ΕΡΩΤΗΣΗ σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσαν στις 1 Φεβρουαρίου 2013 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Αρτας, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας σε μαρασμό και στο οριστικό τους κλείσιμο».

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή της σε σχετική ημερίδα: «Μπορεί η Παιδεία και ο Πολιτισμός να είναι έννοιες αλληλένδετες και όλοι να θεωρούν ότι διέπονται από μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης, δυστυχώς όμως το θεωρητικά αυτονόητο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πρακτικά δεδομένο». Τα λόγια αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με πρόσχημα την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής απαξιώνει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, που ιδρύθηκαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις πριν από 25 χρόνια και τα οδηγεί σε συρρίκνωση, μαρασμό και τελικά στην κατάργησή τους.
Οι τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, κυρίως καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις μετακινήσεις των μαθητών για περισσότερο από 2 μήνες λόγω της κατάργησης των μεταφορών, εξαιτίας των περικοπών, είχε σαν αποτέλεσμα να χάνονται περίπου 10.000 διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Επίσης, η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει φέρει τα σχολεία αυτά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, κάποια περιφερειακά απειλούνται με λουκέτο.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων το Υπουργείο Παιδείας, μόλις στις αρχές Ιανουαρίου, προσέλαβε ωρομίσθιους καθηγητές για την κάλυψη μόνο 546 ωρών την εβδομάδα, συνολικά, σε όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας.
Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο του 2010, υπηρεσιακό έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας πρότεινε την κατάργηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, κάνοντας αναφορά στο «υψηλό κόστος» λειτουργίας τους. Λίγους μήνες αργότερα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής δήλωνε ότι τα Μουσικά Σχολεία πηγαίνουν για κλείσιμο, επειδή «δεν υπάρχουν λεφτά». Πρόσφατα, ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωνε ότι υπάρχει πρόθεση για την κάλυψη των κενών, «στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας».
Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό, ότι το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν στηρίζει και δεν αναβαθμίζει τα σχολεία αυτά αλλά αντίθετα μεθοδεύει την υποβάθμισή τους, τα οδηγεί σε μαρασμό και τελικά σε κατάργηση.
Υπενθυμίζοντας το βασικό και θεμελιώδες Συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών να λαμβάνουν ανεμπόδιστα το αγαθό της δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης και με δεδομένο το ότι η Μουσική και Καλλιτεχνική Εκπαίδευση αποτελεί ανάγκη και όχι άχρηστη και περιττή πολυτέλεια, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεται να πράξει για την κάλυψη των κενών στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία σε διδακτικό προσωπικό Γενικής Παιδείας αλλά κυρίως Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων;
2. Προτίθεται να δημιουργήσει Ενιαίο Φορέα για τη μετακίνηση των μαθητών, οργανωμένο σε επίπεδο περιφέρειας με την επίβλεψη και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού;
3. Πόσοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κατά κλάδο και ειδικότητα υπηρετούν οργανικά στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία όλης της χώρας;
4. Πόσες οργανικές θέσεις είναι κενές κατά κλάδο και ειδικότητα σε όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας;
5. Πόσα είναι τα λειτουργικά κενά κατά αυτή τη στιγμή σε όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας;
Παρακαλείται ο κύριος Υπουργός να καταθέσει στο σώμα:
α) κάθε σχετικό έγγραφο με τα ερωτήματα 3, 4 και 5 και
β) όλες τις αποφάσεις σύστασης οργανικών θέσεων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας

Αθήνα, 1/2/2013,                Οι ερωτώντες βουλευτές