Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» στις 5 Φεβρουαρίου 2014.

… Θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου γιατρούς Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Σας καλώ να μην νομιμοποιήσετε με τη ψήφο σας τη διάλυση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας. Σας καλώ να μείνετε πιστοί στον όρκο που μαζί έχουμε δώσει.
Βροντερό «Όχι» από την Αντιπολίτευση σε αυτό το νομοσχέδιο και από τον ελληνικό λαό!

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας 

Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτήν την ιδεόρροια, η οποία κάπου μεταξύ πρακτικής αριθμητικής και γεωμετρίας προσπαθεί να προσεγγίσει τα προβλήματα της υγείας του ελληνικού λαού, θα σταθώ σε τρία σημεία.
Το ένα, κύριε Υπουργέ, είναι πως ζητώ να ανακαλέσετε. Είμαστε πολλοί γιατροί όλων των πολιτικών χώρων εδώ. Είπατε ότι αντιδρούν οι γιατροί, οι οποίοι βολεύονται. Εγώ προσωπικά, καθώς και άλλοι συνάδελφοί μου εδώ μέσα, είμαστε γιατροί και υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι γιατροί που αντιδρούν και δεν είναι γιατροί που βολεύονται, κύριε Υπουργέ. Παρακαλώ να ανακαλέσετε, διότι μας προσβάλετε. Να ξέρετε ότι η υγεία και η ιατρική έχουν πιο ολιστικό τρόπο σκέψης και δεν προσεγγίζoνται με αυτόν τον τρόπο, τον οποίο εσείς προσπαθείτε.
Μέσα στη γεωμετρία υπάρχει το αν τέμνονται ή όχι, αν συναντιούνται τα μηχανήματα με γιατρούς. Πώς να συναντηθούν, κύριε Υπουργέ; Ας πούμε ότι τα μηχανήματα υπάρχουν ακόμα. Το θέμα είναι πού θα βρούμε τους γιατρούς ώστε να συναντηθούν με τα μηχανήματα.
Το τρίτο σημείο είναι το ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα. Κρατάτε μόνο το ενιαίο, επί του «δημοσίου», επί του «δωρεάν» είστε αλλού. Δεν νομίζω ότι το αναγνωρίζετε σαν θέμα. Για το «ενιαίο», προφανώς δεν μας ενδιαφέρει αν θα ανήκει στις ΔΥΠΕ –ή δεν ξέρω εγώ πού θα ανήκει- και πώς θα κάνετε το διοικητικό κομμάτι. Μας ενδιαφέρει το ουσιαστικό κομμάτι, επί του οποίο όχι μόνο δεν απαντάτε αλλά δράτε και καταστροφικά.
Μετά από όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί για να συνθλιβεί ο ελληνικός λαός, κυρίως εξαιτίας του πρωτογενούς πλεονάσματος κ.λπ., κάνατε στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, που από τη μία μεριά όσα χρήματα τους δώσατε, από την άλλη με διάφορα κόλπα rebate, clawback και άλλα τα παίρνετε πίσω. Πρέπει, δηλαδή, να εργαστούν κι αυτοί δωρεάν. Επομένως, δεν εννοείτε «δωρεάν σύστημα», αλλά «δωρεάν γιατρός».
Έρχεται τώρα και η ώρα της –εντός εισαγωγικών- «μεταρρύθμισης» των διαρθρωτικών αλλαγών –ό,τι καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός όταν ακούει αυτήν τη λέξη, η οποία τον τρομάζει και δικαίως- ήρθε η ώρα δηλαδή να κλείσει ο ΕΟΠΥΥ.
Όλα αυτά δεν είναι ένα σχέδιο ούτε τυχαίο ούτε λάθος. Είναι ένα σχέδιο στοχευμένο με εντελώς ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόταγμα. Τρίπτυχο της μεταρρύθμισης, όπως όλων των μεταρρυθμίσεων είναι: υποχρηματοδότηση-απολύσεις-ιδιωτικοποιήσεις. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και εδώ. Περικόψατε πρώτα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενός ΕΟΠΥΥ που ήδη αιμορραγούσε, ενώ παράλληλα μειώνονταν και οι ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της ανεργίας.
Με το παρόν νομοσχέδιο, ερχόμαστε στις απολύσεις και στο κλείσιμο των δομών και έπονται όλα τα κακά που προκύπτουν μέσα από αυτό, ένα σχέδιο πλήρως υποταγμένο στην ίδια ακριβώς πολιτική που υπηρετεί αυτή η Κυβέρνηση.
Αντιμετώπιση της υγείας; Απλό προϊόν που προσφέρεται με όρους αγοράς και που το κράτος απλά ρυθμίζει κάποιους κανόνες για την πώλησή του ή την αγορά του! Η υγεία, όμως, είναι κοινωνικό δικαίωμα που η Πολιτεία έχει την ευθύνη να διασφαλίζει με όρους ισότητας και αποτελεσματικότητας για όλους.
