Συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής», 26 – 27 Οκτωβρίου 2013.

Βραδυνή 001

1. H ανεργία μαστίζει όλους και κυρίως τους νέους, φτάνοντας σε πολύ υψηλά ποσοστά. Τι μπορεί να περιμένει ένας άνεργος από τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Έχει αποδειχθεί πλέον πως οι μνημονιακές πολιτικές και η εφαρμογή από την Κυβέρνηση ακραίου νεοφιλελευθερισμού εντείνουν την ύφεση και την ανεργία. Γι’ αυτό και πρώτα απ’ όλα πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο.
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Σαν αυτές, που, με το πρόσχημα του εφικτού, προτείνονται από αυτούς που δημιούργησαν και μεγαλώνουν το πρόβλημα. Επίθεση στην κοινή λογική. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα στήσει άμεσα δομές κοινωνικής προστασίας για όλους όσους πλήττονται από την κρίση. Έχοντας εξασφαλίσει αυτή την ελάχιστη βάση, η ταχύτατη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα μας βγάλει από την ύφεση και θα ζωντανέψει ξανά τους εργασιακούς χώρους.

2. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς το κόμμα σας θα επιτύχει μια μονομερή καταγγελία του Μνημονίου και παράλληλα θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας;

Αναδείξαμε έγκαιρα την ανάγκη της ακύρωσης του μνημονίου και της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, με γενναία περικοπή των δανειακών βαρών της χώρας και αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Το μνημόνιο αποτελεί Νόμο του κράτους. Προφανέστατα, όπως όλοι οι Νόμοι, καταργείται με νέο Νόμο. Το κοινοβουλευτικό έργο αποτελεί «μονομερή» ενέργεια μόνο για όσους θεωρούν πως το νομοθετικό έργο της Ελληνικής Βουλής πρέπει να γίνεται με εντολές, κηδεμονία, επιτροπεία έξωθεν. Όσον αφορά τη δανειακή σύμβαση, είναι σαφές ότι θα την διαπραγματευτούμε. Με αδιαπραγμάτευτο γνώμονα την, από το 2010, ξεκάθαρη δημόσια θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτα οι ανάγκες της κοινωνίας και μετά η εξυπηρέτηση του χρέους».
Τότε κατηγορηθήκαμε για ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Σήμερα, ομολογείται πλέον ανοιχτά από την ίδια την τρόικα, πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επομένως, η χρηματοδότηση της χώρας και όχι των δανειστών της, δεν μπορεί να γίνει μέσα από το μνημόνιο. Παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, διαδοχικά βήματα για ίδιους πόρους, στον έναν άξονα και δανεισμός με βιώσιμους όρους στον άλλον, αποτελούν τον ρεαλιστικό στόχο για την κυβέρνηση της Αριστεράς, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι αποικία χρέους στα χέρια κερδοσκόπων.

3. Γιατί υπάρχει αυτή η αδυναμία τόσο του κόμματός σας όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει κόσμο στο δρόμο, δεν είναι συνδικάτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον κόσμο, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που αγωνίζονται ενάντια σε μια ισοπεδωτική, απάνθρωπη πολιτική. Εμείς δεν παρουσιαζόμαστε ως αυτόκλητοι σωτήρες του ελληνικού λαού. Χορτάσαμε από σωτήρες. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτών των λογικών, ώστε αύριο να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης μια καινούρια προοπτική. Αυτή η προσπάθεια περνά και μέσα από την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος από τα κάτω. Μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος, που οι ως τώρα κυβερνήσεις και ενθάρρυναν και ανέχτηκαν και ας παρουσιάζονται τώρα ως τιμητές.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εστιάσει στο ζήτημα των ναυπηγιών Σκαραμαγκά εμπλέκοντας τον κ. Βενιζέλο. Πως βλέπετε την πλήρη στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κ. Βενιζέλο;

Οι ευθύνες για το σκάνδαλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν ονοματεπώνυμο. Οι συμβάσεις – έγκλημα ενάντια στον Έλληνα φορολογούμενο και την άμυνα της χώρας υπογράφτηκαν από τον κο Βενιζέλο και τον κο Παπακωνσταντίνου. Ο κος Σαμαράς, αντί να αναζητήσει τις ευθύνες «όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται» όπως υποσχόταν στους ψηφοφόρους του προεκλογικά, προτίμησε να προσφέρει κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο, αδειάζοντας και δικά του στελέχη. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά Το ίδιο είχε γίνει και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κος Σαμαράς από κατήγορος μεταλλάχθηκε γρήγορα και εύκολα σε συνένοχο. Η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο εταίροι δεν είναι παρά μια προγραμματισμένη συγκάλυψη. Μας βεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι βαδίζουν πιστά τον αδιέξοδο δρόμο του μνημονίου, με ένα κείμενο εμπλουτισμένο με ψέματα, όπως πχ η δέσμευση ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα. Ο κος Σαμαράς και όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική όχι μόνο απογοητεύουν τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας αλλά εκθέτουν και όσους βουλευτές του κόμματός του -και δεν είναι λίγοι- αντιδρούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει αυτή την υπόθεση να περάσει έτσι. Γι’ αυτό και καταθέτουμε πρόταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να αποκαλυφθεί ποιος, πότε, γιατί και πόσο ζημίωσε τον ελληνικό λαό από αυτές τις συμφωνίες. Και καλούμε και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να στηρίξουν την πρόταση αυτή.

5. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο της κεντροαριστεράς και ποια θέση μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές;

Γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια τον τελευταίο καιρό από διάφορους κύκλους πολιτικούς και μιντιακούς να παρουσιαστεί ως αδήριτη πολιτική ανάγκη η αναβίωση του «πολιτικού κέντρου». Πολιτικά πρόκειται για την προσπάθεια «νεκρανάστασης» της σοσιαλδημοκρατίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τους Σημίτη, Μπλερ και Σρέντερ κατά το παρελθόν.
Αυτής, που όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς αλλά άνοιξε και την πόρτα για την εφαρμογή των πιο ακραίων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ουσιαστικά, βέβαια, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης όλων εκείνων των πολιτικών προσώπων που μας οδήγησαν ως εδώ. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο «εκσυγχρονιστής» κος Σημίτης χαιρετίζει την κίνηση αυτή. Δυστυχώς, αντί κάποιοι να σιωπούν, συνεχίζουν να προκαλούν τον ελληνικό λαό. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις, που δεν έχουν καμία κοινωνική αναφορά και τις οποίες προσπαθούν να παρουσιάσουν ως καινοτόμες, παλιές ιδέες του ‘ 90, μας αφήνουν αδιάφορους.

Βραδυνή 002