι, έκαναν αποδοχή της κληρονομιάς που άφησε στην Αυτοδιοίκηση ο κος Γιώργος Παπανδρέου με την συν-έμπνευση και την συν-ίδρυση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης του 2010. Έκαναν αποδοχή της κληρονομιάς του, που είχε ως κληροδότημα τον κο Φούχτελ, του οποίου έγιναν επίσημοι και προνομιακοί συνομιλητές, συνεταίροι του σε επιχειρηματικές συμφωνίες με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των Γερμανικών συμφερόντων. Με βασικό στόχο την εκποίηση, σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα, αξιοποίηση, σύμφωνα με την γερμανική, μνημονιακή και κυβερνητική γλώσσα των πιο δυναμικών και κερδοφόρων κομματιών της αυτοδιοίκησης.

Όλες οι Περιφερειακές αρχές της χώρας έκαναν αποδοχή ακόμη μιας κληρονομιάς. Αυτή την φορά, κληροδότες ήταν οι δανειστές μας, η τρόικα και το πρόθυμο πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης. Και κληροδότημα είναι το οικονομικό παρατηρητήριο. Η δομή που καταργεί στ΄ αλήθεια την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Καθώς της μεταβάλλει το αυτοδιοίκητο και την μεταλλάσσει σε οργανισμό είσπραξης φόρων και τελών, της υποβιβάζει τον κοινωνικό ρόλο υπέρ μιας οικονομικής στοχοθεσίας. Ενώ, παράλληλα, αποδεσμεύει το κράτος απ’ τις συνταγματικές υποχρεώσεις και ευθύνες του και ασαφοποιεί την αναποτελεσματικότητά του, μιας κι αυτό επιφυλάσσει για τον εαυτό του τον ανέξοδο ρόλο του manager επιχείρησης, μεταφέροντας στον Α’  και Β’  βαθμό αυτοδιοίκησης αυξημένες δικές του αρμοδιότητες, χωρίς όμως να της παρέχει και τους αντίστοιχους πόρους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φίλες και φίλοι η Αυτοδιοίκηση

 • ασφυκτιά οικονομικά (έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της),
 • συρρικνώνεται (συρρικνώνονται κρίσιμοι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί τομείς)
 • απολύονται  εργαζόμενοι της και ιδιωτικοποιούνται  βασικά αγαθά  όπως η διαχείριση απορριμμάτων, το νερό,  η ενέργεια κ.λ.π.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η αναγκαιότητα της ανατροπής των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση αυτή είναι εμφανής. Ακριβώς για αυτό τον λόγο οι αυτοδιοικητικές και ιδιαίτερα οι περιφερειακές  εκλογές, αποκτούν άλλη πολιτική διάσταση, έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, συνδέονται με τον κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης, και παράλληλα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα των συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο. Για να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για να πάψει να είναι μια «αποκεντρωμένη συγκεντροποίηση» με :

 • αναποτελεσματικότητα και σύγχυση αρμοδιοτήτων,
 • αδιαφανή διοίκηση και ελλιπή δημόσια λογοδοσία,
 • δημιουργία και διαιώνιση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων,
 • απουσία κοινωνικής συμμετοχής και
 • αντιαναπτυξιακή για τους πολλούς προσέγγιση.

Το δικό μας μοντέλο για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι στον αντίποδα των παραπάνω, και στηρίζεται

 • στην εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης,
 • στη διαφάνεια και  τη δημόσια λογοδοσία,
 • στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής,
 • στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και στην καλλιέργεια ενιαίας περιφερειακής συνείδησης.

Και εγγύηση γι’ αυτά είναι οι άνθρωποι μας, αυτοί που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας και όλοι όσοι στηρίζουν την προσπάθειά μας. Άνθρωποι των πράξεων και όχι των διακηρύξεων. Άνθρωποι που έχουν δώσει μάχες για αποτελεσματική αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και αυξημένη την κοινωνική συμμετοχή. Άνθρωποι που συμπορεύονται για να γίνει πραγματικότητα ο στόχος τους για ανακούφιση της κοινωνίας, κοινωνική, παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Ηπείρου.

Για να εφαρμόσουμε, απ’ τη θέση της Περιφερειακής αρχής την πρόταση μας

 • για ενίσχυση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα μέσα από την ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας (τις ενώσεις και τις ομάδες των παραγωγών),
 • για αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων μας, ενάντια στις εξοντωτικές νομοθεσίες και τις εισαγωγές προϊόντων που παράγουμε και οι οποίες το μόνο που θα εξυπηρετούν είναι τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών,
 • για ανάπτυξη της μεταποίησης των παραγόμενων τοπικών προϊόντων,
 • για ενίσχυση και βελτίωση των οδικών αξόνων και άλλων βασικών υποδομών που ακόμη –δυστυχώς– έχει ανάγκη η περιοχή μας,
 • για σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων με τον κόσμο της παραγωγής και των υπηρεσιών, με τους αγρότες, τους πτηνοτρόφους και τους κτηνοτρόφους μας,
 • για ήπια τουριστική ανάπτυξη αναδεικνύοντας το εξαιρετικό φυσικό μας περιβάλλον, απ’ τον Αμβρακικό μέχρι τα ορεινά μας, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό μας,
 • για ανάπτυξη της οικονομίας σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος,
 • για ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ σε μικρά έργα ωφέλιμα για την κοινωνία των πολλών, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,       
 • για να είναι η ενέργεια συλλογικό δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα,
 • για να μην ξεπουλιούνται τα νερά μας, ο δημόσιος χώρος και οι δημόσιες υποδομές, όπως το φράγμα στο Πουρνάρι,
 • για να είναι οι τοπικές κοινωνίες σύσσωμες απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές που επιτίθενται στην καθημερινή επιβίωση, την προοπτική και την ανάπτυξή τους

Γιατί ο δικός μας στόχος είναι να γίνει η Ήπειρος χώρος αξιοπρεπούς ζωής για όλους τους κατοίκους της. Αυτό το στοίχημα βάζουμε, ένα στοίχημα που έχει ως προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή όσο περισσότερων πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων. Όλων όσοι στοιχίζονται στις γραμμές του αγώνα επιβίωσης που δίνουμε κόντρα στα παγιωμένα κατεστημένα συμφέροντα, σ’ αυτούς που αντιμετωπίζουν λογιστικά την κοινωνία και επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτε, εκτός από την αύξηση των κερδών τους.

Στο δικό μας χέρι είναι να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Να βάλουμε τέλος στο τέλμα.

Να κάνουμε μια νέα αρχή.

Να ανακτήσουμε τα όνειρα, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια μας.

Να πατήσουμε πάνω τους, να αλλάξουμε σελίδα, να δυναμώσουμε και να φύγουμε μπροστά.

Για να κάνουμε τον τόπο μας ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

Advertisements