Το σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία είναι απλό και συνεκτικό: Ελάχιστοι γιατροί σε ελάχιστες δομές για ελάχιστες παροχές. Το κόστος υγείας μεταβιβάζεται στον πολίτη. Είχε πει ένας συνάδελφος εδώ πολύ χαρακτηριστικά «Η μετάβαση από το ΕΣΥ στο «εσύ πληρώνεις»».
Πού επιβεβαιώνεται η μνημονιακή υποχρέωση; Το διατυπώνετε, δεν χρειάζεται να το υποψιαστούμε. Επιβεβαιώνεται με την πρόθεση ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη δεξαμενή του μνημονιακού πακέτου των έντεκα χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα για το 2014. Και γι’ αυτό το κάνετε κι όχι επειδή συμφωνείτε με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ήσασταν ειλικρινής, δεν ήσασταν με αυτή τη λογική εσείς. Το μνημονιακό που έρχεται μέσα σε αυτό είναι ότι με αυτό το τέχνασμα διώχνετε τους γιατρούς έξω, γιατί αλλιώς σαφώς και θα υπηρετούσατε τη δική σας ιδεολογική αντίληψη για το πώς πρέπει να εργάζονται οι γιατροί.
Αυτοί οι γιατροί, λοιπόν, σήμερα ωθούνται να πάρουν μία βίαιη απόφαση για το επαγγελματικό τους μέλλον σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς εχέγγυα για το τι μέλλει γενέσθαι. Η διαθεσιμότητα όλου του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ σημαίνει άμεσο κλείσιμο όλων των δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα. Και για να καταλαβαίνει ο κόσμος, όλα τα πρώην ιατρεία ΙΚΑ κλείνουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα πετώντας στο δρόμο και οκτώμισι χιλιάδες ανθρώπους με τις οικογένειές τους. Ποια από αυτά θα ανοίξουν, πότε θα ανοίξουν θα το αποφασίσει ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος καθίσταται ο απόλυτος ρυθμιστής.
Εκτός, όμως, από τις μονάδες που θα κλείσουν –τα πρώην ΙΚΑ- έχουμε και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, που ήδη υπολειτουργούν. Η ζωή χιλιάδων ασθενών, αλλά και των μέχρι τώρα υγιών, είναι σε κίνδυνο.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στη περιοχή μου που έχουμε Κέντρα Υγείας στον ορεινό όγκο της Άρτας, του Βουργαρελίου, Άνω Καλεντίνης, Αγνάντων, περιοχές δύσβατες και μακριά από το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα -εδώ δεν θα βρείτε ούτε γιατρούς, ούτε μηχάνημα, τίποτα από όλα αυτά- και δουλεύουν στα όρια ασφαλείας τις καθημερινές, τις νύχτες και αργίες εκτός ορίων ασφαλείας και για την υγεία των ανθρώπων αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Και όσο πάει αυτό αυξάνεται. Δουλεύουν χωρίς εφημερίες, εικοσιτετράωρες βάρδιες κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τρόπος που εμείς καταλαβαίνουμε την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τη σημερινή Πλειοψηφία. Εμείς στον πυρήνα της πολιτικής έχουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό είναι συνταγματική επιταγή, άρθρο 21 παράγραφος 3.
Για το ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ενός καθολικού, δημοσίου, ποιοτικού και δωρεάν συστήματος υγείας με βασικό πυλώνα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή και των ανασφάλιστων της μνημονιακής περιόδου.
Εδώ θέλω να σταθώ και να κλείσω, μιας και ο χρόνος τελείωσε. Θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου γιατρούς Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Σας καλώ να μην νομιμοποιήσετε με τη ψήφο σας τη διάλυση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας. Σας καλώ να μείνετε πιστοί στον όρκο που μαζί έχουμε δώσει.
Βροντερό «Όχι» από την Αντιπολίτευση σε αυτό το νομοσχέδιο και από τον ελληνικό λαό!

Advertisements