NewsMail TitleΕίστε υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι περιμένετε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Στις περιφερειακές εκλογές, έχουμε όλοι την ευκαιρία να δηλώσουμε με τρόπο ξεκάθαρο και οριστικό τη βούλησή μας απέναντι στην πολιτική των μνημονίων και της υποτέλειας που ασκεί η συγκυβέρνηση. Να τους πούμε «τελειώσατε». Είναι η ευκαιρία να πραγματωθεί άμεσα το μήνυμα που στέλνουν μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις, στους δρόμους, στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές,  οι πολίτες σε καθημερινή βάση. Είναι, λοιπόν, τέτοιο το διακύβευμα των εκλογών, που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να παρατάξει στη πρώτη γραμμή όσους είναι πρόθυμοι να δώσουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, προκειμένου να κερδηθεί μια ακόμα πολιτική μάχη στη μακρά και δύσκολη πορεία της ανατροπής. Αυτό σηματοδοτεί και η δική μου υποψηφιότητα στη θέση της επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ολγα newsmail thumpΗ πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας είναι η Ήπειρος. Τι ευθύνεται γι’ αυτό; Μπορεί αυτό να αλλάξει; (Αν, ναι πως);

Να προσθέσω, πως είναι πρώτη και στην ανεργία. Κι όμως, η Ήπειρος είναι μια ευλογημένη περιοχή, με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διαθέτει πανέμορφα τοπία, μοναδικά οικοσυστήματα, ορεινό όγκο με πλούσιο φυσικό πλούτο, παράκτια ζώνη που ενισχύει τον τουρισμό και το εμπόριο, κτηνοτροφία, γεωργική γη με δυνατότητα υψηλής απόδοσης, παραδοσιακούς οικισμούς, πολιτιστική κληρονομιά. Όπως βλέπετε, η Ήπειρος δεν είναι φτωχή, όμως, οι επί δεκαετίες ακολουθούμενες πολιτικές και οι άνθρωποι που τις εφάρμοσαν ήταν κατώτεροι των περιστάσεων.

Αυτές οι πολιτικές είναι που πρέπει να αλλάξουν, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην Ήπειρο να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει. Ας μη γελιόμαστε, η οικονομική, αλλά και η κοινωνική κατάσταση της Ηπείρου δεν μπορεί να αλλάξει, εάν δεν αλλάξει η κεντρική πολιτική. Για αυτό και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτήν τη μάχη.

Πείτε μας τρεις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην Περιφέρεια Ηπείρου και εφόσον καταφέρετε να εκλεγείτε περιφερειάρχης θα τις υλοποιήσετε αμέσως

Θεωρώ πως κυρίαρχο θέμα, όπως και σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτή βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού μας, σε αυτή θα ρίξουμε το βάρος μας και μέσα από αυτή θα επιτευχθεί η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, η μετανάστευσης της νεολαίας μας.

Βασικό επίσης ζήτημα είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου. Οι πλούσιοι ενεργειακοί πόροι, το νερό, ο αέρας, το υπέδαφος βρίσκονται στο στόχαστρο συμφερόντων και πρέπει να τους περιφρουρήσουμε, να διασφαλίσουμε ότι θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της Ηπείρου και όχι λεία στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.

Επίσης, θεωρώ πως και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας είναι ενδεικτικός των σκοπών και των στόχων όσων την ασκούν. Το συγκεντρωτικό μοντέλο, όπου τα πάντα περνούν από το γραφείο του Περιφερειάρχη, είναι απομεινάρι μιας άλλης εποχής και προδίδει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης. Αποτελεί πιστεύω μου πώς η συλλογική δουλειά μπορεί να παράξει καλύτερα αποτελέσματα.

Πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές κατά την εκτίμησή σας; Ο κ. Σαμαράς δηλώνει επανειλημμένα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016.

Ο κος Σαμαράς εκφράζει την επιθυμία του και ενδεχομένως την εκφράζει με ειλικρίνεια. Μόνο που οι επιθυμίες δεν συμβαδίζουν πάντα με τη πραγματικότητα, πόσο μάλλον με τις πολιτικές συνθήκες. Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις που γίνονται δημοσίως για επικοινωνιακούς λόγους, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το επιτελείο του, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο πολιτικός χρόνος τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Για την κυβέρνηση, τόσο οι αυτοδιοικητικές όσο και οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο. Αυτό βέβαια δεν δηλώνεται επίσημα, αλλά προκύπτει μέσα από τους διάφορους, απίστευτους τακτικισμούς, που προσεγγίζουν επικίνδυνα τα όρια της λαθροχειρίας, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές. Αναφέρω ενδεικτικά την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και τον αποκλεισμό ομογενών και μεταναστών από αυτές. Γνωρίζουν λοιπόν ότι οι εκλογές αυτές θα σημάνουν επίσημα την αρχή τους τέλους τους.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα χωρίς όμως να έχει την αυτοδυναμία που χρειάζεται, θα βλέπατε μετεκλογική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα δύο κόμματα; – Με ποιες συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, θα συμπορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή και πιστεύω ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το ζωτικό χρόνο και πολιτικό χώρο να εφαρμόσει τη πολιτική πρότασή του. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχει την αυτοδυναμία. Γιατί όσο πιο δυνατός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στο λαό το βράδυ των εκλογών, τόσο αυτοδύναμος θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει μετεκλογικές συμμαχίες που θα στηριχθούν κυρίως και πρωτίστως στις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς.

Τελευταία καταγράφεται μια θετική τάση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές με την πολιτική σας. Πως το σχολιάζετε;

Το πολιτικό σύστημα διέρχεται τα τελευταία χρόνια μια πολύ σοβαρή κρίση που είχε ξεκινήσει  πριν από την οικονομική. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα, αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, της μη χρηστής διαχείρισης των κοινών από τις τελευταίες κυβερνήσεις καθώς και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου. Αποτέλεσμα είναι ο πολυκερματισμός του πολιτικού συστήματος αλλά και η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Οι πολίτες, λοιπόν, δυσκολεύονται – και δικαίως- να εμπιστευτούν. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ καλούμαστε να αποκαταστήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Να την ξαναχτίσουμε βήμα-βήμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο που θα δεσμεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαό.

Advertisements